Mail za ministra i vladu

Evo kako ja mislim.
Trebalo bi tra?žit da postoje dvije opcije na na?? izbor kao ??to mislim da postoji već u nekim zemljama:
1. da sve plaćamo dr?žavi
2. da ni??ta ne plaćamo

1. Opcija:
Ako bi se odlučili plaćat sve (tu prvenstveno mislim na one koji tek poćinju navigat) koje bi na??e privilegije bile. Znači treba uredit zakone i dat nam uvjete da nas dr?žava privuće i ve?že. Tu prvenstveno mislim na:
- da imamo prednost kod zdravstvenih pregleda, jer nismo u mogućnosti ćekat 3 mjeseca osim ako ne ide?? privatno ili nekog ne .... znate na ??ta mislim
- beneficirani radni sta?ž, da pomorci u nekakvom prosjeku idu sa maksimalno 55 godina u mirovinu ( ako već policajci, a neke znam osobno, mogu sa 45 i manje, za??to nebi i mi, i na?? poso je izrazito rizićan, ??to sama vrsta posla, piratsvo, terorizam, itd.)
- da u tom slučaju imamo kasnije pristojnu mirovinu, da mo?žemo normalno ?živit a ne gledat jel imamo dovoljno za hranu i za račun od struje
- da se u 183 dana raćunaju svi dani kad smo bili van dr?žave, bez obzira bili mi na brodu, ??kolovanju ili putovanju
- da ukoliko i budemo manje od 183 dana da se smanji % plaćanja poreza i poveća porezna olak??ica

Nekad sad su postojale i pomorske olak??ice, pri kupnji auta, tehnike i sl. Za??to se to nebi vratilo. I tako dalje.
Znači da se dr?žava potrudi oko pomoraca i da nas sama privuće, da se sami odlućimo da plaćamo a ne da nas ucjenjuje, itd. dalje se već priča zna kako ide.

2. Opcija:
To bi se vjerojatno odnosilo na one pomorce koji već du?že plove i koji su se do sad već sami za sebe sna??li i zbrinuli i jednostavno im se ne isplati i??ta plaćat dr?žavi ali u tom slučaju naravno onda nebi ni dr?žava imala ikakve obaveze prema njima, kao ni do sad.

To je moje viđenje. Jest da sam neiskusan ??to se tiće samog naviganja, jer evo čekam da me zovu prvi put da odem na kadeturu, ali eto to je moje mi??ljenje. Slobodno me ispravite ako mislite da krivo razmi??ljam

iako nisam previse piskarao po forumu, na ovaj poticaj da im damo do znanja prilazem i svoj glas!
svakako treba konstruktivne prijedloge drugih forumasa uskladit s dalmos-pismom, potom sve lektorirat i uputit na adrese vladajucih.
pozdrav s juga:)

Vazda bilo i vazda ce biti...ZDRAVO PREGOVARANJE= ZDRAVA VAGA.
U pregovore svaka strana ulazi s svojim argumentima.
Kad se dodje da je i na livoj i na desnoj bandi ista kolicina,e to je onda BINGO.
U svakim pregovorima se za nesto dobiti od necega i triba odustati.

Moje misljenje je da je Vlada ipak svjesna da im se moze dogoditi,a po mojim saznanjima vec se i dogadja da je dobar dio pomoraca vec otisao iz Hrvatske.
Znaci,Vlada je svjesna da ce biti na gubitku,al' zbog sve situacije u drzavi isto tako Vlada sebi nece dozvoliti da ispadne kako su pomorci "pobjedili"
Znaci.....ove sve zahtjeve treba nadogradjivati s opravdanim argumantima,a neka Vlada onda to isto napravi s svoje strane.Neka i oni smisle opravdane argumente koji su u skladu s osnovnim ljudskim USTAVOM ZAGARANTIRANIM pravima.
Dosadasnji Vladini argumenti su povrsni i opceniti,te se kao takvi ne mogu tumaciti kao OPRAVDANI.

@Jones - ovaj prijedlog da se pomorce podjeli u 'dvije opcije " je itekako zanimljiv,i ne samo to.Taj prijedolg je itekako opravdan,
Znaci drzava bi to tako trebala urediti jer ipak,ti ljudi nisu krivi sto su godinama bili zanemarivani i to ne svojom krivnjom.
...Ajmo...Evo vec pomalo napredujemo.
Ja bi jos samo tila napomeniti da netko napise nesto i za ovo sto drzava radi pomorcima koji naviga ju i rade u Hrvatskoj,a ne vani.
Moje misljenje je da su i oni ovim zakonima itekako zbrljani.

Dalmos,slazem se sa napisanim.Potrebno je da u ovoj Vladi napokon pocne razmisljati netko tko se razumije u posao.Ovo sto su napisali i kakav su zakon donijeli je opca sramota.Iako su imali cijelu godinu da donesu zakon o svoj potrebnoj dokumentaciji oni su to uspijeli donijeti tek 17.12.2008.Pitam se sto su radili do tada?Ja sluzbeno imam manje od 183 dana ali sam bio od 31.01.08. sve do 17.06.08. zadrzan u USA i to od strane USCG-a zbog prijave Filipinaca o krsenju Marpol konvencije.Upravitelj je priznao krivnju a mi smo ostali oslobodjeni svake krivice,ali mi u Luckoj kapetaniji ne priznaju to kao navigaciju jer to nije upisano u matrikulu.Imam sve platne liste i potvrdu agenta koji me i ukrcao o ukupno isplacenom novcu za trajanja tog ugovora i boravka u USA.
Iako je prosao skoro cijeli tjedan od kad je kapetanija bila duzna dostaviti potvrdu o danima provedenima na brodu to jos nije doslo,a rok im istjece krajem drugog tjedna.Iako sam bio pitati na kapetaniju,tamo su mi mlade dame objasnile da mi one to nemogu dati nego da ce stici postom jer se to "tako radi"(objasnile su mi to na nadasve "ljubazan" nacin a radi se o djelatnicama Lucke kapetanije Rijeka)
A btw. pokusao sam u Narodnim novinama kupiti obrasce za prijavu poreza za pomorce i ova dva formulara tj. potvrde o danima provedenima na brodu i dobio sam odgovor od djelatnika da nemaju te formulare a da ih vjerovatno nece ni imati i neka ih "skinem" sa interneta.E sad,obrazac DPOM bi trebali dobiti od Lucke kapetanije a EPOM bi trebali skinuti sa neta i ispuniti.Naravno ostaje i onaj klasicni obrazac DOH koji se moze kupiti u Narodnim novinama jer ga trebaju svi gradjani ove drzave.
Za kraj,podrzavam i potpisujem tvoj zahtjev.

Ljudi moji
Od svakoga se moze skoro izvuci dobar prijedlog i triba nastaviti sa time. Ne valja odustati samo je problem sta se drzavi cisto hebe za nas i nasla je sada zlatnu skrinjicu od dakle zele musti pare .Tesko ce se oni odreci toga.
Oni nas mogu stisnuti i mi tu ne mozemo nista njima kontrati jer mi nemamo moc za to. Sta mi njima mozemo napraviti? Strajkati? Pa koliko bi nas se to moglo skupiti doma da bi mogli napraviti nesto???
Koliko ih je bilo u Dubrovniku da izraze podrsku Kapetanu Laptalu????
Ne znam mislim da se ode nece bas toliko toga postici a i ode su dosta jaci igraci iz priznatih sindikata u igri koji znaju sve cake i koji imaju velike koristi od toga.
Sta je sa svim KAPETANIMA u Luckim Kapetanijama diljem ljepe nase?
Bas me zanima viditi njihove navigacije i iskustva.Ne znam sta bi vam reka viruj te mi.

Mozda bi se tribalo uvatiti pitanja : Npr. Bija sam na brodu 3 mjeseca odnosno 90 dana i tesko sam se razbolija dok sam bio na odmoru.Sada bi ja triba platiti za te proveden dane na brodu porez 45% a do kraja godine necu imati ni za doktora,za hranu niti za dicu?
Kako cu ja onda prizivit?
Tko ce meni pomoci? Vlada-sindikat? Tko?

Imali tko odgovor ?

Mislim da bi osnovica za placanje poreza trebala biti ista ona po kojoj se racunaju, mirovinsko i zdrastveno.
Bio sam vec jednom napisa ovde na forumu a sada ponavljam da je po meni pausal rijesenje za nas. Odredi se cifra koju moramo placati svaki misec bija na brodu ili ne, prema rangu. Dobijes radnu knjizicu i zdrastvenu i ne treba nam LK ni 183 dana.

Tu si Visu stavi oko vrata pa dodji do mene u Zadar da te iznabijam (pogledaj moje postove od prije) majmune. Covik uzima svoje vrime da nesto pokrene i ako ti nesto ne odgovara posalji mu da ako treba ispravi a ne tako bahato i licemjerno odgovarati. A ako imas problema s glavom da nemozes normalno reagirati, ponavljam javi se meni , vrlo rado cu ti dat i moj broj telefona...

He, he, bravo

Dina
Jeli ti znas koliko je pomoraca otislo ZIVITI u druge zemlje naprimjer iz Swedske,Norweske ,Njemacke?
I sta su te drzave napravile ? Ama bas nista.
I tko je tu na dobitku? Mi sigurno nismo a niti nase familije da se ja moram odseliti i svoje drzave.
Teska je ovo bitka.

@Speedy24
Nazalost koliko ja cujem ima ih,a pogotovo sad iz Rijeke se masovno pribacuju u Italiju.Ocito im je tamo negdi ipak bolje nego ode sada.Pa nije nitko lud da ide od necega di mu je dobro.
Bitka nije teska ako su obe strane realne i svjesne svojih pozicija.
Bitka postaje teska kad jedna od strana ima neke privilegije.Privilegija za koje u biti nema zakonsko pravo ili uporiste,a s kojima drugu stranu ucjenjuje

Predlazem da se sad opet ne ide u dugometrazno raspravljanje,nego da se copy-paste oni zahtjei i da se ispod njih zuntaju novi ili pak novi prijedlozi.
Ajmo probati napraviti nesto? Nista nas ne kosta osim sta ako vako nastavimo mozemo drzavi sveke druge godina pljuniti po 100.000kn porezica.
Ajte lipo se smirite i napisite sta konkretnog:)

Ma ljudi koji je vama bog.....pa kakav porez ...tko ima viska novaca da ga daje drzavi ...svi znamo KAKO ga zaradjujemo i jos bolje GDJE ga trosimo.....donosimo vise love u lijepu nasu nego ikakav turizam...NEma ni % ni osnovica, za to se treba borit....

NEMA POREZA i gotovo...nego treba trazit da nam se daju carinske i porezne olaksice pri uvozu a ne da mi traze steku malbora u kuferu kad dolazim doma...

@mikaya - to bi i bilo i posteno i idealno al' ne znam bas da ce ti Vlada ne to pristati.Oni ti na to odgovore da se svugdje u svijetu placa porez....

Dina
Nije istina. U Spanjolskoj daju poticaj za skolovanje i oslobodjeni su poreza na primanja.
To ti pisem jer je sa menom na brodu Spanjolac koji 2/E.

Eto obrisa san sve ruzne postove ( tvoje i moje) i oprosti na njima i krenimo sad normalno. Ode se radi o prijedlozima za mail a ne o svadi. ako imas dobar prijedlog napisi i stavi ga ode ako ne nemoj se ni buniti. Nitko nece nicije ime staviti ako ne zeli.

@dina
Je tocno svugdje se placa porez na dohodak.Ne bjezim od placanja onoga sto sticem u Hrvatskoj(najam...) ALi ako sam 183 dana vani bez obzira kako i zaradjujem svoj novac vani zasto bi platio porez u Hrvatskoj u kojoj de facto nisam rezident( odnosno jesam dekretom) jer negdje drugdje boravim duze od 183 dana.Pa valjda sam rezident tamo gdje boravim duze nego ondje gdje sam manji dio godine.Upravo dosa papir od kapetanije 260 dana van zemlje u 2008.

Generalno se sla?žem s prijedlogom da se nesto mora napraviti i dići glas. Netko je spomenuo da se poku??ava jednim udarcem dvije muhe a to vjerujem če te??ko proći.
Ovo 10% davanja bi zaboravio jer mislim ne dr?ži vodu. Mislim da bi trebao biti prioritet obavezno javljanje nakon iskrcaja u roku od 10 dana to nema smisla i kr??i se s svim ljudskim pravima. 183 dana izvanvan zemlje bi trebalo biti bez obzira na brodu ili ne taman sjedio u Neumu na stjeni i ribao. Vi??e od 183 dana van zemlje svrstava svakog a ne samo nas pomorce u nerezidente i kao ne rezident nije du?žan plačati ni??ta to je poanta svega. Tako je bar u zapadnim zemljama.
Ovo ??to su uveli putovanja 4 dana, skolovanje 15 dana, obavezno javljanje u kapetaniju i ostale piz... su samo bedastoće protiv koji bi trebali dići glas. Vidim da se već mnogi sla?žu s tim.
? to se breveta tiče sla?žem se ali to je ne??to sasvim drugo i ako ti treba mo?že?? ga napraviti u Nizozemskoj za tri mjeseca kao i mnogi na??i kolege.

"Hvala" na skidanju mog posta

Eto obrisa san sve ruzne postove ( tvoje i moje) i oprosti na njima i krenimo sad normalno. Ode se radi o prijedlozima za mail a ne o svadi. ako imas dobar prijedlog napisi i stavi ga ode ako ne nemoj se ni buniti. Nitko nece nicije ime staviti ako ne zeli.

Zahvaljujem samo bi se i triba rjesiti ljudi koji vole priti preko foruma.
Za njih nemam komentra jer su to siledije.

Generalno se sla?žem s prijedlogom da se nesto mora napraviti i dići glas. Netko je spomenuo da se poku??ava jednim udarcem dvije muhe a to vjerujem če te??ko proći.
Ovo 10% davanja bi zaboravio jer mislim ne dr?ži vodu. Mislim da bi trebao biti prioritet obavezno javljanje nakon iskrcaja u roku od 10 dana to nema smisla i kr??i se s svim ljudskim pravima. 183 dana izvanvan zemlje bi trebalo biti bez obzira na brodu ili ne taman sjedio u Neumu na stjeni i ribao. Vi??e od 183 dana van zemlje svrstava svakog a ne samo nas pomorce u nerezidente i kao ne rezident nije du?žan plačati ni??ta to je poanta svega. Tako je bar u zapadnim zemljama.
Ovo ??to su uveli putovanja 4 dana, skolovanje 15 dana, obavezno javljanje u kapetaniju i ostale piz... su samo bedastoće protiv koji bi trebali dići glas. Vidim da se već mnogi sla?žu s tim.
? to se breveta tiče sla?žem se ali to je ne??to sasvim drugo i ako ti treba mo?že?? ga napraviti u Nizozemskoj za tri mjeseca kao i mnogi na??i kolege.

Ja sam se takodjer raspita o tome ali breveti ti ne vride ako je tvoj NACIONALNI certifikat istekao.
Jedino ako nemas Nizozemsko drzavljanstvo odnosno jos jednu putovnicu.
Svi strani breveti ti se izdavaju na osnovu tvog nacionalnog i vride koliko i on.
"Hvala" na skidanju mog posta[/QUOTE]

Ja sam se takodjer raspita o tome ali breveti ti ne vride ako je tvoj NACIONALNI certifikat istekao.
Jedino ako nemas Nizozemsko drzavljanstvo odnosno jos jednu putovnicu.
Svi strani breveti ti se izdavaju na osnovu tvog nacionalnog i vride koliko i on.
[/QUOTE]

Speedy nije ti bas potpuno tocna informacija. Nekoliko mojih kolega je dobilo Bahamski brevet na racun Nizozemskog breveta iako nemaju Nacionalni. Hrvatska im nece izdat nacionalni na racun Nizozemskog ali koga briga ali ce neko od nas navigat na HRV zastavi.

Back