• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

ko ne ode u Jurića teÅ¡ko da će proć bez popravnog, ja san bija sad prije 15 dana i proÅ¡a san bez problema, Å TA TE TAJ ČOVIK NAUČI KROZ CILI ŽIVOT ĆE TI POMOĆ, NE SAMO ZA PORUČNIČKI :p

Slazen se za Jurica bar tako kazu kolege ali i Kondic nije nista losiji ja san bija kod njega na repeticije i stvarno san bija zadovoljan..

Slazen se za Jurica bar tako kazu kolege ali i Kondic nije nista losiji ja san bija kod njega na repeticije i stvarno san bija zadovoljan..

Kao Å¡ta sam već odve pisa, ja san bija kod Kondića i za poručnički i nedavno za kapetanski. O njemu mogu reć sve najbolje, jer sa njim si uvik sam i nema nikakvoga grupnog rada pa ti nije neugodno pitat npr. tri puta ono Å¡ta ti nije jasno. Kako sam čuja od kolega Jurić nije loÅ¡ ali radi isključivo u grupama i to od pet ili Å¡est ljudi. Kondić ti koliko hočeÅ¡ puta ponovi sve dok ti ne postane jasno. Inaće mislim da rad u grupama nije ok, jer ne postoje dva čovika na ovome svitu koji jednako brzo kuže materiju pa onda uvik neko nekoga čeka. Osim toga u Kondića si najviÅ¡e uru na dan, a kod Jurića po četri ili pet uri, a nakon dvi ure puna ti je kapa svega.

Last edited:
da sad ne otvaran novu temu jel ja mogu dobit jos neke dozvole sa ovin certifikaton za casnika palube na brodovima vecin od 500bt.to san cuja da se mogu dobit jos neke dozvole koje ce se od 1.1.2013. morat placat.

D korekcija

D korekcija

dobri moji casnici, evo i od mene jedno pitanje...

radi se o deklinaciji neb. tijela, tocnije o "d" korekciji. Ona se dodaje kada deklinacija tijela raste, i kada je deklinacija u North-u, onda mi je jasno...

Nije mi jasno kada je deklinacija u "S"?
npr:

12:00h 10 00,0' S
13:00h 11 00,0' S, i da li se sada "d" korekcija dodaje ili oduzima?

da li se sada gleda po predznaku? Posto je "S" predznak "-",

- 10 00,0'
- 11 00,0' ako se gleda sa predznakom onda, posto je u minusu, ona pada,

a ako se gleda bez predznaka ona raste:
10 00,0'S 12:00h
11 00,0'S 13:00h

ETO, POJASNITE NEJASNO.... pozz

Rodjo
D korekciju shvati kao i varijaciju koja može rasti u E ili u W. Isto tako deklinacija može rasti u N ili u S.
Ukoliko deklinacija raste, D korekcija se uvijek dodaje, neovisno o smjeru rasta deklinacije (N ili S).
Vrijedi i obratno, ukoliko deklinacija opada, tada se D korekcija odbija, neovisno o smjeru opadanja deklinacije.
Logika...
Isto tako pripazi na D korekciju u dijelu godine kada sa N prelazi u S, i obratno. Ukoliko nema razlike u deklinaciji sat prije i sat poslije od tvog UT-a (u tvom primjeru 12:00 i 13:00 HRS), tada je D=0, bez obzira sto ti u dnu stupca s deklinacijom daju D=0,1 ili 0,2.....

Pa ne mogu virovat da ih je sedam ljosnulo pa sta su oni radili u srednjoj i na brodu, dobro sad jos niko nije oborio moj rekord iz 1996 kad sam ljosnia na porucnickom medicinu :udriglavom:udriglavom:udriglavom

LoL :hihi :D

Ma sve je to za ljude :uzdravlje

OT:

Kolege koji spremaju izlazak na porucnicki, kako u Sibeniku, tako i drugdje;
svi ce to proci (prije ili kasnije), ali osnovno i zlatno pravilo je - POCNITE SE SPREMATI NA VRIJEME. :kafa

30-35 dana prije - svaki dan po uru, uru ipo... i do ispita ste prosli sve predmete
i nema razloga za paniku...

Poručnički-Split

Poručnički-Split

Ako ima netko iz prve gupe tko je polagao klasu u Splitu ovaj tjedan da napiše par dojmova s ispita i neka pitanja koja su se zalomila na usmenima? Sljedeca grupa starta u ponedjeljak pa bi svaka informacija dobro došla:)

Iz astronomije su tibile dvije poznate zvizde Deneb i Alkaid godina 2008 ,a terestika plovidba na jednoj polutci
bez pozicije vrha i nije bilo međutočaka pazi naETA , stabilitet kut nagiba i račun centracije sretno.

Odlicno, ako bude to nebi trebalo bit problema nekih vecih, jel mozes napisat sta je bilo na usmenima, jel puno pilaju ili traze samo osnovne stvari,i pomognu li malo ako se zapne na nekom pitanju, koliko vas je proslo?

Engleski moraš prevest na hrvatski neki tekst , dok meterologija i pravo osnovne pojmove ono šta imaš u skripti
ja sam ima dva poznata tjela dok druga grupa poznato i nepoznato radi sa našim tablicama hrvackim

Materjali za porucnicki ispit (paluba)

Materjali za porucnicki ispit (paluba)

Pozdrav svima, da li netko mozda ima materjale za porucnicki ispit? Da se pocne lagano pripremat.
Najvaznija mi stabilnost broda zadaci, i naravno ostalo bi bilo pozeljno isto.
Pa ako netko ima da li moze poslat. I fala sve u svemu!

Pozdrav,

hmm zna li netko ima li kakve sanse pristupiti porucnickom nakon sto on pocne, recimo nakon 3 dana, ako se ne mozes prije iskrcati s broda?

par pitanja o poručničkom

par pitanja o poručničkom

imam namjeru polagat poručnički u Zadru u 10. misec pa me zanima kako to ide, Å¡ta su to konzultacije, tko to organizira i plaća li se Å¡ta to, da li je ispit odma nakon konzultacija. može li se izać na poručnički bez da si bio na konzultacije. Å¡ta je s ovim repeticijama koje privatno daju određeni ljudi. ako me tko može malo uputit u taj svijet.
hvala na odgovorima.

imam namjeru polagat poručnički u Zadru u 10. misec pa me zanima kako to ide, Å¡ta su to konzultacije, tko to organizira i plaća li se Å¡ta to, da li je ispit odma nakon konzultacija. može li se izać na poručnički bez da si bio na konzultacije. Å¡ta je s ovim repeticijama koje privatno daju određeni ljudi. ako me tko može malo uputit u taj svijet.
hvala na odgovorima.

Moje misljenje je da ti uopce ne trebaju nikakve konzultacije i trosenje tih 3-4-5 tisuca kuna,ovisno di ces ici na njih.Malo procackaj po forumu i naci ces sve zadatke i pitanja s porucnickog te se mozes samo na njih bazirati jer su ti u Zadru,Sibeniku i Splitu vec godinama isti.Na tim kozultacijama ces samo prolazit pitanja i skripte a to mozes i sam doma citati...desetak dana prije porucnickog malo ugrij stolicu i nebi tribalo biti problema,nije to tako strasno

Brod vrši kontrolu pozicije snimanjem dvije zvijezde 31.08.2008. u
tk1= 01 12 39 izmjerena visina zvijezde ACAMAR iznosila je V = 36 15,6',
tk2= 01 14 15 izmjerena visina zvijezde DIPHDO iznosila je V = 32 56,8' ,
stanje kronometra st= -00 02 36 na poziciji zbrojenoj = 11 39,6' N = 063 6,9' E, visina oka 15
metara, sextant nema grešku indeksa ki= 0. Izracunaj astronomske stajnice I i II i pravu poziciju
broda na bijeloj karti.

Triba ispast greÅ¡ka od 1 i 1,1 milje, azimute ne znam napamet, a podatke za računanje uzimate sa online almanaha za navedene datume "The Online Nautical Almanac"

Odredivanje zemljopisne širine i kontrola devijacije pomocu POLARE – polarne zvijezde
02.09.2008. u tk = 08 13 00 izmjerena visina zvijezde POLARIS iznosila je V =36 37,2' , a
azimut kompasni = 002 , stanje kronometra st= -00 01 56 na poziciji zbrojenoj = 36 54,1' N =
166 19,3' E, visina oka 12 metara, var2000 = 3 16' W GODIÅ NJA PROMJENA +7'(E). Izracunaj
astronomsku stajnicu iz visine Polarne zvijezde i izvrši kontrolu devijacije.

Za Å¡irinu sa onog gori linka podatke za Aries uzimat, a za pravi azimut može poslužit godiÅ¡njak iz bilo koje godine pa tablice za sjevernjaču iz njega, samo za vježbu.

joÅ¡ jedan mogući zadatak je kontrola devijacije pomoću izlaza ili zalaza sunca. Jedna formula, cos azimuta računatog dijeliÅ¡ sin od deklinacije sa cos geo Å¡irine. deklinaciju dobijeÅ¡ prema vrimenu izlaza ili zalaza, a to gledaÅ¡ prema geo Å¡irini na stranici datuma kad je Sunce izaÅ¡lo ili zaÅ¡lo, a ti ga gledaÅ¡. kod izlaza azimut r je azimut p a kod zalaza azimut p je 360 - azimut r

terestika

dvi pozicije, svo osim međutočki nać prema obrascu, pripaziti na f merdijana, ponit tablice.
drugo na karti, dva azimuta i nać poziciju, plovit u kursu, korigirat kurs magnetski na pravi itd...

stabilitet

1. Brod krca teret kukuruza u slankastoj vodi gustoće y = 1,005 u teretna skladiÅ¡ta faktora slaganja 1,424 m/mt. Brod na ljetnoj oznaci ima gaz od 9,272m, deplasman od 20538 mt, te 16163 DWT. Izračunaj MG, krivulju stabiliteta, koliko se smije prekoračiti ljetna da kad uplovi u morsku y= 1,026 uroni točno do oznake? KM = 8,51, TPC = 41t
Dijagram S krivulja daje 10° 1.59 20° 2,94 30° 4,10 40° 5,10 50° 5,73 60° 6,35 70° 6,8

PROSTOR MASA TERETA KG VCG FSM
Prazan brod 4375 7,95 34781,25
Mrtve težine 250 10,8 2700
Skladište 1 2169 7,48 16224,12
Skladište 2 5240 7,035 36863,4
Skladište 3 1052 4 4208
Skladište 4 4806 6,78 32584,68
Teško ulje 185 0,73 135,05 855
Teško ulje 23 10,4 239,2 61
TU u tankovima 19 10,45 198,55 480
Diesel 80 10,78 862,4 420
Ulje za pod 14 0,825 11,55 140
Pitka voda 50 11,585 579,25 660
Pitka voda 192 7,695 1477,44 66
Balast 27 8,793 237,411 102
Σ 18482 131102,3 2784

2. Brod dužine 162 metra Å¡irine 21,52 m, deplasmana 16205 tona sa gazovima na pramcu 6,05 i krmi 7,65 krca teret u luci Split. Uzdužni metacentarski polumjer je 200 metara a neutralna točka (F) nalazi se 9 metara od sredine broda prema krmi.
Koliko će se promijeniti gazovi na pramcu i krmi kada se u skladiÅ¡te broj 3 koje se nalazi na udaljenosti od 82 metra od krmene osnovice (Xg) ukrca teret od 410 tona te koliki će biti novi gazovi.

3. Brod dužine 150 metara Å¡irine 22,10 m, nakon sastavljenog plana tereta imat će deplasman od 19860 tona a nakon obavljenog računa centracije proizlazi da će težiÅ¡te sustava od krmene osnovice biti na 70,57 m.
Iz dijagramnog lista dobivamo srednji gaz 9,36 ukupni momenti po duljini iznose 1366769 dok je jedinični moment trima 20810. Duljina vodene linije od težiÅ¡ta vodene linije do pramčane okomice(asti ga nadam se daje ovo lp, mogli su vako napisat) 82,78 a od krmene 67,22 (lk). Nađ trim i Tp i Tk

Ode mi je sve jasno osim onog faktora slaganja u prvom zadatku, riješila sam zadatak a nigdje ga nisam koristila pa me to dandanas buni.

E da, ovo je časnički Split pismeni ispiti od proÅ¡le godine, ne znam koji rok. I bilo bi baÅ¡ ono ka super da oni koji prođu ispit ovako jave Å¡to im je bilo, a ne Å¡ta ti je bilo iz stabiliteta? A bia mi je račun centracije Bellatrix. Å ta stvarno? I mom čukundidi je bia račun centracije Bellatrix...:rolleyes::rolleyes::rolleyes::udriglavom

ProÅ¡lo je mjeseci od tvog posta, ali kako je naziv teme taj koji je moram reći da sam razočarana da folder kapetanski kojeg viÅ¡e manje svi imaju a koji sadrži sve za časnički i za kapetanski se sve manje i manje dijeli među ljudima. Ja ga dajem svima, spržim ga i strojarima, samo da imaju. A večina je u download sekciji ode na forumu.

Imaš pitanja za usmeni i pismeni, imaš rješenja za pismeni ili makar upute za rješavanje, imaš literaturu u pdfu za usmeni, sve je tu online.

ček, ovo je bio zadatak iz stabiliteta (ovaj prvi s kukuruzom)??? što nije do sad uvijek bio račun centracije gdje se krca generalni teret i traži gaz na pramcu i krmi, GH krivulja...?? Ovo još nisam vidio u nijednom od primjera :confused:

ček, ovo je bio zadatak iz stabiliteta (ovaj prvi s kukuruzom)??? što nije do sad uvijek bio račun centracije gdje se krca generalni teret i traži gaz na pramcu i krmi, GH krivulja...?? Ovo još nisam vidio u nijednom od primjera :confused:[/QUO

Ispit je za časnika plovidbene straže na brodovima od 500 BT ili većem, grupa D.

I mene je to iznenadilo, iako po logici stvari pošto nigdje za računanje ne koristim taj faktor slaganja a dobijem odgovor, činjenica da krcamo kukuruz je suvišna, možemo krcati tone bilo čega kad nam faktor slaganja ne igra u računici. To nikako nisam mogla shvatit, 10 puta sam pregledala formule i za dobiti MG korigirani faktor slaganje ne igra. Imamo zadane KG i utjecaj slobodnih. Suma momenata djeljenoi suma težina daje novi KG. utjecaj slobodnih se dijeli sa deplasmanom i to je pomak zbog slobodnih pov. KG novi plus korekcija zbog utjecaja sp daje KG korigirani. KM je zadan tako da ih samo treba oduzeti za MG. Drugo krivulja, imamo KN zadane i treba samo pomnožiti sinuse kuta sa KG kor i kreirat krivulju. Tangeta na početak krivulje i prvog radijana 57,3 bi trebala biti MG ista vrijednost.

Međutim ovo zadnje, ja riješavam ovako:
FWA = (D )/(4 x TPC)
X = (1,026-gustoća slatke vode)/425 x FWA / 1000 mm – uron u slatkoj vodi
Ljetno nadvođe – uron u slatkoj vodi (X) = Maksimalno dozvoljeno nadvođe

I opet nigdje taj famozni faktor slaganja....

Ako bude klasični račun centracije, množenje djeljenje, KG XG, interpolacija i Tp i Tk pa GZ krivulja, super, to je makar lako.

Nego kako voda gustoće 1,005 može biti slankasta? Ako netko se ne slaže sa mojim računom nek javi ispravnu proceduru jer ne kužim što je pjesnik htio reći sa ovim zadatkom.
EDIT:

Za zadnji korak nije valjda ovo formula:

Razlika gaza (cm) = (D (1,026-gustoća vode na vezu) )/(gustoća vode na vezu x TPC) zar je tako jednostavno...?

Last edited:
Back