• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

poručnički - Rijeka, 20.05.2013

poručnički - Rijeka, 20.05.2013

pismeni

1. stabilitet: 1. ukupna centracija, standardna 2. kut nagiba broda, vertikalni pomak tereta - MoGv, 3. uzduzni pomak tereta(balasta) Tp, Tk pri polasku (3h vremena)
2. terestricka: 1. ortodroma, loksodroma (bez vrhova i međut.) 2.,3.,4. rad na karti 5. dev. žira (2h vremena)
3. astronomska: 1. visinska metoda, 2 stajnice 2. rektificirana tocka R1 (iz running fixa koji nije dugo bio na ispitu sve do nedavno), samo izracun 3. identifikacija, i dev. magnetskog (3h)
4. engleski - primjer ispita se moze naci na stranici pom. faksa u Rijeci, stranica od prof. Pritcharda

usmeni

engleski, prica o poslovima na brodu. nista tesko
sve ostalo, izvlacenje grupa. s tim da, stabilitet i astronomska tj. ispitivac od vas trazi dosta. ne samo odgovor na pitanje nego i otkud ovo, zasto to tako itd.
manovra i pism, glavni fokus na dobro poznavanje samih pravila i posebno svjetala.

Video upute na hrvatskom za pomorskog nautičara

Video upute na hrvatskom za pomorskog nautičara

VAŽNA NAPOMENA!!!

Video upute su namijenjene kandidatima srednje škole bez stručnog predznanja ili predznanja iz opće kulture. Ako u pojedinim dijelovima zvuči kao da se obraćam "malom djetetu" govorimo o osobama koje 5-30 godina nisu bile u učionici i koristili mozak na takav način. Uz malo poštovanja, truda i zalaganja mogu se osposobiti i pripremiti za nove plovidbene i poslovne pothvate. Ali prije toga treba polako...

Poštovani, predajem u srednjoj školi za odrasle stručne predmete za pomorskog nautičara i brodostrojara. Kako tu najčešće govorimo o ljudima koji po 10-20 godina nisu koristili digitron, a nisu bili ni u izviđačima pa da znaju strane svijeta i sličnu orijentaciju u prostoru, da bi olakšala sebi predavanje odlučila sam kreirati videoupute za neke temeljne probleme koji se godinama ponavljaju u srednjoj školi.

Za upute mi treba neko tko ima pristup internetu i slobodnog vremena da me dodatno provjeri, iako sam sebe tri put provjerila prije objave, ali ipak zna se provuć neka greška. Vezano za moj "teški dalmatinski dijalekt" na to nemam komentara, govorim jezikom koji govorim, trudim se ublažiti i više od ovog ne mogu. Za sad sam kreirala 14 video uputa za probleme koji su bili aktualni nekim kandidatima na Pomorskom faksu u Splitu (da se pohvalim, jedan je dobio 4 kod Lušića u index a prošao je kroz video upute na yt za astronomsku). Uskoro ću napravit loksodromu i ortodromu, visoke i niske vode, ucrtavanje pozicije na kartu, ostale zadatke iz stabiliteta, manevarski dijagram, fi merdijana i polare, sunce u razmaku vremena, osnove meteorologije.

Pomorski nauticar

Opis:
Video upute vezane za Terestričku navigaciju, Astronomsku navigaciju, Stabilnost broda, Elektronsku navigaciju i sve što budem vidjela kroz predavanje u srednjoj školi da kandidatima treba objasniti na način da to mogu u svoje slobodno vrijeme, korak po korak upijati jer kad su konzultacije prime previše informacija odjednom, a dolaze najčešće nespremni na nove informacije.

Last edited:
svaka cast!!!!

ovo je ludilo sta si napravila svaka ti cast gledan upravo ytube i divin se volji i strpljenju za ovo sve!!!

ma kapa do poda!!!

Hvala, nije baÅ¡ idealno, pogotovo ovi prvi za bilu kartu i merkatovu jer nisam vidila da mogu "smanjiti kvalitetu" video zapisa i time produžiti trajanje video zapisa na besplatnom programu za snimanje koje me prije te adaptacije ograničavalo na 5-minutne video zapise pa san malo "prebrza", ali kako ide naprid ide sve brže, lakÅ¡e, a i ugodnije, pa ću neke ponovo snimit, glavno da imam prezentacije. Jedini mi je problem vrime jer moram ovo raditi u slobodno vrime, ali to me i do sa spriječavalo. Već tri godine imam u glavi plan napraviti neku formu elearninga za svoje kandidate, ali uz posao, projekte, trening i ronjenje nikako slobodnog vrimena, ali kad sam prije dva tjedna po x-stoti put iÅ¡la kandidatima objaÅ¡njavati da se istočni merdijani u Kini nalaze na zapadu i kad su me pogledali ka da Kineski govorim jednostavno sam odustala, poslala ih doma, i onda sila za kompjuter i počela tražiti rjeÅ¡enje, prvo sam mislila snimit svoje predavanje, ali kako u toj ciloj priči nisam ja bitna odlučila sam se na snimanje prezentacije uz audio na samom kompu, i ispalo je relativno OK, s tim da koristim free software. ProÅ¡le godine jedan kandidat mi je iz Dubrovnika doputovao da bi otkrio da mu je digitron upaljen na radijane i da samo zbog toga dobiva krive rezultate, 500kn i dva dana bacia u vitar. To Å¡to se kupa u lovi meni nije olakotna okolnost. Jedno je luksuz, a drugo bacanje love u vitar.

Ono Å¡to mi trenutno triba jest neko da mi provjeri brojeve, kuteve, rezultate, a tko se razumi u materiju. Ja sam pregledala sve brojeve par puta, ali znam po iskustvu, tri puta zbrajaÅ¡ iste brojeve i uvik može doći do banalne greÅ¡ke ili previda. Neke stvari uočim tek kad naknadno sluÅ¡am samu sebe (tipa nautički Å¡estar a mičen i gledan u trokut, ne ide mi u glavu kako sam to falila), ali sa slike se vidi da mičen trokut pa nisam tila opet snimat.

Na astronomskoj na časničkom ovdje u Å ibeniku su njih deset pali jer su uzeli Veneru, a ne Sunce iz godiÅ¡njaka, a jedno deset puta sam ih upozorila da na to pripaze, čak sam na tablu napisala SUN = SUNCE, kad sam se makla od table i vidila Å¡ta sam napisala - posidila san. A tek kad san se okrenula i vidila neke kako to prepisuju u teku, onda mi je tek pa mrak na oči. Iz redovne srednje Å¡kole dolaze sa sve loÅ¡ijim znanjem jer su predavači ili Å¡tufani ili su dobili posao bez iskustva na brodu pa prodaju zjake (čast iznimkama). 4 godine mornarskih vjeÅ¡tina, a neki Å¡pigete na cipelama ne znaju vezat, pa se pitaju zaÅ¡to ne mogu dobit ukrcaj kao kadeti...

Uglavom, hvala ti. Ako ti ili bilo tko ko čita ima slobodnog vrimena i ako nađete neku greÅ¡ku ili imate neki prijedlog, slobodno javite.

Hvala!

@mayday

ma te greskice u ciloj prici su zanemarive tako da...

mogu ti rec da su ove mladje generacije totalno ''van stroja'' njih apsolutno nista ne zanima... iz prve ruke govorin...

I oni ali i predavači su sve viÅ¡e Å¡tufani. NiÅ¡ta ih ne zanima zato Å¡to se provlače... odličan je primjer matematika. Nitko im na neki normalniji način ne objasni u osnovnoj Å¡koli da nema tog posla di mu neće tribat matematika, i onda dođe u srednju pa vuče dvicu, i onda dođe na faks i onda mu TomaÅ¡ević počne objaÅ¡njavat matrice a on ne zna na prste zbrojit dva broja tako da je tu uzaludan svaki trud, treba to puno prije korigirat. Å ta će netko raditi na pomorskom faksu, terestika, astronomija, stabilnost, elektronska, sve se vrti oko temeljne matematike, a oni su temeljnu il zaboravili il je nikad nisu naučili. Ja krenem sa sinusom i kosinusom i oni su već izgubljeni.

A za predavače, ja mogu na osobnom iskustvu reć da i tu ima stvarno svakakvih. Ja sam treću i četvrtu godinu faksa navigavala, doÅ¡la sam na ispit i pita me predavač zaÅ¡to nisam bila na vježbama, a ja kažen pa bila san na brodu, a on pogleda u matrikulu i vidi da san bila u singapuru, na suvon doku i pazi ovo, kaže: pa mogla si doći vikendom su bile vježbe, ja ga gledan, sine na kojim si ti drogama, izaÅ¡la sam vani i vidio me Miletić, pita me Å¡ta san nervozna, ja mu rekla Å¡ta mi je reka ovaj unutra, oÅ¡a je sa mojin indexon unutra i sredia da me ispita. Pa jel to ima di? Da ja njemu dođem iz Singapura lemit neke ploče. Prvo Å¡to mi je palo na pamet je da se nisam smila skinut s broda pa imat posla s ovima. Onda me pita četverovez, a u Italiji san ga radila 10 puta najmanje, znam ga zatvorenih očiju, a on meni da nije točno, da u knjizi piÅ¡e da se sidro u zavjetrini spuÅ¡ta pet kadena, a ja njemu a Å¡ta ako je dublje, a on ne ne kako piÅ¡e u knjizi. Itd.:udriglavom:udriglavom:rolleyes:

A gramatika, evo frendica kaže da nije merdijan nego meridijan, probala san to izgovarat sa tim i i ne ide. Ovo mi se povlači od osnovne, sve sam imala petice, gramatika jedan, na kraju godine izvučen neku dvicu na lipe oči. Kako ne predajen hrvatski jezik nisam smatrala to nekim "problemom".

Ali bilo bi korektno kao "magistar" da znam hrvatsku gramatiku. Sad se samo moran odlučit koju da naučin jer ih ima desetak. Naučin krivu i eto muke...

Svaka cast

Svaka cast

Marina evo ja san zavrsia srednju 2006. god.i nisan bia u struci od 2007. igrom prilika,i sad san odlucia zavrsit kadeturu i nastavit radit,a posto nisan bia u doticaju sa strukon naravno da san zaboravia i ono sta san zna,:udriglavom:udriglavom i moran ti rec jedno veliko BRAVO i HVALA jer ces i meni pomoc da neoden tamo ka teski blento!
Eto fala bogu da se i ovo neko sitia napravit
BRAVO

Poručnički ispit 10.06.2013

Poručnički ispit 10.06.2013

Ovim putem želim javno zahvaliti gospodinu Palčiću na izvrsnim repeticijama bez kojih nikada nebih proÅ¡ao ovaj ispit i Mayday za instrukcije na Youtube-u koje su isto puno pomogle. Dobri ljudi, hvala vam!

Ovim putem želim javno zahvaliti gospodinu Palčiću na izvrsnim repeticijama bez kojih nikada nebih proÅ¡ao ovaj ispit i Mayday za instrukcije na Youtube-u koje su isto puno pomogle. Dobri ljudi, hvala vam!

Hvala. Nažalost koliko čujem puno ih je palo, i to na nevjerovatnim stvarima i zbog banalnih greÅ¡ki. Čekam da mi netko javi Å¡to je bilo pa da vidim gdje je moglo doći do problema. Ispit mi nije bio neki vanredni, tako da mi ne sjeda gdje je doÅ¡lo do greÅ¡ki. :confused:

Hvala. Nažalost koliko čujem puno ih je palo, i to na nevjerovatnim stvarima i zbog banalnih greÅ¡ki. Čekam da mi netko javi Å¡to je bilo pa da vidim gdje je moglo doći do problema. Ispit mi nije bio neki vanredni, tako da mi ne sjeda gdje je doÅ¡lo do greÅ¡ki. :confused:

primjetio sam da je dosta ekipe što je palo imalo tablice iz 2008 (Astronomija)
neznam dal su te tablice išta kompliciranije od onih iz 2000 (koje sam ja imao)...

zabilježeni su i padovi iz Engleskog (ispričavam se kolege ali sramota)...

ako ikoga zanima mogu napisat šta je bilo sve na pismenima

primjetio sam da je dosta ekipe što je palo imalo tablice iz 2008 (Astronomija)
neznam dal su te tablice išta kompliciranije od onih iz 2000 (koje sam ja imao)...

zabilježeni su i padovi iz Engleskog (ispričavam se kolege ali sramota)...

ako ikoga zanima mogu napisat šta je bilo sve na pismenima

astronomija : 2 zvijezde, fi meridijana, devijacija pomoću amplitude izlaska
terestrika : orto i lokso bez vrha ortodrome ali + ETA; karta
stabilitet : bellatrix centracija, dovođenje na even keel, brod je žbandan 7 gradi, koliko tereta iz štive na kuvertu da se vrati na nulu
engleski : sea protest prevesti ( evo vam linkovi, izgleda da se Pritchard prevodi) - index - tu je cijeli eng ... a tu - Shipping je konkretno tih tekstova
ako se dobro prevede,nema usmenog (evo meni je stisnula ruku i to je to)

usmeni - čuvajte se meteorologije i stabiliteta, ovo ostalo su osnove
slušajte šta govore, ima pitanja tipa "kojim uređajem se mjeri naoblaka" (odgovor je okom :D )
colreg isto obavezno pjevat otprve
kolega je pao na signalu za maglu broda koji se kreće kroz vodu (dulji od 50 m) ( jedan dugi ako se kreće,2 duga ako ne) rekao je jedan kratki i izletio van ko špriher
trb - glavno pitanje je - ide brod s desne,kako ćeš znat di prolazi - odgovor je da se mjere pramčani kutevi : ako pada, ide po provi, ako raste ide po krmi, ako se ne mijenja to je sudar
u terestrici je bilo "trik" pitanje kako provjerit devijaciju a da nije astronomski - pomoću pokrivenog smjera - dakle imamo pokriveni smjer koji je Kp pa ga snimimo, Kp - Km = UK - VAr =dev
nije teško,samo razmišljajte o pitanjima

stabilitet - ako ćete odgovarati kod barbe, obavezno one tablice prastare ( gaz - deplasman-tpc - deadweight) znat čitat + promjena gaza za 100 tona tereta tablica
ima i pitanje pokaže load line - kako znaš duljinu broda ( ako je dulji od 100 nema WNA winter north atlantic linije) , šta je RDS...

Last edited:
astronomija : 2 zvijezde, fi meridijana, devijacija pomoću amplitude izlaska
terestrika : orto i lokso bez vrha ortodrome ali + ETA; karta
stabilitet : bellatrix centracija, dovođenje na even keel, brod je žbandan 7 gradi, koliko tereta iz Å¡tive na kuvertu da se vrati na nulu
engleski : sea protest prevesti ( evo vam linkovi, izgleda da se Pritchard prevodi) - index - tu je cijeli eng ... a tu - Shipping je konkretno tih tekstova
ako se dobro prevede,nema usmenog (evo meni je stisnula ruku i to je to)

usmeni - čuvajte se meteorologije i stabiliteta, ovo ostalo su osnove
sluÅ¡ajte Å¡ta govore, ima pitanja tipa "kojim uređajem se mjeri naoblaka" (odgovor je okom :D )
colreg isto obavezno pjevat otprve
kolega je pao na signalu za maglu broda koji se kreće kroz vodu (dulji od 50 m) ( jedan dugi ako se kreće,2 duga ako ne) rekao je jedan kratki i izletio van ko Å¡priher
trb - glavno pitanje je - ide brod s desne,kako ćeÅ¡ znat di prolazi - odgovor je da se mjere pramčani kutevi : ako pada, ide po provi, ako raste ide po krmi, ako se ne mijenja to je sudar
u terestrici je bilo "trik" pitanje kako provjerit devijaciju a da nije astronomski - pomoću pokrivenog smjera - dakle imamo pokriveni smjer koji je Kp pa ga snimimo, Kp - Km = UK - VAr =dev
nije teško,samo razmišljajte o pitanjima

stabilitet - ako ćete odgovarati kod barbe, obavezno one tablice prastare ( gaz - deplasman-tpc - deadweight) znat čitat + promjena gaza za 100 tona tereta tablica
ima i pitanje pokaže load line - kako znaš duljinu broda ( ako je dulji od 100 nema WNA winter north atlantic linije) , šta je RDS...

Kao žensko mogu bez srama reći da mi se plače kad čitam tvoj post. Pitanja koja su postavljena i zadatci, tako jednostavna i lagana. OK, sad ih mogu sve rijeÅ¡iti u sat vremena, nakon Å¡to sam intenzivno u ovome već 5 godina, ali sa rukom u vatri mogu reći da sam sve ovo mogla rijeÅ¡iti u zadanom vremenu prije 7 godina nakon kadeture, bez konzultacija i nekog većeg grijanja stolice. Odgovore na sve navedeno sam naučila na brodu. Astronomiju, stabilnost, terestika, sve na mostu i cargo room-u, sve drugo sam povatala tako da sam u slobodno vrijeme ostajala joÅ¡ u gvardiji od sekonda i učila, upijala znanje. Ne mogu shvatiti kako ljudi misle da je kadetura posao gdje radiÅ¡ i zarađujeÅ¡. Kadetura je godinu dana rada i godina učenja. Nema izlazaka u luke, nema slobodnih dana, nema slobodnih sati, samo radiÅ¡, učiÅ¡, jedeÅ¡ i spavaÅ¡. Sjećam se i danas dana kad po 40 sati nisam oka sklopila, od gvardije pa straže na kuverti i učenja jer su se radile neke stvari koje jednostavno ne smijeÅ¡ prespavati.

A Å¡to se tiće godiÅ¡njaka, razlikuju se dosta onaj iz 2000 i 2008, mislim da mi je HHI rekao da su negdje 2004 preÅ¡li na drugi koncept ali nije mi jasno kako si koristio stari godiÅ¡njak, koje godine su bili zadatci 2008? Nije valjda da si radio interpolaciju za sve podatke? Nije da je teÅ¡ko al je Sizifov posao. Ali ako si koristio podatke iz 2008 i tablice iz 2000 postoji velika Å¡ansa da su konačne vrijednosti prevagnule.

Ali u ovoj cijeloj priči ja kažem da nije problem poručnički već kadetura i neozbiljno shvaćanje važnosti iste. Godinu dana se napregneÅ¡ i zaboraviÅ¡ na sve drugo osim broda i onda svi ispiti su ko pjesma.

Sad udrite minuse, al ......

@ fak jea, jel ti ovo izgleda poznato/brojevi:

dip 240° +1 aca 196° +1

Izlaz = 6° 53’
- λ = -3° 12,1’
UT = 10° 05,1’
i
δ= ωp - ωk – var
δ = 115,77° - 118,29° - (-1°30’)
δ= -1°1,2’

a drugima ovo:

tk = 21 10 03
+ st = +00 01 39
UT = 21 11 42

Sγ = 295° 24,4’
+ k = 2° 56,0’
S γ= 298° 20,4’
+ λ = -035° 22,1’
LHA γ = 265° 58,3’

Vp = 46° 42,3’
+ k1 = - 8,1’
Vp = 46° 34,3’
+ a0 = 29,7’
+ a1 = 0,1’
+ a2 = 0,3’
φp= 47° 04,4’
 = ωP - ωK- Var08
 = 000,7° - 358° - 2°22' E
 = 0,3333°

?????:hihi

điđi_miđi;140305 said:
možeÅ¡ ti sve to i naučit i vidit sve te stvari na brodu,radit ih tisuću puta tamo,znat ono i kad te probude u ponoć odma napravit,al problem je i ako u komisiji side nadobudni ljudi koji dana u životu nisu proveli na brodu ( Å¡ta se često zna i dogodit) pa ti oni počmu govorit to nije tako jer u njihovoj skripti to nije tako,i nemožeÅ¡ protiv toga
Iako naravno 80% je ipak znanje,10% srića a ostatak...neznam joÅ¡ :)

U komisiji iz strucnih predmeta ti sjede kapetani duge plovidbe a ti bi trebao znati koji je uvjet za polagat kapetanski ispit tako da ti ova tvrdnja da ljudi nisu proveli dana na brodu ne drzi vodu.

profesorice Mayday evo upravo sam otkrio vaše videose na jutubu i zelim se zahvalit. probili ste led, ovo jos nikto prije koliko ja znam nije napravio za pomorsku zajednicu. super ce mi doc za porucnicki u deseti mj. :D

Napokon... Kao pripadnik nazovimo nove generacije (matura 2002) nikako se nisan moga pomirit sa činjenicon da nijedan od tih kvazi pedagoga koji bi trebali bit kapetani starog kova nije moga sve te osnovne zadatke sortirat u jednu ili recimo viÅ¡e suvislih skripti ako ne niÅ¡ta... Stariji će to znat puno bolje ali svi smo se ravnali po onoj: to ćete nać u Simovića, ovo u skripti od Stazića pa onda uz bocu rakije i trpezu to malo prostudirajte da ne izađeÅ¡ pred komisiju ka tukac ili nedaj Bože otić na kadaturu bez knjiga (uvik san se pita kojih pobogu...)

Å ta reć osim da je sve na jednom mistu pedagoÅ¡ki vrlo stručno, jasno, kratko i razgovijetno objaÅ¡njeno.
Osobno mislin da se u naÅ¡oj branÅ¡i nepotrebno zamarat gramatikon, ukoliko ima sitnih pogreÅ¡aka uvjeren san da će pametne i zainteresirane glavice uskočit, a vama kolegice svaka čast uz želju da jednom zauzmete katedru splitskog pomorskog fakulteta... Odavno svi znamo da se i oni trebaju ažurirat... Puno sreće u budućem radu...

profesorice Mayday evo upravo sam otkrio vaše videose na jutubu i zelim se zahvalit. probili ste led, ovo jos nikto prije koliko ja znam nije napravio za pomorsku zajednicu. super ce mi doc za porucnicki u deseti mj. :D

Hvala, evo astronomska je cila pokrivena za poručnički, sad zadatak na ispitu se može razlikovati po brojevima i godini, ali je koncept rjeÅ¡avanja uvijek isti, za faks i srednju Å¡kolu joÅ¡ moram obraditi Mjesec, na poručničkom ga ne daju, i onda joÅ¡ meni najmržu direktnu metodu koju sam načula da traže u Rijeci. Iz stabilnosti joÅ¡ moram obraditi druga dva zadatka za poručnički - ravna kobilica, željeni gaz, i pomak tereta.

Terestika je viÅ¡e manje jednostavna, samo dugotrajna (tipa 6 waypointa i onda tražiÅ¡ kurseve između svake točke, pretvaraÅ¡ u kompasne, pa određujeÅ¡ brzinu, 6 puta ponavljaÅ¡ isti posao) plus loksa orto.

Teorija je lakÅ¡a ako između poručničkog i iskrcaja ne prođe puno vremena jer 70% pitanja se može logički odgovoriti sa iskustvom na brodu (pravom brodu gdje te nije mrcvarilo već educiralo) naravno sve osim prava. To treba sist i naučit...

Hvala, evo astronomska je cila pokrivena za poručnički, sad zadatak na ispitu se može razlikovati po brojevima i godini, ali je koncept rjeÅ¡avanja uvijek isti, za faks i srednju Å¡kolu joÅ¡ moram obraditi Mjesec, na poručničkom ga ne daju, i onda joÅ¡ meni najmržu direktnu metodu koju sam načula da traže u Rijeci. Iz stabilnosti joÅ¡ moram obraditi druga dva zadatka za poručnički - ravna kobilica, željeni gaz, i pomak tereta.

Terestika je viÅ¡e manje jednostavna, samo dugotrajna (tipa 6 waypointa i onda tražiÅ¡ kurseve između svake točke, pretvaraÅ¡ u kompasne, pa određujeÅ¡ brzinu, 6 puta ponavljaÅ¡ isti posao) plus loksa orto.

Teorija je lakÅ¡a ako između poručničkog i iskrcaja ne prođe puno vremena jer 70% pitanja se može logički odgovoriti sa iskustvom na brodu (pravom brodu gdje te nije mrcvarilo već educiralo) naravno sve osim prava. To treba sist i naučit...

ne traze direktnu metodu u Rijeci, samo visinsku. jedino sta je novost u zadnje vrijeme(zadnja 2-3 roka) je odrediti rektificiranu tocku R1.

Back