Kapetanski ispit u Splitu

evo ovo je gospodin drvenjak, inace Turistom bliski prijatelj i radni kolega na brodu :D

Vidi profil: woody woodpacker - Pomorac.net

Hvala. Poslat ću mu poruku, pa ako bude htio pomoći.
Ostatak neću komentirati jer nažalost naÅ¡ sustav obrazovanja, vrednovanja i ispitivanja je toliko loÅ¡ da se ne može kriviti one koji su na brodu i rade posao za koji nisu sposobni. Niti je korektno da se nečija sposobnost za obavljanje nekog posla vrednuje na temelju nekoliko susreta i možebitno par ugovora provedenih s tom osobom.

Neki dan je grupa ljudi položila za voditelja brodice, javili su mi Å¡to ih je pitalo - sve i svaÅ¡ta, ali im kapetani nisu dali da odgovaraju, već su im postavili pitanje i rekli odgovor, ako su uzeli trokut u ruke i ucrtali kurs sami kapetani samo Å¡to nisu ustali i zapljeskali. Umjesto da ih ispljene i odvoje dobre od onih koji će te pokraj diver bove pregazit, svi koji plate prođu. Isto je i na većim ispitima. Kapetanski u Splitu Zadru Å ibeniku a zadatci iz terestike i astronomske od 2001 i 2008. Ne treba mi nit digitron da položim kapetanski, znam sve zadatke i grupe napamet koliko puta sam ih rjeÅ¡avala sa kandidatima. Engleski dvi grupe A i B. Od 2000 se nisu promijenile. Stabilitet belatrix, split i korana, toliko izlizana da već znam pola hidrostatskih napamet. I onda neko ode na repeticije, pripremi se, nauči, da bi lik pokraj njega koji zbraja dva jednoznamenkasta broja na prste nakon misec dana posta treći kao i on. GubiÅ¡ volju i da predajeÅ¡ i da se obrazujeÅ¡ u takvom okruženju. Mučim se da čovjeku objasnim kako se rjeÅ¡ava, a on dobije isti zadatak koji smo rjeÅ¡avali na konzultacijama, samo prepiÅ¡e brojeve (kao i onaj pokraj njega koji je samo ponio sve grupe i rjeÅ¡enja i čeka da ubode dan, a ne razlikuje devijaciju od deklinacije). Kako je tema Kapetanski, bio bi red da ne skrećem teme pa sam i ovo morala reć.

Nije ni vaÅ¡a cjenjeni kolega. 36 miseci navigacije kao časnik je točno ali od toga treba biti barem 12 kao prvi palube.

EDIT: Evo i službeno:
Svjedodžbu o osposobljenosti za zapovjednika broda od 3000 BT ili većeg (STCW II/2), stječe pomorac koji:
– je zavrÅ¡io visokoÅ¡kolsku naobrazbu nautičkog smjera, u trajanju od najmanje dvije godine;
– ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodovima od 3000 BT ili većima u neograničenoj plovidbi ili velikoj obalnoj plovidbi ili
– ima najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene straže na brodovima od 3000 BT ili većima u neograničenoj plovidbi odnosno velikoj obalnoj plovidbi;
– ima položen ispit iz članka 21. ovog Pravilnika;
– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima, posebice u pogledu vida i sluha.

Molit cu kolege pomorce da kad barataju s navedenim zakonskim navodima da pronadju onaj koji je na snazi:
- znaci vise se ne spominje granica od 3000GT i 3000kw vec 500GT i 750kW kako slijedi po valjanom zakonu i STCW-u:

(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za zapovjednika broda od 3000 BT ili većeg (STCW II/2), stječe pomorac koji:

– je odsluÅ¡ao i položio sve ispite prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćani najmanje sadržaji iz dijela A-II/2 STCW Pravilnika, ili
– je zavrÅ¡io preddiplomski sveučiliÅ¡ni studij nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu A-II/2 STCW Pravilnika;
– je zavrÅ¡io posebnu izobrazbu o osposobljenosti za motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini, sukladno programu iz Priloga D, dio D6C koji je sastavni dio ovog Pravilnika;
– je završio posebnu izobrazbu o osposobljenosti za pružanje medicinske skrbi na brodu, sukladno programu iz Priloga D, dio D20 koji je sastavni dio ovog Pravilnika;
– ima položen ispit iz članka 20. ovog Pravilnika;
– ima najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većima, ili
– ima najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene strane na brodovima od 500 BT ili većima i najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem
– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.
(2) Svjedodžbu iz stavka 1. ovog članka može steći i pomorac koji:
– je zavrÅ¡io srednjoÅ¡kolsko obrazovanje nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-II/1 STCW Pravilnika ili prilagođenom programu iz dijela A-II/2 STCW Pravilnika
– je zavrÅ¡io posebni program obrazovanja iz Prilog I-1 ovog Pravilnika, koji se provodi na visokom pomorskom učiliÅ¡tu
– je zavrÅ¡io posebnu izobrazbu o osposobljenosti za motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini, sukladno programu iz Priloga D, dio D6C koji je sastanku dio ovog Pravilnika
– je završio posebnu izobrazbu o osposobljenosti za pružanje medicinske skrbi na brodu, sukladno programu iz Priloga D, dio D20 koji je sastavni dio ovog Pravilnika;
– ima položen ispit iz članka 20. ovog Pravilnika
– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.
(3) Prije pristupanja posebnom programu obrazovanja iz stavka 2. alineje druge ovog članka, pristupnik mora imati najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većima, od čega najmanje 12 mjeseci nakon stjecanja svjedodžbe iz članka 20. ovog Pravilnika ili najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem.
(4) Svjedodžbe iz stavka 1. i 2. ovog članka imaju valjanost za razdoblje od pet godina od dana izdavanja.«

ZAPOVJEDNIKA BRODA OD 3000 BT ILI VEĆEG (STCW II/2)
Vremensko ograničenje 5 godina

Uvjeti

I model

• OdsluÅ¡ani i položeni svi ispiti prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji dijela A-II/2 STCW Pravilnika, ili
  • ZavrÅ¡en preddiplomski studij nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz A-II/2 STCW Pravilnika
  • ZavrÅ¡ena posebna izobrazba za motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini, sukladno programu iz Priloga D6C
  • ZavrÅ¡ena izobrazba sukladno programu iz Priloga D20
  • Položen ispit sukladno programu iz Priloga C7
  • Najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodovima od 500 ili većima, ili
  • Najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene strane na brodovima od 500 BT ili većima i najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem
  • Udovoljavanje zdravstvenim uvjetima

II model

• ZavrÅ¡eno srednjoÅ¡kolsko obrazovanje nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-II/1 STCW Pravilnika ili prilagođenom programu iz dijela A-II/2 STCW Pravilnika
  • ZavrÅ¡en posebni program obrazovanja, koji se provodi na visokom pomorskom učiliÅ¡tu
  • ZavrÅ¡ena posebna izobrazba za motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini, sukladno programu iz Priloga D6C
  • ZavrÅ¡ena izobrazba sukladno programu iz Priloga D20
  • Položen ispit sukladno programu iz Priloga C7
  • Udovoljavanje zdravstvenim uvjetima

Napomena: Prije pristupanja posebnom programu obrazovanja iz II modela, pristupnik mora imati najmanje 36 mjeseci plovidbene službe u svojstvu časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većima, od čega najmanje 12 mjeseci nakon stjecanja svjedodžbe o osposobljenosti za prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem ili najmanje 24 mjeseca plovidbene službe u svojstvu prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Pomorstvo - SLU

Prije 4 godine sam polaga i bio sam koristio usluge Capt. Jurica za pripremu, mogu reci da je nakon toga ispit bio djecja igra

Kapetanski Split 26/05/2014

Ukratko moji dojmovi - od 16 kandidata otprilike pola nas je proslo iz prve, a cini mi se da pao skroz nije nitko.
Ispitivacka komisija je bila posve korektna, bez zamjerki.

Zbog prirode ugovora nisam imao previse vremena za pripremu, svega 25 dana do prvog dana ispita
(doduÅ¡e luđačkim tempom po 14 sati dnevno) ali bilo je dovoljno,dok bi 45 dana bilo optimalno za umjeren rad.

Vazno je dobro izvjezbati zadatke iz navigacije i stabiliteta, jer na ispitu nema previse vremena za mozganje...usmeni nisu problem, makar se i tu moze pasti ukoliko se ne zna.

Za konzultacije iz pismenih preporucujem kap.Juru Palčića - izuzetno strucan i temeljit, pokazat ce vam sve trikove i opskrbiti vas potrebnim materijalima..... uz dobronamjernu napomenu da je posao savladavanja istih ipak samo na vama.
Kap.Palčić je aktivan pomorac te morate imati sreće uhvatiti ga kad nije na brodu.
Konzultacije su individualne, nisu skupe,i ne traju predugo. Vrijede svaku lipu.

Može se i bez konzultacija, naravno, no ja nisam niÅ¡ta htio prepustiti slučaju i ponovno bih ih proÅ¡ao.

Evo ispit iz stabiliteta

IMAG2345.jpg

a iz navigacije nazalost nisam fotografirao ali zadaci su bili

1. Prava pozicija opazanjem triju tijela - poznato tijelo, nepoznato tijelo (jednoj grupi zvijezda drugoj PLANET), Polara
2. Devijacija kompasa, sunce pravi zalaz (vrijeme snimanja NIJE zadano)
3. Ortodroma (prelazi 180E/180W, sijece ekvator) + svi elementi Lox/Orto, medutocke svakih 10 *,usteda, ETA

Almanah domaći iz 2008e

boldano je ono, sto je bunilo one koji nisu dovoljno vjezbali

Tempo ispita je bio poprilično naporan , pogotovo prva dva dana kad su se ujutro pisali pismeni a popodne odgovarali usmeni, dok su zadnja dva bila opuÅ¡tenija.

Od jacih usmenih (citaj:gdje se padalo) izdvojio bih stabilitet, meterologiju,sigurnost.
Zajednicko svim usmenima jest da onaj tko zna ne odgovara dugo dok onaj koji zapne na elementarnom dobiva dulji tretman.

I najljepÅ¡e : tko izuzetno dobro napise stabilitet/navigaciju, oslobođen je usmenog iz istih ili dobije tek simbolično pitanje....nažalost, rezultate pismenog saznali smo tek dolaskom na usmeni....

Last edited:
Slične su tablice kao na Oluji, Splitu, Promini, s "pilot" indexom....

Trik je u odabiru pravilnog Stowage Factora , činjeici da su neka skladiÅ¡ta trimovana neka ne, pravilnom vadenju volumetrickog momenta i KGa za slack hold, čitanju "S" vrijednosti iz krivulja a ne tablica, također 2 simpsonova niza umjesto jednog za RDS te na kraju dio s ukrcajem u balastni tank da krma dođe na 12 m....

U biti niÅ¡ta spektakularno, ali tko nije dobro provjezbao, lako će se zeznut.

Zadatak 2 (draft survey) je klasika, s time da se vrijednosti udaljenosti zagaznica od okomica vade iz plana (nisu brojcano zadane) + središnja zagaznica je takoder pomaknuta od središnjeg rebra.

Uspio sam dovršiti 10ak minuta prije kraja ispita, nije bas da se ima previše vremena....

Real offshore isti ovakvi zadaci su bili u drugi misec na kapetanskom jedino je tada bia brod oluja.Tada smo dvojica proÅ¡li ostali su pali bilo nas je ukupno 7 kandidata.Å ta se tiče priprema u Jure Palčića potpisujem odlično pripremi ljude za ispit i ja san iÅ¡a isto u njega.

Baš gledam po mobu ne bi li naša taj zadatak iz drugog mjeseca (i njega sam dobio od prof.Palcica, možda si ga baš ti slika :) ) ali neuspješno.

Male razlike postoje, čini mi se da je na ispitu u drugom misecu "S" bio brojčano zadan i nije bilo dodatka s trimovanjem nakon ukrcaja dok je drugi zadatak isti, uglavnom nisam bio iznenađen materijom Å¡to je najvažnije jer nema vremena za dileme.

Prvi zadatak je najvažniji, da bi se prosao pismeni trebalo je rijeÅ¡iti bar do 3 uvjeta solasa,tako nam je kazano na samom početku. Makar ne piÅ¡e, trebalo je na nacrtati i krivulju stabilnosti sa GZ polugom i ostalim elementima.

Drugi zadatak (Draft Survey) je tek brza šablona.

Također kod kap Palcica ne samo da se radi individualno već ga se može bilo kada nazvati ako ste u bilo kojoj dilemi oko zadatka koji rjesavate doma (nakon svakih konzultacija zada i domaći)....to mi je u nekoliko prilika jako pomoglo.

Da nisam iÅ¡ao na konzultacije mislim da bi mi Å¡anse za prolaz bile puno manje jer bih gubio vrijeme na dileme i nepotrebne zadatke umjesto na vježbu,ako je mene koji sam iz Å¡kole izasao prije 15 godina spremio za prolaz bez greÅ¡ke u 25 dana, svakog će tko ima volje raditi. Zainteresiran je za kandidate, svaki bi me dan ispita nazva prije i posli, ka da je trener i psiholog.....

Još jednom, hvala mu i o njemu sve najbolje uz duboki
naklon.....

Last edited:
Ja san mu ga posla slika je ovi drugi momak ali vidiÅ¡ koliko je dobro pripremia jer je zadatak bia jako jeben i viÅ¡e manje je sve iznenadia isto san ga rjeÅ¡ia jer je Jure ima sličan zadatak sa Splitom iz one svoje zbirke.Jure ima vrhunski pristup spreman ti se prilagodit prema urama kako tebi paÅ¡e(u mom slučaju popodne) i objasni sve.Recimo prije njega san zva onoga Roka Jurića nisan uopče niti tia poč kod njega ima kretenski pristup a i svi koji su bili kod njega su se žalili kako vriđa ljude.
U drugi misec je sve bilo isto ka i vama u ničemu se nije razlikova zadatak.Jeidno je bilo nas 7 kandidata pa je bilo lakÅ¡e.Kako su van ove godine organizirali ispite ono po sistemu ko preživi pričat če ili je raspored bia humaniji

Baš gledam po mobu ne bi li naša taj zadatak iz drugog mjeseca (i njega sam dobio od prof.Palcica, možda si ga baš ti slika :) ) ali neuspješno.

Male razlike postoje, čini mi se da je na ispitu u drugom misecu "S" bio brojčano zadan i nije bilo dodatka s trimovanjem nakon ukrcaja dok je drugi zadatak isti, uglavnom nisam bio iznenađen materijom Å¡to je najvažnije jer nema vremena za dileme.

Prvi zadatak je najvažniji, da bi se prosao pismeni trebalo je rijeÅ¡iti bar do 3 uvjeta solasa,tako nam je kazano na samom početku. Makar ne piÅ¡e, trebalo je na nacrtati i krivulju stabilnosti sa GZ polugom i ostalim elementima.

Drugi zadatak (Draft Survey) je tek brza šablona.

Također kod kap Palcica ne samo da se radi individualno već ga se može bilo kada nazvati ako ste u bilo kojoj dilemi oko zadatka koji rjesavate doma (nakon svakih konzultacija zada i domaći)....to mi je u nekoliko prilika jako pomoglo.

Da nisam iÅ¡ao na konzultacije mislim da bi mi Å¡anse za prolaz bile puno manje jer bih gubio vrijeme na dileme i nepotrebne zadatke umjesto na vježbu,ako je mene koji sam iz Å¡kole izasao prije 15 godina spremio za prolaz bez greÅ¡ke u 25 dana, svakog će tko ima volje raditi. Zainteresiran je za kandidate, svaki bi me dan ispita nazva prije i posli, ka da je trener i psiholog.....

Još jednom, hvala mu i o njemu sve najbolje uz duboki
naklon.....

Last edited:
Za Juru se opet mogu samo složiti - strahovito je fleksibilan Å¡ta se tiče termina, izasao je u susret svim mojim željama koliko je god mogao.

One njegove zbirke (Stabilitet, Navigacije) su odličan alat za pripremu pismenih i točno Å¡to treba, a dodatno na to se vježbaju bivÅ¡i ispitni zadaci....točno ti kaže Å¡ta je bilo u zadnjih par godina, Å¡ta bi moglo bit i joÅ¡ "za svaki slučaj", sve trikove, sve cake, vrhunski i bez greÅ¡ke.

Da ne spominjem hidrostatske od masu brodova i sve ostale materijale koje ustupa kroz pripreme.....pa di bi to sam našao, nema šanse.

Ali da sam radio jesam, i to krvavo, no proslo se i to glatko (oslobođen usmenog na stabilitetu, minimalna pitanja na navigaciji)

Å ta se tempa polaganja bilo je "tko preživi,pričat će" :)

Prvi dan u Atlantisa pismeni engleski i odmah nakon navigacija,popodne na kapetaniji usmeni engleski i pravo

Drugi dan u Atlantisa pismeni iz stabiliteta a popodne kapetanija usmeni manevriranje i održavanje

Treći dan usmeni meterologija i navigacija

Četvrti dan usmeni sigurnost i stabilitet

Gadan tempo,pogotovo prva dva dana.....

Nama je 3 dana bilo zog malog broja kandidata.Ponediljak ujutro pismeni navigacija popodne usmeni pravo metorologija sigurnost održavanje.Utorak ujutro pismeni stabilitet engleski.Srida popodne usmeni navigacija engleski stabilitet i manevriranje.Tribali su stavit odma prvi dan pismeni usmeni pismeni usmeni 25 satat ko preživi preživi ko nije i neče

3 dana :confused: ; onda je nasa grupa jos dobro i prosla.

Iskreno ocekivao sam 5 dana, 4 je jos prihvatljivo, a 3 je bas kolinje.

Ne zbog pismenih (pismene sam prestao vjezbat 4-5 dana prije pocetka ispita), vec zbog usmenih, ima tu dosta materijala.

Sad je gotovo Bogu hvala, brevet prvog u ruci, avancamenat iduci ukrcaj te izrada breveta zapovjednika >3000T cim dodem doma (bio sam vec i zapovjednik i prvi, na brodovima do 3000T preko 36 mjeseci)

Back