• Raspored Ispita

Poručnićki ispit - termini,materijali,iskustva....

Lipo bogami! Pa dokle više, odakle i kako?! :udriglavom

D45 (Upravljanje ljudskim potencijalima na zapovjedničkom mostu),
D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a),
D44 (KoriÅ¡tenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom (ECDIS)
D47A i D47B su BTM- Bridge Team Management, kojeg su podjelili na radnu i upravljačku razinu,

to su to ova dodatna 4 breveta koja ce ti trebat za porucnicki, ali to nije sve, ima toga jos, naime kad polozis porucnicki trebat cet ti jos jedan ili dva breveta ako mislis ici kao terco na brod, a to su:
SSO - ship security officer i SSA - ship security awareness. Naime neke firme traze samo SSa ili SSO, a neke oba, tako da znas sta te ceka kad rijesis kadeturu.

....
SSO - ship security officer i SSA - ship security awareness. Naime neke firme traze samo SSa ili SSO, a neke oba, tako da znas sta te ceka kad rijesis kadeturu.

po stcw-u sva posada mora imati awareness (6-1) i/ili training for designated personnel (6-2)...
a SSO je obavezan samo za top 4.
samo je i to karta na koju igraju neki kad te ne žele ukrcat,samo ti kaže da ti to triba a ti prvi put tribaÅ¡ na brod (čitaj sigurno si u tom trenu sa 5 kn u džepu)...i na kraju čekaÅ¡ pola godine,godinu.....

Gospodo, uistinu vam se zahvaljujem na friÅ¡kim informacijama i na vaÅ¡em vremenu ... a čujte, i nije baÅ¡ sve tako crno .. kad naposljetku, tamo negdje krajem 2023., skupim sve te novce i budem spreman za poručnički, te negdje sredinom 2024. postanem terco, barem na papiru, da li se ja mogu sa svim tim neophodnim "high-level ovlaÅ¡tenjima koja ću posjedovat, dobrovoljno prijavit za časničku službu na balističkim nuklearnim podmornicama?! Jer nekako mi se čini da ću nakon svega toga bit malo prekvalificiran za jednog terca na trgovačkoj mornarici! P.S. Jel znate možda koga, ili možda kakvu agenciju, koja krca na nuklearne podmornice, ali samo balističke?! :udriglavom

nažalost... previše je jeftine radne snage...
kapitalistička robovlasnička ownerska stoka ima previÅ¡e izbora, a takvi kakvi jesu (lihvari) jedino Å¡ta gledaju su brojevi.
tako onog dana kada se izgradi novi brod već je unaprijed određen datum kada će sam sebe isplatiti te zaraditi određenu svotu i ide u prodaju ili u staro željezo.
na mojoj kompaniji brod se prodaje ili reže nakon 7 godina, takva im je računica.
i zapoÅ¡ljavaju jeftinu radnu snagu koja uniÅ¡tava brod jer ne zna drugačije em zbog mentaliteta em zbog nesposobnosti...
ali ownerima to ionako nije bitno, računaju da će izdržat 7 godina.
godinu prije prodaje dovedu bijesnog psa noÅ¡troma i čifa makine (bijelce normalno), iza zavjese im daju "nagradu" da urede brod koliko je to god viÅ¡e moguće.
ovi će u namjeri da zarade tu "nagradu" maltretirat posadu i krÅ¡it sva njihova ljudska prava jer Å¡to brod bolje izgleda u trenutku prodaje to milijunčič viÅ¡e u ownerski đep.
iznos nagrade ovim psima na brodu normalno nije ni 1% razlike na profitu od prodaje jer kad bi ovi znali koliko su love donijeli owneru tražili bi puno veći iznos i to s punim pravom.
na kraju nagrabuse oni najnezaÅ¡tićeniji a ne dobiju niÅ¡ta od toga.
e sad kakve to sad veze ima sa brevetima?
ima jer zahtjev za posjedovanjem breveta dolazi direktno od osiguravačkih kuća.
znači ne od obrazovnih standarda struke nego od fucking osiguravajućih druÅ¡tava koja su u pomorstvu očito iznad struke i tako izmiÅ¡ljaju toplu vodu.
i tako recimo dogodi se nesreća na brodu (viÅ¡a sila) brod je uniÅ¡ten, a osiguranje kaže:"aha vidi, konobar vam nije imao brevet zaÅ¡tita od piratstva, žao nam je ali nemate pravo na odÅ¡tetu"
u buduće možemo očekivat joÅ¡ viÅ¡e bezsmislenih breveta kao npr:
-osposobljenost korištenja zahoda (radna razina)
-zaštita u menzi
-upravljanje veš mašinom
itd...

Evo danas sam bio u Diverso-a, kažu da mi NE triba za poručnički D48 (Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a) i D47B (Leadership - upravljačka razina, samo za kapetanski)...
Tribaju mi pored onih šta su uvik tribali:
- D42 (sigurnosna zaštita, osnovni) - cijena u Diverso-a je 800kn + 200kn (ispit)
- D43 (sigurnosna zaštita, napredni) - 1200kn + 200kn (ispit)
- D44 (ECDIS) - 3300 kn
- D45 (BRM - Upravljanje ljudskim potencijalima na zap. mostu) - 3000 kn
- D47A (Leadership - radna razina) - 2500 kn

P.S.
Raspitat ću se joÅ¡ u kapetaniji danas ako dođen na red :udriglavom ... pa javim

d42 i d43 nisu uvjet za porucnicki!

nisu, ali ih moramo imat ako oćemo na brod.

Bio sam u kapetaniji, čekao uru ipo da bi mi momak (nije mu lako) isprinta 1 papir i reka to ti triba (pa mogli su to lipo isprintat i zalipit na vrata, a ne da čekaÅ¡ uru vrimena za to)... uglavnom,
za poručnički, tj. kako piÅ¡e na papiru u cijelosti prepisujen:

ISPRAVE POTREBNE ZA PRIJAVU ISPITA... OD 500 BT ILI VEĆIM:
- preslika osobne iskaznice
- ovjerena preslika svjedodžbe završnog ispita (škola)
- jedna godina plovidbenog staža u svojstvu vježbenika palube (preslika iz pomorske knjižice: strana sa fotografijom i strana sa ovjerenom navigacijom)
- liječnički pregled (ne stariji od 2 godine)
- pripravnički dnevnik
- temeljna sigurnost na brodu (preslika)
- pružanje prve pomoći (preslika)
- upravljanje gašenjem požara (preslika)
- rukovanje brodicom za spaÅ¡avanje i spasilačkom brodicom osim FRC (preslika)
- radiooperater s općom ovlasti (preslika)
- ARPA na radnoj razini D6-B (preslika)
- D44 koriÅ¡tenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom (ECDIS)*
- D45 upravljanje ljudskim potencijalima na zap. mostu*
- D47A rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu - radna razina*
- D48 sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a**
- 2 fotografije (3x3,5 cm)
- 70,00 kn upravnih pristojba

*ova 3 nisu breveta, to su potvrde... to znači da nema ispita (tj. ispitivanja), nego se dobije potvrda da je odsluÅ¡ano
**ovi D48 Å¡to se tiče poručničkog ispita ne triba jer ga zamjenjuje 6 mjeseci navigacije (nije mi jasno Å¡ta su ga uopće stavljali na listu ako ga minja navigacija, kad je i sama navigacija uvjet za ispit)

zaboravia san kazat na proÅ¡lom postu da mi je to rečeno u LK Split i najvjerovatnije neće zahtjevat ove nove brevete (D44, D45, D47A, D48) na ispitima kroz prvi i drugi misec... a poÅ¡to je poručnički 03.03., tribat će ih imat.
Nisan skroz ubra sve ali za strojare je malo drugačije, tj. ne triba ARPA, GMDSS i joÅ¡ par, a neznan jeli triba Å¡ta dodatno za njih.
Nadan se da će nan riječani i ostali koji izađu na poručnički u Rijeci javit kako in je proÅ¡lo i Å¡ta in je tribalo

Stabilnost broda - "čudne" hidrostatske

Stabilnost broda - "čudne" hidrostatske

Problem: hidrostatske tablice koje nemaju klasičan raspored kao i recimo kod Bellatrixa, nego se za tankove koji imaju iste karakteristike (volumen, KG, XG itd) podatci daju samo jedanput sa napomenom da se onda množe ×2

Rješenje:

Ako je u zadatku zadano da je u tankovim neki broj P i S toliko i toliko tona to je ukupna tonaža za oba tanka. Kako im je KG i XG isti množili 100 tona u jednom tanku sa KG i 50tn na primjer u drugom tanku sa KG ili pomnožia 150 tona sa KG dobili bi isto.

Slobodne povrÅ¡ine tj njihov koeficijent ne množimo sa dva isključivo već samo ako oba tanka nisu puna do vrha, tj. oba imaju slobodne povrÅ¡ine. Ako je samo jedan neispunjen a drugi pun do vrha onda uzimamo FSC jednom a ne puta dva. A ako su oba puna uopće ne uzimamo FSC za njih.

Zna li itko kako izgleda ispit iz Engleskog u Zadru, ima li kakav primjer ili je to svugdje isto? prijevod?

Zna li itko kako izgleda ispit iz Engleskog u Zadru, ima li kakav primjer ili je to svugdje isto? prijevod?

ImaÅ¡ 4 grupe različitih pitanja koji se granaju u 8 grupa (ponavljaju se malo tu malo tamo). Ta pitanja sigurno imaÅ¡ negdje na kompjuteru sva. A ako imaÅ¡ stariju verziju ofucaniju, ima i odgovora, ali nisu verificirano točni. NiÅ¡ta Å¡to google ne bi mogao rijeÅ¡iti brzopotezno. Dosta vade iz pricharda sa faksa lekcije pa da se prevode.

10.3. bi trebao biti prvi porucnicki u Zadru sa novom postavom ispitivaca iz kapetanije. Jucer je sa istom novom postavom poceo kapetanski. Na konzultacijama su nas isprepadali i upozorili da su svi ispiti izmjenjeni i kriteriji potrebnog znanja dignuti na puno visu razinu. Nadam se da ipak nece biti tako strogi.

10.3. bi trebao biti prvi porucnicki u Zadru sa novom postavom ispitivaca iz kapetanije. Jucer je sa istom novom postavom poceo kapetanski. Na konzultacijama su nas isprepadali i upozorili da su svi ispiti izmjenjeni i kriteriji potrebnog znanja dignuti na puno visu razinu. Nadam se da ipak nece biti tako strogi.

Bio na kapetanskom mije bilo kao proslih godina nego rijesavaj svak za sebe drugi zadaci ali isti kao oni sto se vijezbaju na konzultacijama. Tako da spremi se jer nece biti plati pa se rugaj.

Iako je Hunter odgovorio i ja ću se nadovezati sa malo detaljnijim odgovorom.

NiÅ¡ta se nije postrožio niti ispit za trećeg niti prvog. U određenim kapetanijama ispiti se nisu izmjenili (niti tekstualno niti brojčano) od 2008, a u nekima čak od 2000-te godine. dakle govorimo o 14 godina apsolutno identičnih pitanja i samim time odgovora. recimo ja osobno jer držim konzultacije znam napamet rjeÅ¡enja za cijeli kapetanski i časnički za Å ibenik, Split, Rijeku, Zadar... ima čak i zadataka koji su krivo rjeÅ¡eni pa stavim napomenu "RjeÅ¡enje ispada toliko i toliko ali kapetaniji ispada toliko i toliko" pa se ti misli. Ovakva praksa je rezultirala da određene osobe (a svi ih znate i imate makar jednog takvog u blizini za kojeg ste pomislili pa kako je on proÅ¡ao, ili ako je on mogao proći onda ću i ja sigurno) su proÅ¡le ispite, a da nemaju adekvatno znanje niti za mjesto kadeta, kamoli časnika. Ja sam imala iznimno razočaravajuće i neugodno iskustvo gdje su mi dolazili kandidati za kapetanski koji su radili greÅ¡ke koje...., evo par primjera:
Očitavali su dužinu sa mjerila meridijana
Nisu znali odrediti brzinu između dvije pozicije
Nisu znali odnos gustoće i volumena tekučine u tankovima
Utjecaj slobodnih površina
Proračun vremena (brod plovi brzinom od 14 milja na sat i pređe udaljenost od 21 milju. Isplovio je u 1200 kad je doÅ¡ao na P2? U 12: 90 minuta) i ne govorim o pojedincima, već viÅ¡e osoba su napisale isti odgovor.

Neki dolaze na konzultacije i traže da ih se osposobi da rjeÅ¡e zadatke koji su do tada bili, sa točno tim brojevima, nikakve izmjene. I naravno takve osobe odbijam educirati. Gladnom ne dajeÅ¡ ribu već ga naučiÅ¡ loviti ribu.

Prema pravilima svaki ispit su trebali biti novi, svježi, ažurirani zadatci, ali to se nije radilo. Tako da ako se sad počelo tako raditi ne govorimo o postroženju već sustavu koji bi u konačnici trebao eliminirati one koji znaju rjeÅ¡iti jedan zadatak od onih koji znaju rjeÅ¡iti sve verzije istog zadatka. Međutim, najveća opaska i starom i novom sustavu je u tome Å¡to znanja na koja nas testiraju ne odgovaraju znanjima potrebnim u radnom okruženju. Iako osobno obožavam astronomsku navigaciju i nadasve je poÅ¡tujem, ona bi trebala biti izborni predmet. Veći fokus bi se trebao staviti na informatiku i taj bi se dio trebao testirati, rad sa ECDISom, AISom i slično. Ubaciti zadatke te vrste. Stabilnost broda je korektan predmet, ali ispituje se na način koji ne odgovara onom proračunu stabilnosti broda koji se odista odrađuje na brodovima. Meteorologija je recimo za razilku od drugih predmeta pratila napredak pomorstva i ispituju vas na sinoptičkoj karti koja bi na kraju dana izaÅ¡la na brodu iz weatherfaxa i da sa nje očitate ono Å¡to vam je potrebno. Posebice da znate razlikovati prognozu za područje koje vas uopće ne interesira i ne objesiti je na ploču kao relevantnu.

Å to se izmjenilo na ispitima?

- promijenili su brojeve u zadatcima
- formulirali su zadatke tako da treba uključiti mozak dok ga se rijeÅ¡ava (npr. imaÅ¡ formulu ali nepoznanica je na desnoj strani a sve drugo je zadano, kako prebaciti poznato na desno, a nepoznato na lijevu stranu jednadžbe?)
- dodali su hidrostatske tablice brodova koje nisu "tipične", dok bi točnije bilo reći dodali su brodove koji nisu Sava, Korana, LoÅ¡inj, Bellatrix, Split. Recimo za Bellatrix ja znam večinu KG i XG od tankova i skladiÅ¡ta koliko puta sam ga proÅ¡la.
- traže direktnu metodu (uskoro video upute za ovo, u pripremi su)
- stavljaju "klipove", tj. zadatak kaže težina je ukrcana na brod samaricom na lokaciju KG XG, izračunaj nove gazove... i odmah raspad sistema jer Å¡to kako sa samaricom, a ako se bolje pročita vidimo da nema veze Å¡to se teret ukrcao sa samaricom, mogao se ukrcati sa bilo čime jer radimo izračun stanja broda nakon pridodane težine. Drugo bi bilo da teret joÅ¡ visi na samarici...

Ima i druga strana medalje, greÅ¡ke u samim zadatcima sa strane ministarstva (jer ono odista Å¡alje zadatke). Ukrcaj broda a nisu zadali TPC (bez njega ne možemo odrediti paralelno uronuće). PogreÅ¡no očitana deklinacija iz godiÅ¡njaka za krivo vrijeme. Zaokruživanje na drugu i treću znamenku, dok se bez zaokruživanja dobiju i po pola tone i pola metra drugačije konačne vrijednosti.

I nakon svega ovog što sam vam rekla bilo bi dobro da kažem i odgovor na ZAŠTO SVE OVO SAD?

I odgovor je mala tri slova, a veliko značenje: IMO

Koliko slika i koje je sve dokumente i u kojem obliku (original ili kopija) potrebno priloziti prilikom prijave porucnickog ispita?

Koliko slika i koje je sve dokumente i u kojem obliku (original ili kopija) potrebno priloziti prilikom prijave porucnickog ispita?

Ne znam, ja sam evo googlala i googlala satima i jedino Å¡to sam naÅ¡la je ovo ovdje Dokumenti za časnički ali nije mi baÅ¡ jasno jel to to.

Tribalo mi je dugo vremena da nađem, miÅ¡ mi je malo stariji pa dok je skrolao gore dolje... nikad kraja.

:confused::rolleyes: fast šta craft FN 38

Last edited:
Prijedlog osobnih priprema za poručnički

1. Provjeriti da imate sve potrebno, sve certifikate, ispunjeni dnevnik, lječnički, slike unutar gabarita zadanih po pravilniku, dokumentaciju itd.

Prekrižite s popisa:

ISPRAVE POTREBNE ZA PRIJAVU ISPITA OD 500 BT ILI VEĆIM:

- preslika osobne iskaznice
- ovjerena preslika svjedodžbe završnog ispita (škola)
- jedna godina plovidbenog staža u svojstvu vježbenika palube (preslika iz pomorske knjižice: strana sa fotografijom i strana sa ovjerenom navigacijom)
- liječnički pregled (ne stariji od 2 godine)
- pripravnički dnevnik
- D 2 Temeljna sigurnost na brodu (preslika)
- D19 Pružanje prve pomoći (preslika)
- D 12 Upravljanje gašenjem požara (preslika)
- D 17 Rukovanje brodicom za spaÅ¡avanje i spasilačkom brodicom osim FRC (preslika)
- D 11 Radiooperater s općom ovlasti (preslika)
- D 6-B ARPA na radnoj razini (preslika)
- D 44 KoriÅ¡tenje elektroničkog prikazivača pomorskih karata s informacijskim sustavom (ECDIS)*
- D 45 Upravljanje ljudskim potencijalima na zap. mostu*
- D 47A Rukovođenje, upravljanje posadom i unapređenje timskog rada na brodu - radna razina*
- D 48 Sprečavanje onečiÅ¡ćenja morskog okoliÅ¡a**
- 2 fotografije (3x3,5 cm)
- 70,00 kn upravnih pristojba

*ova 3 nisu breveti, već potvrde. Odnosno, nema ispita (tj. ispitivanja), nego se dobije potvrda da je odsluÅ¡ano.
**ovaj D48 Å¡to se tiče poručničkog ispita ne treba jer ga zamjenjuje 6 mjeseci navigacije

Mjesec dana prije ispita (30 dana) kreće ponavljanje, od toga određeni dio mora biti za tečajeve koji nedostaju i za odmor.

C6 Časnik plovidbene straže na brodu od 500 BT ili većem
Predmeti:
– Astronomska navigacija (usmeno, pisano i praktično)
– Terestrička i elektronska navigacija (usmeno i pisano)
– Sigurnost na moru (usmeno i praktično)
– Manevriranje brodom i izbjegavanje sudara na moru (usmeno i praktično)
– Meteorologija (usmeno)
– Rukovanje brodom i teretom sa stabilnoÅ¡ću broda (usmeno i pisano)
– Pomorsko pravo (usmeno)
– Engleski jezik (usmeno i pisano)

2. Provjeriti da imate sve potrebno za početi ponavljanje gradiva

Literaturu (nautičke tablice, Simović, Klarin, Kondič, Palčić, Grabovac, Marnika, COLREG, skripte sa faksa itd.)

Digitron sa trigonometrijskim funkcijama sa kojim znate baratati (namjestiti razne postavke, koristiti funkciju memorije). Da su sve tipke ispravne, da se baterija može lako zamjeniti ili da radi na dvojni pogon (Sunce), da se može resetirati na tvorničke postavke ako neÅ¡to izmjeÅ¡ate. Napisati 20 dvoznamenkastih brojeva na papir na lijevoj strani i 20 troznamenkastih desno, pomnožiti lijeve i desne i zbrojiti rezultate. Cilj je da unutar 30 minuta sve pomnožite i zbrojite točno dva puta za redom (račun centracije uzima puno vremena ako matematika nije brza).

Pernicu (tehničku olovku, obične olovke, kemijska olovka, gumice, Å¡estar, marker za označavanje teksta u viÅ¡e boja)

Nautičke trokute i Å¡estar

Trgovački papir (na istom papiru će te rjeÅ¡avati stabilitet pa vam treba za vježbanje crtanja tablice za račun centracije. Ovu tablicu trebate uredno nacrtati unutar 5-10 minuta. Bez nje sva matematika pada u vodu poslje jer izgubite koju težinu množite sa kojim krakom.

3. Ovisno o pripremljenosti za pojedine predmete prilagoditi raspored

1 dan = 8 sati (ukupno, raspoređeno kroz cijeli dan), ostatak dana rezerviran za druge obveze, zakasnine itd.
– Terestrička i elektronska navigacija (priprema za usmeni (ponavljanje) 2 dana i priprema za pismeni 3 dana)
– Sigurnost na moru (priprema za usmeni 2 dana)
– Astronomska navigacija (priprema za usmeni 2 dana, priprema za pismeni 3 dana)
– Manevriranje brodom i izbjegavanje sudara na moru (priprema za usmeni 3 dana)
– Meteorologija (priprema za usmeni 2 dana)
– Rukovanje brodom i teretom sa stabilnoÅ¡ću broda (priprema za usmeni 3 dana, priprema za pismeni 3 dana)
– Pomorsko pravo (priprema za usmeni 1 dan)
– Engleski jezik (priprema za usmeni 1 dan, priprema za pismeni 1 dan)

Ukupno 26 dana.

Plan za jutra zadnjih 7 dana:
PON – STABILITET zadatci - proračun gazova, ukrcaj samaricom, dovođenje broda na ravnu kobilicu ili željeni gaz,
UTO – STABILITET zadatci - račun centracije, hidrostatske tablice, interpolacija
SRI – ASTRONOMSKA NAVIGACIJA zadatci – Sunce u razmaku vremena, fi meridijana, Sunce zalaz izlaz, kontrola devijacije
ČET – ASTRONOMSKA NAVIGACIJA zadatci – pozicija sa dvije zvjezde, kontrola devijacije Polarom i fi Polare, direktna metoda, opažanje Mjeseca
PET – TERESTRIČKA NAVIGACIJA zadatci – ortodroma loksodroma svih 5 mogućnosti (vrh između, vrh nije između, ista paralela, prelazi ekvator i kombinirana). Dobivanje treće nepoznanice - varijacija, devijacija i kurs ili azimut (pravi magnetski kompasni)
SUB – TERESTRIČKA NAVIGACIJA zadatci – rad na karti – ucrtavanje i očitavanje pozicije, azimuta, kursa, prevaljene udaljenosti i brzine, te ETA. Devijacija žirokompasa.
NED – dan odmora i zadnje provjere svega potrebnog za ispit.

SRETNO

U slučaju da krećete na vježbenički staž s ciljem da vam je i taj trenutak početak pripreme za poručnički ispit i posao, iskoristite popunjavanje dnevnika kao vježbu za pismene ispite, sve cancelirane knjige sa broda koje možete, a da su zanimljive, ponesite ih. Fotografirajte sve djelove broda i opremu, kontrolne ploče, most, strojarnicu, palubu, i sortirajte ih u smislene foldere kako bi vam mogle poslužiti u budućnosti za podsjećanje. Tjedan dana budite sjena trećem časniku i vodite dnevnik (zabiljeÅ¡ke) kako mu protječe radni tjedan. S kojom se dokumentacijom susreće, koje radne dužnosti dobiva. Po noći probajte primjeniti znanje iz COLREG pravila. Nastojte da COLREG znanje bude praktično, ne teorijsko. Ako se ne snalazite dobro u IT svijetu, između ugovora upiÅ¡ite se na neki IT tečaj.

Ukupni popravak izmjerene visine zvijezde i planete

​ima li itko ovu tablicu ne mogu je nikako pronac...

Čekaj misliÅ¡ na ono iz godiÅ¡njaka Å¡to se nikad ne minja? Å¡aljem na email jer sam kratka sa vremenom, poslje uploadam (poslje mislim sljedeći tjedan)

Back