Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

dragi kad tad i mene ceka taj kurs ali zasad nemogu toliko cekat,nego moran imat licencu,jer se treci do kraja godine ukida na mojoj kompaniji,kuzis ja neman vrimena za cekanje,banka ne pita imas ili nemas.
isto tako ka sto je u nasem programu 600 sati tako je i u ovom (sve cu pokazat kad se vratin)ali neznam kako ali tu je za nas 5 tjedana tecaj(kapi i sekondi)-ispiti su na kapetaniji,

a u nas su stavili 6 mjeseci,isto kad se prica o satima mores ti i u sibeniku otic pa polozit pomorsku skolu u godinu dana,i imat isto ko i ljudi sa pomorskom-vis takve neke stvari mi ne drze vodu kad se prica o satima naobrazbe

Na jednom od sastanaka fakultetlije su rekli da nece biti vise od 5-6 sati dnevno,bez vikenda.To mu dodje 6 miseci.
Ne znam kojim tempom je to u Poljskoj.

crta zara,

Na kojem si faksu,skoli u Gdinji napisi da znam jer su poljaci sa mnom na brodu pa da provjerim.Da li je predavanje na poljskim ili engleskim?

ovako tecaj se organizira na ako je vise od 2je na engleskom,organizira se za sekonde i kape,ista grupa samo sto kapi imaju za polagat manje ispita,skola je u gdini,kurs traje 5 tjedana 6 tjedan su ispiti na kapetaniji,kosta 600 e,

ja slusan tecaj na poljski,ali nema nista problema i imam sve knjige na na engleskom.

inace skola je internacionalna i tu se skoluju cesi slovaci madari itd ali vidija san i druge
eto pa provjeri meni su isto poljaci pomogli kaki god bili:D:uzdravlje

ovako tecaj se organizira na ako je vise od 2je na engleskom,organizira se za sekonde i kape,ista grupa samo sto kapi imaju za polagat manje ispita,skola je u gdini,kurs traje 5 tjedana 6 tjedan su ispiti na kapetaniji,kosta 600 e,

ja slusan tecaj na poljski,ali nema nista problema i imam sve knjige na na engleskom.

inace skola je internacionalna i tu se skoluju cesi slovaci madari itd ali vidija san i druge
eto pa provjeri meni su isto poljaci pomogli kaki god bili:D:uzdravlje
Ajde bas dobro da je tako. Ja sam na brodu u makini di su svi poljaci osim mene i poljak 3rd engineer je triba poceti prosli ponediljak na kurs za 2nd eng. ali smo nazalost na brodu i iskrcavamo se 05.10.pa ce on vjerovatno na kurs slijedece godine. Mislim da mi je on rekao da kurs za 2nd eng.traje 13 tjedana u Gdinji a za kapa 6 tjedana ako se ne varam.
Kada je tebi poceo tecaj i kada zavrsavas i ako mozes napisati kako se zove skola? Ja sam isto zainteresiran za ici tamo ili u Nizozemsku pa ako mozes doniti malo literature i knjiga pa da proucim. Ja sam isto iz Zadra pa se mozemo viditi kad to zavrsis,naravno ako se slazes sa time.
Pozdrav,

Pomorski fakultet u splitu

Pomorski fakultet u splitu

Postovanje...dragi gledaoci....imam jedno pitanje pa ako moze neko da mi pomogne....Znaci 2nd ENg sam na NCL evo cetri godine vec i tako povremeno prvi ali nikad stalno jel mi fali PAPIR!!! .....znaci situacija je da sam ima 6 godina upisa ubrzani studij sa pomorce u Splitu i naravno...sve sam polozija osim "DOKTORA MARIJA ORSULICA" hehe koji me po ne znam koji put vraca zbor rada FIAT motora i slicno(nikako coviku objasnit da ti motori ne postoje...mozda me zato i ne voli bas..a mozda i zato sta sam previse mlad pa mi je reka da zasto nisam isa redovno...ali ne kuzi on da sam ja sa 18 godina otisa na brodic...jer starci nemaju para za skolu i slicno...sad mi je 27 a u treci misec vec prva matrikula istice...ni manje ni vise nego 10 godina...ali to je nebitno sad...pa me zanima...zna li mozda neko mogu li ja te njegove predmete polagat u Dubrovniku...ili negdi drugo??? Hvala.....

Pozdrav svima...i samo pametno.....:)!! Tesko je na brodu tesko je i doma...zato svak moze provat jedno ili drugo..pa neka onda sudi!!!

bili su nesto pricali da ce se sa ubrzane vise neki predmeti moci polagat i na drugim fakultetima, ali nista od toga, samo u splitu kod gospara orsulica,i nema duge zovi ga na pice...

Postovanje...dragi gledaoci....imam jedno pitanje pa ako moze neko da mi pomogne....Znaci 2nd ENg sam na NCL evo cetri godine vec i tako povremeno prvi ali nikad stalno jel mi fali PAPIR!!! .....znaci situacija je da sam ima 6 godina upisa ubrzani studij sa pomorce u Splitu i naravno...sve sam polozija osim "DOKTORA MARIJA ORSULICA" hehe koji me po ne znam koji put vraca zbor rada FIAT motora i slicno(nikako coviku objasnit da ti motori ne postoje...mozda me zato i ne voli bas..a mozda i zato sta sam previse mlad pa mi je reka da zasto nisam isa redovno...ali ne kuzi on da sam ja sa 18 godina otisa na brodic..QUOTE]

Kolega sa NCL-a za polaganje ispita u dubrovniku ili negdi drugdi neznan ali znan da postoje FIAT brodski motori jer san navigava na njima(uspili su talijani proizvest samo cetvorotaktne a dvotaktne od 1939.g jos testiraju tako da do kraja ovog stoljeca mozemo ocekivat njihov dvotaktni motor.)
Za Orsulica mi nemoras nista govorit i ja san radi njega izgubia 2-3 kariole zivaca.

Postovanje...dragi gledaoci....imam jedno pitanje pa ako moze neko da mi pomogne....Znaci 2nd ENg sam na NCL evo cetri godine vec i tako povremeno prvi ali nikad stalno jel mi fali PAPIR!!! .....znaci situacija je da sam ima 6 godina upisa ubrzani studij sa pomorce u Splitu i naravno...sve sam polozija osim "DOKTORA MARIJA ORSULICA" hehe koji me po ne znam koji put vraca zbor rada FIAT motora i slicno(nikako coviku objasnit da ti motori ne postoje...mozda me zato i ne voli bas..a mozda i zato sta sam previse mlad pa mi je reka da zasto nisam isa redovno...ali ne kuzi on da sam ja sa 18 godina otisa na brodic...jer starci nemaju para za skolu i slicno...sad mi je 27 a u treci misec vec prva matrikula istice...ni manje ni vise nego 10 godina...ali to je nebitno sad...pa me zanima...zna li mozda neko mogu li ja te njegove predmete polagat u Dubrovniku...ili negdi drugo??? Hvala.....

Pozdrav svima...i samo pametno.....:)!! Tesko je na brodu tesko je i doma...zato svak moze provat jedno ili drugo..pa neka onda sudi!!!

Pa mozda te bas zato i bacija sta mislis da "Grandi Motori Fiat" Trieste ne postoje:DJesu doduse na starim kramama,ali sam ima "cast"bit na jednome od takvih sa privjesenom stapnom zracnom pumpom , lamelastim ventilima u ispirnom kolektoru,i otvorenim dijafragmama.Jos i danas imam nocne more kad se sitim minjanja tih ventila "libreta",a ima od toga vise od 15 god,a brod je onda bija star 25 god.Mozda takve mozes jos nac kod Bozica na SSM-a:p:p
A kako se zove taj predmet sta nemozes polozit?Da nije mozda povijest pomorstva?:hihi
O doktoru sve najbolje,on je bija jedan od razloga zasto sam prikinija sa visom.

Pa mozda te bas zato i bacija sta mislis da "Grandi Motori Fiat" Trieste ne postoje:DJesu doduse na starim kramama,ali sam ima "cast"bit na jednome od takvih sa privjesenom stapnom zracnom pumpom , lamelastim ventilima u ispirnom kolektoru,i otvorenim dijafragmama.Jos i danas imam nocne more kad se sitim minjanja tih ventila "libreta",a ima od toga vise od 15 god,a brod je onda bija star 25 god.Mozda takve mozes jos nac kod Bozica na SSM-a:p:p
A kako se zove taj predmet sta nemozes polozit?Da nije mozda povijest pomorstva?:hihi
O doktoru sve najbolje,on je bija jedan od razloga zasto sam prikinija sa visom.

znaci taj ce mi dat papra .. Ja sad u 10 misec krecen na Brodostrjarstvo na Pomorskome fakultetu u ST , vec znan Toma??evića sad i ovoga asti stoo :confused:

A moj Perza ima ih jos. Di je Misina sa materijalima i dijagramima , Dvornik i Konstrukcije , Termodinamika i nezaobilazni Kolja , Brko Makedonac i racunala .....
Reprezentacija.
Orsulic ti je samo jagoda na vrhu torte.

A moj Perza ima ih jos. Di je Misina sa materijalima i dijagramima , Dvornik i Konstrukcije , Termodinamika i nezaobilazni Kolja , Brko Makedonac i racunala .....
Reprezentacija.
Orsulic ti je samo jagoda na vrhu torte.

znaci bit ce mi lipo :mad: ma da mi je prvu godinu dat pa ostalo ako triba
i jos 5 godina studirat , prva je prekretnica :(

po??tovanje svima

znam da jos nije izglasan(sluzbeno) zakon o brzom tecaju i da svi mi vrlo malo znamo u vezi tecaja,ali me zanima! ja sam drugi makine i kad odslusam taj tecaj i polozim dobit cu papir za prvog,a sta onda kad budem tija za kapa ici ocu li opet morat ici na tecaj od 6 miseci??

pozdrav

Neces.To ti je ujedno i za kapa.Polagat ces najprije ispite kod predavaca(fakulteti),a klasu kao i do sada,na kapetaniji.
Ne zove se to brzi tecaj nego "poseban program".

POZDrav

POZDrav

Ma ljudi moji dragi....nadam se da taj tecaj nece bit ko sta je nama receno kad je pocea ovi ubrzani tecaj sta ja zavrsavam ima 6 godina.....prvo nam je bilo receno to samo oslusate...i malo vas propita i to je to.i diplomirate u cas!!
To vridi za NAUTICU...jer oni nemaju ....ORSULICA>>>DVORNIKA>>>KOLJU>>>MISINU>>> i slicne....imaju samo TOMASEVICA A njega se da rjesit ovako ili onako.....!!!

Zato s etoplo nadam da ce to ic drugacije sa tim novim tecajem...iako...sumnjam da ce navedena ekipa to tek tako prihvatit....ali nadam se da oce!!

A i nadam se da cu i vise rjesit Orsulica mozda je vrime da me pust da diplomiran kad dodjem s broda u 11 misec...heheh!! SRETNO SVIMA!!

Kadeti i junior oficiri

Kadeti i junior oficiri

Pocinjem sa porukom Nepotopivom2. Kolega izglead da ste u misiji prljanja CMA CGM kompanije. Potpuno neopravdano, nas tristotinjak koji zaradjujemo svoj kruh na kompaniji CMA CGM ne smatramo da smo svi nesposobni, lopovi i ostale atribute koje ste nam dodijelili u posljednjih godinu dana. Ima nas koji smo napravili i vise od 20 ugovora i nije nam lako citati vase izmisljotine.

Kadeti i junior oficiri
Nazalost za vas nema dobrih vijesti kada se radi o zaposlenju na stranom brodu. Posada sa stranaca je nestala. jako su rijetki na stranoj zastavi kuhari, nostromi, mazaci ili mornari. Slijedeci na redu koji nestaju su junior oficiri drugi itreci palube, treci i cetvrti makine. Jednostavno ako niste zavrsili visu onda nemate ni mogucnosti zaposlenja. Nikome ne treba oficir koji do penzije nemoze vancati za prvoga palube ili drugog makine. Nemojte se pouzdavati u alternativno skolovanje koje se planira za slijedecu godinu. U nacrtu programa pise 750 sati. Ako radite 6 sati dnevno to je preko 6 mjeseci ukljucivsi vikende. Mogli ste i zavrsiti visu, barem bi bili inzenjeri pomorskog prometa.
Drugi je problem sto ofciri skolovani po STCW nece biti konkurentni na trzistu radne snage. STCW propisuje minimum. Nase daleko istocne kolege koriste STCW is skoluju se minimalno. Ako zavrsite kurseve po STCW onda nemojte ni traziti placu vecu od STCW kolega. Nasi konkurenti za posao su Rumunji, Bugari i Poljaci. ne samo da su u Evropskoj uniji nego jos uvijek traze fakultet za kapetanski brevet. Ono sto zaposljava Hrvatske oficre na stranim brodovima je strucnost i dobre skole. Nazalost srednja skola nece biti konkurentna.
Za biti dobar komandant ili upravitelj na velikom brodu nije dovoljno samo poznavati stabilitet, navigaciju i manovru nego je potrebno biti osoba sireg obrazovanja, opce kulture poznavaoc pomorskog prava, ekonomije i jezika. Poseban naglasak je na Engleskom jeziku. Upoznao sam sjajne pomrce i dobre ljude koji zbog slabog poznavanja Engleskog nisu mogli pokazati svoj stvarni potencijal.

Moj savjet kadetima je: zavrsite visu pomorsku jer inace nemate sanse za zaposlenje na brodu. Cak i ako kojim cudom zavrsite kadeturu, gdje cete poslije. Junior oficiri bez mogucnosti napretka nemaju danas sanse naci zaposlenje, a sutra bi moglo biti jos gore. Prihvatite bilo koji posao samo da dodjete do breveta, pa cak i peglanje kosulja na luksuznom brodu je izuzetna sansa. Razmislite o tome da pedagozi predskolskog odgoja moraju voluntirati u djecjim vrticima godinu dana prije nego dobiju zaposlenja.

Ako nazovete CMA u Rijeci saznati cete da je placa za kadeta na CMA 650â?? mjesecno sto nije lose.

Pocinjem sa porukom Nepotopivom2. Kolega izglead da ste u misiji prljanja CMA CGM kompanije. Potpuno neopravdano, nas tristotinjak koji zaradjujemo svoj kruh na kompaniji CMA CGM ne smatramo da smo svi nesposobni, lopovi i ostale atribute koje ste nam dodijelili u posljednjih godinu dana. Ima nas koji smo napravili i vise od 20 ugovora i nije nam lako citati vase izmisljotine.

Kadeti i junior oficiri
Nazalost za vas nema dobrih vijesti kada se radi o zaposlenju na stranom brodu. Posada sa stranaca je nestala. jako su rijetki na stranoj zastavi kuhari, nostromi, mazaci ili mornari. Slijedeci na redu koji nestaju su junior oficiri drugi itreci palube, treci i cetvrti makine. Jednostavno ako niste zavrsili visu onda nemate ni mogucnosti zaposlenja. Nikome ne treba oficir koji do penzije nemoze vancati za prvoga palube ili drugog makine. Nemojte se pouzdavati u alternativno skolovanje koje se planira za slijedecu godinu. U nacrtu programa pise 750 sati. Ako radite 6 sati dnevno to je preko 6 mjeseci ukljucivsi vikende. Mogli ste i zavrsiti visu, barem bi bili inzenjeri pomorskog prometa.
Drugi je problem sto ofciri skolovani po STCW nece biti konkurentni na trzistu radne snage. STCW propisuje minimum. Nase daleko istocne kolege koriste STCW is skoluju se minimalno. Ako zavrsite kurseve po STCW onda nemojte ni traziti placu vecu od STCW kolega. Nasi konkurenti za posao su Rumunji, Bugari i Poljaci. ne samo da su u Evropskoj uniji nego jos uvijek traze fakultet za kapetanski brevet. Ono sto zaposljava Hrvatske oficre na stranim brodovima je strucnost i dobre skole. Nazalost srednja skola nece biti konkurentna.
Za biti dobar komandant ili upravitelj na velikom brodu nije dovoljno samo poznavati stabilitet, navigaciju i manovru nego je potrebno biti osoba sireg obrazovanja, opce kulture poznavaoc pomorskog prava, ekonomije i jezika. Poseban naglasak je na Engleskom jeziku. Upoznao sam sjajne pomrce i dobre ljude koji zbog slabog poznavanja Engleskog nisu mogli pokazati svoj stvarni potencijal.

Moj savjet kadetima je: zavrsite visu pomorsku jer inace nemate sanse za zaposlenje na brodu. Cak i ako kojim cudom zavrsite kadeturu, gdje cete poslije. Junior oficiri bez mogucnosti napretka nemaju danas sanse naci zaposlenje, a sutra bi moglo biti jos gore. Prihvatite bilo koji posao samo da dodjete do breveta, pa cak i peglanje kosulja na luksuznom brodu je izuzetna sansa. Razmislite o tome da pedagozi predskolskog odgoja moraju voluntirati u djecjim vrticima godinu dana prije nego dobiju zaposlenja.

Ako nazovete CMA u Rijeci saznati cete da je placa za kadeta na CMA 650â?? mjesecno sto nije lose.

@brgud
Stvarno pises gluposti...Kod mene su oficiri skoro svi skolovani po STCW (sto god to znacilo) pocevsi od Poljaka,Rumunja,Rusa,Engleza, Nizozemaca... Vecina njih cak nije ni preko STCW skolovana,ali oni su malo starija skola...
Po tebi pomorci skolovani preko tecajeva nisu konkurentni na trzistu? Zasto?Nisu kvalitetni i rade za male place?Jedan Poljak,Rumunj (da ima i njih) ili Nizozemac 2/O SDPO kod mene ima sa svim bonusima oko 140 000 USD godisnje...placa o kojoj ti mozes sanjati na CMA CGM-u kao Master sa svim skolama ovog svijeta.
I koga sad briga dali je on dosao do breveta preko STCW skolovanja ili je zavrsio visu/fakultet.Bitno je koji brevet imas i da li znas obnasati svoju duznost.Nitko ne trazi od tebe da budes top of the top!!!

Zalosno je to da te nacije koje ti gore spominjes u kontekstu jeftine i neobrazovane radne snage tuku takvu lovu u offshoreu da je to strasno... probili su trziste prije 10-tak godina,a ja te pitam gdje su Hrvati sa svim tim velikim skolama???

@brgud
Ja bih takodjer preporucija mladcima koji zavrse srednju pom da nastave na visu tj.fax,ali neka se prije toga popisaju na brodu ka kadeti.
Za ovo ostalo,ne da pises gluposti,nego gomilu gluposti.
Ipak nemojte o ovome nastavljat,nije tema,a milijun puta vec zvakano.

Kadeti i junior oficiri

Postovani kolega

cijenim svacije misljenje jer svaka prica ima dvije strane. Ali da budemo ukratko samo cu te pitati sljedece. DA li te neko kad pita sta imas od skole pita s koliko si maturirao ili mu samo reces da imas SSS ili VSS? Isto je i za bravete. Srdacan pozdrav i nije ovo tvoje pisanje za ovu temu pa cemo je pribaciti tamo di ide. :uzdravlje

Back