Mail za ministra i vladu

LJudi to san samo stavia sta ste mi vi poslali i zbog toga san napisao da mi date svoje prijedloge. OVO NIJE ZAVRSNI MAIL TO SAN JA NAPISAO A NORMALNO DA CEMO GA DATI NEKOME STRUCNOG DA GA NAPISE. UJEDNO SAMO TRAZIM VASE MISLJENJE STA DA PROMINIM. Znan da cu tesko svima ugoditi ali ja rado primam vase prijedloge.

Nadam se da me razumite.

P.S

10 posto pise jer san tako navea primjer. Sad san prominija i stavia samo postotak

Fala

@Dalmos,U ovoj drzavi uvik tribas trazit 5 puta vise da bi dobija ono sta cete mozda zadovoljit.MA neka oni nama vrate ono sta je bilo za vrime Juge i svi sritni.183 dana u Engleskoj van drzave znaci da ti vise vrimena provodis negdi drugdi nego doma i automatski si nerezidnt i oslobodjen si placanja poreza.U nas navigaicja,putovanja i ostale pizdarije.AKo nisam 183 dana u Hrvatskoj na bilo kakav nacin nema placanja poreza.Donosim devize u ovu drzavu sta znaci da funkcioniram kao izvoznik cime povecavamo izvoz.Dok se neki stimliraju da izvoze nas ce kaznjavat.Neka vrate povlastice a oni koji govore lako je pomorcima za te mi se zivo hebe.To su ona nadgradnja tzv. paraziti koji zive od tudjega rada ali od moga rada se takovi nece najist.AKo dojde voda do grla zivit cu u jednoj zemlji ispod palme namisto bora i nece mi bit nimalo losije nego sta mi je sad i ovdje.Destinacija je davno odabrana jer sam otrpilike vidija u kojem smjeru ovo ide.

Dalmos , svaka cast na pismu ali imam par primjedbi.
Mislim da ti pokusaj ubijanja dvi muhe jednim udarcem nece ici tj. rjesavanje sustava skolovanja i poreza. Malo si ipak za prvu ruku previse zapasa i moje je misljenje da bi se prvo trebali koncentrirat na porez jer nas se to svih tice za razliku od zakona o skolovanju. U biti si u sam pocetak svog pisma pocea sa skolovanjem a ne s onim oko cega smo se svi (bar vecina) okupili zadnjih dana. Iskreno ne slazem se ni s 10% poreza, jer zasto bi platia i to kad mogu svake godine skoro sigurno imat 183 dana. Nadam se da si mislia 10% za one koje stvarno kaci porez...

Dalmoš,
Mislim da bi treba tražiti da se u 183 dana računaju i oni dani kad pređeš granicu,iz bilo kojega razloga,kao šta imaju englezi,i ostale nacije,onda se nebi morali plašiti da čemo platiti porez,pa neka oni ostave stopu koju hoče

Dalmos , svaka cast na pismu ali imam par primjedbi.
Mislim da ti pokusaj ubijanja dvi muhe jednim udarcem nece ici tj. rjesavanje sustava skolovanja i poreza. Malo si ipak za prvu ruku previse zapasa i moje je misljenje da bi se prvo trebali koncentrirat na porez jer nas se to svih tice za razliku od zakona o skolovanju. U biti si u sam pocetak svog pisma pocea sa skolovanjem a ne s onim oko cega smo se svi (bar vecina) okupili zadnjih dana. Iskreno ne slazem se ni s 10% poreza, jer zasto bi platia i to kad mogu svake godine skoro sigurno imat 183 dana. Nadam se da si mislia 10% za one koje stvarno kaci porez...

Prika ako zelimo nesto kao sindikat onda triba zastititi pomorce maksimalno a to je kao u smislu: Trazimo to i to, a ako nesto i ouzmu to cemo stavit na razmatranje. A ako trazimo samo jedno nece nam nista dati. To je moje razmisljanje. Sta se tice 10% ja san to stavia kao primjer ( vec san navea) A sta ste napisali, nije lose da je recimo opcija s postotkom samo za one koje vata ta 183 dana, a drugi normalno da neplacamo nista. Samo tesko je to sve napisati da svi skontaju tj vjerojatno se ja neznam tako izrazit. :udriglavom

alo ljudi,

nama je sada najvaznije sijesti za vrat vladi i ministru financija vezano za novi zako o porezu.cemu daviti ministra financija problemima breveta kada on niti sanader znaju sto je to i kako sistem funkcionira (vjerojatno misle da se i na brodu avanciva po partijskom kljucu :)) slazem se da je to problem koji treba rijesiti, ali ako sada izadjemo sa tolikim problemima samo ce nas otpiliti.

Ono sto mi moramo traziti je suspenzija ovakvog zakona do najmanje 01.01.2010. nemojmo izlaziti sa nikakvim prijedlozima, jer za to nismo potkovani niti se to radi na forumima. to je posao za tzv strucne skupine
i uzima vremena.

treba nam jasan tekst u kojem upozoravamo da smo prisiljeni raditi vani i da se ovim prezom rusi nasa konkurentnost na trzistu ...... neka budu svjesni kolicine deviza koje donosimo u HR banke i da nas vecina nema na banci kredit nego ustedjevinu. ukratko mi smo najbolji izvozna roba ove drzave i ovim zakonom dovest ce u pitanje konkurentnost te robe.
za to nam ne trebaju lektori niti PR strucnjaci.

mislim da jasnog teksta bez ikakvih "skakljivih" zahtjeva svatko moze stati porpisom, imenom i prezimenom.

Ljudi, Dalmos se bar potrudia i sastavia pismo...u nekoliko navrata je trazia prijedloge, a samo nekolicina je dala konkretne prijedloge (i zato im hvala),a velika vecina je samo kritizirala (iz pocetka vladu, a kasnije i kolege pomorce,jer je ipak dosta bitno u ovom trenutku tko ima vise znanja)..
Dakle, jos uvijek imate sanse za svoje misljenje i prijedloge...

A nakon toga je na vam,ocete li poslat ovaj mail...

Btw,Dalmos imas moj glas (ofkors)...

Triba se borit protim bilo kakvog poreza za sve one koji su 183 dana van drzave u bilo kakvom svojstvu pa bilo to i na skijanju na Kupresu. Ako nisi 6 miseci u drzavi automatski postajes nerezident (slicno je i sa stranim menagerima u HRV koji ne placaju porez ako su u HRV manje od 6 miseci iako su te novce zaradili u HRV). Mislim da problem skolstva i SSS i VSS nije za ovaj mail a nekako mi se cini da je to bas prva i glavna tocka maila. U mailu ne triba pritit ni ucinit cemo ovo ili ono nego samo argumentima ih dovest do toga cemu sve ovo vodi (nikako u stilu uvati me ako mozes).

Evo vako...Nadan se da se san necu spetljati i upetljati

1.Dane provedene Van Hrvatske gledati iz putovnice,a ne iz matrikule.
2.Skinuti limit s dana provedenih na tecajevima tijekom cijele godine
3.Traziti da se porezna olaksica po danu od 400kn,povisi na 1.600kn po danu.
4.Stopu poreza na dohodak svesti na jedinstvenu stopu od 10% i to nakon sto se od ukupne zarade odbiju porezne olaksice od 1.600kn po danu na brodu,te ostale na koje svi gradjani Hrvatske imaju pravo.(uzdrzavani clanovi,te razni doprinosi)
5.Valutni tecaj se gleda na dan primitka place,a ne na dan predavanja porezne prijave.
6.Za dokaz o primanjima se uzima ugovor kojeg pomorac ima s firmom i to OSNOVICA.Bonusi i sve ostalo se izostavlja.
7.Dani ljecenja koje je pomorac imao se TREBAJU PRIZNATI bez ikakvih limita da se trebao razboliti u roku 5 dana nakon dolaska s broda.
6.Ukinuti prijavljivanje u L.Kapetanije u roku 10dana.

Slusajte.....Ovo je moje brzinsko napisano,a sada...Ajmo i ovo doradjivati,pa cemo malo pomalo doci do nekih okvirnih zahtjeva.
Moze se to izvesti i bez svadja i pripucavanja.Znaci ukoliko sam ja nesto fulala do bola,onda neka to netko drugi ispravi ili mi nesto sto sam zaboravila,neka mi napomene.

Sto se tice mirov. i zdra. doprinosa ...Ja to ne znam jer ja svog supruga jos uvijek naisam uspila prijaviti za te doprinose.Oni koji o tome znaju vise,neka nesto napisu ili predloze.
Hvala

Evo vako...Nadan se da se san necu spetljati i upetljati

4.Stopu poreza na dohodak svesti na jedinstvenu stopu od 10% i to nakon sto se od ukupne zarade odbiju porezne olaksice od 1.600kn po danu na brodu,te ostale na koje svi gradjani Hrvatske imaju pravo.(uzdrzavani clanovi,te razni doprinosi)
5.Valutni tecaj se gleda na dan primitka place,a ne na dan predavanja porezne prijave.
6.Za dokaz o primanjima se uzima ugovor kojeg pomorac ima s firmom i to OSNOVICA.Bonusi i sve ostalo se izostavlja.
7.Dani ljecenja koje je pomorac imao se TREBAJU PRIZNATI bez ikakvih limita da se trebao razboliti u roku 5 dana nakon dolaska s broda.

Slusajte.....Ovo je moje brzinsko napisano,a sada...Ajmo i ovo doradjivati,pa cemo malo pomalo doci do nekih okvirnih zahtjeva.
Moze se to izvesti i bez svadja i pripucavanja.Znaci ukoliko sam ja nesto fulala do bola,onda neka to netko drugi ispravi ili mi nesto sto sam zaboravila,neka mi napomene.

Sto se tice mirov. i zdra. doprinosa ...Ja to ne znam jer ja svog supruga jos uvijek naisam uspila prijaviti za te doprinose.Oni koji o tome znaju vise,neka nesto napisu ili predloze.
Hvala

Ja kazen uvik da su nase zene pametnije puno puti od nas muskih:) Mi smo previse temperamentni i nekad nepromislimo uvik (zaboravjamo onu sportsku: "stat na balun").
Moje je misljenje da socijalno/mirovinska davanja nisu neki problem, jer im se osnovica uzima od osnovice za pomorce pod Hrvatskom zastavom. Ako bi to isli provat minjat, spizdili bi nase kolege pomorce ca navigaju na Hrvatsku zastavu.
Prema tome ovo ca je rekla Dina i Dalmos malo triba frizirat, a drugo neka ostane i poslat Ministarstvu financija i Ministarstvu Pomorstva.
Dalmos, za ove druge stvari ca se tice skolstva to moremo trazit kad se udruzimo u Udrugu i to triba direktno pregovarat sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom Pomorstva i ja san na tvojoj strani.
To je moje misljenje, nadan se da se nece niko nac uvridjen.

Dodajemo

7.Da se u PRIJENOS VISKA DANA IZ PRETHODNE GODINE ubroje svi dani tecajeva i ljecenja.
Znaci oni pomorci koju su u 2008 imali Visak dana po osnovi tecajeva i ljecenja,ti dani se trebaju uzimati u obzir.Posto su ti dani zakonski ubrojani kao visak dana NE SMIJU se IZOSTAVLJATI ili LIMITIRATI

Dalmos svaka cast tebi i jos par ovde ljudi koji stvarno pokusavaju napraviti nesto da bi se ispravila ova nepravda glede placanja poreza na "Luksuz navigivanja". Pismo ti je uglavnom dobro ono sto ne vridi mozemo svi zajedno popraviti i napisati bolje. Kakvo god bilo na kraju, imas moj potpis na njemu.

Bravo Dina
Izgleda da zenska glava bolje razumi probleme od nekih drugih ode na portalu.Meni se cini da ih ima dosta ne ozenjenih,bez djece pa lupaju bez veze i nije ih bas briga nego pisu samo da napisu nesto.
U potpunosti si u pravu.
Treba ici ovim putem a skolovanja i strucnih sprema se triba ostaviti na miru za sada.
Vidite ja sam za zdrastveno jer gledajuci realno kada JEDNOG dana prestanes navigavati da imas pravo ici u doktora kao i drugi penzici i biti oslobodjen nekih placanja.

Slazem se da kad vec pisemo i idemo javno da izadjemo sa svim problemima od poreza, zdrastva, mirovinskog i skolovanja.
Isto moramo naci neki kompromis tako da bude dobro i nama i dobro njima.

Dalmos moja puna podrska. Isto tako istina je i da moramo doraditi ovo pismo, sto je zapravo i bila cijela ideja zar ne? Dok se ekipa prepucavala ovdi po forumu ti si nesto napisa i sada je na nama da to doradimo.
Moje misljenje je da ne bi trebalo davati prevelike instrukcije u svrhu placanja poreza nego jednostavno traziti da se ovakav pravilnik ne daje u upotrebu dok god se ne doradi i onda spucati argumente zasto on nije dobar, (npr. prekasno je donesen, mnogi pomorci su vec na brodu, nemaju opunomocenika ili uopce neznaju za ovaj pravilnik, kompanije nam nisu duzne izdavati kojekakve potvrde o nasim primanjima niti ih je briga za nas osim sto smo samo broj na papiru a svaki dodatni posao se i njima treba platiti jer u svitu nista nije mukte, ja sam osobno proveo 27 dana u svrhu doskolovavanja na Japanskom koledzu u Filipinima prosle godine koje drzava ne prizna i tako dalje....). Sto se tice sistema skolovanja i svih ostalih problema misljenja sam da ih trebamo navest sto vise a onda pregovarati (ako uopce i budemo u mogucnosti jer nas vjerojatno nece jeb... ni 5 %). Tribamo biti slozni a ne se prepucavati ovdje po forumu ko ima visu skolu i ko zna koliko je 10% i slicno.
Nadalje, svima onima kojima imaju nesto protiv bilo cega napisanog neka to pokusaju ispraviti ili neka umuknu. Na kraju krajeva forum je i izmisljen da se raspravlja o problemima a ne da se svadjamo i omalovazavamo jedni druge. Ako se kome ne svidja potpis "clanovi www.pomorac.net", neka se jednostavno odjave s ovog foruma i stvar rijesena. Pozdrav svima!

Hvala Dalmos na trudu, imas i moj potpis, bitno je nekako poceti, pokazati ovima gori da nam je stalo i da cemo se boriti za svoja prava...

Back