Brodski elektricari

Status
Not open for further replies.
a jeste rugalice pa to nije za virovat
s tom starom japanskom tehnologijom mos ka sa ruskom ladom

Rugalice ili ne,jedno moramo svi znati,u istoj smo struci a sad netko je na naprednijoj tehnologiji a netko nije.....Vjerujem da ima i nas električara ovdje koji bar pola od tvojega napisanog nisu shvatili što to znači a kamoli vidjeli..........:):):):)

BTW Srelec,od koje je automatike taj manual ?

nije to nista koplicirano sve je to za ljude ali san ja zna sta dok nisan dosa
i pocea kopat potome puno srice malo pameti i proguras

nije to automatika na sta ti mislis
s bilo koji plc sustavom umrezenim i par PC mozes imat taj sistem
bitan je program koji ce neko stavit u servere(plc je prazan)
(znaci moze bit siemens modicon,telemecanicue pa allan bradley ili sto se vec zeli)
ustvari to je scada system

bia sam 10godin unaprid ali sad sam se vratia 30unazad(sta pinezi cine)

:uzdravlje

Prika sorry ali ja tebe qurca ne kužim.....Šta je pjesnik tija reć sa ovim i prošlim postovima....uz dužno poštovanje,jer me naučilo da poštivam starije a
pogotovo kolege, da ne bi mislili da se rugam :o:o:o

pvo nisam puno stariji ako i jesam onda koju godinu znaci taj respekt ne postoji
postujes samo one koji ti se dokazu znajem(u nasem poslu)

drugo momak je otisa na FDG pa je bio osvrt na brod(u kratkim crtama sam mu reka sta moze ocekivat na pm a posli stavia na forum malo blaze)
pa su se javile recimo dezurne rugalice(bez uvrede svitu)

a to sta ti ne shvacas, a sta da ti kazem?

Last edited:
...
- Adjusting and creating mimics
- Modifying channels
- Adjusting and creating groups[/B]

Pod jedan mi je sve vise manje jasno mozes kreirat nekakav drugaciji oblik nekakvog sucelja(evaporatora, pumpe ,motora i slicno) ili promjenit boju panela ili indikaciju. Milsim da je ovdje vece umijece da im vrati novi oblik npr. senzora temperature npr. provision storea i dodijeliti mu novokreirani analogni ulaz kao funkciju polja.
Pod dva je li mislis na ulaz ili izlaz??? Nista lakse nego praznom kanalu uz postojece sucelje u kojem mozes selektirat da li je digitalni ulaz odnosno izlaz ili je pak analogni ulaz ili izlaz dodijeliti ime te s obzirom na odabranu verziju npr. digitalni ulaz:
-NC ili NO
-sampling rate
-delay time
-inhibited by group
-belong to the group
-i niz drugih funkcija ponusjenih suceljem odaberes sta ti odgovara dodas
odgovarajuce ime tipa bilge level te na odgovarajuci ulaz IO unita spojis switch i eto tebe kreira si novi kanal.
Ovo je najednostavniji primjer postaje malo teze kad je rijec o nalagnim kanalima.Nitko tu ne kreira nista jer isti kanal postoji samo nije koristen te mu dodjelujes funkciju koja je predvidjena operativnom mogucnoscu sistema.O kreiranju kanala bi se moglo zapravo pricati kada bi netko dodao dodatni expansion I/O module te u konfiguraciji PLC-a isti modul pridodao na postojecu grupu modula.U danasnje vrijeme PLC automatski prepoznaje modul ali mu ostaje problem adresiranja kanala.Znaci ovo bi se vec moglo nazvati kreiranjem kanal,a ovo prije iskljucivo channel enablingom.Nitko tu nista nije kreirao.
Sad taj kanal mozes dodat u bilo koju grupu ovisno o tome koliko slobodnih grupa za kreiranje imas dostupno.A to ti je ujedno ovo pod 3. gdje mozes iz svih ponudjenih kanala odabrati ono sta te interesira pa sloziti grupu kako bi imao uvid u niz parametara koje ce zanimati operatera u vrijeme dok su isti kanali inace dostupni na nekoliko razlicitih stranica.
Nije spomenuto ovdje da je moguce kreirati i grafikone koji su puno informativniji od samih grupa.Grupe preferiram za digitalne kanale.
Napisa sam ovo na hrvatski samo iz razloga da bi ostale kolege elektricari,a i koji poznatiji strojar lakse razumjeli.
Evo sada jedno konkretno pitanje:
Zna li tko sto je hart protocol i to mi nije bas najjasnije pa tko od kolega zna nesto vise o tome i kako ga ocitat na laptopu.Ima li ko mozda software?

Dobro jutro po srednjeevropskom .
Srelec , vidim da si Si da truda pa opisao Franciesca , i na tome:uzdravlje
Eto Nikola , barem imaš uvid , prije slijetanja i ukrcaj .
Srelec , moje mišljenje je , ispoštovali ga drugi ili ne nije ni bitno , da na ovom threadu ima ljudi sa manje , više i još i više iskustva , e sad da bi svi našli zajedničku rijeć , vjerojatno ćemo morati govoriti zajedničkim jezikom .
To što si u prvom postu pobacao milion skraćenica i sttranih naziva , neki ljudi su prepoznali a neki i nisu . I onda dolazi do neinteresa samog posta .
Zato ja idem po sistemu , približi ljudima sistem na najmogući sistem jednostavniji način ...a ne bombardiranjem skraćenicama i brojevima .
PLC , CPU , I/O ,......koji danas imaju manje više sve novogradnje i mogućnost instaliranja je svugdje . Ako uredljaj zahtjeva manje INPUTA ili signala recimo ima dva senzora vani ( Hardware) trebati će ti samo dva inputa na kartici ili kanala , proizvodjač ti ostavi na istoj kartici još dva ( recimo ) kanala prazna , njih možete iskoristiti u eventualnoj modifikaciji ( dodavanja raznoraznih senzora ili switches ) .Input inormacija se obradjuje i aktivira proporcionalni output , koji daje napon recimo nekom solenoid ventilu..itd. Pa onda MASTER , SLAVE...kompjuter koji je glavni i koji radi kao glavni u slučaju eventualnog pada istog , aktivira se SLAVE koji je identičan glavnom...pa ljudima objasniš baterije ,..memorijske..UPS ...NCL baterije..itd..itd....znam da treba za to jedna knjiga za objasniti..ebiga...jedino ovako lagano , razumljivo do zajedničkog razumijevanja......eto FRANKIE ( da ga konaćno ispravno napišem :)...je u gornjem postu poćeo manje više istim obrazloženjem....samo sam ja to više poseljačio , pozemljačio...." učino dostupno svekolikom pučanstvu električara i ostalih koji svojim pogledima šaraju po ovom threadu )...jel more vako ???....proces pozemljačenja INHIBIT - BYPASS-eliminacija nečeg , premošćenje ili izbačaj iz upravljačkog kruga....na dva načina- preko vanjskog kompjutera ili old style žicu u rukicu pa na stezaljke most , eventualno kacavidu proporcionalnu vidi stezaljke pa otpojiš to nešto...ovisno da li je kontakt NO/NC ( NORMAL OPEN / NORMAL CLOSE ).....

Last edited:
Pod jedan mi je sve vise manje jasno mozes kreirat nekakav drugaciji oblik nekakvog sucelja(evaporatora, pumpe ,motora i slicno) ili promjenit boju panela ili indikaciju. Milsim da je ovdje vece umijece da im vrati novi oblik npr. senzora temperature npr. provision storea i dodijeliti mu novokreirani analogni ulaz kao funkciju polja.
Pod dva je li mislis na ulaz ili izlaz??? Nista lakse nego praznom kanalu uz postojece sucelje u kojem mozes selektirat da li je digitalni ulaz odnosno izlaz ili je pak analogni ulaz ili izlaz dodijeliti ime te s obzirom na odabranu verziju npr. digitalni ulaz:
-NC ili NO
-sampling rate
-delay time
-inhibited by group
-belong to the group
-i niz drugih funkcija ponusjenih suceljem odaberes sta ti odgovara dodas
odgovarajuce ime tipa bilge level te na odgovarajuci ulaz IO unita spojis switch i eto tebe kreira si novi kanal.
Ovo je najednostavniji primjer postaje malo teze kad je rijec o nalagnim kanalima.Nitko tu ne kreira nista jer isti kanal postoji samo nije koristen te mu dodjelujes funkciju koja je predvidjena operativnom mogucnoscu sistema.O kreiranju kanala bi se moglo zapravo pricati kada bi netko dodao dodatni expansion I/O module te u konfiguraciji PLC-a isti modul pridodao na postojecu grupu modula.U danasnje vrijeme PLC automatski prepoznaje modul ali mu ostaje problem adresiranja kanala.Znaci ovo bi se vec moglo nazvati kreiranjem kanal,a ovo prije iskljucivo channel enablingom.Nitko tu nista nije kreirao.
Sad taj kanal mozes dodat u bilo koju grupu ovisno o tome koliko slobodnih grupa za kreiranje imas dostupno.A to ti je ujedno ovo pod 3. gdje mozes iz svih ponudjenih kanala odabrati ono sta te interesira pa sloziti grupu kako bi imao uvid u niz parametara koje ce zanimati operatera u vrijeme dok su isti kanali inace dostupni na nekoliko razlicitih stranica.
Nije spomenuto ovdje da je moguce kreirati i grafikone koji su puno informativniji od samih grupa.Grupe preferiram za digitalne kanale.
Napisa sam ovo na hrvatski samo iz razloga da bi ostale kolege elektricari,a i koji poznatiji strojar lakse razumjeli.
Evo sada jedno konkretno pitanje:
Zna li tko sto je hart protocol i to mi nije bas najjasnije pa tko od kolega zna nesto vise o tome i kako ga ocitat na laptopu.Ima li ko mozda software?

druze franki
ovo i kongsberg su razlika(ne prican bolje gore vec otvoreniji i zatvoreniji sitem)

znaci taj graf je login imate slike gori sve sta vas zanima mozete staviti na login a ne traziti greske koje se pojave 3sec u 10hrs
tj u slucaju greske na jedinici firma vas pita smo login i kratko objasnjenje sve sta ih interesira oni ce vidit

mogu se minjat i stvarat novi mimic i to klopletni
znaci zelis da bilge pumpa je na ekranu i starta s ekrana i imas uvid kad radi
nema problema s input output si to rijesio

tvoj plc nema kanala stavis novi slot(to si spomenuo gore)
a sad hoces jos jedan plc jer su vec svi tvoji kanali puno nema problema i ta opcija je dostupna

postanes upravnik(a moga bi brzo) onda zelis u kabini klijent da visis sta ti ekipa radi doli jer im nevirujes
nema problema konfiguriras jedan pc i ethernet cable u network switch i imas work station(ovlasti na njemu su ovisno o zelje)

generalno veoma slicni sistemi samo je jedan puno vise otvoren i slobodan(sta moze bit opasno)
drugi zbog prirode posla koji obavlja je dosta zatvoreniji

ja sam te stvari ucia na brodu doma ih nikad nisam vidia a jos manje spominja u skoli zato se i sluzim stranom terminologijos jer su mi uklopnici i izmjenjivaci strani

druze franki
ovo i kongsberg su razlika(ne prican bolje gore vec otvoreniji i zatvoreniji sitem)

znaci taj graf je login imate slike gori sve sta vas zanima mozete staviti na login a ne traziti greske koje se pojave 3sec u 10hrs
tj u slucaju greske na jedinici firma vas pita smo login i kratko objasnjenje sve sta ih interesira oni ce vidit

mogu se minjat i stvarat novi mimic i to klopletni
znaci zelis da bilge pumpa je na ekranu i starta s ekrana i imas uvid kad radi
nema problema s input output si to rijesio

tvoj plc nema kanala stavis novi slot(to si spomenuo gore)
a sad hoces jos jedan plc jer su vec svi tvoji kanali puno nema problema i ta opcija je dostupna

postanes upravnik(a moga bi brzo) onda zelis u kabini klijent da visis sta ti ekipa radi doli jer im nevirujes
nema problema konfiguriras jedan pc i ethernet cable u network switch i imas work station(ovlasti na njemu su ovisno o zelje)

generalno veoma slicni sistemi samo je jedan puno vise otvoren i slobodan(sta moze bit opasno)
drugi zbog prirode posla koji obavlja je dosta zatvoreniji

ja sam te stvari ucia na brodu doma ih nikad nisam vidia a jos manje spominja u skoli zato se i sluzim stranom terminologijos jer su mi uklopnici i izmjenjivaci strani
....Srelec , sa dopu??tenjem jeste do??li do Black Box...na sisteme...evo na zadnjem ukrcaju sam imao četiri dizalice TLS ( ex KRUPP )..stane mi dizalica , mogu se slobodno komodati i ukljućiti klasićan Laptop u PLC , u Laptop ubacim stick , recimo "Vodafone" .
PLC dizalice ima svoj EVENT LOG , povijest funkcija , faulta , u..itd..u zadnjih 24 sata....da skratim svoj laptop , preko servera na "plovnom objektu" , isporučim informaciju preko satelita , po??to IRIDIUM pokriva cijelu zemaljsku kuglu , neovisno di se nalazim , Gospodin Jurgen Nilsen , preko Iridiuma dobiva porukicu da smo u problemu . Od mene tra?ži da sihroniziramo kompjutere , da Jurgen koji sjedi u Lubecku , vidi ??to se dogadjalo u zadnjih 24 sata na toj dizalici . Znači sinhronizira se preko iridiuma na moj laptop externalno spojena na PLC dizalice...i iz svoje kancelarije na 6000 km ubacuje parametre ......ili je i opet HV CHORKE za paralelle..:D:D:D..P.S: a ti me to nisi tio naučiti , uhh , ba?? si neki..:cool:

....Srelec , sa dopu??tenjem jeste do??li do Black Box...na sisteme...evo na zadnjem ukrcaju sam imao četiri dizalice TLS ( ex KRUPP )..stane mi dizalica , mogu se slobodno komodati i ukljućiti klasićan Laptop u PLC , u Laptop ubacim stick , recimo "Vodafone" .
PLC dizalice ima svoj EVENT LOG , povijest funkcija , faulta , u..itd..u zadnjih 24 sata....da skratim svoj laptop , preko servera na "plovnom objektu" , isporučim informaciju preko satelita , po??to IRIDIUM pokriva cijelu zemaljsku kuglu , neovisno di se nalazim , Gospodin Jurgen Nilsen , preko Iridiuma dobiva porukicu da smo u problemu . Od mene tra?ži da sihroniziramo kompjutere , da Jurgen koji sjedi u Lubecku , vidi ??to se dogadjalo u zadnjih 24 sata na toj dizalici . Znači sinhronizira se preko iridiuma na moj laptop externalno spojena na PLC dizalice...i iz svoje kancelarije na 6000 km ubacuje parametre ......ili je i opet HV CHORKE za paralelle..:D:D:D..P.S: a ti me to nisi tio naučiti , uhh , ba?? si neki..:cool:

za dizalice nisan nikad zafrkava se sa servisom (TTS Norlift su bile najace)
ali su bile s bezicnim upravljanjem bez kabine
a one su mi prestavljale hoby job

momak koji je isa na FDG me kontaktira davno prije irekao sam mu sta sam moga i upoznao s njudima sta ocekivat

kad ste pitali na forumu kako mu je onda sam sputia nesto od specifikacija

Praxis Leiden to sta imas je mali sistem (iako oni su nista extra,) prolazni

meni nije ni do prepucavanja ni dokazivanja nego ako kome triba nesto rec onda kazem

a kad vec zelis znat nesto vise izvoli
kad ovo sve shavtis i naucis kucaj na sva vrata bez srama

4.1. General
The Unimacs integrated automation concept consists of the following hardware:
PLC network (coax cable), redundantly provided all over the vessel (25 I/O cabinets) .
PC network, consisting of a glass fibre backbone (ring) between 4 switches, and SFTP cables between PCâ??s and switches, and finally a large number of PCâ??s.
Two servers provide the link between the PLC and the PC network.
A guideline through the text below is the drawing 320-3-33-E9110-100-3, â??I/Oâ??S COMMUNICATIONS SYSTEMâ??
4.2 The PLC Network
4.2.1 Cabling
Through the vessel two times two coax cables are running:
Two cables (A+B) run at SB (from ER bottom SB up to the forestore).
Two cables (A+B) run at PS (from ER bottom PS up to the cabin of engineer 3).
All cables pass through the ECR and the Wheelhouse.

The cables A SB and A PS make the network A. The cables B SB and B PS make the network B. Both networks are independent and the system can operate perfectly with only one network: the PLC network is redundant.
I.e. when one or more connections/cables/â?? of network A are broken, an alarm is generated, but the system remains operational. Should at this moment, one connection/cable/â?? of the network B fail, the system blocks: a fatal alarm is generated, which you cannot accept nor stop the horn.
4.2.2 I/O cabinets
Twenty five I/O cabinets are placed all over the vessel:
â?? 4 in the engine room,
â?? 3 in the ECR (incl. ECR desk),
â?? 5 in the hopper buoyancy spaces,
â?? 2 in the hydraulic room,
â?? 1 in every draghead,
â?? 2 in the pump room (store above),
â?? 2 in the fore store (jetpumps),
â?? 2 near the MSB fore,
â?? 3 in the wheelhouse (in DCD and CNC).

These cabinets are provided with a redundant power supply, a remote I/O rack, in- and output relays, the necessary galvanic isolators for the analog signals, and a number of terminal strips where the signals from throughout the vessel are connected to.
In total more then 3100 I/Oâ??s are divided over the cabinets.
The above mentioned coax cables are connected to the â??ControlNetâ?? card in the I/O rack.

4.2.3 Local operator panels
To the mentioned network also the LOPâ??s are connected. These are the small touch screen panels that are provided in the engineer cabinets and in the public rooms, on which the most recent alarms are visualized.
4.2.4 PLCâ??s
There are two intelligent PLCâ??s in the system:
â?? the DREDGE controller
â?? the AMCS controller
The dredge controller deals with the dredging process (IHC Systems programming). The AMCS controller deals with the engine room automation (Imtech programming). Both PLCâ??s can use the same inputs (they are provided with all the necessary inputs of the system). The outputs are divided over both PLCâ??s: an output can only be set by one controller.
This again is split up over the output cards: an output card in any I/O cabinet is dedicated to only one PLC: Dredge or AMCS.
Above this, the AMCS controller is provided with a â??hot standbyâ?? function. The controller are in fact two PLCâ??s, where one PLC is active, and the second is constantly synchronizing. When the first controller fails, an alarm is generated and the second controller takes over (when it was synchrone).
When the problem with the first PLC is solved, it synchronizes with the second one, and it will take over when the second controller fails.
4.2.5 DP/DT
Apart from the above mentioned PLCâ??s, a PLC is provided for the dynamic positioning system. This PLC controls the outputs to the rudder, the main propulsion and the transverse thrusters, provided the DP/DT is selected by the helmsman. Although the DP/DT is interfaced with the IMC, it is independent of the PC network and remains fully operational with the PC network down.
The control of the main propulsion and the transverse thrusters runs via the PLC network, the control of the rudders is direct, i.e. independent of the PLC network.
4.3 The PC Network
4.3.1 Cabling:
A Gigabit glass fibre ring is laid through the vessel, between four switches (two in the wheelhouse -â??19 inch rack, and two in the ECR). The ring may be broken at any location: an alarm is generated and the system remains in operation.
Every PC is provided with two network cards: one card is connected with one switch, the other card with another switch. One connection/communication card/â?? may be broken: an alarm is generated and the PC remains in operation.

4.3.2 Servers
There are two servers, the primary and the secondary. Default the primary server is dealing with all the I/Oâ??s. The secondary server is â??hot standbyâ??: in case of a failure of the primary server, the secondary takes over automatically, and an alarm is generated.
In case the secondary is active and fails, the system does not switch-over automatically to the primary: this must be done manually.
I.e. in case of a primary server failure and the secondary has become active, the electrician has to be called to put the primary back to operation (eventually with the help of Imtech-IHC Systems).

The above servers are also called the SCADA servers, or the sensor managers (as these servers manage all the â??sensorsâ??, also some sensors that are put directly to the computer, not via a PLC: e.g. the gyro compass, the DGPSâ??s, the wind sensor,â??).
A so-called â??development serverâ?? is placed in the shipâ??s office, allowing servicing of the PLC programs of AMCS and DREDGE controllers and advanced datalogging.

For ECDIS there is an ECDIS server. For every radar there is a RADAR server. These PCâ??s are placed in the 19 inch rack in the wheelhouse. Their function is the interfacing of ECDIS and Radar with the network, in a way that on every multifunctional station the radar and the ECDIS screens can be shown.
4.3.3 Workstations (PCâ??s).
Apart from the above mentioned (five) servers, there are 17 workstations connected to the network. As follows:
â?? 5 multifunctional stations in the CNC.
â?? 1 DP/DT console in the CNC.
â?? 3 dredging(/AMCS) stations in the DCD.
â?? 1 ECDIS station in the chart table.
â?? 2 Survey stations in the survey desk (only limited communication).
â?? 3 AMCS(/dredging) stations in the ECR desk.
â?? 1 dredging(/AMCS) station in the office.

Multifunctional means that the following range of programs is running on the PC:
â?? Conning (navigational data)
â?? ECDIS
â?? Radar
â?? Dredging
â?? AMCS
â?? DP
Further a laptop is provided, that can be connected to any location on the vessel (also to the LOPâ??s), on which the dredging/AMCS application is running. The laptop also allows servicing of the PLC programs of AMCS and DREDGE controllers (Control Logix program).

4.3.4 Inmarsat-B
To the network the Satcom B is connected, enabling servicing of the PCâ??s and PLCâ??s from shore, via the so-called HSD connection .
For this purpose, on shore a PC is provided that can communicate with the vessel via an ISDN modem, with the program PC Anywhere.
Via the office PC can be navigated through the complete PC and PLC network.

ovo je ono ocemu si pricao samo pricamo o ciloj jedinici ne dizalicama

Kolege,braco,kraljevi. Poruka za sve moje obozavatelje. Floki se vraca kuci. Srelec ostavija sam Bicu u hotelu i krenija.Jebes letricara koji mi ne moze rijesit punjenje masine za brijanje glave.A znas i sam koliko mi to znaci.Naime struja je 127 V a moj punjac je 220-240. Ja sam ima nekoliko prijedloga koji nisu prihvaceni i na zalost donio sam odluku da ga ostavim u Riju.
Nije bila laka odluka ali ja sam ipak na poziciju da ponekad moram donit odluke ma koliko teske bile.
Pozdrav iz Lisabona.Voli Vas vas Frankie. Idem dalje prema Rimu,aondamogu i plivajuci.

za dizalice nisan nikad zafrkava se sa servisom (TTS Norlift su bile najace)
ali su bile s bezicnim upravljanjem bez kabine
a one su mi prestavljale hoby job

momak koji je isa na FDG me kontaktira davno prije irekao sam mu sta sam moga i upoznao s njudima sta ocekivat

kad ste pitali na forumu kako mu je onda sam sputia nesto od specifikacija

Praxis Leiden to sta imas je mali sistem (iako oni su nista extra,) prolazni

meni nije ni do prepucavanja ni dokazivanja nego ako kome triba nesto rec onda kazem

a kad vec zelis znat nesto vise izvoli
kad ovo sve shavtis i naucis kucaj na sva vrata bez srama

4.1. General
The Unimacs integrated automation concept consists of the following hardware:
PLC network (coax cable), redundantly provided all over the vessel (25 I/O cabinets) .
PC network, consisting of a glass fibre backbone (ring) between 4 switches, and SFTP cables between PC’s and switches, and finally a large number of PC’s.
Two servers provide the link between the PLC and the PC network.
A guideline through the text below is the drawing 320-3-33-E9110-100-3, ‘I/O’S COMMUNICATIONS SYSTEM’
4.2 The PLC Network
4.2.1 Cabling
Through the vessel two times two coax cables are running:
Two cables (A+B) run at SB (from ER bottom SB up to the forestore).
Two cables (A+B) run at PS (from ER bottom PS up to the cabin of engineer 3).
All cables pass through the ECR and the Wheelhouse.

The cables A SB and A PS make the network A. The cables B SB and B PS make the network B. Both networks are independent and the system can operate perfectly with only one network: the PLC network is redundant.
I.e. when one or more connections/cables/… of network A are broken, an alarm is generated, but the system remains operational. Should at this moment, one connection/cable/… of the network B fail, the system blocks: a fatal alarm is generated, which you cannot accept nor stop the horn.
4.2.2 I/O cabinets
Twenty five I/O cabinets are placed all over the vessel:
• 4 in the engine room,
• 3 in the ECR (incl. ECR desk),
• 5 in the hopper buoyancy spaces,
• 2 in the hydraulic room,
• 1 in every draghead,
• 2 in the pump room (store above),
• 2 in the fore store (jetpumps),
• 2 near the MSB fore,
• 3 in the wheelhouse (in DCD and CNC).

These cabinets are provided with a redundant power supply, a remote I/O rack, in- and output relays, the necessary galvanic isolators for the analog signals, and a number of terminal strips where the signals from throughout the vessel are connected to.
In total more then 3100 I/O’s are divided over the cabinets.
The above mentioned coax cables are connected to the ‘ControlNet’ card in the I/O rack.

4.2.3 Local operator panels
To the mentioned network also the LOP’s are connected. These are the small touch screen panels that are provided in the engineer cabinets and in the public rooms, on which the most recent alarms are visualized.
4.2.4 PLC’s
There are two intelligent PLC’s in the system:
• the DREDGE controller
• the AMCS controller
The dredge controller deals with the dredging process (IHC Systems programming). The AMCS controller deals with the engine room automation (Imtech programming). Both PLC’s can use the same inputs (they are provided with all the necessary inputs of the system). The outputs are divided over both PLC’s: an output can only be set by one controller.
This again is split up over the output cards: an output card in any I/O cabinet is dedicated to only one PLC: Dredge or AMCS.
Above this, the AMCS controller is provided with a ‘hot standby’ function. The controller are in fact two PLC’s, where one PLC is active, and the second is constantly synchronizing. When the first controller fails, an alarm is generated and the second controller takes over (when it was synchrone).
When the problem with the first PLC is solved, it synchronizes with the second one, and it will take over when the second controller fails.
4.2.5 DP/DT
Apart from the above mentioned PLC’s, a PLC is provided for the dynamic positioning system. This PLC controls the outputs to the rudder, the main propulsion and the transverse thrusters, provided the DP/DT is selected by the helmsman. Although the DP/DT is interfaced with the IMC, it is independent of the PC network and remains fully operational with the PC network down.
The control of the main propulsion and the transverse thrusters runs via the PLC network, the control of the rudders is direct, i.e. independent of the PLC network.
4.3 The PC Network
4.3.1 Cabling:
A Gigabit glass fibre ring is laid through the vessel, between four switches (two in the wheelhouse -–19 inch rack, and two in the ECR). The ring may be broken at any location: an alarm is generated and the system remains in operation.
Every PC is provided with two network cards: one card is connected with one switch, the other card with another switch. One connection/communication card/… may be broken: an alarm is generated and the PC remains in operation.

4.3.2 Servers
There are two servers, the primary and the secondary. Default the primary server is dealing with all the I/O’s. The secondary server is ‘hot standby’: in case of a failure of the primary server, the secondary takes over automatically, and an alarm is generated.
In case the secondary is active and fails, the system does not switch-over automatically to the primary: this must be done manually.
I.e. in case of a primary server failure and the secondary has become active, the electrician has to be called to put the primary back to operation (eventually with the help of Imtech-IHC Systems).

The above servers are also called the SCADA servers, or the sensor managers (as these servers manage all the ‘sensors’, also some sensors that are put directly to the computer, not via a PLC: e.g. the gyro compass, the DGPS’s, the wind sensor,…).
A so-called ‘development server’ is placed in the ship’s office, allowing servicing of the PLC programs of AMCS and DREDGE controllers and advanced datalogging.

For ECDIS there is an ECDIS server. For every radar there is a RADAR server. These PC’s are placed in the 19 inch rack in the wheelhouse. Their function is the interfacing of ECDIS and Radar with the network, in a way that on every multifunctional station the radar and the ECDIS screens can be shown.
4.3.3 Workstations (PC’s).
Apart from the above mentioned (five) servers, there are 17 workstations connected to the network. As follows:
• 5 multifunctional stations in the CNC.
• 1 DP/DT console in the CNC.
• 3 dredging(/AMCS) stations in the DCD.
• 1 ECDIS station in the chart table.
• 2 Survey stations in the survey desk (only limited communication).
• 3 AMCS(/dredging) stations in the ECR desk.
• 1 dredging(/AMCS) station in the office.

Multifunctional means that the following range of programs is running on the PC:
• Conning (navigational data)
• ECDIS
• Radar
• Dredging
• AMCS
• DP
Further a laptop is provided, that can be connected to any location on the vessel (also to the LOP’s), on which the dredging/AMCS application is running. The laptop also allows servicing of the PLC programs of AMCS and DREDGE controllers (Control Logix program).

4.3.4 Inmarsat-B
To the network the Satcom B is connected, enabling servicing of the PC’s and PLC’s from shore, via the so-called HSD connection .
For this purpose, on shore a PC is provided that can communicate with the vessel via an ISDN modem, with the program PC Anywhere.
Via the office PC can be navigated through the complete PC and PLC network.

ovo je ono ocemu si pricao samo pricamo o ciloj jedinici ne dizalicama
tako je to je ono o čemu prićam...ali na puno dostupniji naćin ljudima...ponavljam se...copy-paste brodskih manuala...na forum..zašto???..kad to nekima ništa ne znaći ???...daj me shvati da pokušavam opisati na najednostavniji naćin moguć..ovaj jednostavan primjer komuniciranja sa proizvodjaćem sam primjenio na dizalicama ...kao PRIMJER...za mjenjanje Slewing Gear ležaja čisto sumnjam da će to posada sama uraditi..bez asistencije servisera !!

Last edited:
Kolege,braco,kraljevi. Poruka za sve moje obozavatelje. Floki se vraca kuci. Srelec ostavija sam Bicu u hotelu i krenija.Jebes letricara koji mi ne moze rijesit punjenje masine za brijanje glave.A znas i sam koliko mi to znaci.Naime struja je 127 V a moj punjac je 220-240. Ja sam ima nekoliko prijedloga koji nisu prihvaceni i na zalost donio sam odluku da ga ostavim u Riju.
Nije bila laka odluka ali ja sam ipak na poziciju da ponekad moram donit odluke ma koliko teske bile.
Pozdrav iz Lisabona.Voli Vas vas Frankie. Idem dalje prema Rimu,aondamogu i plivajuci.

a znam lako ti je malog otavit kad imas zlatnu ili platinum karticu tako da prvo misto u avionu je tvoje a cujem da ste bili i u razlicitim hotelima(sve po statusu) ali nema veze mi smo u skveru dolazi on nazad za desetak dana
nevalja se puno priviknit kuci

iman pitanje ove extra dane placa ti firma placa ti aviokompanija ili na tvoj trosak tj bez dnevnice nije zafrkancija kako to ide jer ovdi je vec izbila pobuna ko ce to platit

dobro dosa doma

Znači Frenkie leti se priko Lisabona ?????

Pitam jer čekam kući već tri dana za ići ća u Rio....
A punit mo?? i na 127 V ja san punija i mobitel i mislim da svaki punjač koji radi na 230V mo?? priključit na 110-127V ......;););)

Ortalano
Uzmi let Split-Rim-Lisabon-Rio. Nije puno evo mene doslo 3700 dolara biznis u jednom pravcu.Punjac nije tija punit nikako.Bija bi osta dole da mi je potega jednu fazu sa drugog stekera samo da mogu napunit ovu masinu,ali eto podbacili su i uslijedio je rastanak bolan kao i uvijek.Ali unatoc svemu rekao sam im da ne placu da suza nisam vrijedan.
Srelec
Bili smo u istom hotelu na aerodromu.Oni su navijali za grad a meni je bilo slabo na cijelu situaciju.Oni su dobili karte za 22.4.a ja za 25.4. ali se kolo zrece okrene u minuti.Smijali su se dok sam dogovara na telefon,a kad je bukirana bila zadnja biznis karta i kad je do leta bilo jos ura vrimena i tribalo se spakirat,odjavit iz hotela i trcat na drugi terminal onda im je otpala donja vilica.
Samo za tvoju informaciju u ovakvim situacijama zlatne i platinum kartice ti ne daju nikakav prioritet.
Tek sam sad u Rimu vidija ovo tvoje pitanje.A meni ce platit dragi Bog s obzirom da sam da otkaz. Avio kompanije su pobjegle na kraju od placanja bilo kakvih troskova i placale su hotele(barem u Riju) samo prva dva dana dojk se nisu opametili.

Last edited:
Ortalano
Uzmi let Split-Rim-Lisabon-Rio. Nije puno evo mene doslo 3700 dolara biznis u jednom pravcu.Punjac nije tija punit nikako.Bija bi osta dole da mi je potega jednu fazu sa drugog stekera samo da mogu napunit ovu masinu,ali eto podbacili su i uslijedio je rastanak bolan kao i uvijek.Ali unatoc svemu rekao sam im da ne placu da suza nisam vrijedan.
Srelec
Bili smo u istom hotelu na aerodromu.Oni su navijali za grad a meni je bilo slabo na cijelu situaciju.Oni su dobili karte za 22.4.a ja za 25.4. ali se kolo zrece okrene u minuti.Smijali su se dok sam dogovara na telefon,a kad je bukirana bila zadnja biznis karta i kad je do leta bilo jos ura vrimena i tribalo se spakirat,odjavit iz hotela i trcat na drugi terminal onda im je otpala donja vilica.
Samo za tvoju informaciju u ovakvim situacijama zlatne i platinum kartice ti ne daju nikakav prioritet.
Tek sam sad u Rimu vidija ovo tvoje pitanje.A meni ce platit dragi Bog s obzirom da sam da otkaz. Avio kompanije su pobjegle na kraju od placanja bilo kakvih troskova i placale su hotele(barem u Riju) samo prva dva dana dojk se nisu opametili.
...Šta si stvarno dao otkaz????...nije valjda sve zbog Sea Water pipes...vjerujem da se puno više toga akomuliralo u tebi prije donošenja otkaza...e Frankie , ja danas izlazim iz mora i gledam u nebo...niti avion , niti Frankie-a...dobro , da si otkaz , imaš pripremljen tapet za dalje ili ćeš se aktivirati pod Pojatom ??....jesi na Internet Pointu ...Roma Airport...auuuu dobru si šamarčinu zadao ovima šta im daješ otkaz....ajjjj brzo si doma , paš me odvesti na pošte od ribe u tvom kraju , je li more???....

Last edited:
Ola Ortalano!!!View attachment 675

Jesu li ovo "mali zeleni" koji su okupirali tvoju planetu??:D
a ebiga Brate Ortalano , sad će ti to Srelec copy-paste pa češ ti sve razumijeti !!
Srelec nikad nije zvao servisera na brod ( sretan čovijek) , ..baš bih ga volio viditi kako Srelec sam bez ikoga
podiže cijeli Machinery Tower u zrak , otpaja klizne prstove 440/220...i onda vadi sam Slewing gear ležaj , koji teži oko tri tonice i dijametra 3 metra..i onda ubacuje novi ležaj sam..i daje garanciju na 10 godina...di su te jahte , Srelec???....i ako neko ima problema sa vratima , jer naš kolega Srelec non-stop spominje "sva su ti vrata otvorena"...ima jedan sa vizijom vrata onaj na Pariškom groblju...Jim Morisson THE DOORS...

Last edited:
ne nego ovi na zadnjoj slici......
One iznad sam malo vi??e savlada....i oni su uglavnom za alarme i imam u ormaru popis svih adresa i za koji je koji ali bi volija da mi malo objasni?? principe tih stvari jer sam vidija da su prije mene na brodu to i minjali , valjda je riknija cili jedan blok, kako to radi i da li se tu mo?že ??ta napravit ili se samo minja kompletno kad rikne

A oni mali zeleni ....jesu to digitalni ili analogni I/O i ??ta sa njima kad odu????
Čita sam malo manual o njima ali nisam ba?? dobro sve to pe??ka:o:o

One iznad sam malo više savlada....i oni su uglavnom za alarme i imam u ormaru popis svih adresa i za koji je koji ali bi volija da mi malo objasniš principe tih stvari jer sam vidija da su prije mene na brodu to i minjali , valjda je riknija cili jedan blok, kako to radi i da li se tu može šta napravit ili se samo minja kompletno kad rikne

A oni mali zeleni ....jesu to digitalni ili analogni I/O i šta sa njima kad odu????
Čita sam malo manual o njima ali nisam baš dobro sve to peška:o:o
...ako sam blok na samom sebi ima SPARE CHANELS...a tebe ebe samo jedan chanel , taj chanel koji te ebe prebacuje na spare...isto tako moraš modificirati software...ako imaš vanjski kompjuter (monitoring system) ulaziš preko PASSWORDA.. u Change System Parametars....dakle , premještaš , kanal koji se prije koristio u kanal koji će se ubuduće koristiti( preusmjerješ)..ako je to bio prije input recimo 1.1...a na kartici ti ih imaš od 1.1 do 1.10..sa tim da su 1.09 i 1.10 Spare...znaći ti si se premjestio sa 1.1 na 1.9...ukucaš u kompjuter da to više nije 1.1..nego 1.9..i staviš obavezno NOTICE - MODIFIED BY PERO PERIĆ 22.2.2222......unutar same kartice postoje mostovi koje slijedeći instrukcije režeš...ovisno o senzoru koji ti treba...je li to level , temperatura , ..itd....i da ne bude zabune svaku modifikaciju isto tako unosiš u nacrte ...eliminiraš što više ne postoji i dodaješ novu liniju ( podebljanu flouroscentnim markerom) , upisuješ datum modifikacije i električara koji je modificirao.....eto po seljački...je li me vataš Ortalano??...sorry Digitalno/Analogni ..ovisi da li su senzori Digitalni ili Analogni....odo sad do penzionera na pivu..je,l more?....a ima i druga strana možeš ti i cijeli blok promijeniti pa sve u redu , ionako niko ne zna šta si napravio..od Inspektora do Kapa..:)..bitno njima da sve radi i lova sjeda redovito..:)

Last edited:
Chorke brate
Evo me doma dobre volje sam odma na materinoj spizi.U ponediljak put Koreje.Pa naravno da je crveni tapet prostrt na drugu firmu vec.Pa nisam budala dat otkaz pa da moram prezivljavat od naknade za nezaposlene.To mi je moj banderas Gili sve sredija.Sta se tice akumulacije pa sta se moze akumulirat u 2 godine gotovo nista ali opet dovoljno da predvidis da ce to sve ic u krasni qrac i da doneses mudru odluku kakvu sam donija.
Nego nije mi niko napisa nista vezano za hart protocol ako se susreta sa njim i kako ga ocitat na laptop.Ima li ko software.Idem ca za par dana,a svi junaci mukom zamukose.
Imam i jednu zgodnu provjeru za Vas banderase.A radi se o ovome.Imas 3 prekidaca van prostorije i 3 svjetla u prostoriji.KAko saznat koji prekidac pali koju zarulju bez da udjes u prostoriju??? Odnosno kad udjes da odma kazes ovaj prekidac pali svitlo A,ovaj B,ovaj C.
PS upotreba osciloskopa nije dozvoljena.

danas u rimu na letu za split gledan nekog lika hoda po terminalu ka munjen gori doli pa malo kod pulta nekakve rasprave sa zemaljskom stjuartesom ,pa stavi kapuljacu pa je skine ala sta je bija nervozan,jesiga bvidija i ti frankie.:D

ono za prekidace on 1. off 1 on.2 pa plunes u prste pa zakljucis

ekipa ako cemo o struji onda dajte teoretski problem jer svaki proizvodac ima svoje finese,

One iznad sam malo vi??e savlada....i oni su uglavnom za alarme i imam u ormaru popis svih adresa i za koji je koji ali bi volija da mi malo objasni?? principe tih stvari jer sam vidija da su prije mene na brodu to i minjali , valjda je riknija cili jedan blok, kako to radi i da li se tu mo?že ??ta napravit ili se samo minja kompletno kad rikne

A oni mali zeleni ....jesu to digitalni ili analogni I/O i ??ta sa njima kad odu????
Čita sam malo manual o njima ali nisam ba?? dobro sve to pe??ka:o:o

ono sta pitas to su ti interface za signale koji ti ulaze u plc
znaci razlicita temperature moze bit ili pozicija nekon hidraulicnog cilindra tj koliko je otvoren zatim brzina vjetra (vidm da je kongsberg u diru)
moze bit i tlak i sto drugih stvari pozicija npr
svi gore nabrojeni signali se u tim malim zelenim kutijama mjenjaju i salju neki drugi izlaz u tvoj plc(iako i taj signal koji primas u plc mozes prominit ali s obzirom da pitas sta su ti mali zeleni onda ces to radit u buducnosti)
ali to kongsberg pa neznam koje ovlasti imas za minjat!!
ti mali zeleni ovisno koji su imaju deep switcheve unitra vidi na poledini sta znace prevedeno mozes minjat output signal koji ti pase prema plc
njih minjaju kad sensor izgori iako oni su dosta dobri ako je sensor u kratkom spoju ond ti i ti mali zeleni znaju riknit i ujedno su kao zastita plc za ne sprzit ulaz

oni veci mali zeleni su ti power supply 220v na 24 dcv mahom

ali to su ti osnove???

pa oni kockati zeleni u koji ulazi nekakav konektor rs232 ili rs 484 znaci komunikacija s pc

druze corke

Srelec non-stop spominje "sva su ti vrata otvorena"...

odgovor:ocigledno sva ona koja nisu tebi

ali vec kad vuces momak je isa na FDG i dobia nesto sta ga interesira
ovo nije manual nego primitivno objasnjenje
manual od tih firmi je umnoge kompliciraniji

hardware nije problem naucit uvjek je veci problem skuzit software na bilo cemu ,barem je tako na radnim jedinicama

a o software o FDG toga broda vjeruj mi bez laznog potcjenjivanja mi ne mozemo pricat o tome

Frankie

sritno u koreji :uzdravlje

Status
Not open for further replies.
Back