Tragikomicna situacija,
Mi iz UPH tako brzo prozivamo jedne druge, kako pomoc kolegama pomorcima, organizirat prosvjed ili ne, da li bit kulturan i elokventan na prosvjedu ili pokazat svoju mracnu stranu osobnosti, a nitko da se zapita zeli li itko od ugrozenih pomoraca da mi organiziramo ikakav prosvjed u njihovo ime?
Sami smo vidili da gospodja Nera pokusava animirat clanove familija, kolega-pomoraca kojima je zivot, egzistencija i posal ugrozen, ali vrlo malo se njih uopce zeli odazvat. Vole zivit zivot NOJEVA, danas je ocito to moda.
Moje je misljenje da mi u UPH nismo niti opremljeni niti imamo toliku moralnu podrsku od ostalih pomoraca izvan UPH, da mozemo imat neku "SNAGU" u argumentiranju nasih trazenja i reakcija na nepravde prema nasim kolegama pomorcima.
U danasnje vrime, prosvjedovat u RH sa iti malo agresivnim ponasanjem na ulici, ne prolazi u javnosti i niti sa podrskom niti sa razumijevanjem. Nastetili bi samoj UPH, ali i nasim pregovarackim pozicijama sa MMPI-om i Vladom RH, a mislin da bi najvise nastetili samim ugrozenim pomorcima na ovakvim raminama od brodova koje drze robovlasnicki poslodavci. To je moje misljenje i siguran sam u to 100%.
Pogledajte samo kako su vlasti reagirale na najavljeni prosvjed obespravljenih radnika "SALONITA" prije 2 dana, poslali su puna 4 kombija specijalaca i normalno prosvjed je odgodjen. Tko ce preuzest takvu odgovornost da se kome ca zlo dogodi?
Za prosvjedovat u danasnje dane triba znat riskirat i zivot, a mislin da nitko na to nije spreman (pitanje da li je i potrebno kad nema kriticne mase?), pogotovo za nekoga za koga se prosvjeduje, a njega nije niti briga.
Zivot me je naucija da uvik u svakoj akciji, triba znat stat na balun, pa i onda kad ti momcad gubi, i vidit di ti je tvoj suigrac, makar ja osobno i ne postiga gol u slidecoj akciji.
Nekidan san cuja staru klapsku pismu na javnom mistu: "Kad smo digli crvene kape na sikire", (nakon dugo vrimena, skoro vise od 25 godina!!), koja je ovjekovjecila neku drugu Dalmaciju od prije 70-tak godina. Drugi govore da je uloga RNK Split u slidecoj nogometnoj sezoni, simbolika budjenja radnicke klase i obespravljenih ljudi Dalmacije.
Ja osobno mislin da je to ipak sve samo folklor i lazna nada.
Dokle god ovakvi lopovi hodaju ovom nasom drzavom ka ca su Bozic, Giovanelli, Magazinovic, Dolinsek, Sanader, Vidosevic, Kalmeta, Milinovic i ostali njihovi saveznici i poltroni, te ostali znani i neznani u ostalim gospodarstvenim granama; a drzavne sudbene institucije nemaju zelju ni znanja da im dokazu kriminalne radnje i nepostivanje zakona; nece bit pravde ni postenja, a interesantno da niti narod nije spreman na promjene ni na sprovodjenje ikakve pravde.
Moj konkretni prijedlog kako mozemo pomoc svim pomorcima u RH na demokratski nacin, na jedan civilizirani i konstruktivan nacin, bez zazivanja "ulice" i negativnih konotacija koje se mogu pretvorit iz toga, je dopuna i mijenjanje "Pravilnika o posredovanju pri zapo??ljavanju pomoraca (NN 120/2007)" u RH. Kroz ovaj pravilnik mozemo vidit da neki zakonski clanci i nisu losi. Medjutim njihova primjena i kontrola je upitna. To je i dokaz zasto inspekcija MMPI-a nije nasla nikakve nepravilnosti u SSM. Sumljam da nisu imali dovoljno negativnih materijala, ali to mozda znaci da su oni u istoj momcadi?!
Mi sa svoje strane, kao udruga pomoraca, mozemo dati i poslati svoju dopunu nekog clanka, a koji se odnosi na obvezu posrednika (pomorskog agenta za ukrcaj pomoraca) da u ime poslodavca isplati mjesecnu placu u roku, te da kontrola od strane MMPI-a ima ovlasti i oduzeti licencu agenciji za posredovanju pri zapo??ljavanju pomorac, ako utvrdi nepravilnosti.
Ako ovo mi iz UPH proguramo, opet cemo dokazat da je SPH samo "prilipak" ovakvih istih agencija i pojedinaca iz MMPI-a (jer i pri pisanju ovog pravilnika nisu imali zamjerke!) i da je njihova danasnja halabuka, samo licemjerno pustanje crnila.