Oriental Ship Management - Osm

Dobra..........Nemislin nista lose nego je stvarno dobra.:uzdravlje

Odlicna samo ovancat je malo teze 2off vecinom nemaju visu skolu, 4misec ugovor i sve u nordu vecinom Engleska.
Tereta zna bit i po 3-4 misecno placa je prosjek a sve ostalo nije lose od ljudi pa nadalje.

Tereta zna bit i po 3-4 misecno placa je prosjek a sve ostalo nije lose od ljudi pa nadalje.

Kolike su place trenutno za terce i sekonde ako nije problem? Je li kapetan Žare jos na firmi i onaj stari Finac zvani profa?

Živija prika. Pretpostavljam da se radi o Mlikotinom OSM-u. Ja poznam par ljudi koji su tamo navigali ili joÅ¡ navigaju; nisam čua puno loÅ¡ega - ono prosjek, nije možda loÅ¡e iskoristit i napravit kadeturu, makar 6 miseci. On sad drži i K-line LNG-e di je dosta dobro, pa u budućnosti ako budeÅ¡ dobar i imaÅ¡ malo sriće možda i tamo upadneÅ¡.

Ono Å¡ta mene muči je da ideÅ¡ ko mornar i meni se gadi da se raspravlja o naÅ¡em Å¡kolstvu i fakultetima, a momci nam nakon zavrÅ¡enih Å¡kola idu na brode ka mornari tuć ruzinu i pituravat... Ja san odradia dobru kadeturu, bez tih sranja, al sam prije terca isto bia timunjer... To nevalja. Jedan Belgijanac, Englez ili Norveđin nikad neće na brod za mornara ili timunjera ako ima college. Neće mu se ni ponudit... Al Rvat može...

Nebi ni ja isao pored faxa za timunjera, da mi to ponude j... bi im mater! Sve ti je to kako covjek drzi do sebe i kako sebe cijeni. Ja sam prvi dio kadeture također tukao ruzinu i radio poslove koji su za mornare, i sto mi nije bilo tesko ali mi nije bilo pravo, sad ce mi ovaj drugi dio biti puno lakse i bolje, ali da kad polozim porucnicki i trebam ici kao terco da idem za timunjera pored svog fax to ne dolazi u obzir! Pozz i mirno more:uzdravlje

Nebi ni ja isao pored faxa za timunjera, da mi to ponude j... bi im mater! Sve ti je to kako covjek drzi do sebe i kako sebe cijeni. Ja sam prvi dio kadeture također tukao ruzinu i radio poslove koji su za mornare, i sto mi nije bilo tesko ali mi nije bilo pravo, sad ce mi ovaj drugi dio biti puno lakse i bolje, ali da kad polozim porucnicki i trebam ici kao terco da idem za timunjera pored svog fax to ne dolazi u obzir! Pozz i mirno more:uzdravlje

Ovo sto si na kadeturi kao i ja na svojoj tukao ruzinu to je ružna stvarnost. Ja sam na jednom strancu dozivio da kadet
radi 8 sati dnevno na mostu sa sekondom, a u portu je 12 sati bio sa sekijem u cargo roomu. To je npr. bila jedna
vrlo kvalitetna kadetura. Taj momak skoro pa moze nakon kadeture i za sekija.Nažalost na hrvatskim kompanijama
kadet je manoval, i nije cudno da u nasim pomorskim agencijama nemaju povjerenja u terce bez iskustva i da je
najteze naci ukrcaj prvi put za terca.
To sto ti postujes sebe je jedna stvar, a neiskustvo (zbog kojeg te agent zeli ukrcat jedan ugovor za kormilara da
jos vise naucis) je druga stvar. Ja ne znam koliko ti znas i koliko je tvoja kadetura bila kvalitetna, a to ne znaju ni
agenti. Jednom sam ispred faksa cuo starije pomorce da kazu kako je engleski kadet puno kvalitetniji od naseg, jer
kod zapadnjaka je drugi sistem i u skolama i u praksi na brodovima. Mi smo u srednjim pom. skolama imali npr.
povijest,politiku i gospodarstvo,talijanski itd sto je totalna glupost. Ali mi hrvatski pomorci imamo tvrdu kozu pa
uspijemo rijesit sve prepreke, samo je steta sto nasi zakonodavci(politicari) nisu pragmaticni kao englezi i ameri
i sto nam otezavaju i skolovanje i opcenito nas pomoracki status i situaciju.
Pozdrav i zivili.

Ja se slažem , u načelu sa onim Å¡ta je Johnny rekao.

Ali ne treba zaboraviti dvije stvari :

1. da je englezima , engleski maternji jezik i samim time imaj veliku prednost
2. Da se Englezi puno bolje drže skupa , nego naši. Mislim, svi se bolje drže skupa , nego naši-

Takodjer školski sustav nije baš najbolji. Pogotovu srednjoškolski. Jako malo znanja i volje od momaka sa srednjom školom.

Å ta se viÅ¡e i visoke naobrazbe tiče, možda bi bilo dobro sljediti njemački sustav koji prvo dečke poÅ¡alje 6 mjeseci na brod , da vide Å¡ta je to , a ne sa 24 da skuže da to nije za njih.

Moglo bi se o ovome napraviti doktorat , hehhehhehehehehe

mozda je malo odmak od teme ali nisam mogao a ne kopirati ovo kako to rade u svijetu i razlog zasto uvijek kaskamo za istim;
Sustav školovanja u Velikoj Britaniji sa prebogatom pomorskom tradicijom ide, otprilike, ovako:
Osnovna škola (primary school) traje 5 (pet) godina, do 13. godine života. Nakon toga ide 3 (tri)
godine srednje škole (secondary school) do 16. godine života. Ukupno, dakle, 8 (osam) godina do završetka
srednje škole, koliko našoj mladosti treba da završi osnovnu!

Ako nakon srednje škole kandidat odustane od daljnjeg školovanja, uz prikupljeni broj bodova iz
određenih predmeta (matematika, fizika) kandidat zainteresiran za obrazovanje u pomorstvu može ići na
“open days” koje organiziraju razna pomorska učiliÅ¡ta i na kojima se predstavljaju brodarske kompanije.
Kandidat aplicira za neku od tih kompanija i, ako bude prihvaćen, kompanija mu sponzorira kadeturu.
I, onda ide 12 mjeseci kadeture. Bez dana prethodnog obrazovanja u pomorstvu!
Uz vođenje dnevnika, položene osnovne tečajeve prema STCW za vrijeme kadeture i usmeni ispit,
dobije ovlaÅ¡tenje časnika straže!

Zatim 18 mjeseci na brod pa 6 sedmica u pomorskom učiliÅ¡tu i usmeni ispit za 1. časnika bez
ograničenja.

Pa opet 18 mjeseci navigacije, dakle ukupno 48 mjeseci od ukrcanja za kadeta, i 4 sedmice na
učiliÅ¡tu pripreme za ispit da bi dobio ovlaÅ¡tenje zapovjednika, bez ograničenja!

Tako to ide na britanskoj Warsash (ili nekoj drugoj) pomorskoj akademiji. Kako ovaj sustav primijeniti
na naše uvjete? Nažalost, kako sada stvari stoje, nikako.........

izvor:KAPETANOV GLASNIK Split, prosinac 2010. godine

Last edited:
@Mladeno sve je to ka u bajci, jer se englezima ne ide baš na more uz njihov kopneni standard.
Å¡ta se tiće naÅ¡eg Å¡kolstva opčenito, on je zapeja u 60tim godinama proÅ¡log stolječa.
Kad bi u Hrvata bija standard ka u engleza, miÅ¡ljnja sam da bi i za naÅ¡e ljude bili dovoljni samo "tečajevi" za unlimited brevete, a ne "doktorati" ka danas. a i manji bi bija pritisak prema moru.
A Å¡ta se tiće agenata sa adresom u Hrv. imam osječaj da nemaju moć ugurat naÅ¡e ljude. (na kapaljku)
Priće nakon kadeture ić za timunjera ili mazaća ne drže vodu, jer mislim ako imaÅ¡ brevet i apliciraÅ¡ za časnićko mjesto, onda imaÅ¡ i odgovornost da tu poziciju i opravdaÅ¡, ako ne uvik te se može iskarcat.
Meni je na asistenturi kapo (Jadroplov) reka da ću ćistit i pituravat prvih pola godine, i bilo je tako. Brod ode u Å¡kver, vadi se temeljni i leteći ležaj na glavnom motoru, a asistent u tanku kotlovne vode ćisti teÅ¡ko gorivo:udriglavom
Nakon njega slijedeći kapo (druga polovica asistenture) kaže asu moraÅ¡ ćistit i pituravat, jer čeÅ¡ ti sutra bit časnik i moraÅ¡ znat sve o poslaovima posade stroja....i Å¡ta sad??? svađat se sa njim, da me loÅ¡e ocjeni ili sagnit glavu i mučat da dobijeÅ¡ bolju ocjenu.
po meni triba ćoviku dat priliku da se dokaže. ali vrimena su hebena i svi bi navigali:rolleyes:a gazde imaju izbora pa biraju
valja molit boga da se nešto pomakne na globalnoj razini.... pa makar i Australija

A Å¡ta se tiće agenata sa adresom u Hrv. imam osječaj da nemaju moć ugurat naÅ¡e ljude. (na kapaljku)

Kako to mislis nemaju moc ugurat nase ljude? U Hrvatskoj imamo Zorovica, Iva Shipping, VShips, Golara,
Azaleu Zadar itd. Često se spominje brojka od preko 20 000 pomoraca u Hrvatskoj i vecina pomoraca je ukrcana preko
agenata i to na mnogim dobrim firmama.

Kako to mislis nemaju moc ugurat nase ljude? U Hrvatskoj imamo Zorovica, Iva Shipping, VShips, Golara,
Azaleu Zadar itd. Često se spominje brojka od preko 20 000 pomoraca u Hrvatskoj i vecina pomoraca je ukrcana preko

mislio sam na kadete i juniore. krcaju ih na kapaljku. bar ja imam takav osjecaj.

I to 20 000 !!Kvalitetnih pomoraca!! , meni se pomalo cini da tepamo sami sebi !!!:cool:

Godisnje iz srednjih skola i fakulteta proizvede se oko 600 skolovanih pomoraca, dok godisnje za kadeturu i asistenturu se ukrca malo manje od 400, tako da nije ludo kad pomorac svrsi sa skolon da uz apliciranje gleda i doma kakav posa na gradilistu ili u kafani(iako ce mu i za to treat veza).. i onako cini mi se da glavama u agencijama ova problematika ne predstavlja nista, a gadljivo je kad se netjak sa prekvalifikacijom ukrca(jer ima ukrcaj a fali mu skola) a dok covik sa faxon sidi kuci u depresiji jer mu se trud nije isplatija.. ali nema straja kadetima ce bit josh gore svake godine.

I to 20 000 !!Kvalitetnih pomoraca!! , meni se pomalo cini da tepamo sami sebi !!!:cool:

Å to se tiče kvalitete časnika mislim da je to danas doÅ¡lo na neku istu vrijednost. Bio sam sa barbama i prvima rusima,
ukrajincima,indijcima,englezima,našima itd. Moj jedini dojam je da su naši strožiji. Filipinci npr su odavno vec full
posada na bulkovima,kontejnerima pa i na tankerima (firma Jo tankers). Doživio sam samo jednom da je barba
iskrcao ćifa ukrajinca, ali to ne znači da su stotine drugih ukrajinaca loÅ¡iji od nas ostalih. Onda opet jednom firma
je iskrcala našeg barbu...Ma dešavaju se sranja svima bez obzira na putovnicu.

Iako je ova tema malo presla temu Osm,eto samo da komentiram agenciju i pohvalim za profesionalnost...je osobno nisam ima nikakvih problema,naprotiv sto god uvik su bili na raspolaganju....prika mi je sad isa na tankera bez iskustva,dok su druge agencije kakile kako ni cut na tankera bez iskustva-eventualno za kadeta -pa ako se stvori prilika za avancamenat....tako sto se OSM tice toplo preporucam.
E sad kad se dotaknem malo novopecenih officira/kadeta...smatram da te price o hrvatskim nadama-strucnjacima kojima ni NASA nije ni do kolina,polako padaju u vodu...znanje ispod prosjeka,nikakve zelje za ucenjem,rad da ne spominjem....naravno cast iznimkama koje san ima...isto tako kultura(tipa sto ces ti mene slati cistit Sewage)i postovanje seniora izgleda ostala doma ako je i bila.
Samo jedan savjet mladima da vataju sto god in se nudi,a ne ka ovi mamini sinovi "necu ja tamo"ja cu na offshore,shela,carnivala....eto taki na kraju ostanu doma ali reka bi zastalno.....ja kad san poceja nisan niti razmislja o novcima ugovorima nego samo da se ukrcan.
pa kad se to sve i zbroji nije ni cudo da dosta momaka ostane doma nakon kadeture i tesko in je naci prvi ukrcaj.
Kad se doticemo rusa/ukrainaca...ako ima jos malo pameti u hrvata,pokusat ce malo drzati jedni do drugoga,ka sto to i cine rujici,jer gledajuci zadnje vrime kako se braca casti ocjenama to je nesto nevjerojatno dok se za naseg davaju prosjecne ocjene,a zasluzuje iznadprosjecne

Ovo sto si na kadeturi kao i ja na svojoj tukao ruzinu to je ružna stvarnost. Ja sam na jednom strancu dozivio da kadet
radi 8 sati dnevno na mostu sa sekondom, a u portu je 12 sati bio sa sekijem u cargo roomu. To je npr. bila jedna
vrlo kvalitetna kadetura. Taj momak skoro pa moze nakon kadeture i za sekija.Nažalost na hrvatskim kompanijama
kadet je manoval, i nije cudno da u nasim pomorskim agencijama nemaju povjerenja u terce bez iskustva i da je
najteze naci ukrcaj prvi put za terca.
To sto ti postujes sebe je jedna stvar, a neiskustvo (zbog kojeg te agent zeli ukrcat jedan ugovor za kormilara da
jos vise naucis) je druga stvar. Ja ne znam koliko ti znas i koliko je tvoja kadetura bila kvalitetna, a to ne znaju ni
agenti. Jednom sam ispred faksa cuo starije pomorce da kazu kako je engleski kadet puno kvalitetniji od naseg, jer
kod zapadnjaka je drugi sistem i u skolama i u praksi na brodovima. Mi smo u srednjim pom. skolama imali npr.
povijest,politiku i gospodarstvo,talijanski itd sto je totalna glupost. Ali mi hrvatski pomorci imamo tvrdu kozu pa
uspijemo rijesit sve prepreke, samo je steta sto nasi zakonodavci(politicari) nisu pragmaticni kao englezi i ameri
i sto nam otezavaju i skolovanje i opcenito nas pomoracki status i situaciju.
Pozdrav i zivili.

Ovo potpisujem kolega i 100% se slazem s tobom, odradio sam samo prvi dio kadeture ovaj drugi pocinje za nekoliko dana. Ovaj prvi dio mi i nije bas bio nesto kvalitetan, jer sam na kuverti bio od 8-17h, na mostu moras biti od 18-20h, ali bi ja uvijek ostao 1-2 vise, a o nasoj nizoj posadi necu trositi rijeci, nostromo umislio da je barba pa lomi Bogove, dere se i svaki put je trazio nacin da se izdere na mene, a tek omalovazavanje, samo sto sam ja imao jaku vezu iza sebe pa kad bih mu ja zaprijetio barbom ovaj bi umukao, jednom je cak digao ruku na mene pa sam mu rekao udari li me isjeci cu ga na komade a prije toga ga barbi reci, odmah se poceo izvinjavati. Časnici su mi bili prva liga, sad ce mi niza posada biti indonezani hvala Bogu, nasa stoka je najgora. Politika moje firme naspram kadeta nije nimalo dobra, ali tako je kako je ostao je jos ovaj drugi dio, to odradit i kasnije ce biti bolje, ali istina je da se bez veze tesko mozes igdje ukrcati, ja sam bio slao aplikacije na brojne renomirane svjetske kompanije i svi su mi trazili tko mi je preporuka, znaci na kulturan nacin te pita tko ti je veza, tako je to danas! Pozz

Iako je ova tema malo presla temu Osm,eto samo da komentiram agenciju i pohvalim za profesionalnost...je osobno nisam ima nikakvih problema,naprotiv sto god uvik su bili na raspolaganju....prika mi je sad isa na tankera bez iskustva,dok su druge agencije kakile kako ni cut na tankera bez iskustva-eventualno za kadeta -pa ako se stvori prilika za avancamenat....tako sto se OSM tice toplo preporucam.
E sad kad se dotaknem malo novopecenih officira/kadeta...smatram da te price o hrvatskim nadama-strucnjacima kojima ni NASA nije ni do kolina,polako padaju u vodu...znanje ispod prosjeka,nikakve zelje za ucenjem,rad da ne spominjem....naravno cast iznimkama koje san ima...isto tako kultura(tipa sto ces ti mene slati cistit Sewage)i postovanje seniora izgleda ostala doma ako je i bila.
Samo jedan savjet mladima da vataju sto god in se nudi,a ne ka ovi mamini sinovi "necu ja tamo"ja cu na offshore,shela,carnivala....eto taki na kraju ostanu doma ali reka bi zastalno.....ja kad san poceja nisan niti razmislja o novcima ugovorima nego samo da se ukrcan.
pa kad se to sve i zbroji nije ni cudo da dosta momaka ostane doma nakon kadeture i tesko in je naci prvi ukrcaj.
Kad se doticemo rusa/ukrainaca...ako ima jos malo pameti u hrvata,pokusat ce malo drzati jedni do drugoga,ka sto to i cine rujici,jer gledajuci zadnje vrime kako se braca casti ocjenama to je nesto nevjerojatno dok se za naseg davaju prosjecne ocjene,a zasluzuje iznadprosjecne

Upravu si kolega potpuno, ali bez novaca nemoz nitko pa ni ti, a to da nisi gledao pare kad si se ukrcavao to ti bas ne vjerujem, jer ako ides radit kadeturu za 200-300 USD puta 6 mjeseci nemozes pokriti svoje troskove niti za 2 mjeseca kuci, a o polaganju breveta mozes samo sanjati, ipak bez para se nemoz, niti se je ikada moglo. Å to se tice nas Hrvata, mi smo najveca stoka od ljudi, j..... mate jedni drugima, ako neko od nas imalo ima vise skole od ovog drugog, ovaj mu gleda zabit noz u leđa, onda nije ni cudo zasto nas je Hrvata, sve manje i manje na svjetskim kompanijama. Sto se tice ucenja, tu ti je sve do pojedinca, imas ti i ukrajinaca, kineza, rusa, nizozemaci i raznih drugih kojima se nista ne uci, a niti radi, nismo tu mi samo jedini, to je sve stvar pojedinca. Lijep pozdrav i mirno more:uzdravlje

Kolega dragi, doticni kojeg si citirao i odgovorio mu da nije gledao pare je davnih dana tukao kadeturu, onda je to bilo bitno drugacije nego danas, sto se tice troskova i ostalih rashoda..razmisli prije nego napises, ne zivi samo u 2012 godini... :uzdravlje

Back