Zoran Petar
elec.eng
bez puno price-moja podrska
@dina
Je tocno svugdje se placa porez na dohodak.Ne bjezim od placanja onoga sto sticem u Hrvatskoj(najam...) ALi ako sam 183 dana vani bez obzira kako i zaradjujem svoj novac vani zasto bi platio porez u Hrvatskoj u kojoj de facto nisam rezident( odnosno jesam dekretom) jer negdje drugdje boravim duze od 183 dana.Pa valjda sam rezident tamo gdje boravim duze nego ondje gdje sam manji dio godine.Upravo dosa papir od kapetanije 260 dana van zemlje u 2008.
Sta pomorci zele
Opcija prva:
1. Da se uvede % poreza na ukupna primanja pomoraca (odbici kao i za ostale gradjane Hrvatske) ali samo za one koji nemaju 183 dana vanka drzave a za one koji imaju normalno nista poreza.
2. Da drzava placa mirovinsko i zdravstveno od ovih % poreza koje se odbija i da pomorci imaju ista prava kao i gradjani Hrvatske po pitanju mirovinskog i zdravstvenog i da se placa kroz cijelu godinu kao svim gradjanima Hrvatske
3. Ukinuti 183 dana i prijavljivanje na lucku kapetaniju
4. Placanje mirovinsko i zdravstveno uvesti kao i za ostale gradjane Hrvatske a ne da pomorci moraju biti nesto posebno, tko ime SSS da mu se placa SSS, tko ima V? S da mu se placa V? S itd.
5. Beneficirani radni staz
6. Izmjena zakona o skolstvu pomoraca
Unaprijed zahvalni
Pomorci s portala Pomorac.net
Evo da ja komentiram svoje misljenje o ovim tockama.
1. Ja sam za to da se ukine uopce mogucnost da pomorci placaju porez na novac zaradjen izvan Hrvatske bez ikakvog utjecaja Hrvatske drzave na to. Dakle i u slucaju ako su bili manje od 183 dana na brodu.
2.Ovo tocku uopce ne podrzavam, placanje mirovinskog i zdrastvenog je skroz dobro rijeseno i sada i tu ne treba nista mjenjati, a tko zeli moze mirovinsko placati cijelu godinu i sada (prvi i drugi stup). Placa se na osnovicu placa pomoraca na Hrvatskoj zastavi i po tom pitanju se moze jedino pricati da li su osnovice realne, ali npr. meni skroz odgovaraju. Nikakvog smisla nema mijesati porez i placanje mirovinskog i zdrastvenog niti se moze placati ovo iz nekakvog poreza koji bi nam se naplacivao, zato moj prijedlog je izbrisati ovu tocku u potpunosti.
3. Sa ukidanjem 183 dana se slazem kao sto sam vec spomenuo, na nacin da se porez ne placa na ono zaradjeno na brodu bez obzira na dane provedene izvan Hrvatske. Porez ja kao pomorac trebam platiti samo na onaj novac zaradjen u Hrvatskoj, konkretno npr. ja ga trebam platiti za novac od najma poslovnog prostora koji dobivam na ziro racun.
Prijavljivanje na kapetaniju ostaviti ovako kako je i sada jer je potrebno radi izracuna mirovinskog i zdrastvenog, jedino sto bi sluzbe trebale biti azurnije, a ne da se ukrcaji i iskrcaji knjize sa tri mjeseca kasnjenja, pa onda svi placamo napamet mirovinsko i zdrastveno, pa ga onda oni prebiju tek nakon tri mjeseca.
4.Ova tocka nema nikakvog smisla jer uopce ni sada nije ovako kako gore pise nego se placa mirovinsko i zdrastveno prema osnovicama placa pomoraca u Hrvatskoj, niti se igdje u Hrvatskoj placa prema stupnju strucne spreme, placa se prema osnovici place,itd - dakle ovo odmah brisati kao i tocku 2.
5.Beneficirani radni staz podrzavam ali trebamo biti spremni da to necemo dobiti besplatno nego cemo za odredjeni postotak placati vise mirovinsko osiguranje kao svi koji imaju beneficirani staz i rade u Hrvatskoj - za njih firme placaju vise.
6. Skolstvo takodjer treba rijesiti ali ga ne bih mjesao sa ovim problemima poreza i placanja osiguranja. Za skolstvo bi trebalo izraditi posebnu strucnu elaboraciju i uskladiti sistem skolovanja sa razvijenim zemljama.
Ma evo ja nesto gledan koliko to jadrolinija placa drzavi za svoje pomorce
6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza
(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)
12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje
e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.
Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje
Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.
http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf
Dalmos , imas i moj e-potpis , jer san sad na brodu do daljnjeg .
Mala preporuka je da se tekst zahtjeva da nekome na proof-reading ( ne znam nasu rijec za to ) , jer ima nedovrsenih recenica , i malih pravopisnih gresaka , tako da im prezentiras strucno sastavljen dopis .![]()
Tom Tom:
nemojmo izlaziti sa nikakvim prijedlozima, jer za to nismo potkovani niti se to radi na forumima. to je posao za tzv strucne skupine
i uzima vremena.