Prebacivanje ili pocetak na offshore

Ne slusaj ti sto ti ovi pricaju, to je samo ljubomorna raja koja se nije sjetila ici u offshore u pocetku svoje karijere nego im je sad na pragu mirovine puklo iz guzice u glavu da su od pocetka mogli dizati pare i imati kratke ugovore umjesto sto su po svim svjetskim morima i vukojebinama ponosno pleli svoje zlatne trakice po ramenima. E sad bi oni kratke ugovore i puno para ali ne ide, nitko ih nece jer nemaju iskustva u offshoreu nego su samo pisljivi kapetani, cifovi i upravitelji sa kontejnera, cruisera, vlcc-a a to ti u offshoreu stvarno nista ne znaci. A i ne vole ih jer se cesto vole praviti pametni i znaju komplicirati s nepotrebnim stvarima kojima u offshoreu nikako nije mjesto. Ti budi pametniji od njih i odmah odi u offshore. Zasto bi se valjao po oceanima, koji ce ti klinac mjerenje devijacije magnetskog kompasa i odredjivanje pozicije sekstantom, stabilitet, draft survey i slicno. Da ne govorim kakve sve bolestine mozes pobrati po lukama, lako se navuces na blud i nemoral, a cesto nema ni interneta na takvim brodovima. A i ugovori su im nenormalno dugi. Budi pametniji i ne slusaj one koji ti pricaju da to moras proci da bi bio dobar pomorac. Odmah u glavu i ne zajebavaj se sa ovim malim firmama nego pucaj odmah na drilling. Evo ja sam isto gresku napravio pa me sad nikako nece na taj drilling jer kazu da imam previse iskustva na ovim kantama od suplajera i da kako ce oni mene nauciti voziti drillshipove kad ja znam samo sa malim brodovima. I btw, korisnik Bilic ti je tako nekako krenuo, on ti ima dobra iskustva i neke kontakte s nekim njemackim drilling firmama koje su mu kasnije bile odlicna referenca za car i livestock carriere (on kaze da je tamo buducnost) pa mozda moze pomoci.
Sretno!

Mislin da ovo sto si napisa nije lipo i omalovazavajuce za dosta pomoraca,a i onih koji ne mogu raditi u offshoru zbog x faktora,a ima i onih koji nemogu podnit valjnje.....ja sam osobno zaradiva strikice na skoro svin vrstama broda,a sad evo na offshoru gledan momke(kadete a posli trece)koji nauce otvorit 2 ventila i misle da znaju sve,a onda kad zacrni iz cimunjere pa se cude zasto se minjaju sprice.....lipo je tu radit i to se slazem,ali nekog iskustva triba imat i mislim da se postepeno treba napredovat u karijeri,to pucanje na drilling bi moglo bit kobno jer nakon dugog cekanja doma,neznan sto more bit dobro,ipak mislim da je bolje za pocetak uzet posa bilo di,a i nezelin podsicat kako dosta mladih odi na forumu cekaju misecima doma.8

ako je sarkazam nije bia dovoljno naglaÅ¡en. ja sam bia u offshoreu. poanta je da mladim ljudima udara u glavu lova i odmah bi krem dela krem. a to triba zaradit i imat sriće. a da li je srića u offshoreu, nekima je nekima nije. kolega mladi pomorac cili život sanja offshore ka oni igrač Å¡ta je tek potpisa za novi klub i to mu je bila želja cili život hehe. sanja , a ne zna Å¡ta sanja. ja mu se nisam tija miÅ¡at u snove sa ili bez sarkazma. kratki ugovori danas postoje i kod brodova koji nemaju veze sa offshoreom tako da.... ne da mi se viÅ¡e. u debelo uho teÅ¡ko je zabosti nježnu riječ.

Kolega nemoj me krivo shvatiti, moja prethodna poruka je bila cisti sarkazam. Svjedok sam kako se ljudi sa iskustvom i jako puno strika pokusavaju bezuspjesno progurati u offshore pa mi je smijesno kada se pojavljuju ovakve pametne glave koje bi odmah sa faksa u offshore jer su culi da je tamo lijepo raditi, da su ugovori kratki a place dobre. Kamo srece da je tako, ja bi volio da ljudi imaju mogucnost izbora ali stvarnost je ipak malo drukcija. Sto nikako ne znaci da ja stovanoj ambicioznoj gospodi ne zelim da uspiju u onome sto zele, dapace, svima im drzim fige da uspiju.

Zivija i sori krivo san razumija:uzdravlje

Ne slusaj ti sto ti ovi pricaju, to je samo ljubomorna raja koja se nije sjetila ici u offshore u pocetku svoje karijere nego im je sad na pragu mirovine puklo iz guzice u glavu da su od pocetka mogli dizati pare i imati kratke ugovore umjesto sto su po svim svjetskim morima i vukojebinama ponosno pleli svoje zlatne trakice po ramenima. E sad bi oni kratke ugovore i puno para ali ne ide, nitko ih nece jer nemaju iskustva u offshoreu nego su samo pisljivi kapetani, cifovi i upravitelji sa kontejnera, cruisera, vlcc-a a to ti u offshoreu stvarno nista ne znaci. A i ne vole ih jer se cesto vole praviti pametni i znaju komplicirati s nepotrebnim stvarima kojima u offshoreu nikako nije mjesto. Ti budi pametniji od njih i odmah odi u offshore. Zasto bi se valjao po oceanima, koji ce ti klinac mjerenje devijacije magnetskog kompasa i odredjivanje pozicije sekstantom, stabilitet, draft survey i slicno. Da ne govorim kakve sve bolestine mozes pobrati po lukama, lako se navuces na blud i nemoral, a cesto nema ni interneta na takvim brodovima. A i ugovori su im nenormalno dugi. Budi pametniji i ne slusaj one koji ti pricaju da to moras proci da bi bio dobar pomorac. Odmah u glavu i ne zajebavaj se sa ovim malim firmama nego pucaj odmah na drilling. Evo ja sam isto gresku napravio pa me sad nikako nece na taj drilling jer kazu da imam previse iskustva na ovim kantama od suplajera i da kako ce oni mene nauciti voziti drillshipove kad ja znam samo sa malim brodovima. I btw, korisnik Bilic ti je tako nekako krenuo, on ti ima dobra iskustva i neke kontakte s nekim njemackim drilling firmama koje su mu kasnije bile odlicna referenca za car i livestock carriere (on kaze da je tamo buducnost) pa mozda moze pomoci.
Sretno!

Alo miki
O cemu ti
Jese lova na offshore-u zaradi mukte
Koliko covik moze navigavat na offshore-u.do 65 jeli
Pa drito u grob
Ja bi prije isa za npr. Mastera na Uljanika nego na bilo koji Offshore
Oni sta razumiju znaju sta ocu rec
Ne razumin fascinaciju danasnje omladine offshore-om
Kolike su to basnoslovne cifre u pitanju
A sta se tice ugovora.to su pizdarije.
dovoljno je da si doma koliko i na brodu.bija ti 1-1,2-2 ili 3-3 sve to dode na isto
Kakve su kabine na offshore-u
Zajednicki tus,metar za metar.

40,50 metara brod u sjevernom moru naprimjer.dusu bogu a bog je nece
Ja san drifta 4 dana isprid Imminghama na full nakrcanom panamax-u zbog nevrimena
Na sesuli od 165 metri san se naginja 40 gradi isprid Rotterdama
Da se razumimo
Offshore je u redu za ljude tipa mehanicari,dizalicari,varioci pa mogu namlatit lovu u par godina i crta.

Send from my Mobitelnik

Alo miki
O cemu ti
Pa drito u grob
dovoljno je da si doma koliko i na brodu.bija ti 1-1,2-2 ili 3-3 sve to dode na isto
Ja san drifta 4 dana isprid Imminghama na full nakrcanom panamax-u zbog nevrimena
Da se razumimo
Offshore je u redu za ljude tipa mehanicari,dizalicari,varioci pa mogu namlatit lovu u par godina i crta.
Send from my Mobitelnik

Slažem se s tobom Jose. Ako brodari gledaju da Å¡to jeftinije prođu s posadom na bulk,tank,cont,fpso itd
ista politika će bit i na offshoreu(koji mene btw ni malo ne privlači)-ni meni nije jasna ta jagma za
offshoreom.
Čuo sam iz prve ruke da posada tamo krade naftu(područje Nigerije) i prodaju lokalnim
hohÅ¡taplerima. Tu dobro dodatno zarade. To bi mogao biti problem za religiozne ljude Å¡to se tiče
onoga NE UKRADI!
Ali da ljudi na offshoru značajno bolje zarade i da je to kvalitetniji život od ovoga na LNG,oilu itd
ne vjerujem. SVAKO ima svoje želje. Korisnik Bilich bi htio na livestock, ja na kruzera ili LNG,
beerseeker voli drill ships,neko drugi bi opet na FPSO itd itd......
Neko će radije zaradit neÅ¡to manje ali da je na vrsti broda koja se njemu sviđa i gdje se on
osjeća zadovoljno. MISLIM da je to poanta ove priče. Uzalud se čini mi se nadmećemo
i jedni drugima namećemo da je bolje ovo ili ono....

Sretno!

Ala što ga ovaj kaki,
boclo ga Å¡to je čovik htija reći da je ljudi u dugoj plovidbi znaju viÅ¡e o d ovih u offshore-u, Å¡to je činjenica. Jebi ga danas je takovo vrime, doktori nemaju para a bauÅ¡telci bez Å¡kole dignu brzu lovu pa se pravu pametni, i zato svi u offshore. To ja i nećaku govorin "koga ce ti boga viÅ¡a, lipo sa srednjom odma na offshore i mlati lovu". A on meni govori da kad je iÅ¡a u Å¡kolu nije misli na lovu nego kako će jednog dana biti kapetan na velikom brodu, a jebi ga doj će mu u glavu. Isto tako ovaj koji sa duge traži posal u offshore zna da to može raditi (ako uspije dobiti posal), ovaj sa offshora zna da nikad nece moći dojti na dugu (jedino da počne od kadeta) jer zna da "ne zna".
I ja sam se htija svojevremeno pribaciti na "offshore" radi kraćih ugovora, ali sad mi nije za jer sam joÅ¡ uvik na VLCC-u ali u drugoj funkciji i navigan na jedno putovanje i brojin eure ko da san na supajeru.
Jedan mi je kolaga s viÅ¡e radija u plovputu i jednom prilikom me žica me adrese tankerskih kompanija da bi iÅ¡a navigati (i cigarete) cijeli bija jadan. Onda san ga vidi ponovo posli par godina (napuhan, drži cigaret kaj Robert De Niro) i sa visikoga mi govori "Ja neznan di se vi gubite tamo po tin vrčinama", čovik radi koću i zaradjiva ko sekondo(DPO) isto ko ja zapovjednik. Poanta, offshore ako se more, nikakva Å¡kola, nije loÅ¡e ni na jahte tamo joÅ¡ manje triba znati. Na VLCC-u jedina satisfakcija je da ti misliÅ¡ da je "tvoj u gaćama" veći od njegovoga na suplajeru i joÅ¡ ga izvaljaÅ¡ kad projdeÅ¡ kraj njega sa 22 m gaza. Za ovoga na suplajeru je isto tako zajebano jer i on pomisli da je "tvoj u gaćama" puno veći od njegovoga, zato i naziva kapetane sa VLCC-a "piÅ¡ljivima".

Alo miki
O cemu ti
Pa drito u grob

Da se razumimo

Ovo sto ti smatras offshorom nije offshore...brodovi koje ti spominjes su st-by brodovi ili ti ERRV koji se vrte oko platforme...lova nikakva, ali dosta je ljudi uspijelo prebaciti se na neki PSV pa kasnije na nesto konkretnije...
Na svim konkretnim brodovima tipo MPSV, CSV, Cable lay, DSV, Drill, Master ne radi, seta po mostu, gleda filmove i posalje koji mail te odradi koji meeting tokom dana...gvardija se ne drzi, prakticki kada je brod u toplijim krajevima dode mu kao godisnji odmor...osobno znam master koji je prosao 65 i eto ga pun ko brod dode se zaje. na brod...

Brod na kojem si ti driftao je padela, kada, kako hoces...brodovi koji rade u North Sea tokom cijele godine su radeni za tu namjenu i nesto veci brod od tih 160m stoji u DP cijelu godinu u North Sea znaci nemoj usporedivati kruske i jabuke kada nisi vidio nista osim tankera...

Kazes za mehanicare i tako heheh, zajednicki tus i to...neznam bice da ti je netko napuhao glavu sa glupostima, ne kazem da toga nema, naravno ima ali na Tide-u ili tako nesto...e da i najnoviji Cruseri na svijetu imaju kabine za 4 osobe pa dvije kabine dijele jedan WC... Sta kazes na to?
Kako god svatko ima svoju viziju kako je, dovoljno je spomentuti da 2nd Mate / DPO na drillu ima bitno vecu placu od bilo kojeg Mastera na bilo kojem trgovackom brodu...pa cak i LNG eto...

Ugodno valjanje...

Place na Drillshpovima jedne od jacih offshore firma u dolarima

OIM (captain)-300.000 USD plus performance bonus i godisnji bonus,to valjda niko ne zna koliki su ti bonusi
SSL (cif)- 220-240 plus ovi gori bonusi
DPO -oko 190 tisuca godisnje
Deck Foreman-oko 160 godisnje
Dizalicar- oko 150 godisnje
TSL(technical section leader)ili Kapo-jako slicno kao OIM-plus razni bonusi
ATSL(asistent Kapa) slicno kao SSL-plus bonusi
ERO(engine room operator)po nas oficir makinje-170-175 godisnje
Eletrical supervisor-oko 200 tisuca
IT(instrument technician)-oko 170-175 godisnje
Electrician-165-170 godisnje
Mehanic-170-175 godisnje
Hydraulic tehnician-175 godisnje
DSL(drilling section leader)glavni za busenje-slicno kao TSL-plus bonusi
Toolpusher-kao SSL-plus bonusi
Driller-oko 190-200 godisnje
Asistent drilera-oko 160 godisnje
Derickman-oko 150 godisnje
Subsea Supervisor-zbog odgovornosti posla jako blizu 300.000 plus bonusi-trazi ih se svugdi
Senior Subsea-isto jako velika,ne znam tocno ali pri vrhu
Treinee Subsea-160-170 godisnje

Ja sam osobno bija na dugoj plovidbi,VLCC,Kontenjeri,LNG, kasnije sam se pribacija u offshore i sad sam tu zadnjih 6 godina,na ovoj firmi sta sam stavija place.Prije sam bija na AHTS,ROV support,supply...Ko voli nek izvoli,ja se nadam da cu narednih par godina imat ovu lovu i ic u raniju penziju.Svi se sataremo ka pasi na ovom drillshipu,safety granici sa retardiranosti i ako se neko posklizne na skale svi imamo tecaj kako se kretat po skalinama,pranje mozga sa tim safetyem i ostalim glupostima,ali se covik navikne i pride mu u normalu, i ovo sta se pise da kapetan gleda filmove i seta je cista glupost(ti ljudi uglavnom ne staju od 5 ujutro do 8-9 navecer,kao da su i kabine bezveze,to je istina ali na novogradnjama je jako veliki standard,internet i telefon koliko oces i razni pokloni kao G-schok,I-pod,I-pad za Bozic (kolega ga upravo donosi meni doma sa broda) i jos dosta motivacije za ljude na brodu.Mojoj firmi placaju dnevno za ovi brod 560 tisuca USD,dnevno,pa ako sta stane i ura vrimena downtimea kosta firmi puno.Nije lako ali se da zaradit odlicne pare.Ne triba se svadat di je bolje jer svak bira svoj put.Ko se zeli obrazovat dalje firma sve placa i kasnije pomogne coviku da ide naprid,primjer,ako sam ja upisa skolu za nauticara kad bi dobija brevet za treceg skola bi me trenirala za DPO.Znaci sve ima svoje prednosti i mane.
Lip pozdrav

Last edited:

OIM (captain)-300.000 USD plus performance bonus i godisnji bonus,to valjda niko ne zna koliki su ti bonusi
Mehanic-170-175 godisnje
Subsea Supervisor-zbog odgovornosti posla jako blizu 300.000 plus bonusi-trazi ih se svugdi

Ja sam osobno bija na dugoj plovidbi,VLCC,Kontenjeri,LNG, kasnije sam se pribacija u offshore i sad sam tu zadnjih 6 godina,na ovoj firmi sta sam stavija place.Prije sam bija na AHTS,ROV support,supply...Ko voli nek izvoli,ja se nadam da cu narednih par godina imat ovu lovu i ic u raniju penziju.Svi se sataremo ka pasi na ovom drillshipu,safety granici sa retardiranosti i ako se neko posklizne na skale svi imamo tecaj kako se kretat po skalinama,pranje mozga sa tim safetyem i ostalim glupostima,ali se covik navikne i pride mu u normalu, i ovo sta se pise da kapetan gleda filmove i seta je cista glupost(ti ljudi uglavnom ne staju od 5 ujutro do 8-9 navecer,kao da su i kabine bezveze,to je istina ali na novogradnjama je jako veliki standard,internet i telefon koliko oces i razni pokloni kao G-schok,I-pod,I-pad za Bozic (kolega ga upravo donosi meni doma sa broda) i jos dosta motivacije za ljude na brodu.Mojoj firmi placaju dnevno za ovi brod 560 tisuca USD,dnevno,pa ako sta stane i ura vrimena downtimea kosta firmi puno.Nije lako ali se da zaradit odlicne pare.Ne triba se svadat di je bolje jer svak bira svoj put.Ko se zeli obrazovat dalje firma sve placa i kasnije pomogne coviku da ide naprid,primjer,ako sam ja upisa skolu za nauticara kad bi dobija brevet za treceg skola bi me trenirala za DPO.Znaci sve ima svoje prednosti i mane.
Lip pozdrav

Svaka cast
Ko moze nek ide.
Osobno mene zanima samo ekvivalent oficirskogmista na palubi
Nikad nisan ozbiljno razmislja o offshore-u
Sad mi se cini prekasno
Mada ako me posalju na brod di triba imat DPO nikad se nezna

Send from my Mobitelnik

Mehanic-170-175 godisnje

Lip pozdrav

Ovo jako lijepo zvuci, znaci drill shipovi su vrhunac placa u offshoreu ili su ovi na platformi jos jaci? Cisto da malo mastam :)

Alo miki
O cemu ti
Pa drito u grob

Da se razumimo

Send from my Mobitelnik

Pozdrav Kolega

Mislio sam se dosta dali da ti odgovorim ili ne? Pa cu krenuti redom pogledaj moj odgovor zacrnjeni i podcrtani

O cemu ti (dakle pricmao o offshore drill unit-ima)
Jese lova na offshore-u zaradi mukte (ne ali puno lakse nego sta mislis)
Koliko covik moze navigavat na offshore-u.do 65 jeli (da do 65 i nakon toga moze u penxiju spokojno)
Pa drito u grob
Ja bi prije isa za npr. Mastera na Uljanika nego na bilo koji Offshore (master na uljanika zaradiva koliko mazac na drillu, kod mene mazac ima 4000 Funti permanent, sad ti zamisli dali radis za titulu ili za pare?)
Oni sta razumiju znaju sta ocu rec (ja znam sta ti oces rec ali sam misljenja da ti i ja sa 7 godina teretnih i 8 cruisera te sad priko godinu ipo drilla mogu dati adekvatan odgovor)
Ne razumin fascinaciju danasnje omladine offshore-om (novac)
Kolike su to basnoslovne cifre u pitanju (Cifre ti je recimo naveo dizalicar par postova povise)
A sta se tice ugovora.to su pizdarije. (nije istina ugovor za onog ko ima dite je uvik bitan pogotovo dok su mala dica)
dovoljno je da si doma koliko i na brodu.bija ti 1-1,2-2 ili 3-3 sve to dode na isto (probao sve 3 varijante i najbolje je ta krace na brodu)
Kakve su kabine na offshore-u (prazne i dovoljno komforne za jednu osobu)
Zajednicki tus,metar za metar. (tus je kad se tusiras uvik SAMO TVOj a velicina tusa mi je veca nego na cruiseru na kojem sam bio a u 8 godina sam bio na2 firme i nekoliko brodova)

Eto to su ti moji odgovori iz iskustva i nista u njima nije zlonamjerno nego samo da ti recem odgovore na pitanja koja si postavio.

pozz i sritni blagdani

Samo bi se nadovezao na usera Dalmos...

Mislim dalmos da si mu sve lijepo objasnio i sve ostalo je suvisno.....
Nije on to ni vidio ni cuo i pise onda....

iza mene 9 godina offshore-a zaradio jaaako puno vise nego da sam bio na tankera vlcc-a ili uljanika....

Hvala i sretni blagdani svima!!

LP

Prvo da svima zazelin sretan bozic i novu godinu i sve najbolje svima, sredena mi kadetura 8 miseci na vlcc i iza toga se pribacujen na off shore pred kraj kadeture :) malo zvanja na telefon i jako puno mailova i pisama i upornosti najvise :)))

Prvo da svima zazelin sretan bozic i novu godinu i sve najbolje svima, sredena mi kadetura 8 miseci na vlcc i iza toga se pribacujen na off shore pred kraj kadeture :) malo zvanja na telefon i jako puno mailova i pisama i upornosti najvise :)))

Kolega mladi, ako ste uspjeli sami sebi srediti kadeturu 2/3 na VLCCu i 1/3 u offshore sektoru,
mogu samo reci da sam iskreno, iz dna duse - ljubomoran. Ali boze moj, nek je sa sricom,
svak za se travu pase i tako to... dobre ugovore, mirno more.

Back on topic.

Evo procita sam vase pripetavanje argumentima.

I mogu samo rec:

Jebes offshore / merchant navy, vamo triba upast
redface1.gif
jumping.gif
cheer.gif
raspa.gif
dunno.gif

Last edited:

Svaka cast, pametan uvik nade nacin ....

Vidis, ko zna i Uspije ... samo naprijed mladicu, svako dobro;)

Back