Kapetanski ispit u Splitu

Zna li se kakav sistem bude na usmenom, kao na porucnikom ili nesto drugacije? Odrzavanje broda, tanak sam tu sa materijalima za ucenje, pa ako imate kakav link bilo bi ok :-)

Dipl.ingovi, magistri, doktori i Kapetani Duge Plovidbe moraju SVE ZNAT na ispitima
iz svih mogućih tema koje se njih tiču, inače to nije to!

Sjećam se jednog profe iz srednje pomorske kad ga je netko pitao: "Profesore sta treba znat za dobit prolaznu ocjenu kod vas?"
A profa je rekao da treba znat SVE iz fizike za dobit dva i time je diskusija tu završila.

U nas se knjige piÅ¡u po DESETLJEĆU, npr knjiga iz Colregsa izlazi svakih 10 godina, Sjekavica 1992, Radulić 2001 i JaÅ¡ić 2011.

Svaka čast Fjumanima, gore je puno bolja situacija, Å¡tancaju knjige ko ludi, prevode isto tako.

Evo dva komada knjiga iz Održavanja broda zadnjih 50 godina...
Knjiznica - Izdanja Pomorskog fakulteta - Rijeka
http://www.unidu.hr/datoteke/172izb/osnove_brodske_terotehnologije_-_Josip_Lovric.pdf izvrsna knjiga iz 1989 godine,
Ovu od Mohovića i ekipe nisam imao prilike vidjet, tako da ne znam sta su pisali. Ova od Lovrića je dobra/aktualna u mnogim poglavljima s obzirom da je pisana davno, zadnje godine hladnog rata...

Mohović, R., Ivče, R., Zorović, Naslov: Održavanje broda Godina izdanja: 2007. Cijena: 54 kn

PokuÅ¡ao sam nać knjige za pomorce na stranici Pfst-a, pa nisam uspio, a vidi vojske dotura/magistara/novaka...
Nastavnici i suradnici

FJUMANI SVAKA VAM ČAST!!! Biblioteka pomorskog časnika na rječkom faksu (ali zaista faksu): Knjiznica - Izdanja Pomorskog fakulteta - Rijeka

Last edited:
Bilo je knjiga i svega i svačega na PFST ali je od proÅ¡le godine pristup tom dijelu moguć samo studentima fakulteta. Ali sve je već skinuto i nalazi se u jednom folderu ima negdje oko 1,7 GB materijala. Moram naći gdje to uploadati, ali svi studenti imaju to na stickovima (kao i sve drugo Å¡to postoji), samo trebaÅ¡ uhvatiti jednog da ti prebaci, problem solved. Ali naravno ja ovdje govorim o knjigama u elektronskom formatu. Papirnate knjige jedino imaju smisla ako tako lakÅ¡e učiÅ¡.

Evo zadataka za domaći rad za sve koji vježbaju za kapetanski, rjeÅ¡enja na PM poÅ¡aljite ili ih ovdje objavite. A ako je netko do sad vidio ovaj zadnji (???) i ima rjeÅ¡enja sa bilo kojim brojevima, isto podijelite. Pozdrav!

1. Brod Sava krca 25000 tona tereta (teret je poravnat). Posredna nosivost je 2850tona. Odredite količinu tereta u pojedinim skladiÅ¡tima i koliko se tereta joÅ¡ može ukrcati za summer nosivost ( D=30830,52 i Ts= 10,841 za summer).
2. Brod Sava KG=6,465 m, FSE (i) u 2P i S 8882, srednji gaz Ts 8,25m p=108t s desne Kg 3 m na lijevu 10,3m Kg 9,1m. Nakon toga koliko treba od uzdužnice maknuti 265t da bi brod bio uspravan.
3. Brod Sava 31699 KG 8,102m, teret 75t desno KG 11,2m i d=7,1m od uzdužnice. Treba ga iskrcati preko lijeve samaricom, hvatiÅ¡te hs = 32m, otklon ds=16m od uzdužnice. Odredi maksimalni kut nagiba tijekom operacije iskrcaja te konačni nagib i MG nakon iskrcaja tereta.
4. Brod Sava D 32000 ima gaz na pramcu Tp 8,932 i na krmi TK 9,234m. Odredi nove gazove ako se masa p = 305t iskrca iz skladišta 6.
5. Brod Sava ima gaz na pramcu Tp=10,682 i krma 10,818. Brod mora preći pličinu sa 11,25m gazom. Koliko se može joÅ¡ ukrcati u skladiÅ¡ta 1 i 7 za prijelaz preko pličine.
6. Brod Sava krca teret u tropical zoni u moru gustoće 1,013, na lijevoj strani oznaka nadvođa je 300mm iznad razine mora a na desnoj strani 400mm iznad razine mora. Gaz na summer iznosi 10,75m. Brod će za 10 dana uploviti u winter zonu i potroÅ¡it će do nje 900 t zaliha. Odredi količinu koju može ukrcati do pune nosivosti.
7. Brod Sava krca u gustoći 1,012 DFp 10,50 DAs 10,51 DAp 11,9 DAs 11,91 DMp 11,1 DMs 11,11. Razmak između oznaka gaza i ppndkl d1 7 d2 5m i d3 1m. Pramčane prema krmi u odnosu na pramčanu krmene prema pramcu u odnosu na krmenu i srednje zagaznice prema krmi u odnosu na glavno rebro. Masa praznog 8001t a ukupna masa u tankovima 1550 i mrtve 32t. Koliko je ukrcano tereta?

??? Brod duljine 100 metara Å¡irine 18 metara MG = 2,5m i brzine 15 čvorova prevozi teret mase 60 tona dimenzija l =4 m b = 4 m H= 3m. TežiÅ¡te tereta je na 1,2 metra složen je na čeličnim podlogama u skladiÅ¡tu nisko, 40 metara od krmene okomice. UčvrÅ¡čenja su čelik čelo BL = 250kN te karike stegači i Å¡kopci BL = 180 kN
Desno: 2 učvrÅ¡čenja alfa kut 40° dva učvrÅ¡čenja alfa kut 20°
Lijevo: 3 učvrÅ¡čenja alfa kut 70° 3 učvrÅ¡čenja alfa kut 30°

Marina otkad držiš predavanja na engleskom? Tvom entuzijazmu nema kraja! :uzdravlje

https://www.youtube.com/watch?v=Iml-lynj3bM

He he, hvala ali ovo nisam ja. Nemam vrimena za to odradit kvalitetno kako spada na engleskom jeziku, a ionako to mi nema smisla jer su već daleko financijski potkovanije kompanije već napravile i obradile sve živo Å¡to se ima obraditi na engleskom jeziku, samo treba malo jače googlat. Meni je trebalo da ja ovdje moje lokalce educiram i sustav funkcionira za one koji ga prate. No nažalost joÅ¡ je velik broj onih koji misle proć stabilitet tako da dođu na ispit bez olovke papira i digitrona.

Jel ima tko da je rjeÅ¡io ove gori zadatke? tribaju mi brojevi da vidim Å¡ta se ovdje događa.

He he, hvala ali ovo nisam ja. Nemam vrimena za to odradit kvalitetno kako spada na engleskom jeziku, a ionako to mi nema smisla jer su već daleko financijski potkovanije kompanije već napravile i obradile sve živo Å¡to se ima obraditi na engleskom jeziku, samo treba malo jače googlat. Meni je trebalo da ja ovdje moje lokalce educiram i sustav funkcionira za one koji ga prate. No nažalost joÅ¡ je velik broj onih koji misle proć stabilitet tako da dođu na ispit bez olovke papira i digitrona.

Jel ima tko da je rjeÅ¡io ove gori zadatke? tribaju mi brojevi da vidim Å¡ta se ovdje događa.

Iz kapetanskog u kapetanski masovni pad tj. neznanje iz stabiliteta, iz jednostavnog razloga, a to je: Nisu (SUSTAV u cjelini ovdje grijeÅ¡i!!) nas naučili Stabilitet u srednjoj i na viÅ¡oj. I tako desetljećima.
Sjećam se kad smo na ViÅ¡oj profesoru lijepo obrazložili da nas nitko nije naučio Stabilitet, a on se naÅ¡ao (Hvala Bogu mudar i razuman) dao nam dva i mi nastavili sa životom i karijerama juniora unedogled (:( + :udriglavom).

Kad sam polagao kapetanski čak su mi i predavači obilato i preko mjere pomagali, + teka sa mnogim zadacima itd i ja predao doslovno prazan list i to nakon Srednje pomorske + ViÅ¡e + Konzultacije koje su malo jeftinije od dijamanata na kruni engleske kraljice.

Evo i ove godine ima rok u 5-ti i 11 mjesec u Splitu (za druge gradove neznam Statistiku NEZNANJA iz materije koja dijeli prvo mjesto sa navigacijom po važnosti.) Dakle i u peti mjesec će bit klasika; trči na konzultacije, nagnjavi se sa meteorologijom, Å¡ablonama iz loksodrome i dok dođe stabilitet na red adio Znanje... A past će 50-70% kandidata na ispitu.

U srednjoj stabilitet traje dvije godine, umjesto 4. To je step 1 ka izlječenju, od bolesti zvane neznanje iz stabiliteta. Bez ove promjene nema napretka. Ovo se treba puno vježbat već od prve godine, da bi se znanje do i u 4-oj sleglo i utvrdilo.
Prve godine treba naučit točku G, pa druge točku M, pa treće točku B, te u 4-oj točku K & usput se prisjetit točaka GMB :D:):):):):):)

Bilo bi uistinu fenomenalno i ovo:
prve godine ukrcaj general karga,
druge žitarica,
treće kontejnera i
4 ukrcaj nekog od tankera.
Ja npr u 6-7 godina Nautike nisam nikad radio ni čuo neÅ¡to o stabilitetu kontejnera, tankera, nisam radio ni draft survey (s njime sam se upoznao na konzultacijama koje sam platio milijun kuna).

A stabilitet na prvoj god viÅ¡e mi je bilo niti 100-tinjak stranica kopiranih iz neke imo-ove publikacije, i taj čovjek mrtav ladan zaradio akademsku plaću i te godine PROIZVEO jako puno neznalica i dugogodiÅ¡njih juniora, Å¡to je oÅ¡tetilo državni proračun, ali i proračun dotičnih studenata-kasnije pomoraca, i Å¡to da čovjek tu viÅ¡e kaže.

Draga nesposobna profesorska legijo koji proizvodite neznalice pogledajte ovaj film (temeljen na istinitim događajima)
https://www.youtube.com/watch?v=sG-Cxs8eYkI

i ovaj https://www.youtube.com/watch?v=69ZoLvE9SpQ

A POSEBNO OVAJ!!

gdje legenda Pacino kaže nekim pokvarenim profama da bi najradije donio plamenobacač i napravio dar-mar, al neće jer je pristojan čovjek. Dobio je OSKARA 1993 za ovu fenomenalnu izvedbu...

https://www.youtube.com/watch?v=lcj1wMZRitI

Lola/dasa profa prijeti siromahu studentu da će mu uniÅ¡tit budućnost... Ima takvih bolesti i u pravom životu...

Last edited:
Kako sam baÅ¡ danas zavrÅ¡ila konzultacije iz stabiliteta, mogu slobodno reći da moje video upute ćine razliku. Jedan dio kandidata koji je uzeo zadatke u ruke i doma ih rjeÅ¡avao prateći upute korak po korak, a ako zapne samo botun rewind, a ako dosadi sluÅ¡at moj glas, mute botun i sve ide glatko. Danas smo radili jedan cijeli račun centracije od početka do kraja, jedni bi rjeÅ¡ili interpolaciju za 5 minuta, a drugi je joÅ¡ rjeÅ¡avaju (domaći rad). Na kraju dana sve se svodi na dvije stvari - trud i zalaganje, i onoga koji uči i onoga koji podučava.

jel mozda neko uploada taj file (materijali) od 1.7 GB na net da se moze skinit? hvala
Da ne bi falila, na koji file/folder točno misliÅ¡? Ja sam stavila na svoj dropbox folder poručnički i folder kapetanski na marinapomorac com pod tečajevi officer exam (ADMIN - poslje ću ubaciti link, danas imam na moru vježbe) a u njemu je sve ono Å¡to kruži okolo. Stavila sam ga na dropbox jer tako lakÅ¡e mogu dodavati nove stvari zadatke i slično. A link ostaje isti tako da svaki put kad netko novi klikne dobiva najažuriraniju verziju. Isto tako ako jednom skineÅ¡ možeÅ¡ na dropboxu kliknut na search acoording to upload date i onda ti izbaci najnovije dodano pa ako se razlikuje od onog Å¡to imaÅ¡ samo skineÅ¡ to Å¡to je novo. I kad sam već tu i kad je tema kapetanski, ako netko želi čut moju stranu priče Å¡to se tiće stabiliteta i samarice, rado ću je na PM prosljediti, ali ne i ovdje jer samo zato Å¡to su se neki srozali pa idu blatiti i stavljati kamene spoticanja, ja neću.
Srdačan pozdrav.

to je to, fala lipa!
vidim da se slaze rubikova, svaka cast :)
Sad vidim gore da se ovo 1,7 GB govorilo u kontekstu materijala sa PFST. Ako ti i to treba morat ću neÅ¡to smisliti pa da i to stavim negdje. Dropbox free account nema puno GB uključenih. U tim folderima koje imam već online su ono standardno Å¡to se vrti za kapetanski i poručnički. S tim da knjige s faksa dobro dođu za neka divlja pitanja koja se mogu pojaviti na ispitu jer sad ispituju ipak malo žeÅ¡će nego prije. A stabilnost je ne teža već dugotrajnija (traže da sam vadiÅ¡ večinu informacija) pa ako se ne snalazite u tablicama tipa Promina, Bulić, Sava onda može biti problema sa satnicom. A astronomija počeli su ubacivati nepoznatu, Mjesec, ima svega u oba ispita. Nekima loÅ¡e, nekima dobro jer će se smanjiti Å¡anse da netko tko je nabuba rjeÅ¡enja grupe A i grupe B prođe ispit, a da ne zna. Iako i to znanje i ne znanje je upitno jer koliko toga sa ispita odista koristiÅ¡ na brodu....

Hvala za comment o rubikovoj, da rubikova, slaže se i 2×2, 3×3 4×4 5×5 megaminx... a pyrominx mirror gigaminx skewb su na putu..... A sad po "stare" dane učim finger tricks da se ubrzam.....

Pozdrav ekipa...ja sam izasa na rok u drugom misecu u st da bi me stabilitet bacilo na popravni i na popravnom nisan uspia proc. Sad vec krecu pripreme za iduci rok u drugom misecu u st. Glede ovih zadataka o ukrcaju zita...ima li itko prijmjer rijesen a da to nije brod sava ili brod split?? Takodjer bi volia nac primjer sa ukrcajem umjetnog gnojiva....jer me zanima koliko je razlicit postupak za razliku od zita.
hvala

pozdrav svin kolegama,
planiran izic na ispit za c/off-a u splitu, 23.05, pocea san lagano kupit materijale, valjda ce nesto i uc u glavu do tada. ako ima ko da planira tada na ispit nek se javi pa da lipo udruzimo snage, (triba bi se iskrcat pocetkon cetvrtog)

ja idem 15.2. u split. pa eto ako tko ima zadatke sa posljednja dva roka bio bih zahvalan.
Moze i na PM

Last edited:
ja idem 15.2. u split. pa eto ako tko ima zadatke sa posljednja dva roka bio bih zahvalan.
Moze i na PM

Možda je moja krivica jer sam odlučila da je nepraktično ovdje objavljivati jer rijetki odista prođu cijelu temu i sve postove prije nego postave upit, ali svi svježi ispiti su na Dropboxu ovdje pod folder Kapetanskihttp://www.marinapomorac.com/officers-exam Tako mi je lakÅ¡e jer onda kad dobijem neÅ¡to novo samo uploadam u isti folder. Ako skineÅ¡ sve tipa u siječnju 2016, kad se vratiÅ¡ u veljači ili drugi dan samo odabereÅ¡ na izborniku newest first i pokaže ti koji su dokumenti zadnje dodani, ako ih ima i onda njih downloadaÅ¡, pa ti je tako folder uvijek uptodate. Ako nema novih zadataka to onda znači ili da mi nitko nije javio nove zadatke ili da su mi javljeni zadatci, ali su identični kao i prethodnih puta.

Split su Promina i Oluja, Šibenik Sava i Korana, ali mogu se izmjenjivati. Split koristi godišnjak 2008 a Šibenik 2000, 2008 nema -1° za polaru, 2000 ima itd. da se ne ponavljam, sve je tamo napisano. I imaš excell za vježbu stabilnosti. Ako je nešto nejasno, ako je nešto krivo, ako nešto fali, samo pitajte.

Možda je moja krivica jer sam odlučila da je nepraktično ovdje objavljivati jer rijetki odista prođu cijelu temu i sve postove prije nego postave upit, ali svi svježi ispiti su na Dropboxu ovdje pod folder Kapetanskihttp://www.marinapomorac.com/officers-exam Tako mi je lakÅ¡e jer onda kad dobijem neÅ¡to novo samo uploadam u isti folder. Ako skineÅ¡ sve tipa u siječnju 2016, kad se vratiÅ¡ u veljači ili drugi dan samo odabereÅ¡ na izborniku newest first i pokaže ti koji su dokumenti zadnje dodani, ako ih ima i onda njih downloadaÅ¡, pa ti je tako folder uvijek uptodate. Ako nema novih zadataka to onda znači ili da mi nitko nije javio nove zadatke ili da su mi javljeni zadatci, ali su identični kao i prethodnih puta.

Split su Promina i Oluja, Šibenik Sava i Korana, ali mogu se izmjenjivati. Split koristi godišnjak 2008 a Šibenik 2000, 2008 nema -1° za polaru, 2000 ima itd. da se ne ponavljam, sve je tamo napisano. I imaš excell za vježbu stabilnosti. Ako je nešto nejasno, ako je nešto krivo, ako nešto fali, samo pitajte.

Evo prvo svaka tebi cast na trudu i svemu drugom.
Prosao sam i vise puta temu nego sam postavio pitanje, međutim naletio sam na korisnika offshore koji navodi na 3oj stranici da je u splitu imao brod golden star i zadatak koji se malo razlikuje od ovih sto si stavila tamo. OK jasno mi je sve je to slicno i treba znati ali eto htio sam provjeriti. Na tvojoj stranici sam nasao puno toga korisnog ali opcenito ima manje toga iz splita i sto se tice pismenog a i usmenog. vjerovatno je slicno dubrovniku i sibeniku sto se tice pismenog. Hvala

Da, točno je da prije nije bilo Splita, ali u zadnje vrijeme sam malo nadogradila sve pa ima iz svih krajeva. Naravno, mogu samo podijeliti ono Å¡to se sa mnom podijeli. I taj Golden star zadatak je tamo, problem su samo njegove HT tablice. Ali kolko sam shvatila nisu potrebne jer sve potrebno za rjeÅ¡avanje se zada u zadatku. Tu je kao kvaka.

Na dropboxu su zadatci od Gold star, ali pod poručnički (C6 ispit) https://www.dropbox.com/s/brpdvnofsat4m8p/stabilitet%20split%203%202%202015.JPG?dl=0

Sad kad sam pogledala ne vidim da imam Gold star C7 ispitna pitanja. Samo jednu stranu imam. Prvi i drugi zadatak.

Vidio si ovo? NOVI LINK https://www.dropbox.com/s/ryzceatts9413ge/stabilitet%20split.jpg?dl=0 je datum iz 2014 ali ako i mijenjaju neÅ¡to mijenjaju brojeve, a to nas čeka svaki put iz stabilnosti.

Razlikuje se od "klasičnih" Å¡to nije zadana količina tereta u tonama nego u postotku pa prvo treba izvući količinu tereta koja 100% popunjava prostor pomnožiti sa zadanim postotkom podijeljenim sa 100 i onda krenuti dalje po starom.

I nisam mislila na tebe za čitanje postova nego općenito, onaj tko dođe zadnji hoće zadatke na jednom mjestu a oni raÅ¡trkani od 1 do x stranice...

Evo opet poziv ako tko ima Gold star HT nek se javi. Mislila sam snimiti kako se ova dva zadatka rješavaju ali bio bi ridikul jer bi govorila "e sad ovo vadite iz Ht.." a nemam ht pa bi cili video bio ovo morate ovako a ovo ovako, a kako??

Last edited:
Back