Mail za ministra i vladu

@dina
Je tocno svugdje se placa porez na dohodak.Ne bjezim od placanja onoga sto sticem u Hrvatskoj(najam...) ALi ako sam 183 dana vani bez obzira kako i zaradjujem svoj novac vani zasto bi platio porez u Hrvatskoj u kojoj de facto nisam rezident( odnosno jesam dekretom) jer negdje drugdje boravim duze od 183 dana.Pa valjda sam rezident tamo gdje boravim duze nego ondje gdje sam manji dio godine.Upravo dosa papir od kapetanije 260 dana van zemlje u 2008.

Upravo zbog onih koji ne uspiju skupiti ta 183 dana van Hrvatske se triba inzistirati da se stope koje se inace koriste za oporezivanje dohotka,da se promjene.Zanimanje pomorac je specificno iz malih milju razloga i zato se Vlada prema pomorcima ne moze odnositi ili ne moze prema pomorcima imati iste kriterija kao i prema svojim gradjanima koji rade i zaradjuju u Hrvatskoj.
Zbog toga sam ja predlozila vece porezne olaksice za dan proveden na brodu,te jednistvenu stopu za oporezivanje dohotka od 10%,al' 10% nakon sto se s osnovice oduzmu sve olaksice i ne samo dani na brodu.
Ne treba znaciti da sam u pravu ili da je 10% ono s cim se drugi slazu.Zato predlazem i drugima da se javi i da predloze ono sto misle da je potrebno.

Speedy nije ti bas potpuno tocna informacija. Nekoliko mojih kolega je dobilo Bahamski brevet na racun Nizozemskog breveta iako nemaju Nacionalni. Hrvatska im nece izdat nacionalni na racun Nizozemskog ali koga briga ali ce neko od nas navigat na HRV zastavi.[/QUOTE]

Prvi put cujem ali je moguce ako ti tako kazes.
Ja sam proba sa Engleskom i Belgijom ali mi ne mogu izdati bez nacionalnog.

Sta pomorci zele

Opcija prva:
1. Da se uvede % poreza na ukupna primanja pomoraca (odbici kao i za ostale gradjane Hrvatske) ali samo za one koji nemaju 183 dana vanka drzave a za one koji imaju normalno nista poreza.
2. Da drzava placa mirovinsko i zdravstveno od ovih % poreza koje se odbija i da pomorci imaju ista prava kao i gradjani Hrvatske po pitanju mirovinskog i zdravstvenog i da se placa kroz cijelu godinu kao svim gradjanima Hrvatske
3. Ukinuti 183 dana i prijavljivanje na lucku kapetaniju
4. Placanje mirovinsko i zdravstveno uvesti kao i za ostale gradjane Hrvatske a ne da pomorci moraju biti nesto posebno, tko ime SSS da mu se placa SSS, tko ima V? S da mu se placa V? S itd.
5. Beneficirani radni staz
6. Izmjena zakona o skolstvu pomoraca

Unaprijed zahvalni
Pomorci s portala Pomorac.net

Evo da ja komentiram svoje misljenje o ovim tockama.
1. Ja sam za to da se ukine uopce mogucnost da pomorci placaju porez na novac zaradjen izvan Hrvatske bez ikakvog utjecaja Hrvatske drzave na to. Dakle i u slucaju ako su bili manje od 183 dana na brodu.
2.Ovo tocku uopce ne podrzavam, placanje mirovinskog i zdrastvenog je skroz dobro rijeseno i sada i tu ne treba nista mjenjati, a tko zeli moze mirovinsko placati cijelu godinu i sada (prvi i drugi stup). Placa se na osnovicu placa pomoraca na Hrvatskoj zastavi i po tom pitanju se moze jedino pricati da li su osnovice realne, ali npr. meni skroz odgovaraju. Nikakvog smisla nema mijesati porez i placanje mirovinskog i zdrastvenog niti se moze placati ovo iz nekakvog poreza koji bi nam se naplacivao, zato moj prijedlog je izbrisati ovu tocku u potpunosti.
3. Sa ukidanjem 183 dana se slazem kao sto sam vec spomenuo, na nacin da se porez ne placa na ono zaradjeno na brodu bez obzira na dane provedene izvan Hrvatske. Porez ja kao pomorac trebam platiti samo na onaj novac zaradjen u Hrvatskoj, konkretno npr. ja ga trebam platiti za novac od najma poslovnog prostora koji dobivam na ziro racun.
Prijavljivanje na kapetaniju ostaviti ovako kako je i sada jer je potrebno radi izracuna mirovinskog i zdrastvenog, jedino sto bi sluzbe trebale biti azurnije, a ne da se ukrcaji i iskrcaji knjize sa tri mjeseca kasnjenja, pa onda svi placamo napamet mirovinsko i zdrastveno, pa ga onda oni prebiju tek nakon tri mjeseca.
4.Ova tocka nema nikakvog smisla jer uopce ni sada nije ovako kako gore pise nego se placa mirovinsko i zdrastveno prema osnovicama placa pomoraca u Hrvatskoj, niti se igdje u Hrvatskoj placa prema stupnju strucne spreme, placa se prema osnovici place,itd - dakle ovo odmah brisati kao i tocku 2.
5.Beneficirani radni staz podrzavam ali trebamo biti spremni da to necemo dobiti besplatno nego cemo za odredjeni postotak placati vise mirovinsko osiguranje kao svi koji imaju beneficirani staz i rade u Hrvatskoj - za njih firme placaju vise.
6. Skolstvo takodjer treba rijesiti ali ga ne bih mjesao sa ovim problemima poreza i placanja osiguranja. Za skolstvo bi trebalo izraditi posebnu strucnu elaboraciju i uskladiti sistem skolovanja sa razvijenim zemljama.

Speedy24, dax je u pravu. Toćno znam imenom s TK-ea par kolega koji su polagali Nizozrmski brevet i već godinama navegaju kao kapi i barbe. Inaće sam bio na TK 18 godina. Taj Nizozemski brevet nepriznaju u nas ali nakon ulaska u EU vjerojatno će se puno toga promjeniti.

Evo da ja komentiram svoje misljenje o ovim tockama.
1. Ja sam za to da se ukine uopce mogucnost da pomorci placaju porez na novac zaradjen izvan Hrvatske bez ikakvog utjecaja Hrvatske drzave na to. Dakle i u slucaju ako su bili manje od 183 dana na brodu.
2.Ovo tocku uopce ne podrzavam, placanje mirovinskog i zdrastvenog je skroz dobro rijeseno i sada i tu ne treba nista mjenjati, a tko zeli moze mirovinsko placati cijelu godinu i sada (prvi i drugi stup). Placa se na osnovicu placa pomoraca na Hrvatskoj zastavi i po tom pitanju se moze jedino pricati da li su osnovice realne, ali npr. meni skroz odgovaraju. Nikakvog smisla nema mijesati porez i placanje mirovinskog i zdrastvenog niti se moze placati ovo iz nekakvog poreza koji bi nam se naplacivao, zato moj prijedlog je izbrisati ovu tocku u potpunosti.
3. Sa ukidanjem 183 dana se slazem kao sto sam vec spomenuo, na nacin da se porez ne placa na ono zaradjeno na brodu bez obzira na dane provedene izvan Hrvatske. Porez ja kao pomorac trebam platiti samo na onaj novac zaradjen u Hrvatskoj, konkretno npr. ja ga trebam platiti za novac od najma poslovnog prostora koji dobivam na ziro racun.
Prijavljivanje na kapetaniju ostaviti ovako kako je i sada jer je potrebno radi izracuna mirovinskog i zdrastvenog, jedino sto bi sluzbe trebale biti azurnije, a ne da se ukrcaji i iskrcaji knjize sa tri mjeseca kasnjenja, pa onda svi placamo napamet mirovinsko i zdrastveno, pa ga onda oni prebiju tek nakon tri mjeseca.
4.Ova tocka nema nikakvog smisla jer uopce ni sada nije ovako kako gore pise nego se placa mirovinsko i zdrastveno prema osnovicama placa pomoraca u Hrvatskoj, niti se igdje u Hrvatskoj placa prema stupnju strucne spreme, placa se prema osnovici place,itd - dakle ovo odmah brisati kao i tocku 2.
5.Beneficirani radni staz podrzavam ali trebamo biti spremni da to necemo dobiti besplatno nego cemo za odredjeni postotak placati vise mirovinsko osiguranje kao svi koji imaju beneficirani staz i rade u Hrvatskoj - za njih firme placaju vise.
6. Skolstvo takodjer treba rijesiti ali ga ne bih mjesao sa ovim problemima poreza i placanja osiguranja. Za skolstvo bi trebalo izraditi posebnu strucnu elaboraciju i uskladiti sistem skolovanja sa razvijenim zemljama.

Ovo sta je Vuk napisao je sta san zelia postici ovim mailom. ZNaci on je sve lipo napisao sta se neslaze i dao argumente. To trazim a sad vi koji se neslazete s vukom ili bi prominili nesto recite i tako cemo doci do konacnog rjesenja.

Npr ako se pomorci s ovim slazu mi cemo na kraju maila staviti ovo sta je Vuk napisa. ( mada se ja neslazem s tim da se moram kao robijas javiti u kapeaniju kad zavrsim ugovor. To je sloboda kretanja) Eto

Mislim da je Morski Vuk dobro sazeo stvar.

jedan od razloga za NE porezu na koji ih moramo podsjetiti je taj da vecina pomoraca zaposleno na stranim firmama na ugovor na odedjeno vrijeme (2 ili vise mjeseci) i da drzava ne vodi racuna o pomorcu u slucaju da mu se taj ugovor ne produzi. po tome nas nemogu izjednacavati sa pomorcima jadrolinije.

1.Definitivno bez poreza za sve pomorce, bez obzira na broj dana.
2.Mirovinsko kao i sad,ali da se ljudima da mogućnost, ako ?žele plaćat po većoj osnovici.I kad su doma da imaju izbor plaćanja, kao kad su na brodu ili produ?ženo mirovinsko.
Zdravstveno neplaćat kad su na brodu(jer ga imaju).
3.ova točka se bri??e, jer se nesla?žen s porezom na novac zarađen vani.
4.Pa sa točkom 2. pokriveno, imat vi??e osnovica za plaćanje, pa izabrat onu koju ?želi??.
5.Benificirani sta?ž, bez obzira na osnovicu.
6.? kolovanje rije??iti kao ??to je npr.Britanija(tamo cca znan kako je, jer su Britanci s mu?žon na brodu, dakle uz navigaciju i iskustvo, tečajevi po kojima bi se polagalo).

Obrazlo?ženje za 5.benificirani radni sta?ž- benificija je na specifičnost i te?žinu posla, ne na temelju osnovice plaće.

Ma evo ja nesto gledan koliko to jadrolinija placa drzavi za svoje pomorce

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf

predsjednik novog sindikata

predsjednik novog sindikata

A zasto ne bi istaknuli Kapetana Laptala kao novog Predjednika sindikata,taj covijek bi bio dika i ponos,a ne ka ovi Brazzaduro,tip koji igra dvostruku igru...
sta se tice ponude za placanje,po sadasnjem zakonu minimalno moras raditi 14 godina da bi uopce dobio minimalnu penziju,to znaci prijani,ako budete sad poceli uplacivat imate bar jos 14godina,sad bili na brodu ili doma,sve ispod toga nemate pravo na penziju nikakvu...
Ja sam Elektricar i ne mislim nista placat,zasto i komu,p.... sam krv zadnjih 10 godina po svim brodovima,4 firme prominia,sad mi je dobro,ali mi da placamo,po kojem modelu.Talijani imaju beneficirani radni staz,koliko oni uplate ,drzava im da jos toliko,za druge sve nisma siguram,ali Svedjani i Norvezani sta rade sa mnom svi isto izbjegavaju uglavnom ista placat,prijave se u Spanjolskoj ili sl.
Mi radimo u inozemstvu,sta se tice zdravstvenog,firme nam uglavnom svima pokrivaju ako ne daj boze sta bude ,a ionako nikad nemas vremena za cekat dok dodjes na red,barme moje iskustvo,uvijek u privatnika..

Postavimo problem i ovako,ako je registar branitelja tajan,ko smi trazit nase podatke i slicno.Falsete nekih 100000 branitelja,cast pravima dobivaju po bar 5000 kuna a neki i vise bez ispaljenog metka,a sad bi ja i svi mi trebali jos i placat porez na budale,za koga za sta,sta po godine dodjem u HR uzivat doma,trosit bar duplo vise od prosjecnih gradjana,ne zatrpavamo zavod za zaposljabvanje,pa mi smo najbolji HR izvozni proizvod,koji turist moze potrosit ko jedan pomorac,a npr Poljaci su u EU i imah isto dosta sa mnom ,oni ne moraju nista placat doma,zato i nadiru sa svih strana sve ih je vise,
ma ne da mi se vise pisat....
ko nije bia na brodu bar jedan ugovor nema pojma sta je brod,umisto da se rjesavaju nezaposlenih i salju ih na prekvalifikacije i na brod,rijesis problem doma,dogodine mogu slobodno zatvorit sve skole vezane za pomorstvo,ionako jos 5-6 godina max. i prevladat ce jeftina radna snaga

aj bog idem gledat utakmicu

1. Da se uvede % poreza na ukupna primanja pomoraca (odbici kao i za ostale gradjane Hrvatske) ali samo za one koji nemaju 183 dana vanka drzave a za one koji imaju normalno nista poreza.
2. Da drzava placa mirovinsko i zdravstveno od ovih % poreza koje se odbija i da pomorci imaju ista prava kao i gradjani Hrvatske po pitanju mirovinskog i zdravstvenog i da se placa kroz cijelu godinu kao svim gradjanima Hrvatske
3. Ukinuti 183 dana i prijavljivanje na lucku kapetaniju
4. Placanje mirovinsko i zdravstveno uvesti kao i za ostale gradjane Hrvatske a ne da pomorci moraju biti nesto posebno, tko ime SSS da mu se placa SSS, tko ima V? S da mu se placa V? S itd.
----------------------------------------------------------------------

Bok,

Pa ti sam sebi skaces u usta...

Prvo kazes da se uvede porez za one koji nemaju 183 dana pod tockom 1, a onda u tocki 3 da se ukinu 183 dana.....ma nema govora o porezu nikakvoga za to se treba borit, pa ako oni stvarno budu inzistirali onda im dat 0.5 % ili i manje uz neke porezne olaksice, ili neke druge privilegije!

Ne postoji razlika VSS i SSS placanje mirovinskog, svi smo u istom loncu i ja sam za neka se placa, ali ne zdrastveno dok sam na brodu jer ga tamo imam, nego samo doma, jer mi ga onda firma ne da....(iako nije u mom slucaju)
Mirovinsko pogadja najvise one koji ce navigat najvise 5-10 godina ,pa ce imat najmanje koristi, mada se ni mojoj penziji ne nadam puno....

Sto se tice skolstva ovo nije prilika, pa miki moj ne spominji puno ukinut ce i ovo u Splitu, a prilika je vise nego zahvalna, kakva dva tjedna za visu, pa bio si u engleskoj na fire fight. treningu koji traje skoro tjedan dana, nego misko hvataj dok mozes....znas da smo se rugali bugarima kako podju doma i kupe brevet, cini se da dolazimo na isiti level! Na NCL je bio nas kapo koji se hvalio kako je kupio brevet kod nas za kapa i danas nas skandinavci sprdaju u vezi toga, a samo je jedan bio....

BTW.....nadam se da me neces cenzurirat...jer ipak je ovo forum, prihvati kritiku bila losa ili dobra....a dosta se ljudi upravo radi toga ne zeli izjasnit...

Zivio ti meni .......

Ma evo ja nesto gledan koliko to jadrolinija placa drzavi za svoje pomorce

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/Preracunavanje_neto_place_u_bruto_placu_od_01-07-2008.pdf

Dalmos mislim isto da smo zapasali malo previse, znan da si mislija kazat i ukazat kako mi imamo puno problema u nasem pomorskom sistemu a nista ne dobivamo s ovom reformom, ali sam isto misljenja da smo sa razno raznim pismima vec na to ukazali a sad treba kreniti samo sa porezom a onda kad to krene onda mozemo sa ostalim stvarima. Jer ako nas oni uzmu ozbiljno (nadam se) sa porezom onda ce nas uzeti ozbiljno i sa drugim stvarima.

Opcija 1:
Kontan se nesto da je mozda najbolje da se odredi neki % poreza i da drzava sve placa kao ovo sa jadrolinije i da nas puste na miru. Neka odrede neku osnovicu place na koje ce uzimat svoje, a sve ostalo neka bace u vitar i ja mislim svi zadovoljni. Jer oni nece odustat od poreza a pogotovo sada ka je sve u BANANI (zna se).

Opcija 2:
Ili samo da trazimo da se sve odgodi do 01. 01. 2010. i da se taj zakon uredi kako triba, ali san isto tako siguran da oni nece pristat na to jer im triba novaca.

Vidin da san nesto pokrenija sa onim svojim postom o mladjim pomorcima pa im se ovom prilikom zahvaljujem sta su se odlucili u velikom broju ukljuciti u sve ovo kvalitetno i sa dobrim idejama, a ne samo ici vanka i uzivati (dok imaju novaca), a neka se ovi "stari" zahebaju sami sa sebom i sa MORSKIM PASIMA.

Pozdrav svim pomorcima sadasnjim i buducim ma gdje bili :uzdravlje

Ne porezu....

Ne porezu....

ja sam jedan od onih koji ne zele cuti za nikakav porez. uvodjenje poreza je ili opravdano ili nije opravdano, nema izmedju. znaci, ako kazemo da novac donosimo iz inozemstava, manji dio godine provodimo u RH, nemamo nikakvu zastitu.... smatramo da sva zarada donesena iz izvana bili mi na brodu 15 ili 184 dana nemoze biti oporeziva.

predlaganjem nekih drugih shema, priznali bi da porez ima opravdanja i mogli ni naj....

sto se zdravstvenog tice mislim da je ok ovako kako je, moglo je biti i gore.

Dalmos , imas i moj e-potpis , jer san sad na brodu do daljnjeg .

Mala preporuka je da se tekst zahtjeva da nekome na proof-reading ( ne znam nasu rijec za to ) , jer ima nedovrsenih recenica , i malih pravopisnih gresaka , tako da im prezentiras strucno sastavljen dopis . :kafa

Sadrzaj pisma bi definitivno trebalo doraditi i lektorirati.

I sam vidis da ti neki korisnici na forumu iskazuju potporu, neki ne.

Skakljivo je to, znas. A NIKAD neces moc SVIMA ovdi registriranima i aktivnima udovoljit, to ti je valjda jasno.

Tom Tom:

nemojmo izlaziti sa nikakvim prijedlozima, jer za to nismo potkovani niti se to radi na forumima. to je posao za tzv strucne skupine
i uzima vremena.

U pravu si - to NIJE nas posao, vec je to stvar strucnjaka.

Ali ajde, ruku na srce - kad je IJEDNA takva, strucna skupina, nadzorno vijece, povjerenstvo, odbor, ovi, oni... kad je itko od njih po pitanju bilo cega da neke konkretne i korisne rezultate?

Ma nikad niko.

Da, pisanje prituzbi na zakon nije nas posao - to je stvar sindikata. Ali sta ces kad je i sindikat pun foteljasa. Pa tako i sva ova pusta povjerenstva, odbori... svi su oni isti - i nemojte to nikad zaboravit - za svoje dobro. Inace ce vas prevesti zedne preko vode :udriglavom :mad:

Pitate me primjer? Istinabog - ne poznajem dovoljno materiju ni sve dogadjaje koji su se tada odvijali, ali vjerujem da je i u slucaju naseg famoznog ZERPa bilo oformljeno nekakvo povjerenstvo koje je trebalo ispitati stvar, isplativost, ekoloske faktore, ovo ono...

I to povjerenstvo (naravno, na dnevnicama i placi) je, recimo, zaista donijelo neku jednoglasnu izjavu u kojoj vele da Hrvatska IMA pravo proglasiti ZERP jer joj to medjunarodno pravo mora dopusta, itd, itd.... truc, muc...

I sta?

Politika je opet odigrala svoje, bez obzira na struku, bez obzira na zakone...

Ejj - ljudi.

Nemojmo biti naivni.

Zaista treba nesto ucinit - ali kako, ne znam. Bojim se da ce svaki nas pokusaj jednostavno bit izmarginiziran, ismijan i okarakteriziran kao neozbiljan.

Tako da - dvaput promislimo prije nego ista napravimo!

Dalmos - nacelno imas moju potporu. Samo treba odigrat pametno, ne grlom u jagode...

A bojim se da nitko od nas nema snage, vremena, novca ni zivaca da se bode sa hrvatskim politicko-birokratskim aparatom :(

Ima li kakvih primjera iz drugih pomorskih zemalja po pitanju ove teme? Nesto na sta bi se mogli ugledati? Englezi, Francuzi, Grci, Talijani... pa valjda je nekad netko od njih pokusa malo zesce nagazit svoje pomorce???

Da vidimo sta su ti ljudi ucinili?

Odoh bas proguglat netom...

Da se razumimo - nije mi namjera omalovazavat i pljuvat po trudu naseg administratora; naprotiv! Ali jednostavno, ako ce se nesto poduzimat, moramo bit svjesni da ce to bit tezak i naporan, a lako moguce, i uzaludan posao, jer prije ces ovoj nasoj vlasti iscupat zube iz usta nego lovu iz (skoro pa presahle) blagajne.

Onda vako

1.Trazi se da se pomorci izuzmu od placanja poreza na dohodak.
Obrazlozenje tog zahtjeva.......Posto je drzava pomorce vec uvela u sustav zdravstvenog i mirovinskog,znajuci da im za to placanje nikad nece moci dati primjerenu uslugu niti optimalnu mirovinu,pomorci traze da se izuzmu od dodatnog poreznog nameta.

Evo vako,a sad idemo dalje:)

Back