Pocinjem sa porukom Nepotopivom2. Kolega izglead da ste u misiji prljanja CMA CGM kompanije. Potpuno neopravdano, nas tristotinjak koji zaradjujemo svoj kruh na kompaniji CMA CGM ne smatramo da smo svi nesposobni, lopovi i ostale atribute koje ste nam dodijelili u posljednjih godinu dana. Ima nas koji smo napravili i vise od 20 ugovora i nije nam lako citati vase izmisljotine.
Kadeti i junior oficiri
Nazalost za vas nema dobrih vijesti kada se radi o zaposlenju na stranom brodu. Posada sa stranaca je nestala. jako su rijetki na stranoj zastavi kuhari, nostromi, mazaci ili mornari. Slijedeci na redu koji nestaju su junior oficiri drugi itreci palube, treci i cetvrti makine. Jednostavno ako niste zavrsili visu onda nemate ni mogucnosti zaposlenja. Nikome ne treba oficir koji do penzije nemoze vancati za prvoga palube ili drugog makine. Nemojte se pouzdavati u alternativno skolovanje koje se planira za slijedecu godinu. U nacrtu programa pise 750 sati. Ako radite 6 sati dnevno to je preko 6 mjeseci ukljucivsi vikende. Mogli ste i zavrsiti visu, barem bi bili inzenjeri pomorskog prometa.
Drugi je problem sto ofciri skolovani po STCW nece biti konkurentni na trzistu radne snage. STCW propisuje minimum. Nase daleko istocne kolege koriste STCW is skoluju se minimalno. Ako zavrsite kurseve po STCW onda nemojte ni traziti placu vecu od STCW kolega. Nasi konkurenti za posao su Rumunji, Bugari i Poljaci. ne samo da su u Evropskoj uniji nego jos uvijek traze fakultet za kapetanski brevet. Ono sto zaposljava Hrvatske oficre na stranim brodovima je strucnost i dobre skole. Nazalost srednja skola nece biti konkurentna.
Za biti dobar komandant ili upravitelj na velikom brodu nije dovoljno samo poznavati stabilitet, navigaciju i manovru nego je potrebno biti osoba sireg obrazovanja, opce kulture poznavaoc pomorskog prava, ekonomije i jezika. Poseban naglasak je na Engleskom jeziku. Upoznao sam sjajne pomrce i dobre ljude koji zbog slabog poznavanja Engleskog nisu mogli pokazati svoj stvarni potencijal.
Moj savjet kadetima je: zavrsite visu pomorsku jer inace nemate sanse za zaposlenje na brodu. Cak i ako kojim cudom zavrsite kadeturu, gdje cete poslije. Junior oficiri bez mogucnosti napretka nemaju danas sanse naci zaposlenje, a sutra bi moglo biti jos gore. Prihvatite bilo koji posao samo da dodjete do breveta, pa cak i peglanje kosulja na luksuznom brodu je izuzetna sansa. Razmislite o tome da pedagozi predskolskog odgoja moraju voluntirati u djecjim vrticima godinu dana prije nego dobiju zaposlenja.
Ako nazovete CMA u Rijeci saznati cete da je placa za kadeta na CMA 650€ mjesecno sto nije lose.
Samo me zanima i neka mi netko rece, npr. vodeci kadar u pomorstvu: Englezi-dali oni zavrsavaju fakultete ili vise skole da bi dobili senio brevete, ili mozda Francuzi? Nijemci? Nizozemci? Danci?
Sve ovo sto smo mi prosli kroz srednju skolu, asisetnturu/kadeturu, polaganje breveta itd to se njima priznaje kao skolovanje na racun toga dobijaju bodove, a kod nas? Treba ici u Englesku Ili Nizozemsku, polozit njihovu prvu klasu ili kapetanski, i sto onda? Bit ces cijenjeniji sa njihovom licencom i vise ce te postovati, a onda CMA nece traziti od tebe fakultet. Dvostruka mjerila!
Nemojte ljudi nasjedat na te stvar! Ne daj Boze da ja odgovoaram nekoga da zavrsi fakultet, neka, to je dobro! Samo da zna sto je s tim fakultetom dobio?
Da li je dobio znanje potrebno za posao ili zivot? Sumnjam dog god je stara garda profesora i ispitvaca po skolama, npr. Fiat makine, u nautcara je donedavno bila Tamaya kalkulator, i jos takvih nebuloza da ne nabrajam!
A to je sve zajebancija pojedinih koj se drze katedre, a da ih je zaposlt negdje, nebi znali niti gdje se nalaze? Cast izuzecma! A kad netko kaze da 650 E nije lose, neka preporuci svojti i rodjacima da de za te pare, ne kazem da se treba proc kadetura, ali bez izrabljivanja.
Neka mi doticni gospodin rece da navegava iz ljubavi prema poslu, a ne radi novaca, sigurno cu mu povjerovat.
Tko navegava iz ljubavi, moze poc volontirat na mnoge kompanije, posobno na GREENPEACE, tamo traze fakultete a ne placaju nista!
Pozdrav Svima!