Promjena mjesta boravka i troskovi zivota diljem kugle

picard

New member
Tema bi sluzila kao rasprava na pojam koji nam je svima poznat,40% pomoraca nakon odradjene karijere bira posao u uredu na kopnu bio to rad u agenciji(nekoj organzaciji tipa IMO, offshore ili nekoj gigantskoj firmi(seadrill,shell)),superintendent ili nesto trece.
Vecina pomoraca je se zbog prilike toga posla rasprsila diljem kugle,pa da malo otvorimo topic koliki su troskovi zivota sa tom placom.Vecina superintendenta je zivi na relaciji croatia-"neka strana zemlja".U Koreji cujem place su im u americkim dolarima,i zavisi o kompanije do kompanije malo losije otprilike imaju 3-4k dolara.Kakvi su troskovi zivota tamo i isto se odnosi na zemlje koje su navikle na visoki standard tipa Singapur,Aussie,Norwey,UK,Canada,Dubai.Iako isto tako imam dosta informacija na tu temu pa da podijelimo.I da kad bi bilo pravo vrijeme za ostavit se "mora" i krenuti sa poslom na kopnu.

Tema bi sluzila kao rasprava na pojam koji nam je svima poznat,40% pomoraca nakon odradjene karijere bira posao u uredu na kopnu bio to rad u agenciji(nekoj organzaciji tipa IMO, offshore ili nekoj gigantskoj firmi(seadrill,shell)),superintendent ili nesto trece.
Vecina pomoraca je se zbog prilike toga posla rasprsila diljem kugle,pa da malo otvorimo topic koliki su troskovi zivota sa tom placom.Vecina superintendenta je zivi na relaciji croatia-"neka strana zemlja".U Koreji cujem place su im u americkim dolarima,i zavisi o kompanije do kompanije malo losije otprilike imaju 3-4k dolara.Kakvi su troskovi zivota tamo i isto se odnosi na zemlje koje su navikle na visoki standard tipa Singapur,Aussie,Norwey,UK,Canada,Dubai.Iako isto tako imam dosta informacija na tu temu pa da podijelimo.I da kad bi bilo pravo vrijeme za ostavit se "mora" i krenuti sa poslom na kopnu.

Zanimljiva tema.
Mislim da je san svakog ostavit se broda i radit nesto drugo u krajnjem slucaju i u struci na kopnu.
Dok je Offshore bija na vrhuncu dosta nasih je bilo po Emiratima za odlicne novce i uvijete radilo doli.

Koliko znam po Le Havru,Liverpoolu,Antwerpenu placa im ke u eurima i ne mogu se sjetit koliko sad sisa barem onima sta su provjeravali tankere,tamo istocno oko koreje imali su oko 4k dolara i trali bi sa papirima,doduse ovo nije samo tema o njima vec o svemu sta se tice posla na kopnu i lokacija.

Odlicna tema picard

smatram kad covik napravi kucu i neke druge potrebe u zivotu da bi triba se zaposlit na kraju (idealno doma tipa lucka kapetanija) i bez kredita zivit doma sa zenom i dicom i slavit rodjendane djecje s njima a ne priko skype.

ali tome tribabtezit a ne zalecat se kupovinama (standsrdom) koje nam odluce put da cili zivot provedemo na brodu jer ga nemozemo drukcije odrzavat

@Dalmos

I onda je svizac zamotao cokoladu.
- posao u kapetaniji se zna za naredna tri koljena tko ga dobiva
- drzava guli dje stigne i moze se ocekivat i kvalitetan "zub" od iznajmljivanja (porez) u buducnosti
- na kraju krajeva, kuce, bazene, stanove treba i odrzavat bar nekolicina zaposlenih, agencija plus rezije. Sve to treba placat..
Tako da doma bez posla od cirka 1500-2000€ mjesecno ne mislim ni gledat.
Prije se odselit, ja bi najradje u Juznu Afriku, al zenu strah kriminala...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

sta se tice posla na kopnu u hr, faststream je nudio excursion managera kao shore based posao za nekih 3600$ prije dva mjeseca,naravno radis u hr a novac stize iz uk

Odlicna tema.
Ali moram se sloziti sa CC-om zivot u Hr je skup i pojede te sa svih strana.
Sto se tice zivota vanka znam kada sam 2014 bio u Koreiji i pricao tamo sa nasim ljudima koji rade po brodogradilistima (ovo je bio Hyundai ali rade i u Samsungu, bio je nas covjek koji je dosao za vikend iz Sangaja ) lova im je isla do 250 keka dolara godisnje zavisno o poziciji i firmi. Dakle pricam o superintendetima za boju, masineriju, safety i slicno. Koliko od toga ode na porez ne znam ali znam da nisu nista placali u Hrvatskoj. Ugl svi su imali i osobne aute i motore tamo.A zivjeli su u iznajmljenim kucama.
E sad kvaliteta njihovog rada je nesto drugo ali to je vec sada i druga prica....
Zivot van Hr paaaaa ne znam meni je Bosna nekako najbliza jer tamo si prakticki doma a zivot je osjetno jeftiniji. :confused:

A ja sa svim nasim masterima i kapima sto sam bio, nisu bas zeljeli ic radit na kopnu jer im se to nije nesto isplatilo, placa im je bila manja nego na brodu, a isto si odvojen od familije, tako da je njima bilo bolje navigat, recimo moja bivsa firma je trazila dosta za ured, al skoro nitko nije tio ic od nasih, onda dodu indijci kojima je to super, i sad ova firma kad ima novi projekt moras ic u skver, radis jedno 3 mjeseca, pa dobijes 2-3 tjedna slobodno, ili radis cijelu godinu, pa dobijes jedno 2 mjeseca slobodno u komadu, to mi nije nesto napeto. Ovaj tu jedan rumunj je radio kao superintendent na cypru za neki management, 70000 eur godisnje je placa. Meni je najzanimljivije kad bi prestao ic na brod, naci nesto doma, tipa drzat neke tecajeve i slicno, ili privatno pocet nesto.

ima nasih superintendenta sta rade u koreji za drilling firme tipa seadrill i ostale,to i nije toliko lose...

@Dalmos

I onda je svizac zamotao cokoladu.
- posao u kapetaniji se zna za naredna tri koljena tko ga dobiva
- drzava guli dje stigne i moze se ocekivat i kvalitetan "zub" od iznajmljivanja (porez) u buducnosti
- na kraju krajeva, kuce, bazene, stanove treba i odrzavat bar nekolicina zaposlenih, agencija plus rezije. Sve to treba placat..
Tako da doma bez posla od cirka 1500-2000€ mjesecno ne mislim ni gledat.
Prije se odselit, ja bi najradje u Juznu Afriku, al zenu strah kriminala...

Slazem se sa vecinom tvog posta ali sam jos uvik u pozitivnom mode od svjetskog prvenstva. (Otriznit cu se brzo nazalost) Zato sam i naveo zivot u HR mda nije tema threada. Ali ja sam tia davno prije odselit u Australiju ali zena nije tila ni cut, a nedavno ima par godina me pitala da sta miskim o tome da bi ona cak sad i otisla jer nevidi buducnost za nasu dicu u HR.

sve u svemu ponavljam dobra tema ali da napise neko iskustvo ko je to proba ili upravo radi bilo bi super

Slazem se sa vecinom tvog posta ali sam jos uvik u pozitivnom mode od svjetskog prvenstva. (Otriznit cu se brzo nazalost) Zato sam i naveo zivot u HR mda nije tema threada. Ali ja sam tia davno prije odselit u Australiju ali zena nije tila ni cut, a nedavno ima par godina me pitala da sta miskim o tome da bi ona cak sad i otisla jer nevidi buducnost za nasu dicu u HR.

sve u svemu ponavljam dobra tema ali da napise neko iskustvo ko je to proba ili upravo radi bilo bi super

Dalmos, Za djecu nikad nije kasno, ti im možeš omogućiti dobro obrazovanje a oni svoju budućnost mogu tražit gdje žele. Za tebe je sada već kasno, a koliko kod apsurdno to bilo ti uživat ne možeš nigdje ko doma.

Meni je zbog malog najbitnije. Vanka ga u dobru skolu, od osnovne upisat. Da nauci 2 jezika jos, imat ce zdrave temelje i svjetonazore za dalje.
Ja se mogu svugdje prilagodit osim u Koreji, tamo sam u skveru bio 3tjedna i nije mi pasalo.
Najradje Australija ili Novi Zeland. Middle east ko kakav superitendent ili cargo surveyor kod Nakilata ;)

Dobra tema. iako moj je plan isti kao i 90% nasih pomoraca misli, navigat sredit nesto doma da bude mjesecni prihod dosta za lip zivot, NE prezivljavanje, i onda napravit jedna dobra gradela sa matrikulom i svim brevetima....

Slazem se sa vecinom tvog posta ali sam jos uvik u pozitivnom mode od svjetskog prvenstva. (Otriznit cu se brzo nazalost) Zato sam i naveo zivot u HR mda nije tema threada.

U HR je euforija trajala svega 5 dana koliko se i predvidalo dok nije vlada izasla s vjestima i planovima (koje su naravno pripremali dok je narod bija zaokupljen s nogometom) da ce kupiti 1000 novih vozila.Cijeli uspijeh nogometasa je osa brzo u drugi plan.

Danas ako imas para svugdi ce ti za dicu biti dobro.Ako mu mos isfinancirat neku vrhunsku skolu.
Nasi sta su u Emiratima vecini su dica isla u internacionalne skole skupa s dicom tajkuna i seika.Obrazovanje na najvecem nivou i ucenje 2-3 jezika u startu.
Ako se pak ostane u HR i to ti mogucnosti dopuste dicu se uvik moze poslat na skolovanje u London ili u neku drugu zapadnu prijestolicu.Tako to inace rade ovi nasi tajkuni sta su boga i vraga pokrali.
Moje misljenje je da za nas bi bio najbolji zivot u Australiji negdi na obali ili Amerika tocnije Kalifornija jer su slicne klime kao kod nas i lako bi se prilagodili a i na takvim mistima je dosta nasih iseljenika tako da bi se i brze snasa u svakom pogledu.
Kanada je dobra ali su velike zime gore.Znam ljude im mista mi sta su se bas radi toga i vratile doma.

Sto kaze npk nece ti nigdi biti ka doma.To je istina zato i svi pokusavamo sebi naci neki dobar put da se skinemo s broda i doma zivimo solidno,mada meni nebi bija problem ni poci zivit negdi vanka za stalno s tim da imam liti godisnji za doci doma i eventualno Bozicne praznike.

Vancouver ima cistu ariju,i pogodno je mjesto za smjestiti se sa obitelji,nije toliko ni hladno u njemu vise je chill,sto se tice skolovanja u UK sada cu reci nesto.Sve ovisi o vlastitom trudu i to sam cuo od momaka koji se skoluju gore.I da niti jedan faks u hr nit je dobar nit je dostatan,ukljucujuci i razglaseni FER a i matematiku pomorskoga.Pitao sam ih kako su osli gore,prvo su ocrnili fakultet na kojem studiraju a jedan je od boljih,i zatim rekli svojim trudom.Jer su sidili za stolicom 12 sati dnevno i imali dosta neprespavanih mjeseci.Sada su na usavrsavanju na Cambridgu, i jos dva elitna faksa gore.I da svi kazu ako sam neces radit na sebi dzabe fakultet i ostalo.Papci sa FER'a vecinom mastaju o Rimcu pa zamalo ubiju covjeka.Rijetko koji,jedno 6% osnuje svoju firmu koja se bavi elitnim softwareom i rade za top firme.Australija je za obitelj odlicna,jedino brat bratu doli je normalna velicina pauka koji 15cm promjera a zmije da ne spominjem.Nadoknade oni divljinu sa socijalnom drzavom pa im je bolje nego Raulu u HR.Place doli u land down under su isto odlicne.I doslo je to toga da je i sami Rim pomalo postao ljubomoran i izjavili su davno da se ne triba povoditi tim novim uvijetima koje nudi Aussie.Vancouver je ista stvar samo niza temperatura.
Politicka situacija u Australiji je nesto malo drugacija,imaju problema sa nadzorom od strane Kineza koji ih smatraju americkim i uk outpostom a ne stvarnom drzavom.
No to i nije problem ako si na firmi tipa OOCL...

Jedina lokacija Hrvatska , ja nebi isao ziviti nigdje drugo na svijetu da mi daju 100 milijardi dolara , nema tih novaca za koje bi napustio hrvatsku jer smo centar svita i tribali bi poceti izvoziti nas zrak dalmatinski

Radi san u 2 navrata u državnoj ustanovi na ugovoru o dijelu. Kad san tia se povuč od navigacije i prijavia se na natječaj doslovno je bila nemoguča misija ga proč i čavla me je svako di je god stiga. Po uvijetima sa stažom bilo onim kopnom i morem sam tuka svu konkurenciju štimanje određenoj osobi koja je btw tada bila ui trećem misecu trudnoče je išlo daleko da uz testiranja na institut di je dobila sve odgovore na pitanja štimalo joj se i psihotestove na zavodu za zapošljavanje da ima sve čistu destku. Od plovidbenog staža je imala kadeturu na SSMovom brodu restoranu koji je bia cilo vrime vezan u rijeci. Tako da ko god misli bilo di probat se probit na kopnu bilo do kapetanije ili neke druge pomoirske ustanove može zaboravit slobodno osim ako nema debelu političku vezu. I plus nek dođe sa jačim backgroundom navigacije nek se odmah pomiri sa žestokim šikaniranjem jer profil ljudi koji radi u takvim ustanovama je u nas ne dalje od kadeture možda jednog broda za terca. Koliki broj ljudi ima titulu kapetana duge plovidbe a mora nisu vidili je frapantno i mislim da je više manje to svakom jasno.Tako da je C.C. najbolje opisa situaciju u ustanovama a posebno kapetaniji do nekog pedestog koljena jedino di imaju problem za ljudima su ispostave na otocima pa ko voli na osamu za nikakav novac i figtanje sa lokalnim ribarima može probat.
Što se tiča superintendent pozicija jedna od mojih bivših firmi Zodiac je imala problem da nitko nije tia im doč za tu poziciju. 5000GBP plača ali ne pokrivaju troškove života u Londonu stalno se letilo i radilo.Naravno rusi su iskoristili priliku odlazili u offic ka 3.palube postajala inspektori i iza se vračali za čifove na brod i tako kombinirali jedno i drugo i naravno gurali jedni druge. Od naših niko nije tia naravno tokom godina se i jesmo osuli od tamo upravo zbog istog razloga.
Sada radeči s Englezima svi dođu s ciljem zaradit i otič na kopno samio kvaliteta rada kod njih i kod nas u bilo kojoj ustanovi je neusporediva. O razlici o plačama ne triba ni govorit kad san in reka di san radia i u kojoj ustanovi koja je btw međunarodno priznata putem IHOa ostali su frapirani zašto sam se vratia plovit.
Strojari čak imaju lakšu šansu se kod nas probit na kpnu putem raznih tehničkih poslova održavanja i ostaloga ali ka nautičar u nas se ima jako mala šansa za pronač posal a i ako ga pronađeš bit če to toliko nikakav novac i poso da če se odma pokupit na brod.Najbolji je primjer kad mi je tip iša u marini prvo predstavit poso rada u charteru jahti a ono ispalo da zamaskirano traži perače brodova. Otresa mu soužvu o glavu i objasnia da je moja kadetura prošla prije 10 godina i da lova studente da mu peru brode a ne mene.Ko god je nautičar mora se pomirit da mu je poso vezan za brod u ovakvoj banana prčiji najbolji poso osim ako mu zdravlje i psiha ne dozvoljavaju daljni nastavak karijere. Ja sam želia u 2 navrat u nas pronač iole normalan posal na kopnu i porestat s navcigacijom bez nekih specijalnih razloga i bila je nemoguča misija. Pokušaj zapošljavanja na jadroliniju iako imaju toliki manjak ljudi isto samo ako si HDZovac. Ljudi koji su gradili tu firmu godinama ne mogu ukrcat nikog svog tamo toliko o tome.

Last edited:
Back