Stcw 2010

Ja sam samo htio naglasit kako nikoga nije briga, svi se prepiru oko plaća, ugovora i neznan ni ja čega, a večina ni ne zna za ove promjene, koje su veoma bitne.

Pa valjda je briga struje odnosno njih bi trebala bit briga.Ja sam masinac i mada bi mi bilo zaj da najebu ako nije njih briga sto bi mene bilo.

Koliko ja znam od strane UPH je poslan mail ministarstvu sa na??im prijedlozima kako da se regulira dobijanje ETO breveta.....

ekipa ima li kakvih informacija o ovome? tucen sidro pa evo uvatia malo signala... inace doma san sa asistenture u 5. misec pa neman blage veze sta ce me docekat ko SSS struju :confused:

tnx

ekipa ima li kakvih informacija o ovome? tucen sidro pa evo uvatia malo signala... inace doma san sa asistenture u 5. misec pa neman blage veze sta ce me docekat ko SSS struju :confused:

tnx

Jesi dobio po piksi na Masoviji
Nabijaj dane to je jedino sto ce ti tribat. Ako se HR opet pokaze veci katolik od Pape uzmi drzavljanstvo bilo koje rupe na svitu ; neces puno izgubit.

Jesi dobio po piksi na Masoviji
Nabijaj dane to je jedino sto ce ti tribat. Ako se HR opet pokaze veci katolik od Pape uzmi drzavljanstvo bilo koje rupe na svitu ; neces puno izgubit.

definitivno nisan moga na bolji brod otic za kadeturu, u proslih 2 miseca neznan sta nismo razvalili vezano uz struju :D

al sad je dobro... idemo na sidro do daljnjeg...:uzdravlje

definitivno nisan moga na bolji brod otic za kadeturu, u proslih 2 miseca neznan sta nismo razvalili vezano uz struju :D

al sad je dobro... idemo na sidro do daljnjeg...:uzdravlje

To zahvali Filipima koji su vodili kolo na tome brodu 2 godine i doveli ga u to stanje. Pogledaj iza MSB-a ima li PCB-ova za sperator. Na tome brodu pump LT-a je imala natpis out of order jer su ispala 4 serafa sta spajaju pumpu i motor i velika Filipinska ekipa nije se ni zamarala time. :hihi

Samo cepaj :uzdravlje

Dakle sudeći po ovome ja ću i sa sss biti u mogućnosti dobit brevet ETO sa 36 mjeseci navigacije, a brevet električara sa 12 mjeseci?

Znam razliku izmedu električara i elektroničara u teoriji, ali kakva je razlika kada se želite ukrcat? Da li stranci daju prednost ETOima? Jer koliko znam i jedan i drugi rade identičan posao poÅ¡to je po 1 električar na brodu.

Dakle sudeći po ovome ja ću i sa sss biti u mogućnosti dobit brevet ETO sa 36 mjeseci navigacije, a brevet električara sa 12 mjeseci?

Znam razliku izmedu električara i elektroničara u teoriji, ali kakva je razlika kada se želite ukrcat? Da li stranci daju prednost ETOima? Jer koliko znam i jedan i drugi rade identičan posao poÅ¡to je po 1 električar na brodu.

sve je to relativno i ovisi o firme i broda tj jedinice di radis
negdi je jedan struja negdi je 5struja i 3 et
tako da je zbilja relativan pojam

primjera jdn ima struje iako je posao prvog struje 80% cisto et i to veoma visoki level
kod nasih firmi se to mahom koristi za platit ljude vise tj manje ;)

ETO stoji za electrotechnic officer, nema to veze sa electronicom. Za bit elektronicar moras imat visu skolu.

ETO stoji za electrotechnic officer, nema to veze sa electronicom. Za bit elektronicar moras imat visu skolu.

Po novome bi sad tribalo bit ETO i ETR i to je to. Kad sad pogledan svoju matrikulu nema cega nema u njoj. Od El. Eng, Electric, Electronic Off, ETO. Svega ima a nikad mi nigdi nisu pitali ni brevet. Jedino nase firme su pravile razliku izmedju elektricar i elektronicar.
Ja mislin da je i red da se napokon uvede malo reda...

I ja ću reći Å¡ta mislim i isto tako izjasnit moje strahove u vezi nadolazećih promjena. I joÅ¡ usto ću postavit pitanje.
Ne želim pametovat, a pogotovo ne uvrijedit starije članove ovog foruma i svu ostalu ekipu.

I ja sam jedan od Električara sa SSS ne posebice previÅ¡e pametan i filozof u struci, ali bogami nisam baÅ¡ ni mutav.
U zadnje vrijeme počeo sam razmiÅ¡ljat o promjeni posla, naći neÅ¡to gdje nema veze sa ovim brevetima a da se može Å¡ta pristojno zaraditi.Za sada se ima Å¡ta radit,firma gdje jesam ne stoji bajno i sjajno jer puno ljudi je ostalo doma bez posla i sretan sam Å¡to nisam jedan od njih, govorim opet barem za sada.
Puno razmiÅ¡ljam o dizanju kredita za dovrÅ¡etak kuće ali situacija kao Å¡to svi znamo u svijetu ne stoji dobro Å¡teta Å¡to uvijek se sve vrti oko novca, ali jednoga dana mislim da ćemo doslovce brisat guzicu s njime jer neće imati nikakve vrijednosti a sva ostala bogatstva smo već uniÅ¡tili.
Da prijeđem malo na ove STCW sranja jer ipak je priča o tome ovdje.
Moje miÅ¡ljene da ovi kravataÅ¡i u odijelima koji odlučuju o tome da će SSS biti ETR a ljudi s viÅ¡om ETO s time da ETR će imati plaću nekakvu mizeriju i to će radit većinom oni tamo sa istoka. Meni je žao Å¡ta nisam prije upisao viÅ¡u, svaka čast kolegama Å¡ta jesu ja im zavidim. Situacija je bilo da sam ja iÅ¡ao zbilja za kruhom u početku, a sada kada sam bio na razgovoru s profesorom sa elektrotehničkog fakulteta koji mi kaže da i ako upiÅ¡em izvanredni faks da treba biti na predavanju kao i ovi Å¡ta idu redovno a kako to spojit kad treba i radit,kad po 4mj guram na brodu a nekad i viÅ¡e,volio bih da radim i mjesec ali nisam taj koji postavlja uvijete jbg.
Å to se tiče ekipe ovdje koji stalno piÅ¡u da nikoga od električara nije briga Å¡ta će se desit sa nama mislim da su totalno pogrijeÅ¡ili jer se bojim da tu neće moći nitko utjecat niti UPH ili netko drugi jer to nije pitalica? pa reci druže Å¡ta misliÅ¡ jer se radi o međunarodnoj konvenciji, jedini spas može biti naÅ¡a država gdje će postaviti nekakve uvijete za dobivanje toga breveta a kako stojimo svi već znamo.Jedino će mislit o parama normalno gdje bi moglo biti da puno električara sa sss zbog tih promjena izgubi posao,ili ga nemože naći a s time nema ni para u državnom proračunu mada nisam ekonomista pa nemogu ovo sa sigurnoÅ¡ću tvrdit.
Sada neka mi netko pojasni ovo sa 36 mjeseci. Jeli taj uvijet vrijedi do 01.01.2012 to mislim dali moram imati tih 36mj do toga datuma? ili to mogu derat do 01.01.2017 to mi ne iđe u glavu.Jer ja nemam kao struja 36mj do 2012 jer sam prije bio riferista i vazda neÅ¡to.
Hvala i nemojte šta zamjerit.

Uzmes li u obzir da se Kapetan i Kapo s novim sustavom alternativnog obrazovanja moze biti bez vise skole dolazis do zakljucka da ce jedina osoba s VSS na brodu biti Elektricar. Koliko ti to ima logike ? Izmislit ce nesto ali bez breveta ostat neces.. Nema nikakve logike ta se tako nesto desi.. u krajnjem slucaju uvest ce i nama alternativu i dobro.. sta fali odmorit 6 miseci :kafa

I ja ću reći Å¡ta mislim i isto tako izjasnit moje strahove u vezi nadolazećih promjena. I joÅ¡ usto ću postavit pitanje.
Ne želim pametovat, a pogotovo ne uvrijedit starije članove ovog foruma i svu ostalu ekipu.

I ja sam jedan od Električara sa SSS ne posebice previÅ¡e pametan i filozof u struci, ali bogami nisam baÅ¡ ni mutav.
U zadnje vrijeme počeo sam razmiÅ¡ljat o promjeni posla, naći neÅ¡to gdje nema veze sa ovim brevetima a da se može Å¡ta pristojno zaraditi.Za sada se ima Å¡ta radit,firma gdje jesam ne stoji bajno i sjajno jer puno ljudi je ostalo doma bez posla i sretan sam Å¡to nisam jedan od njih, govorim opet barem za sada.
Puno razmiÅ¡ljam o dizanju kredita za dovrÅ¡etak kuće ali situacija kao Å¡to svi znamo u svijetu ne stoji dobro Å¡teta Å¡to uvijek se sve vrti oko novca, ali jednoga dana mislim da ćemo doslovce brisat guzicu s njime jer neće imati nikakve vrijednosti a sva ostala bogatstva smo već uniÅ¡tili.
Da prijeđem malo na ove STCW sranja jer ipak je priča o tome ovdje.
Moje miÅ¡ljene da ovi kravataÅ¡i u odijelima koji odlučuju o tome da će SSS biti ETR a ljudi s viÅ¡om ETO s time da ETR će imati plaću nekakvu mizeriju i to će radit većinom oni tamo sa istoka. Meni je žao Å¡ta nisam prije upisao viÅ¡u, svaka čast kolegama Å¡ta jesu ja im zavidim. Situacija je bilo da sam ja iÅ¡ao zbilja za kruhom u početku, a sada kada sam bio na razgovoru s profesorom sa elektrotehničkog fakulteta koji mi kaže da i ako upiÅ¡em izvanredni faks da treba biti na predavanju kao i ovi Å¡ta idu redovno a kako to spojit kad treba i radit,kad po 4mj guram na brodu a nekad i viÅ¡e,volio bih da radim i mjesec ali nisam taj koji postavlja uvijete jbg.
Å to se tiče ekipe ovdje koji stalno piÅ¡u da nikoga od električara nije briga Å¡ta će se desit sa nama mislim da su totalno pogrijeÅ¡ili jer se bojim da tu neće moći nitko utjecat niti UPH ili netko drugi jer to nije pitalica? pa reci druže Å¡ta misliÅ¡ jer se radi o međunarodnoj konvenciji, jedini spas može biti naÅ¡a država gdje će postaviti nekakve uvijete za dobivanje toga breveta a kako stojimo svi već znamo.Jedino će mislit o parama normalno gdje bi moglo biti da puno električara sa sss zbog tih promjena izgubi posao,ili ga nemože naći a s time nema ni para u državnom proračunu mada nisam ekonomista pa nemogu ovo sa sigurnoÅ¡ću tvrdit.
Sada neka mi netko pojasni ovo sa 36 mjeseci. Jeli taj uvijet vrijedi do 01.01.2012 to mislim dali moram imati tih 36mj do toga datuma? ili to mogu derat do 01.01.2017 to mi ne iđe u glavu.Jer ja nemam kao struja 36mj do 2012 jer sam prije bio riferista i vazda neÅ¡to.
Hvala i nemojte šta zamjerit.

Nazalost puno ljudi koji rade i na kraju je tilo nastavit studij elektrotehnikem, ali to u Balkanskim uvjetima nije moguce. Oni jos zive u pecini i pisu HB olovkom. Kako se jos nije rjesilo pitanje istovremenog boravka na dva mista mnogima ovo ostaje tek zelja.
S druge strane kolegama nauticarima i strojarima je omoguceno studiranje brze vise za koju san misljenja da je super stvar platis i gotov si za godinu dana dok oni na redovitim studijima stoje i po 6 godina. Kad stavis sve na papir vidis koliko si love izgubija.
Mozda se dese neke promjene na svjetskom nivou sta se tice studiranja jer nevidim problem da se teoretska predavanja snime na neki medij, a konzultacije vjezbe i i spiti odrzavaju u dogovoru s profesorom. Sve se moze ako ima volje.

Evo je nedavno izasa jedan clanak koji izgleda interesantno.

Ameri

tribas vidit koji su programi jer ima jos tih studija samo mi se cini da su vise orjentirani na IT studije nego na industrijsku elektrotehniku.

Sritno!

STCW Code - Electro-Technical Officer license

STCW Code - Electro-Technical Officer license

Pozdrav svima,

zanima me koji su uvjeti potrebni za dobiti brevet Certification of an Electro-Technical Officers (STCW III/6) i koliko vremena je potrebno za izdavanje istog?
Trenutno imam Certificate of Competency za Ship's Electronic Engineer.

Ako netko zna ili moze provjeriti unaprijed hvala.

Pozdrav i mirno more!

Pozdrav svima,

zanima me koji su uvjeti potrebni za dobiti brevet Certification of an Electro-Technical Officers (STCW III/6) i koliko vremena je potrebno za izdavanje istog?
Trenutno imam Certificate of Competency za Ship's Electronic Engineer.

Ako netko zna ili moze provjeriti unaprijed hvala.

Pozdrav i mirno more!

Mislim da taj brevet nasi jos ne izdaju, neznam sta cekaju....:kafa

Last edited:
Mislim da taj brevet nasi jos ne izdaju, neznam sta cekaju....:kafa

Pozdrav

Ima li kakvih vijesti od Ovih novih breveta ?

Jeli se zna ista novo?kad stupa na snagu ?koliko ce trebat navigacije ako neman VSS nego srednju elektro?.......

Back