roki balboa
New member
zainteresirani
zainteresirani
A znali neko kakova je situacija na Osm-u ? Unaprid fala
zainteresirani
A znali neko kakova je situacija na Osm-u ? Unaprid fala
A znali neko kakova je situacija na Osm-u ? Unaprid fala![]()
Dobra..........Nemislin nista lose nego je stvarno dobra.![]()
Tereta zna bit i po 3-4 misecno placa je prosjek a sve ostalo nije lose od ljudi pa nadalje.
Kolike su place trenutno za terce i sekonde ako nije problem? Je li kapetan Žare jos na firmi i onaj stari Finac zvani profa?
Živija prika. Pretpostavljam da se radi o Mlikotinom OSM-u. Ja poznam par ljudi koji su tamo navigali ili joÅ¡ navigaju; nisam čua puno loÅ¡ega - ono prosjek, nije možda loÅ¡e iskoristit i napravit kadeturu, makar 6 miseci. On sad drži i K-line LNG-e di je dosta dobro, pa u budućnosti ako budeÅ¡ dobar i imaÅ¡ malo sriće možda i tamo upadneÅ¡.
Ono Å¡ta mene muči je da ideÅ¡ ko mornar i meni se gadi da se raspravlja o naÅ¡em Å¡kolstvu i fakultetima, a momci nam nakon zavrÅ¡enih Å¡kola idu na brode ka mornari tuć ruzinu i pituravat... Ja san odradia dobru kadeturu, bez tih sranja, al sam prije terca isto bia timunjer... To nevalja. Jedan Belgijanac, Englez ili Norveđin nikad neće na brod za mornara ili timunjera ako ima college. Neće mu se ni ponudit... Al Rvat može...
Nebi ni ja isao pored faxa za timunjera, da mi to ponude j... bi im mater! Sve ti je to kako covjek drzi do sebe i kako sebe cijeni. Ja sam prvi dio kadeture također tukao ruzinu i radio poslove koji su za mornare, i sto mi nije bilo tesko ali mi nije bilo pravo, sad ce mi ovaj drugi dio biti puno lakse i bolje, ali da kad polozim porucnicki i trebam ici kao terco da idem za timunjera pored svog fax to ne dolazi u obzir! Pozz i mirno more![]()

A Å¡ta se tiće agenata sa adresom u Hrv. imam osječaj da nemaju moć ugurat naÅ¡e ljude. (na kapaljku)
Kako to mislis nemaju moc ugurat nase ljude? U Hrvatskoj imamo Zorovica, Iva Shipping, VShips, Golara,
Azaleu Zadar itd. Često se spominje brojka od preko 20 000 pomoraca u Hrvatskoj i vecina pomoraca je ukrcana preko
agenata i to na mnogim dobrim firmama.
Kako to mislis nemaju moc ugurat nase ljude? U Hrvatskoj imamo Zorovica, Iva Shipping, VShips, Golara,
Azaleu Zadar itd. Često se spominje brojka od preko 20 000 pomoraca u Hrvatskoj i vecina pomoraca je ukrcana preko
agenata i to na mnogim dobrim firmama.
I to 20 000 !!Kvalitetnih pomoraca!! , meni se pomalo cini da tepamo sami sebi !!!![]()
Ovo sto si na kadeturi kao i ja na svojoj tukao ruzinu to je ružna stvarnost. Ja sam na jednom strancu dozivio da kadet
radi 8 sati dnevno na mostu sa sekondom, a u portu je 12 sati bio sa sekijem u cargo roomu. To je npr. bila jedna
vrlo kvalitetna kadetura. Taj momak skoro pa moze nakon kadeture i za sekija.Nažalost na hrvatskim kompanijama
kadet je manoval, i nije cudno da u nasim pomorskim agencijama nemaju povjerenja u terce bez iskustva i da je
najteze naci ukrcaj prvi put za terca.
To sto ti postujes sebe je jedna stvar, a neiskustvo (zbog kojeg te agent zeli ukrcat jedan ugovor za kormilara da
jos vise naucis) je druga stvar. Ja ne znam koliko ti znas i koliko je tvoja kadetura bila kvalitetna, a to ne znaju ni
agenti. Jednom sam ispred faksa cuo starije pomorce da kazu kako je engleski kadet puno kvalitetniji od naseg, jer
kod zapadnjaka je drugi sistem i u skolama i u praksi na brodovima. Mi smo u srednjim pom. skolama imali npr.
povijest,politiku i gospodarstvo,talijanski itd sto je totalna glupost. Ali mi hrvatski pomorci imamo tvrdu kozu pa
uspijemo rijesit sve prepreke, samo je steta sto nasi zakonodavci(politicari) nisu pragmaticni kao englezi i ameri
i sto nam otezavaju i skolovanje i opcenito nas pomoracki status i situaciju.
Pozdrav i zivili.
Iako je ova tema malo presla temu Osm,eto samo da komentiram agenciju i pohvalim za profesionalnost...je osobno nisam ima nikakvih problema,naprotiv sto god uvik su bili na raspolaganju....prika mi je sad isa na tankera bez iskustva,dok su druge agencije kakile kako ni cut na tankera bez iskustva-eventualno za kadeta -pa ako se stvori prilika za avancamenat....tako sto se OSM tice toplo preporucam.
E sad kad se dotaknem malo novopecenih officira/kadeta...smatram da te price o hrvatskim nadama-strucnjacima kojima ni NASA nije ni do kolina,polako padaju u vodu...znanje ispod prosjeka,nikakve zelje za ucenjem,rad da ne spominjem....naravno cast iznimkama koje san ima...isto tako kultura(tipa sto ces ti mene slati cistit Sewage)i postovanje seniora izgleda ostala doma ako je i bila.
Samo jedan savjet mladima da vataju sto god in se nudi,a ne ka ovi mamini sinovi "necu ja tamo"ja cu na offshore,shela,carnivala....eto taki na kraju ostanu doma ali reka bi zastalno.....ja kad san poceja nisan niti razmislja o novcima ugovorima nego samo da se ukrcan.
pa kad se to sve i zbroji nije ni cudo da dosta momaka ostane doma nakon kadeture i tesko in je naci prvi ukrcaj.
Kad se doticemo rusa/ukrainaca...ako ima jos malo pameti u hrvata,pokusat ce malo drzati jedni do drugoga,ka sto to i cine rujici,jer gledajuci zadnje vrime kako se braca casti ocjenama to je nesto nevjerojatno dok se za naseg davaju prosjecne ocjene,a zasluzuje iznadprosjecne