Novi list i clanak o nama
Novi list i clanak o nama
Dobar dan svima,
Nakon sto sam cuo o ovoj internet stranici,a malo sam i procitao komentare nisam mogao da se ne registriram i posaljem svoj komentar,a posebno iziritiran
komentarem Brazzadura.Prvo sam bio iziritiran,a poslije i nisam, a poslije cu napisati zasto.
Prvo, da recem da apsolutno podrzavam prosvijedni skup.Nazalost necu biti doma,ali cu i ja dati svoj doprinos tako da cu isprintati poziv na prosvijedni skup i obavijest cu okaciti u salonu na brodu tako da svi vide i da znaju.Takodjer cu poslati mailom na 15tak brodova moje firme na kojima su nasi te cu zamoliti kolege da i oni okace obavijest u salonu.Predlazem da i ostale kolege naprave ist

vo sa porezom nije normalno jer mi svi znamo da drzava pomorcima nikad nista nije dala i da je najveca laz da smo pomorska zemlja.Primorska to da,pomorska sigurno nismo.To najbolje mi znamo koji smo skupili pecata i pecata, godina i godina u matrikuli.Zasto placati porez drzavi u kojoj ni ne zaradjujemo,koja nam nije ni nasla posao,koja nam ne garantira posao ni zastitu radnih prava nego smo prepusteni samim sebi.
Drugo,a to je ono sto mi je diglo tlak,a to je beneficirani radni staz.
Svi mi dobro znamo da ce nas svaka kompanija uzeti dok mozemo trcati po kuverti,po balasnim i cargo tankovima,strojari po i oko makinje...Dobro znam (a i vidim)da pomorac kad prebaci 55tu godinu da sve teze i teze podnosi ovaj sve veci napor i sve brzi ritam jer kosti pocinju boliti.Da ne govorim da recimo ukoliko firma zamjeni recimo nase sa nekim drugim nacionalistima (sto je vrlo cesto)da onaj pomorac od 55 godina vise jednostavno ne moze naci posao jer ga nitko nece uzeti,nitko nece uzeti i platit onoga koji ne moze trcat i orat po brodu.Hoce li mu Brazzaduro onda naci posao?Ili drzava?Zato pod hitno se izboriti za beneicirani radni staz jer ima poprilican broj ljudi koji jednostavno ne mogu pratiti ovaj ritam pogotovo kad prebace 55 godinu,a i malo ga ko hoce uzeti.
Citam prijedloge da se ukine placanje mirovinskog jer cemo se mi sami izboriti za mirnu starost.Apslutno sam protiv toga jer mozda se neki i mogu izboriti,ali neki ne mogu.Ja sam pomorac,a ne biznismen.Zato cu i dalje nastaviti placati mirovinsko.
Trece, zdravstveno,
Mi placamo zdravstveno za period proveden na brodu.Ma koja glupost.Pa mi smo osigurani preko firme kad smo na brodu,pa ako te i zaboli zub mozes ici u zubara.Sad mi placamo doma zdravstveno za vrijeme kad smo na brodu.Znaci placamo nesto sto ne mozemo uzivati.Barem ja nemam mogucnost biti na dva mjesta u isto vrijeme.
Cetvrto povlacenje novca,
Nemojte biti naivni i odnjeti novac u Crnu Goru ili u Neum.To je preveliki rizik te drzave i banke tamo mogu sutra propasti stoga predlazem da novac ostane u nasim bankama,ali ne na racunu da netko radi sa mojim novcem.Predlazem da uzmete sef u banci (oko 500 kn godisnje)dignete novac sa racuna i stavite ga u sef.Banka gubi moj novac (ne moze s njim raditi) jos ti ga cuva tako da ste mirni od kradje,a kad zatreba podjes u banku i uzmes koliko ti treba.Mislim da je to puno sigurnije od Crne Gore i Neuma,a ucinak je isti.
Peto zasto se ne ljutim na Brazzadura.
Ja sam iz Dubrovnika i na radio Dubrovniku ima emisija koja se zove Moreplovi.Jednom bio gost predstavnik SPH iz Dubrovnika Vanja Glavocic i sad on prica kako je tesko danas navegat,da je strasan ritam (netko mu isprico) pa se izleti da on nije lud danas navegati.Znaci mi koji naveganmo smo ludi.Mozda je i upravu,ali barem suti kad od nas zivis.Tako isto i Brazzaduro,sto ce on ni nezna kako danas izgleda navegati,mozda nas i drzi ludim s toga predlazem da se osnuje novi sindikat kojim bi upravljali cetri pet ljudi na dobrovoljnoj bazi (uvjet je da aktivno navegaju).Zasto cetri pet.
Pa zato da netko uvijek bude doma dok su ostali na brodu.Tako da onaj sto te zastupa da zna sto zastupa i sto trazi.To je nemoguce provesti kroz SPH jer su se ovi uhljebili tu do penzije,vjerovatno vec i znaju ko ce ih zamjeniti sutra kad podju u penziju.Zamisli sad da neko Glavocicu kaze ajde na brod.Odgovor bi mu bio

a nisam lud.
Nadam se da nisam bio preopsiran da nisam zauzeo puno prostora pa ako netko zeli procitati i moje misljenje o svemu ovome sto okupira zivot pomoraca u zadnje vrijeme bit ce mi drago.
Pozdrav svima koji zive od kruha sa sedam kora,a sve mi se cini da od pomoraca dobro zivi i ostatak hrvatske.