Astronomska kapetanski
Astronomska kapetanski
Molim pomoć kod ovog pitanja sa Astronomske navigacije. Naime, ja ga rijeÅ¡im, ali mi se stajnice sječu tamo negdi u Azerbeđanu

.
Provjerila sam sve brojeve pet puta, sve kalkulacije deset puta, vrtila Simovića i Klarina da vidim jesam li negdje u proceduri pogrijeÅ¡ila, ali ne. Pa mi niÅ¡ta ne preostaje nego predat Å¡tafetu:
Sunce donji rub 18.05. 2001.
Lat: 32 36,5 N
Long: 062 14,7 W
Prvo opažanje UT 11 03 39 delta V + 2,0 milje azimut pravi 080
drugo opažanje UT 14 05 18 Vizmjerena 60 12,5
ki= -1,2'
Voka= 27m
Vb= 11,5 čvorova
Kp= 140
Deklinacija Sunca u 11 03 39 je 19 38,7 (korigirana sa d)
Satni kut ispravljeni za UT 32 13,7
To mi dade LHA= -30 1' za drugo opažanje i delta V +3,1' milju azimut računati ispadne 108, ako je LHA manji od 180 to je onda pravi 252.
Prevaljeni put između dva opažanja je 34,81 milju.
Å to ja radim?
Napravim mjerilo, ucrtam zbrojenu poziciju, ucrtam kurs pravi, ucrtam azimut pravi i delta V prvog opažanja i gdje se sječe stajnica i kurs je pozicija prava 1. Onda na kurs nanesem prijeđeni put između dva osmatranja. Ucrtam drugi azimut i deltav za drugu stajnicu i prenesem prvu na vrijeme druge. I dobijem da se te dvije siječu negdje dvadeset cm izvan papira. Mjerilo je 1 cm = 2 kabela. I uz manje mjerilo opet je sjeciÅ¡te tamo negdi nigdi.
Sve sam egzibicije izvela ali nikako da dobijem realno rjeÅ¡enje. Najsumnjivije mi je to vrijeme od viÅ¡e od 3 ure između dva opažanja. Pa neću opažat Sunce na početku i kraju smjene?
A da ne spominjem grešku indexa.... to mi je ono najdraže da 2012 sekstant ima grešku indexa, samo još fali i ekscentriciteta da zaokružimo stvar.
Moilim pomagajte. Hitno je.
FALA (čitaj Hvala)