Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
evo mali info onima koje zanima,da vide ako nisu kako izgleda trenutak sinhronizacije dva generatora

sl 1 prije sinhronizacije
sl 2 ukljucivanje sklopke
sl 3 neposledno poslje
sl4 izjednacenje snaga na oba generatora

nije simulacija,mjereno u realnim uvjetima za test PMS.

Odat ti ću vam tajnu , subota 22.00
Frankie plus , plus , plus.......Srelec minus,minus,minus
Pozdrav Braći!!

evo mali info onima koje zanima,da vide ako nisu kako izgleda trenutak sinhronizacije dva generatora

sl 1 prije sinhronizacije
sl 2 ukljucivanje sklopke
sl 3 neposledno poslje
sl4 izjednacenje snaga na oba generatora

nije simulacija,mjereno u realnim uvjetima za test PMS.

evala Drydock , sinusoida izmjenične struje , okretaji pari polova , iz gornje plus u nulu (to je ona ravna linija ) pa onda otklon identičan pozitivonom u negativ ( izmjenična struja ),,,,i kad zbrojiš taj proces u jedinici vremena dolazi do šta????:D
ide me spavanje , generator 1 već u mreži trofazni naravno , sihroniziraš sa generatorom 2 koji nije u mreži....svijetli spoj ..jednu fazu generatora poistovjetiš sa identičnom fazom generatora koji nastojiš ubaciti u paralelu , ako su istih napona nema potencijala pa na toj fazi nema svijetla ...recimo da je to faza R..ostaju nam S i T..ako ubacimo lampu od ovisno transformatorima 220 Volti kad se pojavi najjači indecitet svjetlosti ubacuješ ih u paralelu...normalno pratiš i brojeve okretaje motora..frekvenciju....ma Vikend...Ožujska i penzioneri...gušta-...Drydock ajde sad oslikaj istosmjernu struju na identičnom dijagramu..:)..ee i koliko ima volti od nule do kranje gornje točke , i koliko ima volti do donje točke sinusoide...

P.S. Snaga nema veze sa sinhronizacijom , ona tek dolazi nakon paralele ...LOAD SHARING !!
ako generator koji radi na mreži sa 300 kw ti se prilagodljavaš njemu...poslije se dijeli na 2x150KW
ono...nas dva uzbrdo ja sve nosim..pa ja na po puta moga bi i ti malo....sinhronizacija!!!
I mogu ti reći sa pogledom na tvoje diagrame vi nemate problema uopće na tom plovnom objektu...sve OK..možda malo Jalovu Struju da sredite ..imali bi ste perfekciju,,,onaj cos fi , 0.8....ali sve OK

Last edited:
chorke sta stalno moras dat ligadinu

ovo nisam stavio za raspravu vec da ljudi vide /kog zanima/
ovo je izmjereno sa osciloskopom a ne nacrtano tako da nema oslikavanja

load sharing ili ti podjela snage je na 4 sl nakon paralele

jedno pitanje jesi ikad vidio na osciloskopu moment sinhronizacije

info cos 0,96

Evo di ću ja nači savjete kad me počmu zahebavati LSU-i i sinhronizatori , hebi ga sama elektronika a elektroničara nigdi u krugu od 100nm !
Samo naprid !!!

P.S. : Chorke evo ti biznis - ONLINE ADVISOR he..he...

chorke sta stalno moras dat ligadinu

ovo nisam stavio za raspravu vec da ljudi vide /kog zanima/
ovo je izmjereno sa osciloskopom a ne nacrtano tako da nema oslikavanja

load sharing ili ti podjela snage je na 4 sl nakon paralele

jedno pitanje jesi ikad vidio na osciloskopu moment sinhronizacije

info cos 0,96

Koga zanima naći će isto to i u osnovama elektrotehnike 1 i 2 .
Podjela snage će se izvršiti sa obzirom ispravnosti uredjaja od motora....do same LS kartice...
Forum ...sama rijeć kaže..za raspravu
Taj faktor snage je li induktivni ili kapacitativni :)
Osciloskop...zahvaljujući profesoru Luci Gudlinu..davne 1986...

Last edited:
Koga zanima naći će isto to i u osnovama elektrotehnike 1 i 2 .
Podjela snage će se izvr??iti sa obzirom ispravnosti uredjaja od motora....do same LS kartice...
Forum ...sama rijeć ka?že..za raspravu
Taj faktor snage je li induktivni ili kapacitativni :)
Osciloskop...zahvaljujući profesoru Luci Gudlinu..davne 1986...

vidim da ti necitas sta se pise ili je opet u pitanju ciji je veci!!!
pitanje nije bilo da li si vidio osciloskop vec dali si snimao sinhronizaciju

nisam napisao da je na snimci ista faza struje i napona jer to nije bilo bitno za taj test,tako da nemozes odrediti cos.
ako te zanima cos poslat cu ti i power quality snimanje.

da li se slazes da je na sl4 izvrsena podjela snage, ako da cemu prica o ispravnosti uredjaja itd....

ponovno, u osnovama 1-2 imas teoriju ovo je iz prakse,aj budi iskren pa reci da nisi ovo vidio.

siguran sam da ova snimka u zanima mladje kolege .

dopusti mogucnost da sam ipak malo stariji od tebe pa sam mozda i osciloskop imao u rukama prije tebe,ne da mi ga je netko pokazao vec da sam ga upotrebljavao

i jos jednom snimke su samo za informaciju na forumu,zainteresiranima.
tako da nevidim razlog komentiranju.

@DryDock
Samo se ti komodaj , piši , ali onda nas upozori da mi ne komentiramo tvoj post , pa ću iz respekta prema tebi i ništa ne komentirati .
Osciloskop , ako sam vidio , vjerojatno sam i radio sa njim i , još od " prljavog Harija " RTG legende na Lošinjplovu .
Za Demokraciju i Slobodu Mišljenja , pozzz
P.S. da budem iskren vidio sam , još u par navrata ručno preslikavao točke sinusoide na kružnicu:)
..čemu prića o ispravnosti uređaja....npr. ako motor br1 ima prljavu turbinu i ne može pratiti dvojku na odredjenom opterećenju ovaj motor br.2 poćne preuzimati opterećenje a ovaj sa jadnom turbinom zaostaje iako elektronika daje signal za održavanje opterećenja..
Ali kao što si ti rekao da ne komentiramo , respekt , neću više !!

Last edited:
naime radi se o corona efektu ja o tome slabo znam tj nisam niti imao prilike vidjeti do sad zato je poslano na forum da ljudi prokomentiraju i neko baci nesto pametno(a neko i nauci nesto,recimo ja u ovom trenutku)

druga stvar koja me interesira je kolii moze biti max otpor u microohmima na vacum contactoru kad je zatvore(nje zafrkancija zbilja u microohmima dali zan neko koliko je max dopustenu otpor na vacum contactoru na hv instalaciji)

zahvaljujem unaprid na svim savjetima i prijedlozima

:uzdravlje

Last edited by a moderator:
naime radi se o corona efektu ja o tome slabo znam tj nisam niti imao prilike vidjeti do sad zato je poslano na forum da ljudi prokomentiraju i neko baci nesto pametno(a neko i nauci nesto,recimo ja u ovom trenutku)

druga stvar koja me interesira je kolii moze biti max otpor u microohmima na vacum contactoru kad je zatvore(nje zafrkancija zbilja u microohmima dali zan neko koliko je max dopustenu otpor na vacum contactoru na hv instalaciji)

zahvaljujem unaprid na svim savjetima i prijedlozima

Sa Corona efektom sam se susreo na prija??njem brodu. Slučaj je bio na jednom od generatora. Nikakve panike nije bilo jer se prvim zapa?žanjem to prijavilo ABB-u i oni su napravili inspekciju statora,kako je napisano u reportu,sve je bilo u granicama normale,razlog-nepoznat...Dali je u pitanju kvaliteta materijala ili ambijent u kojemu se nalazi (ispravanje kemikalija u atmosferu) ili ne??to treće,nezna se. Osobno mislim da nije do ambijenta jer bi se pokazalo i na drugom generatoru. Uglavnom,po PMS-u kontrola svaka 3 mjeseca i obavezno slikanje i report,mislim da je i danas tako ostalo.
Ovo za otpor iskreno,nisam čuo pa i mene zanima odgovor ako netko zna.

za vakum nisam siguran ali za sf6 breakere bili su ispod 10 microohma

corona efect ima dosta o tome na netu ,a kod tebe sta je razlog tesko ce se rjesiti jer testiranja su skupa a proizvodjac ploce nemoze to naplatiti,narocito ako nema primjedbi od broda tako da ce i iduca ploca biti radjena po istim specifikacijama.
ako bude vecih problema onda ce poceti istrazivati.

Srelec !!!
Pitanje na mjestu , i mene zanima .
High Voltage znaći i ekipa proizvođaća je u nedoumici donošenja stopostotnog ispravnog odgovora !
I ja bih se zahvalio na informacijama i opisu ako ima ko od struke familijaziran sa tim slučajem .
Pozdrav !

Brodski električari i ostali , odmorite od nas i naših bla,bla...
Odvojite koju minutu za thread " Pomozite malom MARINU"
POZZDRAV !!

Last edited:
Za corona efekt znam da se događa na HV dalekovodima, znači vani na otvorenom, i učili su nas da je uzrok atmosfera....
A ovo prvi put vidim i ćujem da se događa u zatvorenom sistemu kao ??ta je brod:o:o

Alo jeste li ?živi ????
Ajmo malo unit opet gu?žve na ove stranice.....Chorke i ekipa kakvi ste sa Praxisom????
Ovo je ozbiljno, sutra ću pogledat toćno ali ??ta sam danas ćuja je da je situacija sljedeća:
DG 3 je uga??en a na kompjuteru pokaziva 905rpm s tim da vrijednosti ampera su normalno na nuli a temp. i neki drugi senzori pokazuju neke vrijednosti :confused::confused:

Alo jeste li ?živi ????
Ajmo malo unit opet gu?žve na ove stranice.....Chorke i ekipa kakvi ste sa Praxisom????
Ovo je ozbiljno, sutra ću pogledat toćno ali ??ta sam danas ćuja je da je situacija sljedeća:
DG 3 je uga??en a na kompjuteru pokaziva 905rpm s tim da vrijednosti ampera su normalno na nuli a temp. i neki drugi senzori pokazuju neke vrijednosti :confused::confused:

Praxis Laiden Holland...imam posla...poslije uvatim vremena..sorry .
Pozzdrav Ortalano!!

@ortalano, @chorke,
ponosan sam na vas. U vama se vidi snaga ove nase male virtualne zajednice.

Status
Not open for further replies.
Back