Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Ima li kakvih novosti kad bi moga pocet ovaj tecaj.

zadnja vijest je bila ( Nesluzbeno ) da ce biti najkasnije u 2 misec a da rade na tome da se sve zavrsi ( citaj pokrene ) do 12 miseca ove godine. Tribalo je u 10 ali su za entry level malo zastekali pa se pocetkom 10 miseca ocekuju neki Englezi kod nas da dodu u Rijeku i sve ce se onda razjasniti.

To je zadnja nesluzbena informacija dobivena priko sms poruke :uzdravlje

j ja njima mater,u poljskoj koji imaju 5 godina skole(akademije)u kojoj je ukljucena i praksa na brodu 6 mj-sve je to dosta za postepenu karijeru koja zavrsava sa ch/e licencom,ali naglasak je na to da kod njih nasa pomorska skola znaci visoko obrazovanje,dok u nas nas porogram(isti ko i poljski)pomorske skole dobijas srednju strucnu spremu,jeli to sad dobro ili ne neznam ali tako je to tu,eto u poljskoj moja pomorska skola je visoko obrazovanje,eto tako su mi rekli kad sam prijavljiva ispit,koji uvik ima pomocno pitanje ako nesto neznas sve je formaliti eto

eee jos jedna stvar tecaj-kurs u poljskoj na papiru je 600 sati ali sve se sredi u 5 tjedana jer se samo predaju predmeti koji ce biti samo na ispitu,6 predmeta od 23

za 2e netreba kurs ali se preporuca jer se ruke tu peru,ali za CE kurs je obaveza

Pocinjem sa porukom Nepotopivom2. Kolega izglead da ste u misiji prljanja CMA CGM kompanije. Potpuno neopravdano, nas tristotinjak koji zaradjujemo svoj kruh na kompaniji CMA CGM ne smatramo da smo svi nesposobni, lopovi i ostale atribute koje ste nam dodijelili u posljednjih godinu dana. Ima nas koji smo napravili i vise od 20 ugovora i nije nam lako citati vase izmisljotine.

Kadeti i junior oficiri
Nazalost za vas nema dobrih vijesti kada se radi o zaposlenju na stranom brodu. Posada sa stranaca je nestala. jako su rijetki na stranoj zastavi kuhari, nostromi, mazaci ili mornari. Slijedeci na redu koji nestaju su junior oficiri drugi itreci palube, treci i cetvrti makine. Jednostavno ako niste zavrsili visu onda nemate ni mogucnosti zaposlenja. Nikome ne treba oficir koji do penzije nemoze vancati za prvoga palube ili drugog makine. Nemojte se pouzdavati u alternativno skolovanje koje se planira za slijedecu godinu. U nacrtu programa pise 750 sati. Ako radite 6 sati dnevno to je preko 6 mjeseci ukljucivsi vikende. Mogli ste i zavrsiti visu, barem bi bili inzenjeri pomorskog prometa.
Drugi je problem sto ofciri skolovani po STCW nece biti konkurentni na trzistu radne snage. STCW propisuje minimum. Nase daleko istocne kolege koriste STCW is skoluju se minimalno. Ako zavrsite kurseve po STCW onda nemojte ni traziti placu vecu od STCW kolega. Nasi konkurenti za posao su Rumunji, Bugari i Poljaci. ne samo da su u Evropskoj uniji nego jos uvijek traze fakultet za kapetanski brevet. Ono sto zaposljava Hrvatske oficre na stranim brodovima je strucnost i dobre skole. Nazalost srednja skola nece biti konkurentna.
Za biti dobar komandant ili upravitelj na velikom brodu nije dovoljno samo poznavati stabilitet, navigaciju i manovru nego je potrebno biti osoba sireg obrazovanja, opce kulture poznavaoc pomorskog prava, ekonomije i jezika. Poseban naglasak je na Engleskom jeziku. Upoznao sam sjajne pomrce i dobre ljude koji zbog slabog poznavanja Engleskog nisu mogli pokazati svoj stvarni potencijal.

Moj savjet kadetima je: zavrsite visu pomorsku jer inace nemate sanse za zaposlenje na brodu. Cak i ako kojim cudom zavrsite kadeturu, gdje cete poslije. Junior oficiri bez mogucnosti napretka nemaju danas sanse naci zaposlenje, a sutra bi moglo biti jos gore. Prihvatite bilo koji posao samo da dodjete do breveta, pa cak i peglanje kosulja na luksuznom brodu je izuzetna sansa. Razmislite o tome da pedagozi predskolskog odgoja moraju voluntirati u djecjim vrticima godinu dana prije nego dobiju zaposlenja.

Ako nazovete CMA u Rijeci saznati cete da je placa za kadeta na CMA 650â?? mjesecno sto nije lose.

brgude Na Carnivala nas asistent ima oko 1800 eura,sa licencom 3cega 3700e,toliko san ja ima ka cetvrti,(1750e:uzdravlje na kontenera)pa se ti misli znan ja sto je cma cmg,i nemoj tu zaludivat ljude ka sto su mene ljudi ka ti drz 1750 to ti je dobro,ajde treba ic trazit i nace se i posa i dobra placa,i bez vise

Last edited:
e moj brgude nema nama juniorima pomoci, preplavit ce nas kinezi rusi i ostali...
ali ja sam se sjetio, ja ucim kineski lagano pricati i ima neka indijska sapunica, pa cu i to poceti gledati. a pogledo sam pobuna na brodu bounty vise puta pa vec imam nekog iskustva kao barba. :hihi sad gledam titanic-da naucim sve o solasu naravno. od cvorova znam zastavni i sad ucim pasnjak...:kafa mislim da je to to..

sad ozbiljno... ljudima koi se trude da bi ovaj tecaj ozivio kapa dolje i imaju od mene rucak kad dodu u rijeku!!
brgude tebi placam kavu jer si mi uljepsao dan. zbog takvih kao sto si ti, hvali more drz se kraja poprima jedno skroz novo znacenje!!
i kad se spominje vec toliko taj engleski jezik jer stabilitet i ostala struka nije bitna, reci cu ti da ti je post...EPIC (fail) :uzdravlje

evo da se javin malo
jedna ljepa vjest,baren je meni bila ka d sam vidija,
uglavnom ovi slovaci cesi,bjelorusi....uce iz knjiga u kojima je opisana cila ljepa nasa Hrvatska,lipo je bilo otvorit knigu pa procitat na nasem jeziku,eto oni uce nase vitrove kako se zovu,nase otoke itd,malo mi je bilo cudno da poljaci stampaju nasu obalu u knjigama,i uce hr izraze,kao bura tramontana itd,pjesak kamen.itd...:)

zivili i pozdrav iz hladne poljske

Postovanje...dragi gledaoci....imam jedno pitanje pa ako moze neko da mi pomogne....Znaci 2nd ENg sam na NCL evo cetri godine vec i tako povremeno prvi ali nikad stalno jel mi fali PAPIR!!! .....znaci situacija je da sam ima 6 godina upisa ubrzani studij sa pomorce u Splitu i naravno...sve sam polozija osim "DOKTORA MARIJA ORSULICA" hehe koji me po ne znam koji put vraca zbor rada FIAT motora i slicno(nikako coviku objasnit da ti motori ne postoje...mozda me zato i ne voli bas..a mozda i zato sta sam previse mlad pa mi je reka da zasto nisam isa redovno...ali ne kuzi on da sam ja sa 18 godina otisa na brodic..QUOTE]

Kolega sa NCL-a za polaganje ispita u dubrovniku ili negdi drugdi neznan ali znan da postoje FIAT brodski motori jer san navigava na njima(uspili su talijani proizvest samo cetvorotaktne a dvotaktne od 1939.g jos testiraju tako da do kraja ovog stoljeca mozemo ocekivat njihov dvotaktni motor.)
Za Orsulica mi nemoras nista govorit i ja san radi njega izgubia 2-3 kariole zivaca.

nema vise grande motori Fiat Trieste kupila ih je Wartsila

Dragi moji, evo za one koji su zainteresirani za poljsku licencu.

nazalost nista se nemore napravit na kapetaniji ako nemate prebivaliste u EU,

danas sam isa podignut licencu i ima sam strasnih problema dobit papir iako sam sve polozija ispred komisije-kako mi je bilo receno moji svi papiri su hrvatski a poljska kao clanica EU ne priznaje nase certifikate vez verifikacije.

srica je moja sto sam prijavljen u EU pa su napravili neku iznimku.
moram na kraju reci da je za mene ovo bija jako tezak put koji zahtjeva puno nervoze i zivaca,nebi bas preporucija nikome.

jedina dobra vijest za nas je sto bi HR tribala uci u EU pa tako i papiri ce vridit svugdi jednako

veliki pozdrav svima

Dragi moji, evo za one koji su zainteresirani za poljsku licencu.

nazalost nista se nemore napravit na kapetaniji ako nemate prebivaliste u EU,

danas sam isa podignut licencu i ima sam strasnih problema dobit papir iako sam sve polozija ispred komisije-kako mi je bilo receno moji svi papiri su hrvatski a poljska kao clanica EU ne priznaje nase certifikate vez verifikacije.

srica je moja sto sam prijavljen u EU pa su napravili neku iznimku.
moram na kraju reci da je za mene ovo bija jako tezak put koji zahtjeva puno nervoze i zivaca,nebi bas preporucija nikome.

jedina dobra vijest za nas je sto bi HR tribala uci u EU pa tako i papiri ce vridit svugdi jednako

veliki pozdrav svima

-davno je frankie o tom govorio ali................

frenki ma ja sam sve uspia,ali puno toga sam triba napravit prije toga,pa ispit sam pisa sa poljsko engleskim rijecnikom,svasta se tu izdogadalo dok sam ovo dobija,to je jedna duga prica.nebi volija ispilat opet kolegu:p,uglavnom jedno neugodno iskustvo u sa sretnim zavrsetkom,jer ipak sad se mogu malo igrat sa socijalnom reformom,a i nakon ovog braveta mogu bez problema dobit bravet za kapa,

eto ko moze neka se kloni poljske i poljaka lipa in je zemlja i gradovi ali muka mi je doci ponovo tu za koju godinu

crta zara
Znači sta se tiče Poljske nista od toga koji su sa Balkana a nisu iz EU.
A ??ta ti to nisu rekli oni u toj kako si reka internacionalnoj ??koli u Gdinji ako su znali. Smisno da si isa u skolu i na ispit a oni nisu sku?žili da Hrvatska nije u EU.

frenki ma ja sam sve uspia,ali puno toga sam triba napravit prije toga,pa ispit sam pisa sa poljsko engleskim rijecnikom,svasta se tu izdogadalo dok sam ovo dobija,to je jedna duga prica.nebi volija ispilat opet kolegu:p,uglavnom jedno neugodno iskustvo u sa sretnim zavrsetkom,jer ipak sad se mogu malo igrat sa socijalnom reformom,a i nakon ovog braveta mogu bez problema dobit bravet za kapa,

eto ko moze neka se kloni poljske i poljaka lipa in je zemlja i gradovi ali muka mi je doci ponovo tu za koju godinu

Pa cuj znas i sam da sam kada sam ti ono pisa bija malo skepticanda ce to glatko proc.Daj bar napisi di je zapelo,kako si to uspija bajpasirat mozda ima jos ljudi koji su spremni malo se istlacit samo da dojdu do toga komada karte.

evala ljudi,
pisen van sutra stranicu ako triba,danas se pakiran triban izac iz stana do 11 a ceka me duga voznja.

zivili
:uzdravlje

Predprijave za posebne programe obrazovanja pomoraca

Predprijave za posebne programe obrazovanja pomoraca

Na web stranici sveučili??ta Dubrovnik moze te se predbilje?žiti za posebni program obrazovanja kako bi dobili podatke na koliko kandidata mogu racunati, i period u kojem ste doma
Sve informacije http://www.unidu.hr/opsirnije.php?clanak_id=2553

telefonom, na broj: 445-843,

Â? e-mailom, na adresu: jelena.dubelj@unidu.hr,

Â? ili osobno, na adresi: Ćira Carića 4, soba B26.

Pocinjem sa porukom Nepotopivom2. Kolega izglead da ste u misiji prljanja CMA CGM kompanije. Potpuno neopravdano, nas tristotinjak koji zaradjujemo svoj kruh na kompaniji CMA CGM ne smatramo da smo svi nesposobni, lopovi i ostale atribute koje ste nam dodijelili u posljednjih godinu dana. Ima nas koji smo napravili i vise od 20 ugovora i nije nam lako citati vase izmisljotine.

Kadeti i junior oficiri
Nazalost za vas nema dobrih vijesti kada se radi o zaposlenju na stranom brodu. Posada sa stranaca je nestala. jako su rijetki na stranoj zastavi kuhari, nostromi, mazaci ili mornari. Slijedeci na redu koji nestaju su junior oficiri drugi itreci palube, treci i cetvrti makine. Jednostavno ako niste zavrsili visu onda nemate ni mogucnosti zaposlenja. Nikome ne treba oficir koji do penzije nemoze vancati za prvoga palube ili drugog makine. Nemojte se pouzdavati u alternativno skolovanje koje se planira za slijedecu godinu. U nacrtu programa pise 750 sati. Ako radite 6 sati dnevno to je preko 6 mjeseci ukljucivsi vikende. Mogli ste i zavrsiti visu, barem bi bili inzenjeri pomorskog prometa.
Drugi je problem sto ofciri skolovani po STCW nece biti konkurentni na trzistu radne snage. STCW propisuje minimum. Nase daleko istocne kolege koriste STCW is skoluju se minimalno. Ako zavrsite kurseve po STCW onda nemojte ni traziti placu vecu od STCW kolega. Nasi konkurenti za posao su Rumunji, Bugari i Poljaci. ne samo da su u Evropskoj uniji nego jos uvijek traze fakultet za kapetanski brevet. Ono sto zaposljava Hrvatske oficre na stranim brodovima je strucnost i dobre skole. Nazalost srednja skola nece biti konkurentna.
Za biti dobar komandant ili upravitelj na velikom brodu nije dovoljno samo poznavati stabilitet, navigaciju i manovru nego je potrebno biti osoba sireg obrazovanja, opce kulture poznavaoc pomorskog prava, ekonomije i jezika. Poseban naglasak je na Engleskom jeziku. Upoznao sam sjajne pomrce i dobre ljude koji zbog slabog poznavanja Engleskog nisu mogli pokazati svoj stvarni potencijal.

Moj savjet kadetima je: zavrsite visu pomorsku jer inace nemate sanse za zaposlenje na brodu. Cak i ako kojim cudom zavrsite kadeturu, gdje cete poslije. Junior oficiri bez mogucnosti napretka nemaju danas sanse naci zaposlenje, a sutra bi moglo biti jos gore. Prihvatite bilo koji posao samo da dodjete do breveta, pa cak i peglanje kosulja na luksuznom brodu je izuzetna sansa. Razmislite o tome da pedagozi predskolskog odgoja moraju voluntirati u djecjim vrticima godinu dana prije nego dobiju zaposlenja.

Ako nazovete CMA u Rijeci saznati cete da je placa za kadeta na CMA 650€ mjesecno sto nije lose.

Samo me zanima i neka mi netko rece, npr. vodeci kadar u pomorstvu: Englezi-dali oni zavrsavaju fakultete ili vise skole da bi dobili senio brevete, ili mozda Francuzi? Nijemci? Nizozemci? Danci?
Sve ovo sto smo mi prosli kroz srednju skolu, asisetnturu/kadeturu, polaganje breveta itd to se njima priznaje kao skolovanje na racun toga dobijaju bodove, a kod nas? Treba ici u Englesku Ili Nizozemsku, polozit njihovu prvu klasu ili kapetanski, i sto onda? Bit ces cijenjeniji sa njihovom licencom i vise ce te postovati, a onda CMA nece traziti od tebe fakultet. Dvostruka mjerila!
Nemojte ljudi nasjedat na te stvar! Ne daj Boze da ja odgovoaram nekoga da zavrsi fakultet, neka, to je dobro! Samo da zna sto je s tim fakultetom dobio?
Da li je dobio znanje potrebno za posao ili zivot? Sumnjam dog god je stara garda profesora i ispitvaca po skolama, npr. Fiat makine, u nautcara je donedavno bila Tamaya kalkulator, i jos takvih nebuloza da ne nabrajam!
A to je sve zajebancija pojedinih koj se drze katedre, a da ih je zaposlt negdje, nebi znali niti gdje se nalaze? Cast izuzecma! A kad netko kaze da 650 E nije lose, neka preporuci svojti i rodjacima da de za te pare, ne kazem da se treba proc kadetura, ali bez izrabljivanja.
Neka mi doticni gospodin rece da navegava iz ljubavi prema poslu, a ne radi novaca, sigurno cu mu povjerovat.
Tko navegava iz ljubavi, moze poc volontirat na mnoge kompanije, posobno na GREENPEACE, tamo traze fakultete a ne placaju nista!
Pozdrav Svima!

Last edited:
Sta je bilo sa jucerasnjim sastankomu MMPI-u.
kako son nacua danas bia je neuspijeh i da nece bit nista najmanje do 6 miseca.

Sta je bilo sa jucerasnjim sastankomu MMPI-u.
kako son nacua danas bia je neuspijeh i da nece bit nista najmanje do 6 miseca.

Nije nespijeh jos se sutra sastajun ovi sa Splitskog, Dubrovackog i Rijeckog sveucilista radi detaljnijeg dogovora ali vec su pocele predbilje?žbe da mogu vidjeti koliko ima kandidata, kako bi mogli odrediti termine i cijenu

moj je prijatelj poslije poljoprivredne upisao Pomorski fakultet..jednom me prilikom na 2.godini kad je bio pitao koja je razlika izmedju LPG-a i LNG-a..zavrsio je fakultet,nasao kadeturu poslije 3 mjeseca..ja sa srednjom pomorskom jos je trazim..!a da ne pricam kako je buljio u mene kad sam mu radio osmicu sa konopom..ko TELE!

moj je prijatelj poslije poljoprivredne upisao Pomorski fakultet..jednom me prilikom na 2.godini kad je bio pitao koja je razlika izmedju LPG-a i LNG-a..zavrsio je fakultet,nasao kadeturu poslije 3 mjeseca..ja sa srednjom pomorskom jos je trazim..!a da ne pricam kako je buljio u mene kad sam mu radio osmicu sa konopom..ko TELE!

i ja sam prije neki dan bio u ap za kadeturu, covjek iz kadrovske cijelo vrijeme dok je mislio da imam samo srednju je govorio "sad je sve puno, treba se cekat, mnogo ih je ispred vas", a eto kad sam mu rekao da imam visu, odma sam dobio popis sta sve moram izvadit, i osobno mislim da necu puno cekat, jedino sto imam neke brevete za polozit, ali tako je jbg.

meni je drago kad netko nadje ukrcaj za kadeta pa bio on sa Visom ili ne..nisam ljubomoran kao dosta njih ovdje..ja samo znam da cu je naci i sa srednjom pa makar cekao godinama..!Al nije mi niti ce mi biti jasno sta ce taj momak nauciti vise od mene na faxu a do jucer je sadio krumpire dok sam ja baratao astronomijom i Morseovom abecedom..!garantiram da je meni kao 15 godisnjaku dok sam upisivao srednju pomorsku vise znanja ostalo u glavi nego njemu. On sam kaze da nije ni k naucio na fakultetu nego da ide samo "da mu put vidi noge" i da boli ona stvar za more,brodove isl..ali ponavljam drago mi je da je uspio..ljubomoran nisam..ogorčen na glupe zakone i ono sta mi prodaju na AP,CMA,AZALEI jesam jako..!Necu vise dosadjivati ali jedno pitanje doslovno za sve vas:CEMU TA SREDNJA POMORSKA SKOLA ONDA??ZASTO SE NE UKINE??

Back