Stcw 2010

Samo da izvjestim da je UPH počela raditi na slu?žbenom prijedlogu za ETO / ETR brevet.

Molim sve struje da se uključe u UPH i sudjeluju u izradi prijedloga. Da ne bi bilo kasnije ja popi??an se noćima budim :kafa
Dogovoramo se. Nalazimo najbolje opcije za sve struje pa ćemo vidjeti. Za sada je sve jo?? uvijek na dogovorima i prijedlozima..

Di se dogovara posto bi i ja tija u tome sudjelovat ka struja i clan UPH.....:o

Poljaci već odavno imaju brevet koji se zove SETO = Ship's Electrotehnical officer. Samo je problem u tome ??to oni imaju srednju ??kolu za brodskog struju a mi je nemamo.. treba viditi kakvi su njihovi uvjeti za brevet i skupit to.

Poljaci već odavno imaju brevet koji se zove SETO = Ship's Electrotehnical officer. Samo je problem u tome ??to oni imaju srednju ??kolu za brodskog struju a mi je nemamo.. treba viditi kakvi su njihovi uvjeti za brevet i skupit to.

mijenjo sam srilankanca 2002-ge koji je imo papir da je proso training u trajanju od 7 dana i time sluzbeno postao brodski elektricar ... ??? wtf ??? 7 dana ... da ali kao drzava su pametniji nego mi ... u to vrijeme nismo imali nikakav papir pa se trebalo prepirat s budalama na brodu da takvo nesto ne postoji u Hrvatskoj ... na srecu i to je proslost

a kad smo kod skolovanja, u dubrovniku na pomorskom faksu mislim da niti jedan student elektro smijera nije upoznat s izrazom "isolated ground" u brodskoj elektro-energetskoj mrezi, a o drugome bolje i ne pricati ... nije mi trebalo ni mjesec dana navigacije da se uvide propusti u skolovanju buducih pomoraca elektro struke ...

OK ... ovo je bilo malo off-topic ...

je li bio neko u kapetaniji i pito nesto konkretnije za ove brevete ... ??? nece nam poljaci puno pomoc da dobijemo ETO licence

Pa jebe se Poljaka oni će samo maknit ovo S i eto im ETO breveta. Drugoga ni nemaju.
Koliko sam ja saznao u njih je 6 mjeseci kadet i dobije?? taj papir i vozi. Samo je njima problem ??to taj papir dobijaju samo oni koji su i??li u srednju za brodskog električara pa ovi ostali moraju da rade prekvalifikaciju u Brodskog električara.

Rumunji imaju papir Electrical officer kojega mo?že dobit svako s 100 eura u rukama :kafa

Bugari koji imaju neke nenormalne zahtjeve za kapa , barbu i ostalo za struju ne tra?že ama ba?? ni??ta nego odrađenu kadeturu :kafa

a kad smo kod skolovanja, u dubrovniku na pomorskom faksu mislim da niti jedan student elektro smijera nije upoznat s izrazom "isolated ground" u brodskoj elektro-energetskoj mrezi, a o drugome bolje i ne pricati ... nije mi trebalo ni mjesec dana navigacije da se uvide propusti u skolovanju buducih pomoraca elektro struke ...

To je to, kad san dosa prvi put na brod za asistenta pitan ja struju a di je ode nula. Glavno da te izjebu sa derivacijama i integralima, a ima jos na pomorskome profesora sta pitaju iz informatike o busenim karticama.
To je nase skolstvo pilaju te sa masu nepotribnih stvari a ono sta ce ti bit posal toga skoro i nema. Vise san naucija od struke u 8 miseci prvog ukrcaja (4 miseca asistent, 4 struja) nego cetri godine srednje i 2 godine vise.

To je to, kad san dosa prvi put na brod za asistenta pitan ja struju a di je ode nula. Glavno da te izjebu sa derivacijama i integralima, a ima jos na pomorskome profesora sta pitaju iz informatike o busenim karticama.
To je nase skolstvo pilaju te sa masu nepotribnih stvari a ono sta ce ti bit posal toga skoro i nema. Vise san naucija od struke u 8 miseci prvog ukrcaja (4 miseca asistent, 4 struja) nego cetri godine srednje i 2 godine vise.

Pa jesu poljaci ludi onda ili šta. Pitaj ove što izađu iz škole za brodskog elektrotehničara koliko čekaju na ukrcaj kad agencije iz Poljske pitaju nas jel možemo se ikako dokopat toga breveta :kafa

I šta je tu čudno , imam ja priki na FESBu koji ne zna šta je megger test :rolleyes:

Ja u nas očekujem min Doktorat i 600 mjeseci navigacije da bi bili ETO. Inače jako važna karika na brodu, da nije frižidera i dizalica ne bi nas nikad ni bilo :kafa:

Last edited:
Znaci koliko sam shvatio potrebno je 36 mjeseci navigacije da bi dobili brevet ETO a ko nema vodit ce se kao ETR..... plinsku bocu vezat za nogu i na korzo.... nema druge a bogami ni trece...

Znaci koliko sam shvatio potrebno je 36 mjeseci navigacije da bi dobili brevet ETO a ko nema vodit ce se kao ETR..... plinsku bocu vezat za nogu i na korzo.... nema druge a bogami ni trece...

Haha .. e nemoj tako dragi :D

UPH je tu i najbolje ??to mo?že?? je da se učlani?? i da se svi skupa borimo da to toga ne dođe. Dogovaramo se i poslat ćemo prijedlog da ne bude ba?? tako lo??e , posebno za nas koji smo sad ETO ili E/E pa da dobijemo samo rating brevet :D

A za plinsku bocu i nogu ti mogu reć da si me nasmija momački , al' pazi neće?? proć psiho test ako ti i daju brevet kad to napravi?? :D

A za plinsku bocu i nogu ti mogu reć da si me nasmija momački , al' pazi nećeš proć psiho test ako ti i daju brevet kad to napraviš :D

ja mu ne bi da brevet bas radi toga, jer bi ka pravi struja triba smislit nesto sa zicama da je atraktivno i nama smrtnicima apsolutno nerazumljivo, pa da ga vjestaci na Korzu ekipa iz HEP-a je li stvarno pravi ili su maskare... PB je vise onako strojarski stih :kafa

Last edited:
ja mu ne bi da brevet bas radi toga, jer bi ka pravi struja triba smislit nesto sa zicama da je atraktivno i nama smrtnicima apsolutno nerazumljivo, pa da ga vjestaci na Korzu ekipa iz HEP-a... PB je vise onako strojarski stih :kafa

PB je unikat za svaku priliku , bez obzira radilo se o brevetu , rušenju bespravno sagrađenog objekta ,poticaju za kukuruz.. :uzdravlje

images

prodjem jutros pored LK Dubrovnik i odlucim pitati ... mozda neko nesto zna tamo vise ... pitam ... covjek me blijedo gleda ... nista ne zna ... nikakvih sluzbenih obavijesti iz Ministarstva ...

na stranicama Ministarstva maloprije obado samo da su stavili sluzbenu regulativu s konferencije u Manili ... sve na engleskom - ispada da nisu nista jos obradili ... ali otvoreni su za sugestije i moze se slati mailom ... valjda neko i to cita

danas sam cuja da ovi koji nisu zavr??ili srednju pomorsku a upisali su fakultet smjer nautika moraju polagat razliku predmeta. i da ce ovi koji su zavr??ili po starom bez srednje imat problema sa ukrcajem.zna li tko i??ta o tome?

najbolje da pogledas i provjeris sam u zadnjoj verziji Pravilnika o zvanjima i svjedodzbama o osposobljenosti pomoraca. Zadnje sto sam bio gledao je da se i strojarima i nauticarima koji imaju faks, a bez srednje pomorske propisuju po tri razlikovna predmeta koja bi morali polagati prije porucnickog/klase., ne znan sad jel to opet mijenjano i sta je kako je sa tim, pa malo kopaj...

edit> Evo da ne budem lijen, a kad vec idem odgovarati na ovo pitanje, pogledaj tu 142 17.12.2010 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima i svjedod?bama o osposobljenosti pomoraca dakle po ovome bi nauticari trebali polagati Poznavanje broda i tereta, Osnove plovidbe i Mornarske vjestine, a strojari bi morali dodatno polagati Brodska postrojenja i sustave, Plovidbenu praksu i rad u strojarnici i Tehnologiju obrade materijala i postupke zavarivanja. odnosi se na pristupnike na porucnicki koji nemaju srednju pomorsku.

Last edited:
hvala puno na odgovoru.
to se polaze na fakultetu,srednjoj ili u kapetaniji?ako slučajno znaš

Last edited:
Evo sutra se donose promjene zakona u vezi breveta za električara i elektroničara a nitko već dva mjeseca nije napisao ama ba?? ni??ta , ??to udruga predla?že, ne mogu vjerovat da ovakva tema nikoga ne zanima.

Back