Kapetanski ispit u Splitu

Kolega pokusaj na netu pronaci narodne novine u kojima ti tocno pise sta je sve poptrebno za polaganje kapetanskog ispita, njihov broj mozes vidit na stranicama ministarstva pomorstva. Nadam se da sam ti olaksao trazenje.
Pozz...

Last edited:
?

?

Nesto mi ode nije jasno. U nasoj drzavici koja se hvali da zeli "visokoskolovane i kvalificirane casnike" i namece raznorazne debilne programe i trogodisnji pomorski fakultet, moze se dobiti MASTER LICENCE UNLIMITED ako imas, na primjer, tri godine navigacije u svojstvu treceg oficira!? Jasno mi je da imas pravo izaci na ispit, ali da ti netko da ovlastenje za MASTERA a da nisi bio najmanje tri godine prvi casnik palube je cisti debilizam. Zar nije logicno da moras najprije biti cif palube da bi postao Master!? :confused:
Sto nije logicnije da nakon kadeture polazes casnicki ispit, dobijes bravet za treceg casnika i onda polako sa iskustvom u ranku radis upgrade i dobivas bravet za slijedeci rank?

Kolega Gobic, razvidno je iz vaseg gornjeg posta da vam dosta toga nije jasno...
Naime sa 36 mjeseci navigacije kao casnik oow, polaze se prva klasa i dobija se ovlastenje 1st officer/2nd engineer unlimited, a nakon toga i nakon 12 mjeseci u tom spomenutom ranku automatizmom dobijate master/ch eng ovlastenje..
A kao drugo, normalnom coviku uopce nebi tribalo smetat koliko ko ima navigacije i skole nego koliko ima u glavi i da oprostite na "francuskom" u mudima.. :kafa

...alo ekipa malo sam cackao po stranici ministarstva, cisto da jos jednom pregledam sta mi sve triba za kapetanski koji cu polagat u Splitu u 6 misecu...D6C je ARPA upravljacka razina, D20 je medicinska skrb...a koji je djava :mad: C7 ???

Prvi časnik palube na brodu od 3000 BT ili većem (STCW II/2)
Vremensko ograničenje 5 godina

Uvjeti

OdsluÅ¡ani i položeni svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji dijela A-II/2 STCW Pravilnika, ili
ZavrÅ¡en preddiplomski studij nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu A-II/2 STCW Pravilnika
ZavrÅ¡ena posebna izobrazba za motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini, sukladno programu iz Priloga D6C
Završena izobrazba sukladno programu iz Priloga D20
Položen ispit sukladno programu iz Priloga C7
Najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većima
Udovoljavanje zdravstvenim uvjetima

Zato podjite polagati Kapetanski ispit u Dubrovnik.

Tamo vam je to gospodski i uredno, te sve papire dobijete ODMAH po zavrsetku ispita ( na veceri ;) )

Tako je bio dok je Kap Filipi bio sef, ali i Kap Beusan je od iste "skule" , pa ne vjerujem da se ista promjenilo.

Ugladjeno, dostojanstveno i vrlo smireno

Eto

...primice se ispit....u ponediljak je :confused::confused: ....ja sam sa repeticijama gotov isa sam u Kondica....prezadovoljan sam njime, a sad ocu proc ili ne vidit cemo hehe....evo jos malo ponavljam sve predmete....a za par dana krecemo, idem do kapetanije u petak jer bi navodno tribali stavit raspored...jel ima jos koga da izlazi 4.6 u splitu ?

...jedno tesko pitanje....al samo za znalce....kada se dobije brevet za c/o, on se pretpostavljam obnavlja nakon 5 godina....u tih 5 godina je po STCW-u potrebno imat 1 godinu navigacije....e sada jel treba imat godinu dana navigacije kao c/o ili kao 2/o (3/o)....fala

...jedno tesko pitanje....al samo za znalce....kada se dobije brevet za c/o, on se pretpostavljam obnavlja nakon 5 godina....u tih 5 godina je po STCW-u potrebno imat 1 godinu navigacije....e sada jel treba imat godinu dana navigacije kao c/o ili kao 2/o (3/o)....fala

JA cu ti rece za kapa. Da bi mogoa obnovit brevet za kapa makinje (unlimited) triba imat godinu navigacije najmanje kao 1st enineer (to jena nekim brodima 2nd eng). Prijatelj me je zva prije jedno godinu ipo da mu u Sibeniku nece produzu brevet da nije bia kapo nego daje bia prvi i da nema pravo.. JA sam mu reka da je to glupost i da mu moraju produzit brevet ako je imao rank ispod godinu navigacije. Otisao je u Zadar i sve rijesio u jedno jutro.

JA cu ti rece za kapa. Da bi mogoa obnovit brevet za kapa makinje (unlimited) triba imat godinu navigacije najmanje kao 1st enineer (to jena nekim brodima 2nd eng). Prijatelj me je zva prije jedno godinu ipo da mu u Sibeniku nece produzu brevet da nije bia kapo nego daje bia prvi i da nema pravo.. JA sam mu reka da je to glupost i da mu moraju produzit brevet ako je imao rank ispod godinu navigacije. Otisao je u Zadar i sve rijesio u jedno jutro.

...znaci po tvome...recimo...imam vise od godinu dana navigacije ko 2/o (rank ispod c/o)....dolazim u kapetaniju i oni ce mi produzit c/o brevet....koliko sam ja razumio....

Astronomska kapetanski

Astronomska kapetanski

Molim pomoć kod ovog pitanja sa Astronomske navigacije. Naime, ja ga rijeÅ¡im, ali mi se stajnice sječu tamo negdi u Azerbeđanu :udriglavom.

Provjerila sam sve brojeve pet puta, sve kalkulacije deset puta, vrtila Simovića i Klarina da vidim jesam li negdje u proceduri pogrijeÅ¡ila, ali ne. Pa mi niÅ¡ta ne preostaje nego predat Å¡tafetu:

Sunce donji rub 18.05. 2001.

Lat: 32 36,5 N
Long: 062 14,7 W

Prvo opažanje UT 11 03 39 delta V + 2,0 milje azimut pravi 080
drugo opažanje UT 14 05 18 Vizmjerena 60 12,5
ki= -1,2'
Voka= 27m
Vb= 11,5 čvorova
Kp= 140

Deklinacija Sunca u 11 03 39 je 19 38,7 (korigirana sa d)
Satni kut ispravljeni za UT 32 13,7

To mi dade LHA= -30 1' za drugo opažanje i delta V +3,1' milju azimut računati ispadne 108, ako je LHA manji od 180 to je onda pravi 252.
Prevaljeni put između dva opažanja je 34,81 milju.

Å to ja radim?
Napravim mjerilo, ucrtam zbrojenu poziciju, ucrtam kurs pravi, ucrtam azimut pravi i delta V prvog opažanja i gdje se sječe stajnica i kurs je pozicija prava 1. Onda na kurs nanesem prijeđeni put između dva osmatranja. Ucrtam drugi azimut i deltav za drugu stajnicu i prenesem prvu na vrijeme druge. I dobijem da se te dvije siječu negdje dvadeset cm izvan papira. Mjerilo je 1 cm = 2 kabela. I uz manje mjerilo opet je sjeciÅ¡te tamo negdi nigdi.

Sve sam egzibicije izvela ali nikako da dobijem realno rjeÅ¡enje. Najsumnjivije mi je to vrijeme od viÅ¡e od 3 ure između dva opažanja. Pa neću opažat Sunce na početku i kraju smjene?

A da ne spominjem grešku indexa.... to mi je ono najdraže da 2012 sekstant ima grešku indexa, samo još fali i ekscentriciteta da zaokružimo stvar.

Moilim pomagajte. Hitno je.

FALA (čitaj Hvala)

a sta fali azerbedjanu? bas lipo misto za prinocit...

a za ovo gori ti ne mogu pomoc, ne znan u cemu je stvar. ovo bi ti moga drveni izracunat, on je znalac

da mi je taj prijatelj odma bi se bacija u propele, onda od zivota nije nista ni ostalo. kakav .... (ne smin pisat da ne zavrsin u banani)

svasta li brod vozi :udriglavom

Back