Kapetanski ispit u Splitu

Stavljeni Zadatci iz zadra na Dropbox. Update. (Kad odete na dropbox samo kliknete da posloži po datumu pa možete vidjeti što je zadnje dodano, mjenjano. Meni je tako najlakše bilo organizirati, a da se ne miješaju stare stvari sa novijim.

Last edited:
EDIT kolega nije imao cile tablice, zato su nastali problemi kod rjeÅ¡avanja. A da objasnim stvar. U Å¡ibeniku na ukrcaju žita dobije se KG FSC SF i količina tereta u skladiÅ¡tu. Dalje se zadatak rjeÅ¡ava kako sam objasnila u RDS videu. U Splitu KG FSC se mora dobiti računom centracije. Količina tereta je zadana u postotcima.

Poštovani svi,

Da li itko ima ovaj zadatak ili slično postavljen za Spar Scorpio rjeÅ¡en? Kolega u panici traži, pa mi nije jasno da nitko ne zna ni nema. Ja bi pomogla stvarno, ali glava mi je samo tako u balonu da ne znam di sam, gužva mi je, imam predavanja od 9 do 19h preko vikenda, ne mogu se ni okrenuti. Pomogla bi, ali dok se ja oslobodim, njemu će biti kasno. Hvala unaprid svima.

m.b. „SPAR SCORPIO" krca rasuti teret SF/SG 1,35. (kad imamo zadane postotke popunjenosti a ne direktno težine, SF za rasuti SG za tekućine mora biti zadan )

Zadano je:

ProstorNapunjenost
Skladište 1 (cargo hold)75% volumena
Skladište 2 (cargo hold)72% volumena
Skladište 3 (cargo hold)prazno
Skladište 4 (cargo hold)72% volumena
Skladište 5 (cargo hold)puno

U tankovima tekućina nalazi se:

FUEL TANKSTežineKGMomenti oko kobiliceXGMomenti oko krmene perp.FSM
tm mt m mt m4
DIESEL OIL 195,215,63 3024,4114,02 2712,87190
HEAVY FUEL1829,912,41 22707,820,52 37547,4961424
LUBRICATING OIL113,5 10,66 1209,919,36 1062,36164
FRESH WATER239,1 15,853791,32-0,81 -193,752174
BILGE WATER8,8 3,23 28,7477,26 64,614224
CREW EFFECT55 16,82950,3320 1130
UKUPNO 31712,542323,588 2176

Izračunati:
Poprečnu metacentarsku visinu ispravljenu za utjecaj slobodnih povrÅ¡ina (GM > 0.15 m)
Trim broda
Gaz na pramcu Tp i gaz na krmi Tk
Konstruirati krivulju poluga statičke stabilnosti (GZ krivulja)
Površinu ispod GZ krivulje do 30° (req 0.055 mrad)
Površinu ispod GZ krivulje do 40° (req 0.090 mrad)
PovrÅ¡inu ispod GZ krivulje između 30° i 40° (req 0.030 mrad)
Vrijednost GZ poluge na 30° (req > 0.20 m )

Kapetani dobiju da ga rade sa korekcijom faktorom C a treći bez.

Last edited:
Dobro jutro svima. Zadatak iz prethodnog posta je rješen, a evo i novosti. Novi brodovi! Fermita i Josefa bulk carrieri.
FERMITA (NISU HT :))
JOSEFA (ni ovo nisu HT)
Sve drugo je isto, zadatci na isti kalup kao i uvijek. Hvala svim kolegama koji su kolegijalni!

PRVI ČASNIK PALUBE I ZAPOVJEDNIK BRODA OD 3000 BT ILI VEĆEM
„ Rukovanje teretom i stabilnost broda"
1. m.b. „ FERMITA " u luci krca teret pšenice SF 1,254 m3/t.
Prema planu tereta teret će se ukrcati kako slijedi:
• Skl. 1 puno untrimmed end
• Skl. 2 puno untrimmed end
• Skl. 3 64% trimmed end
• Skl. 4 puno untrimmed end
• Skl. 5 puno untrimmed end
H.F.O. 2100 t Vcg 4,02 m Lcg 29,345 i FSM 17350
Diesel oil 159 t Vcg 4,02 m Lcg 29,345 i FSM 5560
Fresh water 410 t Vcg 15,79 m Lcg 88,57 i FSM 488
Provisions 10 t Vcg 18,85 m Lcg 74,65 full
Constant 212 t Vcg 14,63 m Lcg 43,49 i FSM 27
Koristeći „Trim & stability book for grain cargo" za predmetni brod potrebno izračunati dali isti udovoljava uvjetima stabiliteta propisanim od Solas 74/78 Chapter VI part C „Carriage of cargoes" odnosno prema „International Code for the carriage of grain in bulk" i to:
angle of heel < 12°
residual dynamic stability > 0,075 mrad
metacentar height > 0,30 m
Račun raditi sa korekcijom horizontalne komponente faktorom „C" kao i korekcijom poluge nagibnog momenta A 40°
Gazove broda na odlasku Tp i Tk
Konstruirati krivulju statičke stabilnosti i krivulju poluga nagibnih momenata

2. Brod od 8000 t deplasmana ima KM= 8,70 m i KG= 7,60 m.
Slijedeće težine treba ukrcati/iskrcati:
- ukrcaj 250 t tereta Kg=6,10m i na 7,60 m desno od simetrale broda
300 t tereta Kg = 0,60m i na 6,10 m lijevo od simetrale broda
- iskrcaj 50 t balasta Kg=1,20 m i na 4,60 m lijevo od simetrale broda
Nakon izvrÅ¡enog ukrcaja/iskrcaja izračunaj nagib broda.

3. Brod od 3200 t deplasmana ima KG= 3,00 m i KM= 5,50 m i vrÅ¡i ukrcaj tereta 5200 t tereta (KG= 5,20 m). Izračunaj koliko palubnog tereta (KG= 10,00 m) može biti ukrcano da bi brod nakon kompletiranja ukrcaja imao MG= 0,30 m.

Pozdrav kolega,

Vezano za zadatke iskreno neman slikano ali nije bilo ni potrebno. Svi zadaci su na sablon zadataka koje mozes nac kod kolegice Mayday odnosno na portalu marina pomorac. Zadaci koji su dodani prije par mjeseci za ispit u Splitu brod Spar scorpio, Oluja, Solta imas slikane primjere, nisu ti rjeseni al imas i jedan primjer zadatka spar scorpio uradjen pa po njemu mozes uradit i ove ostale. Dakle 1. zadatak klasika, 5 stiva od kojih jedna bila 30 posto. Znaci napravit centraciju da se dobije deplasman za tablice, poslje izracunat momente za stive, ubacit i faktor C, izracunat RDS i nacrtat krivulje. Drugi zadatak klasicini draft survey sa cakom da nije zadan deplasman prije pocetka ukrcaja vec moras sa srednjim gazom kad ga izracunas deplasman uzet iz tablica odbit za poznate tezine pa tako i u drugom dilu zadatka i onda razlikom tereta dobijes teret u toj luci.

3. i 4. zadatak isto klasika, pomak tereta uzduzno, i iskrcaj tereta sa palube.

Navigacija, 2 poznate zvizde jedna nepoznata, kombinirana plovidba bez vrhova, devijacija sa izlazom sunca i visoke vode.

Usmeni, ljudi skorz korektni, ako znas niko te ne vuce da te baci. Iako statistika ne izgleda tako od 11 ljudi mislin samo 4 prosla sve, al pad je bia najvise na pismenima, niko nije pao 3 i vise.

Pozdrav

Hvala.... lako je za zadatke sve je kao sta si i sam reka sablona samo triba ukljucit malo mozak... vazno da na usmenom ne pilaju sa puno pitanja

prvi dan kapetanskog navigacija i planiranje putovanja lagana zadaća. Prvi zadatak kombinirana plovidba i traži se samo izracun granicnih tocaka udaljenost kombinirane plovidbe i ETA. Drugi zadatak 2 zvizde i jedna nepoznato tijelo i nepoznato je na kraju bila zvizda. Treći zadatak sunce fi meridijana i devijacija gira i magnetskog u trenutku zalaza. Četvrti zadatak visoka i niska voda.

8 predmeta, a to oće reć bar 1000 stranica čiste teorije + popriličan broj zadataka iz navigacije i stabiliteta.
Kad bi se gledalo by the book, tu bi se trebalo pripremat MINIMALNO 6 mjeseci. I ONDA dođe frajer i kaže da je sve sredija za 25 dana, jer eto iskrca se s broda pa na brzinu..
.:udriglavom :hihi:hihi:hihi

Gore navedeno uspoređujen s REGULARNIM Pomorskim Fakultetom gdje nisam ima muda izać na (da oprostite) posranu Meteorologiju kod prof. magistra TroÅ¡ića, dok 3 MJESECA nisam nabuba ka lud...A bilo je ekipe koji su izgubili po 5-6 mjeseci svog mladog života (pa i viÅ¡e, jedan je izlazio 10 puta:rolleyes:) dok nisu to položili...

Moj komentar nije osuđivački, pa čak niti kritičarski nego čisto Stand-Up Komičarsko Zapažanje Apsurda...;)

Malo kasnim (samo par godina), ali vidim da se ovih 25 dana odnosi na mene pa....da promptno odgovorim.

1) Izmedu mojih ugovora imao sam 38 dana, nekoliko puta nisam mogao pristupiti ispitu jer od momenta dolaska doma do ispita je bilo puno manje
Da ces na brodu ucit svaka cast tko moze jer ja sa prosjecnih 14-15 aktivnh sati rada dnevno nisam imao kad. Ni sad ne bi moga sve i mi treba i da hocu a sad radim 10 sati.

2) 25 dana je nekima dosta za vrhunski prolaz ocito (osloboden usmenih gdje se moglo,sve prosa iz prve) .... 25 dana x 14 sati+konzultacije
Dodu gosti u 6-7 popodne ,odu u 11 uvece, nakon njih nastavak vjezbe do 4 ujutro....nezaboravno iskustvo.

3) zavrsija sam i ja faks, FYI prosa i Tomasevica i Bakovica iz prve (i to ne sa minimalnom ocjenom).
Smisao faksa nije da te oboruza znanjem potrebnim za posao nego da te nauci nauciti i snaci se jer i najgluplji predmeti vjezbaju sive stanice.

Zivija

Back