Razlika između elektroničara i električara

nisam dugo pisa koji put bi nesto procita
ali ne mogu da ne kazem nista

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Pomorstvo - UVJETI ZA STJECANJE
ovo sta pise na gornjem linku je HR brevet ne stcw i s njim mos brisat guzicu za sad
ili mozes ga koristit na nasu zastavu ili nasu firmu

jedino sta su uspili s tim brevetom stavit vise ljudi u porezni sustav ali to je neka druga prica:udriglavom
pametnome dosta

Ficko , vidiÅ¡ kako te ja samo respektiram...naklon VSS ,..nego smijeÅ¡na ta VSS , kad ti fico igraÅ¡ tamo , čast raritetima:uzdravlje

Last edited by a moderator:
Uvest će se reda kad ćeÅ¡ moć bit struja samo sa zavrÅ¡enom srednjom Å¡kolom smjer brodska elekrotehnika i imat plaću u početku ka terco a posli 2,3 godine kao sekondo palube ili elekronicar samo sa zavrsenim faksom smjera brodska elektronika/elektrotehnika i u početku plaća ka u terca.nakon godine 2,3 godine ka sekonda i onda nakon jos 2,3 godine plafon 125% plaće sekonda palube

Send from my Mobitelnik

Ajde ti to malo podrobnije pojasni,nešto mi tu nije jasno,ustvari,ništa mi nije jasno pogotovo ovo boldano....a da sad ne idem u ove postotke i decimale jer mi to nikad nije išlo.....jbg,ipak ja imam samo 4 godine srednje. NHF !

Idemo Chorkica,REVOLUCIJA CUO ETK ..... ELITE ! :hihi

Ajde ti to malo podrobnije pojasni,nešto mi tu nije jasno,ustvari,ništa mi nije jasno pogotovo ovo boldano....a da sad ne idem u ove postotke i decimale jer mi to nikad nije išlo.....jbg,ipak ja imam samo 4 godine srednje. NHF !

Kad uvatin vrimena
Neda mi se ovako priko tapatalka

Send from my Mobitelnik

A pa evo i tebe High , dobro mi došel ...
Revolucija...hahahahhah...prije bih rekao polucija na egoizam :udriglavom

Dalmos-Propuh di su nestale one lipe rići za naÅ¡eg fiću .
Pari mi se , riječ od pet slova , prvo "I" zadnje "T" , ajmo ovi koji su jaki sa križaljkama a može i ukrÅ¡tenim rečima -
Jer i na istoku i zapadu , fico je I...T .:D

Dalmos-Propuh di su nestale one lipe rići za naÅ¡eg fiću .
Pari mi se , riječ od pet slova , prvo "I" zadnje "T" , ajmo ovi koji su jaki sa križaljkama a može i ukrÅ¡tenim rečima -
Jer i na istoku i zapadu , fico je I...T .:D

Procitao sam ovu temu od pocetka i stvarno nisam vidio razlog za vrijedjanje.
Covjek je, izmedju ostalog, lijepo rekao da kao elektronicar ima vecu placu od elektricara, izgleda da ljubomora u Hrvata nikada ne umire!

molio bi da se smire strasti jer ce opet biti cudjenje zasto je tema zatvorena kao sto se dogodilo vec prije u istoj ili slicnoj temi,zahvaljujem

Procitao sam ovu temu od pocetka i stvarno nisam vidio razlog za vrijedjanje.
Covjek je, izmedju ostalog, lijepo rekao da kao elektronicar ima vecu placu od elektricara, izgleda da ljubomora u Hrvata nikada ne umire!
Zdrav bio !!!
Struja , ne siječam se da su se igdje spominjale cifre i plaće ?
Kakva ljubomora , ebote Å¡to treba nacrtati , aj bukvalno , brod ilil bilo Å¡to od objekata na moru , NOVOGRADNJA . Znaći tehnologija zadnja , električar na brodu , nema elektroničara , a rijeÅ¡ava se i elektronika .
Na papiru postoji razlika elektroničar i električar , ponavljam to na brodu niÅ¡ta ne znaći u obavljanju posla .
Sve isto , nego reci mi od elektronike ili elektroničari , Å¡ta ste to rijeÅ¡avali baÅ¡ elektronski , da i mi sa foruma dobijemo uvid ili barem neÅ¡to naučimo , to me zanima . I na kojem kriteriju se određuje da li ukrcati elektroničara ili električara na brod .
Čuj Struja , elektroničar na LoÅ¡injskoj sigurno nema jaću plaću od električara na Maerska :uzdravlje
A tenzija nema ama baš nigdje .
A Å¡to se tiće ljubomore Å¡to ne bi bio ljubomoran na kako Fico kaže "priučene kovaće" koji deru lovu , a ne na elektroničare .
Ajoooj zijevanje me ide , dajte malo življe .
Kako kaže Fico , svaki sa tri razreda osnovne može biti električar (čitaj svaki idiot ) , to nije vrijedjanje , hahahah aj daj molim vas
I di ste se osjetili uvrijeđeni??? A da niste bocnuli , aaa

Prvotno napisano od srelec

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture - Pomorstvo - UVJETI ZA STJECANJE
ovo sta pise na gornjem linku je HR brevet ne stcw i s njim mos brisat guzicu za sad

jedino sta su uspili s tim brevetom stavit vise ljudi u porezni sustav ali to je neka druga prica
pametnome dosta

Last edited:
Chorke totalno si zabrijo :P ali da sumiramo ono sto pises: elektricari su majstori sa sve, ukljucujuc i sve strojarske posle, a vjerujem i da bez problema mogu navigat gledajuc u oblake i stranu na koju raste mahovina, dok elektronicari znaju samo elektroniku a ni to im ne ide. :(

Dok nisam ovo citao ja sam mislio da je sve to isti k, netko poso na faks netko odma na more ali na kraju su svi zavrsili na istoj limenoj kantici i misle kako sretno doc doma. ali tema mi je otvorila oci :D a nakon 15-ak godina provedenih po forumima, da ti recem ja nesto iz mog iskustva: preko foruma nikad neces saznat koliko netko zna, ali ces saznat koliko moze lajat i kenjat. i cak me malo i boli saznanje da u tome prednjaci upravo elektro struka i nekad se pitam jeli se ja isto tako ponasam medju svojima na brodu a da nisam toga svjestan :(

Chorke totalno si zabrijo :P ali da sumiramo ono sto pises: elektricari su majstori sa sve, ukljucujuc i sve strojarske posle, a vjerujem i da bez problema mogu navigat gledajuc u oblake i stranu na koju raste mahovina, dok elektronicari znaju samo elektroniku a ni to im ne ide. :(

Dok nisam ovo citao ja sam mislio da je sve to isti k, netko poso na faks netko odma na more ali na kraju su svi zavrsili na istoj limenoj kantici i misle kako sretno doc doma. ali tema mi je otvorila oci :D a nakon 15-ak godina provedenih po forumima, da ti recem ja nesto iz mog iskustva: preko foruma nikad neces saznat koliko netko zna, ali ces saznat koliko moze lajat i kenjat. i cak me malo i boli saznanje da u tome prednjaci upravo elektro struka i nekad se pitam jeli se ja isto tako ponasam medju svojima na brodu a da nisam toga svjestan :(

EE , iiiii ...sorry , ...nastavi :D
NajviÅ¡e mi se sviđa ovo "..na kraju su svi zavrÅ¡ili na istoj limenoj kantici i misle kako sretno doći doma "..pari ka kraj neke basne od braće Grim , kako lijepo , lijepÅ¡e jutro nisam mogao poželiti .

Last edited:
Po tebi onda nema niti razlike izmedju svih officira na mostu jer svi znaju "vozit" brod.A za priucene kovace se slazem s Ficom jer ionako je pola od njih pjandura i stoji na brodu da bi odgovarao na telefon i slalo mail (iako im za to nekada triba pisati uputstva, npr. pod 1. upaliti comp pod 2. locirati mis i tastaturu ... pod 3. malo veci problem kako se ulagirati... itd.. .... ). :D
Sta se tice razlike izmedju elektronicara i elektricara rekao bi da je razlika u samoj skoli velika, a u poslu zavisi di i za koju firmu radis. Vidim da nisi bas upucen ali npr u Offshoreu tesko da ce Elektricar dobiti posao E.T (Electronic Tech), a u departmentu ih ima po cetvorica (da da isti department a Elektricari i Elektronicari, ma kako to sada odjednom!!!??) a putnicke brodove necu niti spominjati!?
Sto se tice place izmedju Elektricara i ET-a una Putnickima je razlika oko 6000 $ godisnje a u Offshoreu oko 15000 $... interesantno??
Da ti idem u detalje nevidim razloga jer ionako vidim da ti imas drukcije predrasude o poslovima na brodu. Neznam sta si, ko si i di radis, ali svaki posao triba postovati u danasnje vrime.:kafa

Zdrav bio !!!
Struja , ne siječam se da su se igdje spominjale cifre i plaće ?
Kakva ljubomora , ebote Å¡to treba nacrtati , aj bukvalno , brod ilil bilo Å¡to od objekata na moru , NOVOGRADNJA . Znaći tehnologija zadnja , električar na brodu , nema elektroničara , a rijeÅ¡ava se i elektronika .
Na papiru postoji razlika elektroničar i električar , ponavljam to na brodu niÅ¡ta ne znaći u obavljanju posla .
Sve isto , nego reci mi od elektronike ili elektroničari , Å¡ta ste to rijeÅ¡avali baÅ¡ elektronski , da i mi sa foruma dobijemo uvid ili barem neÅ¡to naučimo , to me zanima . I na kojem kriteriju se određuje da li ukrcati elektroničara ili električara na brod .
Čuj Struja , elektroničar na LoÅ¡injskoj sigurno nema jaću plaću od električara na Maerska :uzdravlje
A tenzija nema ama baš nigdje .
A Å¡to se tiće ljubomore Å¡to ne bi bio ljubomoran na kako Fico kaže "priučene kovaće" koji deru lovu , a ne na elektroničare .
Ajoooj zijevanje me ide , dajte malo življe .
Kako kaže Fico , svaki sa tri razreda osnovne može biti električar (čitaj svaki idiot ) , to nije vrijedjanje , hahahah aj daj molim vas
I di ste se osjetili uvrijeđeni??? A da niste bocnuli , aaa

Prvotno napisano od srelec

jedino sta su uspili s tim brevetom stavit vise ljudi u porezni sustav ali to je neka druga prica
pametnome dosta

Last edited:
I opet , tko te pita za plaću ????
I opet , ..auhhhhhhh

Po tebi onda nema niti razlike izmedju svih officira na mostu jer svi znaju "vozit" brod.A za priucene kovace se slazem s Ficom jer ionako je pola od njih pjandura i stoji na brodu da bi odgovarao na telefon i slalo mail (iako im za to nekada triba pisati uputstva, npr. pod 1. upaliti comp pod 2. locirati mis i tastaturu ... pod 3. malo veci problem kako se ulagirati... itd.. .... ). Ma Bjavo i tebi , odlično rečeno , pa reci mi razliku osim Å¡kole i toliko spominjane plaće .
Da ti pojednostavnim : Može li električar raditi na istom objektu posao elektroničara ?? Ako ne , molim , zaÅ¡to ne .Ili kako ti kažeÅ¡ "voziti brod":D

Last edited:
I opet:
pod 1. Naslov teme ti sam kaze sve
pod 2. Placa spada u razlike!!
pod 3. ja nespominjem placu ja spominjem razliku u placama
pod 4. itd
pod 99. auhhhhhhhhh
:kafa

I opet , ..auhhhhhhh

Last edited:
Auhhh
Evo post ... www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/dok...IZJEDNACAVANJE_STUDIJA_KRACEG_OD_3_GODINE.pdf

pod 1. Procitaj na stranici 6 :D
pod 2. Valjda znas razliku izmedju strucnog naziva i srednje? :p
pod 3. ili ti stvarno spadas u "priucene" kao sta je Fico spomenuo? :hihi
pod 4. Toliko spominjane place????? Nerazumim, ko to spominje place?? :confused:
pod 5. Zavisi o kojem objektu je rijec? (Može li električar raditi na istom objektu posao elektroničara) ;)
pod 6. Netribas ti meni pojednostavljat jer dovoljno te svi razumimo odi :kafa
pod 7. Auhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :cool:
pod 8. :udriglavom

:mad:

Oli ti je zavrsila gvardija pa si offline !??? :cool:

I opet , ..auhhhhhhh

Po tebi onda nema niti razlike izmedju svih officira na mostu jer svi znaju "vozit" brod.A za priucene kovace se slazem s Ficom jer ionako je pola od njih pjandura i stoji na brodu da bi odgovarao na telefon i slalo mail (iako im za to nekada triba pisati uputstva, npr. pod 1. upaliti comp pod 2. locirati mis i tastaturu ... pod 3. malo veci problem kako se ulagirati... itd.. .... ). Ma Bjavo i tebi , odlično rečeno , pa reci mi razliku osim Å¡kole i toliko spominjane plaće .
Da ti pojednostavnim : Može li električar raditi na istom objektu posao elektroničara ?? Ako ne , molim , zaÅ¡to ne .Ili kako ti kažeÅ¡ "voziti brod":D

Last edited:

Ima li elektricara koji imaju znanja i vjestine za vozit brod?
Ima li elektricara koji imaju znanja i vjestine za biti upravitelj stoja?
Ima li elektricara koji imaju znanja i vjestine za raditi posao elektronicara?

Ima ih, ali nemaju kvalifikacije. I tocka!

P.S. ovo se ne odnosi samo na elektricara, odabrao sam to zvanje radi teme!

Po tebi onda nema niti razlike izmedju svih officira na mostu jer svi znaju "vozit" brod.A za priucene kovace se slazem s Ficom jer ionako je pola od njih pjandura i stoji na brodu da bi odgovarao na telefon i slalo mail (iako im za to nekada triba pisati uputstva, npr. pod 1. upaliti comp pod 2. locirati mis i tastaturu ... pod 3. malo veci problem kako se ulagirati... itd.. .... ). :D
Sta se tice razlike izmedju elektronicara i elektricara rekao bi da je razlika u samoj skoli velika, a u poslu zavisi di i za koju firmu radis. Vidim da nisi bas upucen ali npr u Offshoreu tesko da ce Elektricar dobiti posao E.T (Electronic Tech), a u departmentu ih ima po cetvorica (da da isti department a Elektricari i Elektronicari, ma kako to sada odjednom!!!??) a putnicke brodove necu niti spominjati!?
Sto se tice place izmedju Elektricara i ET-a una Putnickima je razlika oko 6000 $ godisnje a u Offshoreu oko 15000 $... interesantno??
Da ti idem u detalje nevidim razloga jer ionako vidim da ti imas drukcije predrasude o poslovima na brodu. Neznam sta si ko si i di radis, ali svaki posao triba postovati u danasnje vrime.:kafa
stena Electrician

prvo skola je skola i mora se postovat tj priznat.

drugo moras shvatit da je ziblja sve relativno i svugdje je razlicito tumacenje et i elect
primjer bio sam s kovacem s kojim bi trebao pripremiti se prije razgovora o elektronici na drillu
tako da ako nesto generaliziras to samo govori o tebi

sta je covjek koji ima srednju skolu elektroniku (znaci imao je impulsnu i digitalnu elektroniku predmet analognu elektroniku etc) on je elektricar? ili elektrotehnicar? ili elektronicar?
svjedozba mu je elektronika

jedna bager iz 2002 godine ima 24 klijenta i 27 I/O skatula sa rs5000(to je ipak mercedes za s7)
i vec onda je bio napredniji ili podjednak brod drillmaxu
posal je drzao jedan struja(nama et ili elect) i jos jedan za minjat lampe
toliko daleko je otislo da i govnara je na loggin tako da seik ili gazda u alstu zna kad je u alarmu i koliki je level ili jeli ko otvara koji ventil
za priblizit zamisli dp,drilling paket,pms,radare ,VDF(ovi su drugaciji od ABB sta imas ti i vise je software unutra i mogucnosti manipulacije,ECDIS i ostalo sve na svakom klijentu tj ako treba na laptopu u tvojoj kabini

na klasicnim brodima et elect je mlacenje prazne slame i sistem da te firma plati manje pogotovo nasi kriminalci
jer covik je jedan i radi sve(kako su to rijesavali prije??)

brevet koji vi posjedujete je oznake HR/3,2 ili nesto slicno tj cro brevet a vridi koliko i cro osobna u Singapuru

placa sta si spomenia opet je relativno
kos mene je obrnuti primjer nego kod tebe placa i duznosti, s time da je razlika i veca u korist struje
fire i gas allarm,bilge alarma klasicnim brodima rade asistenti struje letrike elektronike (jer vise mi nista nije jasno od vaseg naziva) na drillu je to naucna fantastika od posla
osobno bi volia imat manje 2,3Tusd radit noc i pizdit ludo i ne slusat gluposti po danu na mitinzima

tako da je tema zbilja otisla predaleko i postoje razni primjeri i misljenja

ja osobno djelim svoje kolege na one koji pizaju i one koji mlate slamu

temu bi trebalo zatvorit:(

Last edited:
A čitan ovo nemogu virovat, elektricar/ elektronicar meni svejedno jer većina niÅ¡ta ne radi, a i svakakvih san se nagleda....a to električar sa 3 godine Å¡kole oficir, svaka cast , neka se ne uvride svi ali nazalost zbog vecine tako miÅ¡ljenje iman.evo neki dan dode mi trči i govori da struja spaja 4 zice 2 ure pa ga je pita jel mu triba pomoc, kad je zavrÅ¡ia, i doÅ¡a gore, nebi da je radija kosuljicu od sulzera96rta, pita san ga da mi pokaze posao koji je radija cili dan, pa se crvenija.
@struja
Uzalud vama i diagrami vaše znanje o manevri, ili vještinama strojara, kad neznate kako rade uredaji, pa cak jedan mali separatoric

Last edited:
Back