Elegance
New member
Evo da podjelim malo svoje iskustvo nakon odradene dvije godine pomorskog fakulteta kako sta di i koliko kosta, tako da cijenjene kolege ovdje unaprijed mogu vidit sto ih ocekuje (mislim da je jedan shok bolje nego jedan po jedan
), jer ja sam trazia jedno po jedno po netu ali nije sve bilo na jednom mjestu pa mislim da bi nekom moglo pomoc..
Znaci prvo sto treba napravit je izvadit potvrde s fakulteta za brevete (x8) te potvrdu o zavrsene 2. god faxa => 50 kuna po komadu, sve skupa 450.Par dana potrebno.
Putovnica treba bit spremna => 450 sa slikavanjem(nek vam uradi barem 20 slika trebat ce vam 16 samo za brevete i matrikulu, ja san se slika 2 puta zbog toga
), oko 10 dana izrada.
Ljecnicki uradit prije kapetanije jer vam je potreban za izradu GMDSS breveta => 450 kuna poliklinika Pablo u Mercatora(Split) jako brzo i fino odrade u 2 ure sve gotovo(eto malo reklame
, ali ne znam da postoji neko jeftiniji)
S tim na kapetaniju po brevete, 7 breveta cete dobit za 1 je potrabno 3 mjeseca navigacije => svaki 90 kuna sto bi bilo 490 na kapetaniji..10-15 dana izrada.Odmah si kupite dnevnik kadeta 190 kuna.
Nakon sto vam izdaju brevete radite matrikulu => 60 kuna. Par dana izrada.
To bi bili neki osnovni uvjeti potrage za ukrcajem..
Nastavak sljedi kada pronadete firmu koja ce vas ukrcati..
Droga/alkohol test posebno za ukrcaj(ne znam zasto to ne odrade na ljecnickom al eto) => 350 kuna
Cijepljenje protiv zute groznice => 450 kuna u Splitu 250 u Zagrebu(ne kuzim sto tolika razlika u cijeni, mozda zato sto je Zg glavni grad
)
Prijevod diplome ili ti ga potvrde na engleski te ovjera => 350 kuna
Uslucaju da se krcate na tankere a preporuca se kadetima tanker zbog iskustva i nauke morat cete polagat jos 1 brevet (Tanker familiarization) cijene => Diverso 2700 kuna + 200 kuna polaganje, Antipiros 2600 kuna + 200 kuna (Split) polaganje.(7 dana predavanja, 8 sati dnevno)
U slucaju da idete za USA trebat ce vam i Americka viza => 800 kuna (150 dolara, ali vecinom to refundiraju)
A da ne pricam koliko troskova usputnih dok to sve odradite..
Eto neki prikaz muke i zivaca novo pecenih kadeta prije ukrcaja.. To bi bilo neko moje iskustvo, mozda ce nekog malo vishe odrati nekog malo manje(ovisno o firmi i vrsti broda)
, a ako uspijem samo pokrit ove dugove sa kadeturom ja sritan ko malo dite 
Eto ako ima neko dobacit kakvu informaciju na ovo da kolege znaju sto ih ceka i kako se pripremit novcano i s papirima bilo bi fino.
Znaci prvo sto treba napravit je izvadit potvrde s fakulteta za brevete (x8) te potvrdu o zavrsene 2. god faxa => 50 kuna po komadu, sve skupa 450.Par dana potrebno.
Putovnica treba bit spremna => 450 sa slikavanjem(nek vam uradi barem 20 slika trebat ce vam 16 samo za brevete i matrikulu, ja san se slika 2 puta zbog toga
), oko 10 dana izrada.Ljecnicki uradit prije kapetanije jer vam je potreban za izradu GMDSS breveta => 450 kuna poliklinika Pablo u Mercatora(Split) jako brzo i fino odrade u 2 ure sve gotovo(eto malo reklame
S tim na kapetaniju po brevete, 7 breveta cete dobit za 1 je potrabno 3 mjeseca navigacije => svaki 90 kuna sto bi bilo 490 na kapetaniji..10-15 dana izrada.Odmah si kupite dnevnik kadeta 190 kuna.
Nakon sto vam izdaju brevete radite matrikulu => 60 kuna. Par dana izrada.
To bi bili neki osnovni uvjeti potrage za ukrcajem..
Nastavak sljedi kada pronadete firmu koja ce vas ukrcati..
Droga/alkohol test posebno za ukrcaj(ne znam zasto to ne odrade na ljecnickom al eto) => 350 kuna
Cijepljenje protiv zute groznice => 450 kuna u Splitu 250 u Zagrebu(ne kuzim sto tolika razlika u cijeni, mozda zato sto je Zg glavni grad
)Prijevod diplome ili ti ga potvrde na engleski te ovjera => 350 kuna
Uslucaju da se krcate na tankere a preporuca se kadetima tanker zbog iskustva i nauke morat cete polagat jos 1 brevet (Tanker familiarization) cijene => Diverso 2700 kuna + 200 kuna polaganje, Antipiros 2600 kuna + 200 kuna (Split) polaganje.(7 dana predavanja, 8 sati dnevno)
U slucaju da idete za USA trebat ce vam i Americka viza => 800 kuna (150 dolara, ali vecinom to refundiraju)
A da ne pricam koliko troskova usputnih dok to sve odradite..
Eto neki prikaz muke i zivaca novo pecenih kadeta prije ukrcaja.. To bi bilo neko moje iskustvo, mozda ce nekog malo vishe odrati nekog malo manje(ovisno o firmi i vrsti broda)
Eto ako ima neko dobacit kakvu informaciju na ovo da kolege znaju sto ih ceka i kako se pripremit novcano i s papirima bilo bi fino.