• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

Napokon... Kao pripadnik nazovimo nove generacije (matura 2002) nikako se nisan moga pomirit sa činjenicon da nijedan od tih kvazi pedagoga koji bi trebali bit kapetani starog kova nije moga sve te osnovne zadatke sortirat u jednu ili recimo viÅ¡e suvislih skripti ako ne niÅ¡ta... Stariji će to znat puno bolje ali svi smo se ravnali po onoj: to ćete nać u Simovića, ovo u skripti od Stazića pa onda uz bocu rakije i trpezu to malo prostudirajte da ne izađeÅ¡ pred komisiju ka tukac ili nedaj Bože otić na kadaturu bez knjiga (uvik san se pita kojih pobogu...)

Å ta reć osim da je sve na jednom mistu pedagoÅ¡ki vrlo stručno, jasno, kratko i razgovijetno objaÅ¡njeno.
Osobno mislin da se u naÅ¡oj branÅ¡i nepotrebno zamarat gramatikon, ukoliko ima sitnih pogreÅ¡aka uvjeren san da će pametne i zainteresirane glavice uskočit, a vama kolegice svaka čast uz želju da jednom zauzmete katedru splitskog pomorskog fakulteta... Odavno svi znamo da se i oni trebaju ažurirat... Puno sreće u budućem radu...

Hvala... Inače kad sam ja bila na faksu u Splitu bila je jaka struja predvođena Tomislavom Miletićem koji je vodio računa da se na ulicu ne dođe kao " znam razlikovat pramac i krmu, bud sretan i zaposli me", on me navukao na Astronomsku navigaciju, a sve se zacementalo kad sam u Australiji nakon tajfuna dobila pomoću Sunca točniju poziciju broda od GPSa (antena se oÅ¡tetila). NiÅ¡ta se ne može mjeriti sa feelingom kad ti sa papirom, olovkom i uređajem od par tisuća kuna nadjačaÅ¡ 100 miljardi kuna/$ vrijedne satelite i ostatak pripadajuće GPS opreme.
Najgore je kad se u učionici sudare dva svijeta, ja koja obožavam astronomsku i ekipa kojoj je od astronomske muka, smatraju to ludosti svojih pradjedova. Evo večeras super Mjesec, trenutak kad dubina mora odgovara dubini na većini karata, u svako drugo doba oseka je iznad razine na karti. Tj. večeras se lakÅ¡e nasukat na pličinu nego ostalih 364 dana... Ali...

ne traze direktnu metodu u Rijeci, samo visinsku. jedino sta je novost u zadnje vrijeme(zadnja 2-3 roka) je odrediti rektificiranu tocku R1.

Mislila sam na kapetanskom, imam info od proÅ¡le godine travanj da je bila direktna na kapetanskom pa me ono strefilo... naježila sam se. Znam da većina misli da je astronomska nuklearna fizika, a direktna metoda je čista nuklearna fizika prema visinskoj metodi. Moram i na kapetane misliti, pogotovo one koji odrade kadeturu, dođu do drugog, osvoje 100 000kn na kladionici, uživaju dvi tri godine, i onda opet bez para oče natrag na brod ali sad kao prvi, a trokut u rukama nisu imali 3 godine. a digitron tek...:D

Porucnicki ispit Å ibenik 30.9.2013

Porucnicki ispit Å ibenik 30.9.2013

Poštovanje svim kolegama.

Evo nakon odradene kadeture polako sam se vec
poceo spremat za porucnicki ispit za Å ibenik.
Pa ukratko za početak, ako jos netko misli na
taj termin u Sibenik da malo stupimo u kontakt
i razmjenimo informacije i mišljenja o ispitu.

Ujedno bi zamolia kolege koje su bile na prošlim
terminima u Å ibeniku da ako im nije problem malo
podjele svoje utiske sa nama i skrenu nam paznju na
neke mozebitne stvari na ispitu.

Da li je tko išao na konzultacije negdje u Šibenik
Ili svi idu na konzultacije po Splitu?

Veliki pozdrav svima...

Ispit iz stabilnosti će ti biti sve drugi brojevi ali uvijek isti zadatci, račun centracije Bellatrix, ravna kobilica i novi gazovi nakon neke operativne radnje na brodu. Astronomska: sunce u razmaku vremena, fi meridijana, izlaskom/zalaskom devijacija kontrola ili druga grupa dvije zvijezde i pozicija, fi polare i kontrola devijacije.

Terestika loksodroma i ortodroma bez međutočki, Eta, rad na karti, kurs azimut, magnetski, kompasni.

APSOLUTNO sve za ispit možeš naći ovdje u download sekciji, od teorije do primjera ispita, te sipita koji su bili prošlih godina.

Postoji folder kapetanski, nađi nekog da ti ga prebaci na stick. Ako si u Šibeniku javi se meni i prebacim ti sve što imam ako imaš externi malo veći, ili samo ovaj folder, cirka 2 Gb.

Rješavanje zadataka je samo pratiti šablonu. Neću se promovirati, ali googlaj malo rješavanje pojedinih zadataka i naći ćeš upute za sve zadatke iz časničkog online, korak po korak. Napisane su za srednjoškolce sa slabijim predznanjem (niti stručnim a niti općim) tako da nemoj da te vrijeđa ton i način objašnjavanja kao "malom djetetu", to je jedini način na koji mogu prodrijeti do određenih kandidata.

I opet ponavljam ne mogu vjerovati da se na kadetaturu ne odlazi za kompletom materijala, sve prouči i prostudira na brodu, malo žrtvuje slobodno vrijeme, ne ide se u porte, i onda se dođe na časnički i proleti laganini kroz sve to.... Pa sad da te ganjaju da četkom za zube pereš kuvertu, imaš vremena za učiti na brodu.

Kako moderatori ne reagiraju, da li je ovo prihvatljivo, svaki kalendarski i lokacijski časnički ispit ima svoju temu na forumu... to može ići u nedogled....

Časnički 4 u šibeniku, 5 u splitu, 9 u dubrovniku....

Last edited:
Hvala puno za odvojeno vrime i za iscrpan odgovor,
bit ce mi kao i drugim kolegama kadetima od velike koristi!

I nadam se da moderatori nisu ljuti na otvaranje novih
aktualnih tema.....

Last edited:
sve u vezi porucnickog prebaceno u ovu temu,molimo usere da pretraze ovu temu prije novih postova,hvala

moderator

mayday hvala na sugestiji ali ne stignemo sve... lp

Fali TPC??? ako je ukrcaj

Fali TPC??? ako je ukrcaj

Molim da mi potvrdite moje mišljenje. U zadatku se traže novi gazovi nakon ukrcaja, ali TPC nije zadan. To bi onda vrijedilo samo za pomak. Za ukrcaj/iskrcaj treba biti zadan TPC kako bi se prvo gazovi korigirali radi uronuća/izrpnuća pa tek onda išlo vidjeti gdje će doći do promjene gaza, zar ne? il sam u krivu?

Brodu dužine 162 met.,očitani su gazovi na pramcu 6,05 met. i gaz na krmi 7,65 met. krca teret čentruna u
luci Artičoka. MTC je 260 met. a LCF 9 met. iza sredine broda prema krmi.
U skl. No. 125 koje se nalazi na udaljenosti 82 met. od krmene okomice (Xg) ukrca se teret lubenica od 410t.

Koliki će biti gaz na pramcu, a koliki na krmi

LBP= 162 ukupna dužina broda između osnovica, LCF 9 metara po krmi, dijelimo ukupnu sa dva i oduzimamo LCF da bi dobili lk ili XF = 72m
ostatak je lp = 90m.
MTC 260m
FALI TPC????? tona po centimetru zagažaja jer će zbog ukrcaja brod prvo paralelno uroniti, ali to ne možemo izračunati bez TPC. Zadatak bi imao smisla da je pomak tereta. Tada nema uronuća ili izronuća.
Xg tereta je 82 metra. Kako je d udaljenost za formulu trima udaljenost težišta tereta od točke F , XF - Xg = 10 m

t = (p x d )/MTC
tp = txlp/LBP tk = txlk/LBP

t = 4100/260 = 15,76 cm tj. 0,15m
tp = 0,08m
tk = 0,07m

Ako je teret ukrcan po pramcu pramac će uroniti/povećati gaz, a krma će izroniti/smanjiti gaz. Teret je ukrcan jedan metar po pramcu od sredine broda.....

Tp' = Tp + tp = 6,05m + 0,08m = 6,13m
Tk' = Tk - tk = 7,65m - 0,07m = 7,48m

?????

obicno uz zadatak idu tablice trima i stabiliteta kako bi dosli preko deplasmana/gazova do tpc-a,ovdje je vjerovatno greska a ima ih dosta u u primjerima kako za porucnicki tako i za kapetanski.

obicno uz zadatak idu tablice trima i stabiliteta kako bi dosli preko deplasmana/gazova do tpc-a,ovdje je vjerovatno greska a ima ih dosta u u primjerima kako za porucnicki tako i za kapetanski.

To je i meni palo napamet, ali zaÅ¡to bi onda dali MTC i ostalo Å¡to se vadi iz hidrostatskih? Uopće ne rade interpolaciju i prema zadanome u pstalim zadatcima nema naznake da im trebaju hidro jer je sve zadano, tj. ili ima manjka kao u ovom ili ima viÅ¡ka kao npr. Å¡irina broda za samaricu, meni treba dv i kg razlika za GG1, nigdje ne ide Å¡irina broda. A jedan zadatak su skroz prepisali iz marinka, sa 38 stranice, slovo po slovo, broj po broj.

Ali mi je mozak iskuva dok sam shvatila Å¡to žele reći. Valjda da olakÅ¡aju dali su neke podatke koje se inače računaju i potpuno zbunili ekipu. Gledam di je LCF u zadatku, a oni zadali direktno d od F za iskrcaj. Da je engleskom možda bi shvatila ali ovako lijevo od simetrale broda po desnom boku vertikalni krak od težiÅ¡ta sustava.... kineski.

zamisli zbunjoze na kapetanskom 2 zadatka iz stabiliteta mb korana isti brod a drugaciji lpp :hihi

zamisli zbunjoze na kapetanskom 2 zadatka iz stabiliteta mb korana isti brod a drugaciji lpp :hihi

E Korana je James Bondov brod, može se metarmorfirati.

Evo jedna starija crtica iz života: Zovu me "agresivno" da zaÅ¡to sam dopustila da XY dođe na ispit.. ja pitam tko Å¡ta di, ja san van na godiÅ¡njem, kapetane. Ma doÅ¡a ovdje jedan na terestiku i povuka kurs preko otoka, smrklo mi se kad san vidia. Molim?!? Aaaa znam Å¡ta je to sigurno kapetane. To je onaj Å¡ta ima hidroavion... aj nemoj me zaj...... i poklopi....
Neću to nikad zaboravit... da povukao kurs preko otoka...

Nego evo opet je aktualan kukuruz na časničkom, iako bi trebao biti rezerviran za kapetanski. Ajmo me radi proforme trenutno nazvat čoravon tukom, ali ja nikako koliko god se trudila ne vidim kakvu ulogu ovdje igra to Å¡to krcamo kukuruz.

Brod krca teret kukuruza u slankastoj vodi gustoće y = 1,005 u teretna skladiÅ¡ta faktora slaganja 1,424 m/mt. Brod na ljetnoj oznaci ima gaz od 9,272m, deplasman od 20538 mt, te 16163 DWT. Izračunaj MG, krivulju stabiliteta, koliko se smije prekoračiti ljetna da kad uplovi u morsku y= 1,026 uroni točno do oznake? KM = 8,51, TPC = 41t
Zadani su svi tereti u tonama i njihovi KG te FSM za tankove sa tekućinama Å¡to daje novi D 18482 KGn= 7.093 + 0,15= 7,24, MG =1,267

Za ovo ostalo

FWA = D × (4×TPC) 4mm ili 40cm
X = 1,026 x FWA / 1000 mm – uron u slatkoj vodi

Ljetno nadvođe – uron u slatkoj vodi (X) = Maksimalno dozvoljeno nadvođe

Razlika gaza (cm) = D×(1,026-1,005) / 1,005× TPC

Imam formule koje sam koristila na brodu i imam ove sa faksa i nisu iste pa sad ne znam...

??????? I gdje je tu igra kukuruz? Gdje ide faktor slaganja? Neka sam i pogriješila, al nek netko kaže gdje i što je ispravno jer ....

E Korana je James Bondov brod, može se metarmorfirati.

Evo jedna starija crtica iz života: Zovu me "agresivno" da zaÅ¡to sam dopustila da XY dođe na ispit.. ja pitam tko Å¡ta di, ja san van na godiÅ¡njem, kapetane. Ma doÅ¡a ovdje jedan na terestiku i povuka kurs preko otoka, smrklo mi se kad san vidia. Molim?!? Aaaa znam Å¡ta je to sigurno kapetane. To je onaj Å¡ta ima hidroavion... aj nemoj me zaj...... i poklopi....
Neću to nikad zaboravit... da povukao kurs preko otoka...

Nego evo opet je aktualan kukuruz na časničkom, iako bi trebao biti rezerviran za kapetanski. Ajmo me radi proforme trenutno nazvat čoravon tukom, ali ja nikako koliko god se trudila ne vidim kakvu ulogu ovdje igra to Å¡to krcamo kukuruz.

Brod krca teret kukuruza u slankastoj vodi gustoće y = 1,005 u teretna skladiÅ¡ta faktora slaganja 1,424 m/mt. Brod na ljetnoj oznaci ima gaz od 9,272m, deplasman od 20538 mt, te 16163 DWT. Izračunaj MG, krivulju stabiliteta, koliko se smije prekoračiti ljetna da kad uplovi u morsku y= 1,026 uroni točno do oznake? KM = 8,51, TPC = 41t
Zadani su svi tereti u tonama i njihovi KG te FSM za tankove sa tekućinama Å¡to daje novi D 18482 KGn= 7.093 + 0,15= 7,24, MG =1,267

Za ovo ostalo

FWA = D × (4×TPC) 4mm ili 40cm
X = 1,026 x FWA / 1000 mm – uron u slatkoj vodi

Ljetno nadvođe – uron u slatkoj vodi (X) = Maksimalno dozvoljeno nadvođe

Razlika gaza (cm) = D×(1,026-1,005) / 1,005× TPC

Imam formule koje sam koristila na brodu i imam ove sa faksa i nisu iste pa sad ne znam...

??????? I gdje je tu igra kukuruz? Gdje ide faktor slaganja? Neka sam i pogriješila, al nek netko kaže gdje i što je ispravno jer ....

Pa to ti je standardni račun centracije, niÅ¡ta extra, formule su ti OK. Ima veze kukuruz jer je to žitarica a žitarice imaju svoje zakonitosti kod ukrcaja, jel tako, valjda su vas Å¡to učili u Å¡koli o tome?
Pogledaj kapacitete Å¡tiva i vidi koju ćeÅ¡ ostavit slack jer ćućuruza je teÅ¡ka. ne kužim Å¡to oćeÅ¡ reći s pitanjem gdje ide faktor slaganja? Stowage factor ti služi da vidiÅ¡ koliko tereta moÅ¡ bacit u Å¡tivu , znači podili kapacitet Å¡tive (grain) sa SF i dobićeÅ¡ tone za svaku Å¡tivu pojedinačno

Pa to ti je standardni račun centracije, niÅ¡ta extra, formule su ti OK. Ima veze kukuruz jer je to žitarica a žitarice imaju svoje zakonitosti kod ukrcaja, jel tako, valjda su vas Å¡to učili u Å¡koli o tome?
Pogledaj kapacitete Å¡tiva i vidi koju ćeÅ¡ ostavit slack jer ćućuruza je teÅ¡ka. ne kužim Å¡to oćeÅ¡ reći s pitanjem gdje ide faktor slaganja? Stowage factor ti služi da vidiÅ¡ koliko tereta moÅ¡ bacit u Å¡tivu , znači podili kapacitet Å¡tive (grain) sa SF i dobićeÅ¡ tone za svaku Å¡tivu pojedinačno

Ja mislila kukuruz nafta... Nema tablica, nema kapaciteta, i u zadatku je zadano koliko tona ide u koju štivu. Piše ovako:

skladište 1 ukrcano 1658 tona udaljenost težišta od kobilice 7,34m
skladište 2 ukrcano 4806 tona bla bla bla 6,56m
i tako popis broj štive, tona u štivi i njegov Kg.

Ne piÅ¡e treba ukrcati, već ukrcano je.

Ako nemam zadan kapacitet, ne daju tablice jer je brod "brod" i ako imam zadane tone u Å¡tivama koje su već ukrcane, zaÅ¡to mi onda treba SF? Jel sad jasnije?

Ja mislila kukuruz nafta... Nema tablica, nema kapaciteta, i u zadatku je zadano koliko tona ide u koju štivu. Piše ovako:

Ako nemam zadan kapacitet, ne daju tablice jer je brod "brod" i ako imam zadane tone u Å¡tivama koje su već ukrcane, zaÅ¡to mi onda treba SF? Jel sad jasnije?

Jasnije mi je ali čini mi se da tebi sa tvojim stavom to nikad neće biti do kraja jasno. Samo sam ti tija pomoć a ti meni vraćaÅ¡ upitnike??? :udriglavom

Jasnije mi je ali čini mi se da tebi sa tvojim stavom to nikad neće biti do kraja jasno. Samo sam ti tija pomoć a ti meni vraćaš upitnike??? :udriglavom

Izvini, možda sam previše koristila eksponancijske znakove, moja greška.

Moje pitanje glasi: zašto je zadan faktor slaganja ako nema tablice sa kapacitetima i ako je zadano koliko je već ukrcano u štive?

Još jednom isprika, ali i ti si malo "falia" opisujući mi kako kukuruz je žitarica, a to nema veze sa mojim pitanjem. Kako sam trebala reagirati?

Samo mi molim odgovori gdje bi ti upotrijebio ovaj faktor slaganja u zadatku ako nemaš kapacitete zadane od štiva niti tablice iz kojih bi ih izvukao.

Last edited:
Izvini, možda sam previše koristila eksponancijske znakove, moja greška.

Moje pitanje glasi: zaÅ¡to je zadan faktor slaganja ako nema tablice sa kapacitetima i ako je zadano koliko je već ukrcano u Å¡tive?

JoÅ¡ jednom isprika, ali i ti si malo "falia" opisujući mi kako kukuruz je žitarica, a to nema veze sa mojim pitanjem. Kako sam trebala reagirati?

Samo mi molim odgovori gdje bi ti upotrijebio ovaj faktor slaganja u zadatku ako nemaš kapacitete zadane od štiva niti tablice iz kojih bi ih izvukao.

Te ukrcane tone Å¡to su ti dali po Å¡tivama pomnoži sa SF za svaku pojedinu Å¡tivu i dobićeÅ¡ aktualnu kubikažu pojedine Å¡tive. PoÅ¡to nema tablica postavlja se pitanje kako znati jeli Å¡tiva full ili je slack. da se i to izvući pomoću max.DWT ali ko će se s tim zamarat. Ja kad sam davno rjeÅ¡ava te zadatke na por.i kap. uvik smo dobivali hidrostatske tablice od broda za koji je bija zadatak. Å to vas sad ovi zajebavaju, pa ne rjeÅ¡avaju se to rebusi i križaljke nego se krca brod.
Nadam se da ćete se snaći s tim...

Te ukrcane tone Å¡to su ti dali po Å¡tivama pomnoži sa SF za svaku pojedinu Å¡tivu i dobićeÅ¡ aktualnu kubikažu pojedine Å¡tive. PoÅ¡to nema tablica postavlja se pitanje kako znati jeli Å¡tiva full ili je slack. da se i to izvući pomoću max.DWT ali ko će se s tim zamarat. Ja kad sam davno rjeÅ¡ava te zadatke na por.i kap. uvik smo dobivali hidrostatske tablice od broda za koji je bija zadatak. Å to vas sad ovi zajebavaju, pa ne rjeÅ¡avaju se to rebusi i križaljke nego se krca brod.
Nadam se da ćete se snaći s tim...

Hvala. Ali nemoj me tuć, ali opet se postavlja pitanje Å¡ta će mi kubikaža? Ja množim ukrcane tone sa KG Å¡tive da bi dobili momente i konačni KG. Ne množim kubikažu sa KG. Da daju tablice onda mozak na paÅ¡u pa nek piÅ¡u Å¡ta god, ali bez tablica možeÅ¡ se samo ravnati prema napisanom i ponuđenim informacijama. Jesi vidio da za ukrcaj jednog tereta ne daju TPC, a bez njega ne možeÅ¡ izračunati uronuće. Kao Å¡to sam rekla negdi viÅ¡ka negdi manjka informacija.

wow! covjece za nekog tko nije bio nikad na brodu,morao bi zakljuciti da ovi sa kuverte u najmanju ruku svaki porat lansiraju spejs satl :hihi
no hard feeling just kiddin' :uzdravlje :D

Back