Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

ISPRAVAK,LUCKA KAPETANIJA TI SAMO KAZE DA JE MORAS NOSTRIFICIRAT,STO NIJE PROBLEM JER HR PRIZNA SVAKU DIPLOMU IZ EU(PROVJERENO 100%)ALI ZASTO BI JE NOSTRIFICIRA KAD I S OVON NAVIGAS KO I SA HR LICENCOM-PA BILO BI LUDOST TO NAPRAVIT PA TI OVI SALJU UPLATNICE A NEMAJU PRAVO.(ONO STO SI NAPISA GORE ZA BARBE I KAPE)
POCRTA BI SVAKU,I DODA KA MOJ JEDAN KOLEGA IZ RIJEKE-DOBRO DOSAO U HRVATSKO ZIVO BLATO,AKO MORES ISPLIVAT SPASIT CES SE AKO NE POTONIT CES-TO JE REKA NAKON STO SMO CITALI O NOVOM ZAKONU-REFORMA ZA POMORCE:uzdravlje
@crta zara
Problem je ča naši ljudi nisu mogli nostrificirat takve inozemne diplome sa ubrzanih pomorskih tečajeva, jer naši velikoumnici iz Ministarstva prosvjete i MMPI-a nisu zakonski poznavali ni priznavali takav način školovanja pomoraca! Zato su se morali spasit od dvostrukih mjerila pokvarene RH administracije kad znaju naplatit socijalno-mirovinske doplatke i poreznu osnovicu na viši čin, a koji nije dobiven kroz hrvatski način školovanja pomoraca.
Ako ovaj novi prijedlog zakona o ubrzanim pomorskim tečajevima u RH, za koji su se ljudi iz UPH (uz pomoč još nekih pomorskih udruga i Pomorskih srednjih škola) žučno borili (premda nismo zadovoljni prijedlogom obrazovnog programa!!), onda neče bit problema za hrvatske pomorce.
Međutim bojim se da se ovdi radi samo o političkoj odluci, ka i kod odluke o beneficiranom stažu za pomorce, nažalost ovdi pomorska struka uopče nije najvažnija i najrelevantnija. To mogu radit do ulaska u EU!?

Last edited:
Problem je ča naši ljudi nisu mogli nostrificirat takve inozemne diplome sa ubrzanih pomorskih tečajeva, jer naši velikoumnici iz Ministarstva prosvjete i MMPI-a nisu zakonski poznavali ni priznavali takav način školovanja pomoraca! Zato su se morali spasit od dvostrukih mjerila pokvarene RH administracije kad znaju naplatit socijalno-mirovinske doplatke i poreznu osnovicu na viši čin, a koji nije dobiven kroz hrvatski način školovanja pomoraca... To mogu radit do ulaska u EU!?

Ja sam 2003 god. napravio ugovor na brodu italijanske zastave. Ukrcao sam se s hrvatskim brevetima, ali sam morao poći u talijansku ambasadu u Zagreb gdje su mi izdali kao neki endorsment uz naše brevete. Za takve poslove je kod italijana nadležna ambasada. Gospođa u njihovom splitskom konzulatu gdje sam bio da se raspitam mi je čak zakazala sastanak u ambasadi i kada sam stigao gore - bez sekunde čekanja portir me ispratio kod gospodina koji je nadležan za takve poslove. Tom prilikom mi je rekao: "Kada završiš ugovor s ovim endorsmentom imati ćeš pravo izraditi potpuno italijanske brevete." Postojao je neki minimum koliko mora biti dug ugovor, čini mi se tri mjeseca ili čak kraće...

I gle, jednom sam pitao u lučkoj da li postoji obrnuta mogućnost tj. da se ja na osnovu stranog breveta ukrcam na hrvatski brod i izradim hrvatski brevet bez da idem na kurseve kod "akademika" alla Diverso Impex i njima sličnih? Odgovor je bio: "A ne, ne, to ne može!"

Last edited:
I gle, jednom sam pitao u lučkoj da li postoji obrnuta mogućnost tj. da se ja na osnovu stranog breveta ukrcam na hrvatski brod i izradim hrvatski brevet bez da idem na kurseve kod "akademika" alla Diverso Impex i njima sličnih? Odgovor je bio: "A ne, ne, to ne mo?že!"

Ovo je scena iz filma "Nepismeni dzavni sluzbenici ponovno jasu".Znaci mozes temeljem toga stranog ovlastenja izradit ovlastenje zemlje sranja,mada ti to cak nije ni potrebno jer bi sa takvim ovlastenjem mogao raditi na brodu pod zastavom zemlje sranja.

http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=6147
Priznavanje stranih svjedod?žbi

Sporazumom o priznavanju svjedod?žbi sukladno zahtjevima pravila I/10 STCW Konvencije 1978, kako je izmijenjena i dopunjena, u Republici Hrvatskoj se, uz uvjet jednakovrijednosti, priznaju svjedod?žbe izdane od nadle?žnih tijela slijedećih dr?žava:

1. Hong Kong (Kina)
2. Kraljevina Nizozemska
3. Kraljevina Norve??ka
4. Malezija
5. Republika Singapur
6. Republika Slovenija
7. Talijanska Republika

@crta zara
Problem je ča na??i ljudi nisu mogli nostrificirat takve inozemne diplome sa ubrzanih pomorskih tečajeva, jer na??i velikoumnici iz Ministarstva prosvjete i MMPI-a nisu zakonski poznavali ni priznavali takav način ??kolovanja pomoraca! Zato su se morali spasit od dvostrukih mjerila pokvarene RH administracije kad znaju naplatit socijalno-mirovinske doplatke i poreznu osnovicu na vi??i čin, a koji nije dobiven kroz hrvatski način ??kolovanja pomoraca.
Ako ovaj novi prijedlog zakona o ubrzanim pomorskim tečajevima u RH, za koji su se ljudi iz UPH (uz pomoč jo?? nekih pomorskih udruga i Pomorskih srednjih ??kola) ?žučno borili (premda nismo zadovoljni prijedlogom obrazovnog programa!!), onda neče bit problema za hrvatske pomorce.
Međutim bojim se da se ovdi radi samo o političkoj odluci, ka i kod odluke o beneficiranom sta?žu za pomorce, na?žalost ovdi pomorska struka uopče nije najva?žnija i najrelevantnija. To mogu radit do ulaska u EU!?

tako je to mogu jos malo radit,ali zasto bi recimo ljudi to i nostrificirali i uvlacili sebe u probleme sa hr birokracijom kad mogu normalno plovit i svakih 5 god produzit bravet,tako ko god je napravija bravet vani dobro je napravija po mom misljenju,jer mu nece propast,a i ulaskom HR u uniju svaki ce bravet vridit jednako,pa ko oce neka nostrificira ali moje misljenje je da ce ljudi pobic ca od svega ovoga i radit ovlastenja vani,tako da se oni mogu pravit pametni ali ne za dugo:uzdravlje

P.S.jedino jos ne razumin ljude koji imaju strani bravet recimo za kapa zasto bi htili nas,mislim imas papir imas promociju imas posa radis sa tim stranim bravetom,pa sto ih vise briga za hr i birokraciju

@profesore mile

I gle, jednom sam pitao u lučkoj da li postoji obrnuta mogućnost tj. da se ja na osnovu stranog breveta ukrcam na hrvatski brod i izradim hrvatski brevet bez da idem na kurseve kod "akademika" alla Diverso Impex i njima sličnih? Odgovor je bio: "A ne, ne, to ne mo?že!"[/QUOTE]

gledaj na to se triba nasmijat jer kad nemoze,nemore- SUPER ,gubis se iz sustava i niko ti nista nemore

Last edited:
Ovo je scena iz filma "Nepismeni dzavni sluzbenici ponovno jasu".Znaci mozes temeljem toga stranog ovlastenja izradit ovlastenje zemlje sranja,mada ti to cak nije ni potrebno jer bi sa takvim ovlastenjem mogao raditi na brodu pod zastavom zemlje sranja.

http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=6147
Priznavanje stranih svjedod?žbi

Sporazumom o priznavanju svjedod?žbi sukladno zahtjevima pravila I/10 STCW Konvencije 1978, kako je izmijenjena i dopunjena, u Republici Hrvatskoj se, uz uvjet jednakovrijednosti, priznaju svjedod?žbe izdane od nadle?žnih tijela slijedećih dr?žava:

1. Hong Kong (Kina)
2. Kraljevina Nizozemska
3. Kraljevina Norve??ka
4. Malezija
5. Republika Singapur
6. Republika Slovenija
7. Talijanska Republika

Ne priznaju ti strane brevete ako nisi tamo zavrsi skolu istovjetnu nasoj.Iman mail di mi nece priznat Hong Kong brevet iako je na listi.
Koja komedija

Stvarno se cudim vama koji se cudite glupostima ove drzave. Nema kraja ljudi, sta prije to shvatimo, prije cemo se priklonit Hodakovim shamanima i pronaci alternativne putove.

Ne priznaju ti strane brevete ako nisi tamo zavrsi skolu istovjetnu nasoj.Iman mail di mi nece priznat Hong Kong brevet iako je na listi.
Koja komedija

.ebiga,onda triba orsulica,tomasevica i ekipu klonirat pa poslat i u Hong Kong onda ce bit sve "istovjetno"pa ce morat priznat.

tako je to mogu jos malo radit,ali zasto bi recimo ljudi to i nostrificirali i uvlacili sebe u probleme sa hr birokracijom kad mogu normalno plovit i svakih 5 god produzit bravet,tako ko god je napravija bravet vani dobro je napravija po mom misljenju,jer mu nece propast,a i ulaskom HR u uniju svaki ce bravet vridit jednako,pa ko oce neka nostrificira ali moje misljenje je da ce ljudi pobic ca od svega ovoga i radit ovlastenja vani,tako da se oni mogu pravit pametni ali ne za dugo:uzdravlje

P.S.jedino jos ne razumin ljude koji imaju strani bravet recimo za kapa zasto bi htili nas,mislim imas papir imas promociju imas posa radis sa tim stranim bravetom,pa sto ih vise briga za hr i birokraciju

@profesore mile

I gle, jednom sam pitao u lučkoj da li postoji obrnuta mogućnost tj. da se ja na osnovu stranog breveta ukrcam na hrvatski brod i izradim hrvatski brevet bez da idem na kurseve kod "akademika" alla Diverso Impex i njima sličnih? Odgovor je bio: "A ne, ne, to ne mo?že!"

gledaj na to se triba nasmijat jer kad nemoze,nemore- SUPER ,gubis se iz sustava i niko ti nista nemore[/QUOTE]

@crta zara
Upravo tako nečemo bit u sustavu, a dr?žava-raspikuča neče imat evidenciju di njezini građani-pomorci navigaju ni koliko zarađuju.

Koja komedija

da to je istina ja sam ima slican problem nepriznavanja HR papira,ali govorin van kad se ude u EU svi HR papiri ce bit priznati unutar EU

Halo pozdrav.
Ako će koji kolega iči do splitskog fakulteta tra?žit informacije bili mogao priupitat kad če krenit drugi krug ovog tečaja. Jerbo san sad na brodu i nemogu se iskrcat na vrime za ovaj prvi koji starta u drugom misecu.

Mislin da nas ima jo?? po brodovima koje bi zanimala ova informacija pa ako se iko siti pitat unaprid hvala na pomoći.

Ironija: Jebiga, čeka san deset godina na ovakav tečaj i sad neču biti kući kad bude starta.:udriglavom:confused::udriglavom

Koja komedija

Pa jesi li ih pita da ti pokazu gdje pronalaze pravno uporiste za takav svoj stav??? U kojem zakonu/pravilniku i sl??? Mada vrlo moguce da u zemlji sranja zakoni ionako ne vrijede. Bar ne za sve. Bilo kako bilo po ovome kad neki talijan dojde trazit nas brevet za primjer on mora dokazivat da je zavrsio skolu istovjetnu nasoj sto je nemoguce jer istovjetna ne moze bit barem u jednom predmetu(materinji jezik).

Last edited:
Pa jesi li ih pita da ti pokazu gdje pronalaze pravno uporiste za takav svoj stav??? U kojem zakonu/pravilniku i sl??? Mada vrlo moguce da u zemlji sranja zakoni ionako ne vrijede. Bar ne za sve...

Branko nemoj bit dite! Kakav zakon, koji pravilnik - tako ti Zeusa?! Do sada je zakon u Hrvatskoj bio mrtvo slovo na papiru. Ali nema više ni papira! Predao sam četiri breveta prije mjesec i pol dana za prominit u lučku.., još nisu napravili - kažu da "nemaju karte"!!!

Vezano za priznavanje breveta između država bilo bi normalno da države potpisnice SOLAS i STCW automatski priznaju brevete. Ono što sam prethodno spomenuo Italija - Hrvatska, odnosilo se na ove osnovne brevete kao B2 i slične. Na brodovima talijanske zastave za dobiti takav brevet (ako vas ukrcalo s našim brevetom), treba reći zapovjedniku da želiš imat talijanski brevet i onda zpovjednik upiše u brodski dnevnik da je tog dana otpočela tvoja obuka koju moraš proči da bi postigao brevet. To traje tri mjeseca minimum, i za to vrijeme zapovjednik ili ćiif mora povremeno staviti u dnevnik natuknice o tome što ti se prezentiralo od materije za brevet i obučavati te osnovnim stvarima ovisno koji brevet je u pitanju. Uglavnom ono što možeš naučiti za ta tri mjeseca ipak je opipljivo znanje, za razliku od bedastoća koje slušaš u Diverso Impexa i masno ih plaćaš. Kada pođeš doma, zapovjednik ti izda potvrdu da si prošao obuku. Tu potvrdu predaš u njihovu lučku kapetaniju i ispuniš zahtjev za brevet. Nije se plaćalo ništa osim administrativne takse i poštarine ako ti šalju brevet doma u Hrvatsku - ukupno desetak ili petnaest eura.

A ovdje kod nas osnovni motiv je da im ostaviš mažu novaca i nebojse! Naše agencije i domaće kompanije pri apliciranju su mi uvijek tražili hrvatski brevet. Ako ga nemaš onda ti kažu idi u Diverso Impex.., itd. Evo pojavili su se neki novi stručnjaci, jučer sam našao njihov letak u lučkoj. Pogledajte samo koji pretenciozni naziv su si dali. Za tri dana prave stručnjake od kandidata.., putem raznih nadahnuća ili božanske moći - ka šta je Isus napravija onaj hram u tri dana!?

BTW, tko su ovi?

www.elektro-ekspert.com

:mad:

Last edited:
ovo je odlicna uspredba. Za bit ravnatelj skole mozes zavrsit bilo kakav fakultet bilo gdje na kugli zemaljskoj,pa cak i u Mostaru(svi znamo kako se dole zavrsavaju vakulteti),ali legalno dobiveno ovlastenje zemlje koja je na popisu MMPI i zakonom priznata nece priznat jer traze ono sto ne pise u zakonu.
Zato viknimo iz sveg glasa da je program ministra Primorca u potpunosti uspio i Hrvatska je postala zemlja sranja tj. ono cemu su generacije tezile. Jos jednom veliko hvala ministru Primorcu.

ovo je odlicna uspredba. Za bit ravnatelj skole mozes zavrsit bilo kakav fakultet bilo gdje na kugli zemaljskoj,pa cak i u Mostaru(.

mostar je sveucilisni grad, ali ovo dolje citirano iz clanka slobodne i naglasak na boldirano...
''Nije tajna da su brojni V? S-ovci izlazak iz kovitlaca zakonskih zavrzlama prona??li u BiH â?? na Filozofskom fakultetu u Mostaru i njihovoj ekspozituri u Ora??ju.??

a pomorcima se ne priznaju ovlastenje stecena u southamptonu, londonu, rotterdamu.......zato se profesorima priznaje orasje iz bih

Back