Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Ima vec dosta nasih pomoraca sa SSS, koji su zavrsili neke pomorske tecajeve za neogranicena ovlastenja u Nizozemskoj i VB, po 3 miseca, te im nase LK nisu priznali te pomorske brevete stecene vani. Medjutim, te iste pomorce su njihove firme ovancali i ukrcali za Kapetane i Kape. Prilikom prijave na svoje maticne LK su im posli iz HZZO-a i HMZO-a zaracunali da su po cinu Kapetani i Upravitelji stroja, a ne 1. casnik plaube i 2. casnik stroja, te su ljudi morali platit puni iznos i nakon sta su se s pravom bunili da po nasim zakonima im se te pomorske diplome ne priznaju kod nas, te stoga im bi se tribalo i iznosi za socijalno-mirovinska davanja racunat kao i za SSS pomorce. Ljudi su vidili da nece nikad izac na cistac sa POKVARENIM sustavom vrijednosti i licemjernim administrativnim sluzbama u RH.
Nakon toga nikad vise nisu upisivali svoje nove cinove Kapetana i Upravitelja stroja, u Hrvatske matrikule, nego cinove nize, te su shodno tome i uplacivali buduca socijalno-mirovinska davanja.
Glupe drzavne sluzbe opet nisu pobjedile, jer njihova logika je i pravno i u praksi uvik oboriva. A nemogu im nista, samo soli na rep, jer je sve zakonski.
Zato ljudi, dok se ovi nasi iz MMPI=a i ostalih drzavnih sluzbi dogovore sta od tastine sta od glupog sljepila ljubomore, ajte vanka ko ima para i slobodnog vrimena, polozite pomorske tecajeve i dobijte brevete, navigajte za vecu lovu, a drzavi placajte socijalno/mirovinska davanja po kategoriji pomorskog cina nize, koje vam RH i njezine institucije priznaju po zavrsenom skolovanju. Bitan je novac u takujinu i mir u familiji;)

po meni osobno i mom iskustvu ja u srednjoj nisan uspija naučit ama ba?? ni??ta...??ta je ?žalosno... (ne da me nije bilo volja,nego nisan ima di). profesore nije uopće bilo briga kako se gradivo usvaja i da li se razumi,prakse skoro da i nismo imali...jednostavna katastrofa...iza??li smo otamo ko telad...?žalosno,ali istinito...jedino ??ta smo uspili naučit su predmeti koje smo slu??ali a za koje danas plaćamo kad idemo polagati koji tečaj,jer nam ga ministarstvo ne priznaje iako smo ga odslu??ali 9 miseci...vi??e san naučija otkad san iza??a iz srednje ??kole nego tamo...bar ??ta se struke tiče...sve skupa...to se mo?že nazvati ka jedna obična sridnja ?žalost....

Necu vise dosadjivati ali jedno pitanje doslovno za sve vas:CEMU TA SREDNJA POMORSKA SKOLA ONDA??ZASTO SE NE UKINE??

Svaka cast, ja vec godinama govorin da srednju pomorsku treba ukinit, jednostavno treba ostavit postojece smijerove ribarstva i kojekakvih uprvljanja marinama a nautiku i brodostrojarstvo treba izbrisat i svih programa i planova.

tako ispada jer ne vidim razloga da vise ta skola djeluje..odkad znam za sebe POSLIJE SREDNJE SE ISLO NA KADETURU!!A to sta su poceli prditi da treba faks za kadeturu to su poceli sa oprostenjem srati..bolje neka kazu daj somu za ukrcaj ili ono gle u banani smo firma i nemamo pojma o poslu nego da mi spominju neki faks kao uvjet.Ja ne kazem, fakultet je lijepa stvar(i ja ga imam ali ne nautiku nego sustave) ali zali boze ..umjesto da nas guraju i pomazu nam jer im nosimo velike solde u drzavu oni ce jos poceti traziti da budem akademik za piturivat palubu..

Svaka cast, ja vec godinama govorin da srednju pomorsku treba ukinit, jednostavno treba ostavit postojece smijerove ribarstva i kojekakvih uprvljanja marinama a nautiku i brodostrojarstvo treba izbrisat i svih programa i planova.

to se salis jelda?neznam kako se postaviti vise i sta reci na tu temu..

i jos nesto..po meni pomorac spada u "posebnu" vrstu poslova i smatram da praksa cini cuda..!skola i nauka..5%...jezici i pravo nesto..ovo drugo:PRAKSA I RAD!!

Last edited:
Ima vec dosta nasih pomoraca sa SSS, koji su zavrsili neke pomorske tecajeve za neogranicena ovlastenja u Nizozemskoj i VB, po 3 miseca, te im nase LK nisu priznali te pomorske brevete stecene vani. Medjutim, te iste pomorce su njihove firme ovancali i ukrcali za Kapetane i Kape. Prilikom prijave na svoje maticne LK su im posli iz HZZO-a i HMZO-a zaracunali da su po cinu Kapetani i Upravitelji stroja, a ne 1. casnik plaube i 2. casnik stroja, te su ljudi morali platit puni iznos i nakon sta su se s pravom bunili da po nasim zakonima im se te pomorske diplome ne priznaju kod nas, te stoga im bi se tribalo i iznosi za socijalno-mirovinska davanja racunat kao i za SSS pomorce. Ljudi su vidili da nece nikad izac na cistac sa POKVARENIM sustavom vrijednosti i licemjernim administrativnim sluzbama u RH.
Nakon toga nikad vise nisu upisivali svoje nove cinove Kapetana i Upravitelja stroja, u Hrvatske matrikule, nego cinove nize, te su shodno tome i uplacivali buduca socijalno-mirovinska davanja.
Glupe drzavne sluzbe opet nisu pobjedile, jer njihova logika je i pravno i u praksi uvik oboriva. A nemogu im nista, samo soli na rep, jer je sve zakonski.
Zato ljudi, dok se ovi nasi iz MMPI=a i ostalih drzavnih sluzbi dogovore sta od tastine sta od glupog sljepila ljubomore, ajte vanka ko ima para i slobodnog vrimena, polozite pomorske tecajeve i dobijte brevete, navigajte za vecu lovu, a drzavi placajte socijalno/mirovinska davanja po kategoriji pomorskog cina nize, koje vam RH i njezine institucije priznaju po zavrsenom skolovanju. Bitan je novac u takujinu i mir u familiji;)

ISPRAVAK,LUCKA KAPETANIJA TI SAMO KAZE DA JE MORAS NOSTRIFICIRAT,STO NIJE PROBLEM JER HR PRIZNA SVAKU DIPLOMU IZ EU(PROVJERENO 100%)ALI ZASTO BI JE NOSTRIFICIRA KAD I S OVON NAVIGAS KO I SA HR LICENCOM-PA BILO BI LUDOST TO NAPRAVIT PA TI OVI SALJU UPLATNICE A NEMAJU PRAVO.(ONO STO SI NAPISA GORE ZA BARBE I KAPE)
POCRTA BI SVAKU,I DODA KA MOJ JEDAN KOLEGA IZ RIJEKE-DOBRO DOSAO U HRVATSKO ZIVO BLATO,AKO MORES ISPLIVAT SPASIT CES SE AKO NE POTONIT CES-TO JE REKA NAKON STO SMO CITALI O NOVOM ZAKONU-REFORMA ZA POMORCE:uzdravlje

Last edited:
po meni osobno i mom iskustvu ja u srednjoj nisan uspija naučit ama ba?? ni??ta...??ta je ?žalosno... (ne da me nije bilo volja,nego nisan ima di). profesore nije uopće bilo briga kako se gradivo usvaja i da li se razumi,prakse skoro da i nismo imali...jednostavna katastrofa...iza??li smo otamo ko telad...?žalosno,ali istinito...jedino ??ta smo uspili naučit su predmeti koje smo slu??ali a za koje danas plaćamo kad idemo polagati koji tečaj,jer nam ga ministarstvo ne priznaje iako smo ga odslu??ali 9 miseci...vi??e san naučija otkad san iza??a iz srednje ??kole nego tamo...bar ??ta se struke tiče...sve skupa...to se mo?že nazvati ka jedna obična sridnja ?žalost....

Ista stvar je bila i meni. A ucinili su to da svake godine sve manje ljudi upise srednju pomorsku skolu.

Evo problemi tek nastaju.
Vjerovatno je problem u cijeni

Jo?? nema suglasja oko alternativnog obrazovanja
U MMPI-u je 12.siječnja odr?žan sastanak o primjeni Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca, na kojemu su, uz predstavnika SPH, sudjelovali predstavnici srednjih pomorskih ??kola i sveučili??ta te udruga kapetana. Nakon ??to je krajem pro??le godine donijete izmjene Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca kojima je omogućen tzv. alternativni način stjecanja svjedod?žbi za najvi??a zvanja na prekjučera??njem sastanku nije na?žalost bilo suglasja o samoj primjeni novih programa, te će se predstavnici četiri pomorska fakulteta, koji će provoditi programe, morati jo?? jednom sastati do kraja mjeseca kako imali iste kriterije u primjeni, uz uvjet da prethodno postignu konsenzus o provedbi programa.

U MMPI-u je 12.siječnja odr?žan sastanak o primjeni Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca, na kojemu su, uz predstavnika SPH, sudjelovali predstavnici srednjih pomorskih ??kola i sveučili??ta te udruga kapetana...

Vezano za ove sastanke - da li ministarstvo uopće komunicira s UPH?

Jest da smo ra??trkani po svijetu da bi smo mogli biti na tim sastancima, ipak?! Koliko članova ima i koga predstavlja predstavnik SPH osim sebe samog?! Da li ima neki na?? član, koji je ujedno član udruge kapetana koja se spominje?

:confused:

Vezano za ove sastanke - da li ministarstvo uopće komunicira s UPH?

Jest da smo raštrkani po svijetu da bi smo mogli biti na tim sastancima, ipak?! Koliko članova ima i koga predstavlja predstavnik SPH osim sebe samog?! Da li ima neki naš član, koji je ujedno član udruge kapetana koja se spominje?

:confused:

Do sad uvijek MMPI slalo pozive za sastanke. Uvik smo nastojali i nastojacemo da iz vodstva neko bude na sastanku. Poziv nije dosao za ovaj sastanak koji je Foranin napisao pa nije nitko ni bio.

Uputicu pitanje u MMPI zasto nismo pozvani?

Na fakultete ne mora nitko ici i postujem odluku da se omoguci iskusnim pomorcima da steknu zvanja visih casnika, ali da srednju skolu treba ukinuti, to je apsolutna glupost.
Mislim da van niti jedna kompanija nebi uzela za pripravnika ako nema nikakvog predznanja.
Zamisli da te posalju na provu, a ti skocis u more? Ucrtaj kurs, a ti blenes ko tele!:p Hahahah!

AJmo mi malo o beneficiranom radnom stazu. To je sada na repertoaru.

Jesu li ubrzani tecajevi krenuli i kakvi su preduvjeti za pristup?

Na fakultete ne mora nitko ici i postujem odluku da se omoguci iskusnim pomorcima da steknu zvanja visih casnika, ali da srednju skolu treba ukinuti, to je apsolutna glupost.
Mislim da van niti jedna kompanija nebi uzela za pripravnika ako nema nikakvog predznanja.
Zamisli da te posalju na provu, a ti skocis u more? Ucrtaj kurs, a ti blenes ko tele!:p Hahahah!

ma ti se zajebava?? jelda? :)

Jesu li ubrzani tecajevi krenuli i kakvi su preduvjeti za pristup?[/QUOTE]

..sve sta se uci na faksu je kopija 4 godine srednje..u srednjoj ide 1 prof na njih 25 a na faksu na njih 125..u srednjoj su profesori pomorci i pedagozi na faksu nisu..

..sve sta se uci na faksu je kopija 4 godine srednje..u srednjoj ide 1 prof na njih 25 a na faksu na njih 125..u srednjoj su profesori pomorci i pedagozi na faksu nisu..[/QUOTE]

Procitaj moj post kako triba. Onda komentiraj.

Jel ti sad jasnije imalo....??

Last edited:
Do sad uvijek MMPI slalo pozive za sastanke. Uvik smo nastojali i nastojacemo da iz vodstva neko bude na sastanku. Poziv nije dosao za ovaj sastanak koji je Foranin napisao pa nije nitko ni bio.

Uputicu pitanje u MMPI zasto nismo pozvani?

Jasno da ih treba priupitati, a mo?žda bi bilo oportuno uputiti im malo o??triji protest. Jerbo ti fikusi ili uhljebi kako hoče??, koji su spomenuti da su bili na sastanku predstavljali su uglavnom sami sebe i nije nikakva tajna da su nastrojeni protiv nas koji navegamo!

Ide mi na ?živce takvo pona??anje dr?žavnog tijela, a kamoli ti fikusi..,

:mad:

Back