Kapetanski ispit u Splitu

iskustvo Split

iskustvo Split

Evo ukratko što sam zapisala kapetanski u Split iskustvo:

OPĆE - ako se rijeÅ¡i vrhunski pismeni ne pitaju na usmenom

Stabilitet - brod Promina i faktor C, za pune tankove treba gledati slack i onda neki ipak imaju FSC. Drugi zadatak klasika draft survey, treći potroÅ¡nja ali ako ga se ne stigne rjeÅ¡iti a prva dva su dobro prolaz. usmeni žito, bulk kod je za to a ne samo solas uvjeti, krivulja srednjeg gaza očitati potrebnu težinu i lokaciju za promjenu, svi dobivaju cijele HT tablice promine sa A3 nacrtima za vađenje udaljenosti zagaznica konvencije obavezno znati u detalje, solas glave marpol itd.

Navigacija tri zvjezde nepoznata, Deneb i Polara, lokso otro vrh nije između p1 p2, devijacija sunce izlaz zalaz, jednoj grupi nisu bile vode.

Engleski NOVI ali nije novi samo su zimiÅ¡ali pitanja, napisati Protest svojim rječima na temelju dobivenih podataka.
meteorologija vjetrovi, barični sustavi, geostrofički vjetrovi, gradijentni vjetrovi, 3 komponente,

Sigurnost kako se obavlja i koji pregledi, papirologija, manuali, katodna zaštita, farbanje, dno antifouling
Zvučni i svjetlosni (napomena jedan uÅ¡ao pitao ga brod ne može manevrirati u magli koji signal rekao krivo, pokazano mu vrata.. nema praÅ¡tanja na COLREG.

Tipkala kako je govoreno pa ako ima slovo viška skužajte. I hvala kolegi na kolegijalnosti, jedan od rijetkih.

I naravno položio iz prve. Čestitke!

Last edited:
Koliko koÅ¡ta sam ispit za prvog preko 3000 bt, nisam moga nać na netu. I ako nije problem cijena konzultacija za prvog palube preko 3000 bt. Može i na pm.

Koliko koÅ¡ta sam ispit za prvog preko 3000 bt, nisam moga nać na netu. I ako nije problem cijena konzultacija za prvog palube preko 3000 bt. Može i na pm.
A Å¡ta će ti konzultacije, evo dolaze ljudi izgubljeni u prostoru i svemiru, padnu dva puta treći put polože svi. A između prvog i trećeg znanje nepromijenjeno. I samo komentari na brodu nema vrimena radi se sve preko kompjutera, zaÅ¡to na ispitu ne možemo imati laptop i Å¡ta ti ja znam....

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Pomorstvo - UVJETI ZA STJECANJE - SLU

Moze li me netko posvijetliti:
Dakle na prilozenoj stranici ministarstva ovo gore je navedeno za polaganje klase za 1 časnika. Znači uz 12 mjeseci kao oow, odgovarajuca skola, te or breveta medical care i arpa upravljacka razina.
No u kapetaniji mi govore da treba jos i bridge team management, bridge resource te rukovodenje posadom upravljacka razina. Ako to nisu breveti od ministarstva nego samo potvrdnice izdane od fakulteta/učiliÅ¡ta kako oni sad to odjednom traze kao uvjet za kapetanski ispit?

PRAVILNIK O ZVANJIMA I SVJEDODŽBAMA O OSPOSOBLJENOSTI POMORACA

Članak 18.

(1) Svjedodžbu o osposobljenosti za prvog časnika palube na brodu do 3.000 BT (STCW II/2) stječe pomorac koji:

– posjeduje svjedodžbu iz članka 17. ovog Pravilnika,

– je zavrÅ¡io srednjoÅ¡kolsko obrazovanje nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od najmanje 4 godine u kojem su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno prilagođenom programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT, ili

– je odsluÅ¡ao i položio sve ispite prve dvije godine preddiplomskog sveučiliÅ¡nog studija nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT, ili

– je zavrÅ¡io preddiplomski sveučiliÅ¡ni studij nautičkog smjera ili drugog odgovarajućeg smjera u trajanju od tri godine u kojima su obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz Dijela A-II/2 STCW Pravilnika za prve časnike i zapovjednike na brodovima do 3.000 BT,

– ima najmanje 12 mjeseci plovidbene službe na brodovima od 500 BT ili većima u svojstvu časnika plovidbene straže,

– udovoljava propisanim zdravstvenim uvjetima.

(2) Pristupnik za stjecanje svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka, koji u tijeku obrazovanja nije ovladao programima iz Priloga D, dio D6C (Motrenje i ucrtavanje radarskim uređajem i koriÅ¡tenje ARPA uređaja na upravljačkoj razini), D20 (Medicinska skrb na brodu), D44 (KoriÅ¡tenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom (ECDIS)), D45 (Upravljanje ljudskim potencijalima na zapovjedničkom mostu), D47B (Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu – upravljačka razina), D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a), dužan je prije izdavanja svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka savladati odnosne programe.

(3) Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost za razdoblje od pet godina od dana izdavanja.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Pomorstvo - UVJETI ZA STJECANJE - SLU

Moze li me netko posvijetliti:
Dakle na prilozenoj stranici ministarstva ovo gore je navedeno za polaganje klase za 1 časnika. Znači uz 12 mjeseci kao oow, odgovarajuca skola, te or breveta medical care i arpa upravljacka razina.
No u kapetaniji mi govore da treba jos i bridge team management, bridge resource te rukovodenje posadom upravljacka razina. Ako to nisu breveti od ministarstva nego samo potvrdnice izdane od fakulteta/učiliÅ¡ta kako oni sad to odjednom traze kao uvjet za kapetanski ispit?

Ako to nisu breveti od ministarstva nego samo potvrdnice izdane od fakulteta/učiliÅ¡ta kako oni sad to odjednom traze kao uvjet za kapetanski ispit?

Zato jer je tako odlučeno 2010 u Manili glede STCW- Manila Amendments koji su 01.01.2012 OBVEZNI za zemlje potpisnice među kojima su Hrvatska, Srbija i mnoge druge:

New requirements relating to training in modern technology such as electronic charts and information systems (ECDIS).
• New requirements for marine environment awareness training and training in leadership and teamwork.

IMO | STCW Manila seafarer training amendments enter into force on 1 January 2012

https://www.google.hr/search?q=manila+amendments&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=qqafVP-hLsnVPdTzgcgG
http://www.nee.gr/downloads/111Guide for Seafarers.pdf
https://www.gov.uk/manila-amendments-and-how-they-affect-seafarer-training-and-certificates

No u kapetaniji mi govore da treba jos i bridge team management, bridge resource te...

Krivo si ih razumio, NPR. U splitskoj kapetaniji navode Upravljanje ljudskim potencijalima tj. D45 – Bridge Resource Management
Samo crew agenti (kako hrvatski tako i u svijetu) jos spominju BTM. Od 01.01.2012 spominje se samo BRM dakle od Manilskih Amandmana tj dopuna postojeće STCW konvencije iz 1995.

Evo i Engleska UčiliÅ¡ta spominju BRM, tako da si krivo naveo da ti Kapetanije traže BRM i BTM. Treba samo jedan od ta dva sa zadovoljavajućim IMO Modelom IMO | Model Courses

Engleski Warsash: samo BRM All Courses | Courses | Warsash Maritime Academy | Warsash Maritime Academy :)

KroejÅ¡n UčiliÅ¡te: i BRM i BTM:
Bridge Team Management - Maritime Training Courses
Bridge Resource Management - Maritime Training Courses

JoÅ¡ jedno hrvatsko učiliÅ¡te, ovaj put u skladu s STCW-om: samo BRM tj. D45
List of Courses - Split Ship Management - Full ShipManagement, Crew Management, Chartering, Brokering, Maritime training, New Build Supervision, Consultancy, Tickets and Travel - SSM, Split Croatia :)

Last edited:
Evo ukratko što sam zapisala kapetanski u Split iskustvo:

OPĆE - ako se rijeÅ¡i vrhunski pismeni ne pitaju na usmenom

Stabilitet - brod Promina i faktor C, za pune tankove treba gledati slack i onda neki ipak imaju FSC. Drugi zadatak klasika draft survey, treći potroÅ¡nja ali ako ga se ne stigne rjeÅ¡iti a prva dva su dobro prolaz. usmeni žito, bulk kod je za to a ne samo solas uvjeti, krivulja srednjeg gaza očitati potrebnu težinu i lokaciju za promjenu, svi dobivaju cijele HT tablice promine sa A3 nacrtima za vađenje udaljenosti zagaznica konvencije obavezno znati u detalje, solas glave marpol itd.

Navigacija tri zvjezde nepoznata, Deneb i Polara, lokso otro vrh nije između p1 p2, devijacija sunce izlaz zalaz, jednoj grupi nisu bile vode.

Engleski NOVI ali nije novi samo su zimiÅ¡ali pitanja, napisati Protest svojim rječima na temelju dobivenih podataka.
meteorologija vjetrovi, barični sustavi, geostrofički vjetrovi, gradijentni vjetrovi, 3 komponente,

Sigurnost kako se obavlja i koji pregledi, papirologija, manuali, katodna zaštita, farbanje, dno antifouling
Zvučni i svjetlosni (napomena jedan uÅ¡ao pitao ga brod ne može manevrirati u magli koji signal rekao krivo, pokazano mu vrata.. nema praÅ¡tanja na COLREG.

Tipkala kako je govoreno pa ako ima slovo viška skužajte. I hvala kolegi na kolegijalnosti, jedan od rijetkih.

I naravno položio iz prve. Čestitke!
Ma jeli moguće da joÅ¡ uvijek cijepe sa istim :udriglavom jedino je COLREG OK,s tim nema Å¡ale,ali ovo ostalo je :udriglavom:udriglavom:udriglavom ovakav kapetanski ispit vanka realnosti i pomorstva danas ...žao mi je svih pomoraca (uključujući i mene) koji su polagali kapetanski kod naÅ¡ih "stručnjaka" :udriglavom...a ako im Å¡to prigovoriÅ¡ odmah se pozivaju na NN ... inače obavezne u svakoj ship's library:) Mayday palac gore za korisne savjete budućim polaznicima, i sretno im ;)

Ma jeli moguće da joÅ¡ uvijek cijepe sa istim :udriglavom jedino je COLREG OK,s tim nema Å¡ale,ali ovo ostalo je :udriglavom:udriglavom:udriglavom ovakav kapetanski ispit vanka realnosti i pomorstva danas ...žao mi je svih pomoraca (uključujući i mene) koji su polagali kapetanski kod naÅ¡ih "stručnjaka" :udriglavom...a ako im Å¡to prigovoriÅ¡ odmah se pozivaju na NN ... inače obavezne u svakoj ship's library:) Mayday palac gore za korisne savjete budućim polaznicima, i sretno im ;)

8 predmeta, a to oće reć bar 1000 stranica čiste teorije + popriličan broj zadataka iz navigacije i stabiliteta.
Kad bi se gledalo by the book, tu bi se trebalo pripremat MINIMALNO 6 mjeseci. I ONDA dođe frajer i kaže da je sve sredija za 25 dana, jer eto iskrca se s broda pa na brzinu..
.:udriglavom :hihi:hihi:hihi

Gore navedeno uspoređujen s REGULARNIM Pomorskim Fakultetom gdje nisam ima muda izać na (da oprostite) posranu Meteorologiju kod prof. magistra TroÅ¡ića, dok 3 MJESECA nisam nabuba ka lud...A bilo je ekipe koji su izgubili po 5-6 mjeseci svog mladog života (pa i viÅ¡e, jedan je izlazio 10 puta:rolleyes:) dok nisu to položili...

Moj komentar nije osuđivački, pa čak niti kritičarski nego čisto Stand-Up Komičarsko Zapažanje Apsurda...;)

8 predmeta, a to oće reć bar 1000 stranica čiste teorije + popriličan broj zadataka iz navigacije i stabiliteta.
Kad bi se gledalo by the book, tu bi se trebalo pripremat MINIMALNO 6 mjeseci. I ONDA dođe frajer i kaže da je sve sredija za 25 dana, jer eto iskrca se s broda pa na brzinu..

Gore navedeno uspoređujen s REGULARNIM Pomorskim Fakultetom gdje nisam ima muda izać na (da oprostite) posranu Meteorologiju kod prof. magistra TroÅ¡ića, dok 3 MJESECA nisam nabuba ka lud...A bilo je ekipe koji su izgubili po 5-6 mjeseci svog mladog života (pa i viÅ¡e, jedan je izlazio 10 puta:rolleyes:) dok nisu to položili...

Moj komentar nije osuđivački, pa čak niti kritičarski nego čisto Stand-Up Komičarsko Zapažanje Apsurda...;)

To ti je dvosjekli mač. Ako ispit postave kako treba i po pravilima i ažuriran tko bi položio? Rijetki su koji se "pripremaju" za ispit, a večina se skine sa broda sjedi i gleda tv dva dana i onda kaže idem polagat časnički, gdje ima najranije...

Niti ispiti niti fakultet niti sve skupa obrazovanje za sve ne samo za pomorstvo, ne prati struku i tehnologiju. Evo recimo svi koje znam u svoj životopis su stavili da znaju excell, word itd. A onda ja pitam kako u istoj čeliji u excellu otići u drugi red i pisati - nitko ne zna. Kako s miÅ¡em označiti tekst samo vertikalno, ne u dužinu i gore dolje? Ne znaju.
Tako da..... A onaj ispit ECDL je sama glupost, pitnja na win 95 i prvom officu ikad napravljenom. Čudi me Å¡to pozadinski ekran nije crn, a slova zelena....

Ne znam kakav je sadaÅ¡nji koncept i program na, kako ga ti nazivaÅ¡, REGULARNOM Pomorkom fakultetu, ali iz mog osobnog iskustva (68 ispita na pomorkom fakultetu Split) znanje stečeno od profesora predvođenih Tijardovićem:udriglavom,TomaÅ¡evićem:udriglavom i drugima se može bacit u more na skali prije ukrcaja na brod...a diplomu(2) tog istog fakulteta mi do sada nitko nije pitao, osim Crewing agenata u Hrvatskoj. Brevet izdan od kapetanije ti je potreban radi formalnog zadovoljavanja STCW konvencije za poziciju na brodu, a to Å¡to su te "stručna" gospoda iz kapetanije ispitala i zaključila kako si sposoban za časno zvanje kapetana ne znači nikome niÅ¡ta,osim možda egu dotične gospode :udriglavom Moj komentar također nije osuđivački, pa čak niti kritičarski nego čisto Stand-Up Komičarsko Zapažanje Apsurda...:o

Last edited:
pozdrav svim vridnim kolegama!
:)
Odnedavno sam pocea skupljat materijale za kapetanski pa se u skoroj buducnosti vidim na jednom od rokova u splitu, zadru ili dubrovniku. Medutim jednu dilemu mi stvara brevet/tecaj D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a)...naime u kapetaniji st na oglasnoj ploci gdje su ovjeseni uvjeti za kapetanski nema navedenog D48!!!:confused: Sve ostalo potrebno imam osim tog D48....kakva su vasa iskustva s tim? Dal je potreban ili ne?

Takoder, ako imate koga preporucit za instrukcije bia bi zahvalan. Vidim spominjalo se neke ljude, ali to je bilo prije par godina, pa ako ima sta ažurnije malo.

Hvala

Ne znam kakav je sadaÅ¡nji koncept i program na, kako ga ti nazivaÅ¡, REGULARNOM Pomorkom fakultetu, ali iz mog osobnog iskustva (68 ispita na pomorkom fakultetu Split) znanje stečeno od profesora predvođenih Tijardovićem:udriglavom,TomaÅ¡evićem:udriglavom i drugima se može bacit u more na skali prije ukrcaja na brod...a diplomu(2) tog istog fakulteta mi do sada nitko nije pitao, osim Crewing agenata u Hrvatskoj. Brevet izdan od kapetanije ti je potreban radi formalnog zadovoljavanja STCW konvencije za poziciju na brodu, a to Å¡to su te "stručna" gospoda iz kapetanije ispitala i zaključila kako si sposoban za časno zvanje kapetana ne znači nikome niÅ¡ta,osim možda egu dotične gospode :udriglavom Moj komentar također nije osuđivački, pa čak niti kritičarski nego čisto Stand-Up Komičarsko Zapažanje Apsurda...:o

Mala zemlja sa velikim apsurdima, niko netrazi visu skolu, Filipinci se probijaju i zive ka lordovi u vilama sa poslugom za 2000-3000$, only in Croatia:kafa

pozdrav svim vridnim kolegama!
:)
Odnedavno sam pocea skupljat materijale za kapetanski pa se u skoroj buducnosti vidim na jednom od rokova u splitu, zadru ili dubrovniku. Medutim jednu dilemu mi stvara brevet/tecaj D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a)...naime u kapetaniji st na oglasnoj ploci gdje su ovjeseni uvjeti za kapetanski nema navedenog D48!!!:confused: Sve ostalo potrebno imam osim tog D48....kakva su vasa iskustva s tim? Dal je potreban ili ne?

Takoder, ako imate koga preporucit za instrukcije bia bi zahvalan. Vidim spominjalo se neke ljude, ali to je bilo prije par godina, pa ako ima sta ažurnije malo.

Hvala

MATERIJALI ZA kAPETANSKI

PRVI ČASNIK PALUBE NA BRODU DO 3000 BT (STCW II/2)
Uvjeti
bla bla bla ima na miljon linkova ovaj dio....
(2) Pristupnik za stjecanje svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka, bla bla D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a), dužan je prije izdavanja svjedodžbe iz stavka 1. ovog članka savladati odnosne programe.
(3) Svjedodžba iz stavka 1. ovoga članka ima valjanost za razdoblje od pet godina od dana izdavanja.
*D48 pročitaj nytmareov post ispod
**ovaj D48 Å¡to se tiče ispita ne treba jer ga zamjenjuje 6 mjeseci navigacije

Za instrukcije ne znam, ali ako ti nešto ne bude jasno u riješavanju zadataka, javi pa možda pomognemo ako budemo znali.

Last edited:
D48 ti treba...al zasad prolazi i navigacija u korist polaganja kapetanskog....od 1.1.2017 ces morat imat taj certifikat da bi produzio bravet.

Pozdrav svima, odavno nisam ništa pisao, kad nisam imao ništa pametnoga za kazat. :rolleyes:
Gđica (Gđa?) Samardžić je bila ljubazna i na mail mi poslala raspored ispita koji se održava idući tjedan.
Pa ako koga interesira, prosljeđujem:

PLAN ISPITA :

16.02.2015 (PONEDJELJAK)

08:00 h – NAVIGACIJA (pismeni dio) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis

15:00 h – PRAVO - LK SPLIT
– METEROLOGIJA - LK SPLIT

17.02.2015 (UTORAK)

08:00 h – RUKOVANJE (pismeni dio) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis
11:00 h – ENGLESKI JEZIK ( pismeni dio ) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis

15:00 h – MANEVRIRANJE - LK SPLIT
– ODRŽAVANJE BRODA - LK SPLIT

18.02.2015 (SRIJEDA)

15:00 h – NAVIGACIJA - LK SPLIT
- SIGURNOST - LK SPLIT

19.02.2015 (ČETVRTAK)

15:00 h – RUKOVANJE - LK SPLIT
– ENGLESKI JEZIK - LK SPLIT

Sritno i vama i meni! :uzdravlje

Inace ne treba ovaj okolis D48 za prijavit ispit....kolegice fala za link za materijale i zadatke:)
Raspored i nije tako los....mada me ovo pravo ubija sa definicijama...nista ne ulazi u glavu kad se cuvas za zadnji sekund:udriglavom:D

Pozdrav svima, odavno nisam ništa pisao, kad nisam imao ništa pametnoga za kazat. :rolleyes:
Gđica (Gđa?) Samardžić je bila ljubazna i na mail mi poslala raspored ispita koji se održava idući tjedan.
Pa ako koga interesira, prosljeđujem:

PLAN ISPITA :

16.02.2015 (PONEDJELJAK)

08:00 h – NAVIGACIJA (pismeni dio) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis

15:00 h – PRAVO - LK SPLIT
– METEROLOGIJA - LK SPLIT

17.02.2015 (UTORAK)

08:00 h – RUKOVANJE (pismeni dio) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis
11:00 h – ENGLESKI JEZIK ( pismeni dio ) - Pomorsko učiliÅ¡te Atlantis

15:00 h – MANEVRIRANJE - LK SPLIT
– ODRŽAVANJE BRODA - LK SPLIT

18.02.2015 (SRIJEDA)

15:00 h – NAVIGACIJA - LK SPLIT
- SIGURNOST - LK SPLIT

19.02.2015 (ČETVRTAK)

15:00 h – RUKOVANJE - LK SPLIT
– ENGLESKI JEZIK - LK SPLIT

Sritno i vama i meni! :uzdravlje
Zna li se kakav sistem bude na usmenom, kao na porucnikom ili nesto drugacije? Odrzavanje broda, tanak sam tu sa materijalima za ucenje, pa ako imate kakav link bilo bi ok :-)

Back