MSC putnički brodovi!

Hemingway tocno takva iskustva i ja sam imao sa Bogdanom. Predamnom je i rekao da je njemu ista placa imao 1 ili 100 pomoraca. Nisu nam krivi Crnogorci za istrebljenje sa MSC-a, vec jedna domaca sirovina. A dosta je vidit u kakvoj "kafani" ima office.

....nazovi Bogdana u Sinj....
Ja sam bio nazvao pocetkom godine radi upita za mogucnost kadeture na MSC brodovima (teretnima, ne cruiserima), i receno mi je kako nacelno ne krcaju kadete vec to rade kao "uslugu" samo za djecu odnosno blizu rodbinu pomoraca koji su preko njih ukrcavaju ...

Inace, probaj kod Globtika, jedan moj poznanik je trebao kadeturu na cruiseru preko njih raditi (doduse, nisam siguran jel' tocno kod njih, moram provjeriti) i vec je prijavio "Passenger safety" tecaj ali su ga ipak pokupili na Tankersku prije toga :D ...

Proveo sam tri godine na MSC Lirica-cruiser (2003-2006) pa evo malo mojih zapazanja.

Kao što je već rečeno ugovori su bili 6 mjeseci(+/- 1 mjesec) što se slova na papiru tiče.Nepisano je pravilo bilo da ako npr.startate ugovor recimo tokom srpnja ili kolovoza,a brod je u Mediteranu,pri odlasku za Karibe i sjevernu Ameriku (u mom slučaju početkom prosinca) mogli ste zaboraviti da će vaš iskrcaj biti organiziran pri kraju 6 mjesečnog perioda.Podrazumijevalo se da ostajete do kraja sezone (početak lipnja uglavnom i povratak za Europu).Cijeli personal stroja nije insistirao na poštivanju rokova,pa ne pamtim da se itko iskrcao regularno po isteku ugovora.Niti se pro forma ljude ne pita da tobože potvrde da svojevoljno ostaju duže.Plaća samo teče, te ako ne želite niti ne morate ustupiti vaše mjesto nekoj (hipotetskoj) smjeni,odnosno ostajete, uz suglasnost naravno, dokada želite.

Iz ovog primjera jasno je da nema nikakvog schedul-a,te ako ne pristajete na 1 mjesečni odmor ne možete nazad na isti brod,a na koji naredni i kada još je veća nepoznanica.Može se dogoditi da vas zovu i nakon 2-3 tjedna kući.

Električari nisu rangirani kao oficiri-dijele se kabine,nema pristupa officer mess-u i javnim prostorima(nemate uniformu).
Podjela poslova postoji samo po afinitetima ljudi,a da ista nije provedena kroz nekakav safety management system.Svi električari pokrivaju sva područja(uključujući radne naloge za hotel i galley-e) kao npr. izmjena lampi isl.Disciplina je slaba (radna) i radi se kampanjski,a nitko nije kriv jer ne možete povezati tko pokriva koji sistem za koju poziciju (kao npr.na NCL-u i vjerojatno svim drugim kompanijama),pa ide ona ako nije on zašto bih ja itd.

Nema AMOS-a pa nema niti povijesti zahvata po komponentama,a ni planskog održavanja.Jasno ne može ga ni biti bez sveobuhvatne organizacije rada.

Engleski jezik Talijani (Napolitanci) ne vole jer ga sami ne govore,pa morate učiti njihov jezik i ma kako loše ga govorili uvijek im je draže kad to činite nego da koristite službeni jezik-engleski.Nema potrebe da napominjem da takvo što nije moguće na NCL-u.

Slažem se dobro je tamo započeti jer lova za npr.asistenta struje je bila oko 2000 €,ali ne i ostati dugo jer nema načina da avancate značajno (za električara da ali razlika je 20% u plaći,dok ste uvijek manje plaćeni od trećeg strojara). Nema ulaganja u ljude (tečajevi) kao na drugim kompanijama,a ni penzijskih planova (bar ih nije bilo).

Sve ovo vrijedi za period gore prethodno naveden,a je li se stanje promijenilo u medjuvremenu, mogli bi pisati kolege koji su još tamo.

aha hava vam puno da znam cua san sve za bogdana da ka sad prodaje price da je recesija pa uzima cilu prvu placu kadetima,ma kreten ne profesionalni,jos jednom puno vam hvala eto pocea san se na vrime informirat jer cu negdi u 7mjesec diplomirat tako da znam planirat...aha a koji se posal kadeta na cruiser,jel vide most,neki govore kadetura na cruseru nikad ne vidis mosta i nista ne naucis,a meni se cini da ako na cruiseru napravim kadeturu da cu lakse za casnika ic,sta vi mislite

Last edited:
aha hava vam puno da znam cua san sve za bogdana da ka sad prodaje price da je recesija pa uzima cilu prvu placu kadetima,ma kreten ne profesionalni,jos jednom puno vam hvala eto pocea san se na vrime informirat jer cu negdi u 7mjesec diplomirat tako da znam planirat...

Momak, odjebi Bogdana i lose ljude. Imas sve predispozicije za velike stvari ( pretpostavljam da nemas dvi live ruke), ako kontas da čes srediti skolu do lita napadaj ove jake, javljaj se, napravi djir autom od Splita do Rijeke, ostavi im dobru priću ( i kvalitetnu) i nemas problema....(btw nemoj da ti se dogodi dok ulazis im u kancelarije da ostavis jaja ispred):hihi:hihi

da e fala na dobrim savjetima,mislim iman neka iskustva i s jahtama radia san par sezona na 35m(mornar) i 20m(skiper) da i to navedem,ma odjeba san ja sinj u startu,gledat priko beograda o toj zeni san cua da je ok da se s njom da pricat

Evo samo potpisujem Iguazu-a,sve je dobro rekao.
Btw....cuo sam iz povjerljivog izvora da vise nema interesa za kadete kod Zorovica,nije do njega vec do kompanija s kojima radi...eto samo da se zna.

Nazalost, u ovoj situaciji (ne znam jel' kriza ili sto) ali je stvarno tako. Prije naci jamca za kredit nego mjesto za kadeturu :D. Doduse, ja nisam bas gledao kod nasih brodara, mozda je kod njih lakse, ne bih znao.

Inace, i NYK je takodjer prestao sa ukrcajem kadeta (nasih) do daljnjega (tako mi je receno). Cuo sam da bi na CB moglo naci no, kako nemam Tanker Fam. nisam se detaljnije raspitivao ...

ja san se registrira na ona forum di ste me uputili ali nisam dobia potvrdni mail,pa san opet pokusa i opet nista,pa mi nije jasno

Evo ovako stoje stvari, Kap. Brakočević je na brodu, dolazi iza 15.03, i kako sam prije napisao, nema namjeru vise krcati ljude. Ostavio je broj od Gosp. ZIvane 00 381 11 357 2008, s tim da je rekao da nema smisla zvati nju ili direktno Sorrento ako nemate preporuku nekoga tko ima ugled na kompaniji bez obzira na čin, jer je to navodno politika kompanije. Djeluje obeshrabrujuće ali probajte naci nase ljude tamo, jos uvijek ih ima ....

aha ,pa dobro eto to je sve sto mi je trebalo ,broj taj,pa cu ja vidit dalje kako sta,trebao bi imat preporuke jer mi se prijatelj ukrcao preko nje pred 2g kao asistent stroja i jos je na MSC,trenuto je na brodu ne znam kojem kao oficir,eto hvala iguazu puno nadam se da cu uspit,javim ti cim buden napredovao u kontaktu

aha ,pa dobro eto to je sve sto mi je trebalo ,broj taj,pa cu ja vidit dalje kako sta,trebao bi imat preporuke jer mi se prijatelj ukrcao preko nje pred 2g kao asistent stroja i jos je na MSC,trenuto je na brodu ne znam kojem kao oficir,eto hvala iguazu puno nadam se da cu uspit,javim ti cim buden napredovao u kontaktu

Volio bi da me ne shvati?? krivo ali ova priča neka ti bude( i svim ostalima u potrazi za ukrcajem )pokazatelj. Nemojte očekivati da će vas u ova vremena vatati za rukav da se ukrcate, trebate ljudi traziti, zvati ,kopati po internetu ,pa ako treba osobno se pojaviti da vas vide, da vide s kim imaju posla, da vide znate li jos sto osim THANK YOU i YES YES. I u tim razgovorima dati im do znanja da ne molite vi za posao več da oni imaju privilegiju sto ste pokucali na njihova vrata. Normalno, za takvu priću morate imati podlogu u vasoj kvaliteti, sposobnostima. A za početnike ču ispričati jedan slučaj. radi se o mojoj zeni. zavrsila faks u rijeci, odradila staz u bolnici i sto sada? Nema otvorenih pozicija u bolnici, nista se ne dogadja. a ona kod ravnatelja i da bi ona radila mukte, pa kad se otvori nesto... Da ne duljim, mala se zrtvovala i to joj se vratilo. Nadam se da ste shvatili priču, imao sam ja momaka koji su pozicijom čistača odrađivali asistenturu, i odmah vidis ima li mota, jer ako izrazi zelju iza večere doči dole i pomoči oko separatora , onda taj momak jednostavno od tebe zasluzuje paznju i radaca mu sluzi samo da vikendom dobije nesto prekovremenih. Ne mogu vise, moga bi satima....

aha a jeli znate kakav kontak kome da se obratin
MSC Piano di Sorrento
tel.oo390815321530
fax.00390818088653
Napisite aplikaciju te kopije svih dokumenata posaljite faxom,Firma arhivira sve aplikacije tako da ce te biti upisani u njihovu arhivu aplikanata.
Naravno ako imate neku preporuku da ce puno pomoci.
Zaboravite Zivane i Bogdane jer oni nisu duzni prosljedjivati vase dokumente i aplikacije u Kompaniju.

evo ja odradjujem prvi ugovor na MSC (Montenegro Shipping Company - stvarnop ih je previse) i mogu vam reci da se kuci moze i sa 5 mjeseci iako firma voli da ostanete sto duze. inace sto se tice posla nije lose, uglavnom su sad to sve novi brodovi, one stare kante su prebacili ukrajincima i indijcima, prosli mjesec im je porinuta i msc daniela od 14000 teus.
jedini je problem sto treba imati celicne zivce, jer mozete naletiti na talijane koji nas ne mirisu bas, a sve zato sto u zadnje vrijeme ima dosta sverca droge , pa kad se radi i o crno gorcu opet isto , jer smo mi njima svi isti.
inace hrana zna biti malo u banani, jer za kuhare krcaju stvarno svasta
place kako slijedi: ab oko 3300, bosun i 3/0 oko 4000, 2/o oko 4800, c/o oko 6200 svi iznosi su u eurima, to su place za cargo/kontejnere, a kazu da su nja putnickima nesto nize.
ukrcaj najbolje preko nekoga ko je vec tamo, i ja sam tako, jer bogdan nece nista uciniti (on ukrca 1 ili 100 njemu je placa ista, pa mu je draze sto manje raditi)

nadam se da sam malo pomoga

pozdrav

ma bravo blistokaster i jakeld,triba mladima rec da izbjegavaju ta govna od bogdana i zivana,a narocito stiva iz ri,to sve triba satrat da od one love sta su ukrali ljudima sta su ih krcali plate bolnicke troskove sebi i da in fali

evo da malo upoznate MSC ja sam dugo bio kod njih (poznajem i vaseg chifa sa NCL high & dalmos)
Bogdan je uzimao lovu devedesetih ,kada se doznalo u piano malo su ga stisnuli pa je prekinuo, u to isto vrijeme pocima raditi i Zivana normalno da je dobila veci dio kolaca jer Bogdana vise nije bilo briga za posao jer je placen fiksno od MSC a thank you vise nije smio uzimati.
Bogdan vas ne moze ukrcati,jer on je samo pokrice za MSC ,sklapas ugovor sa Bogdan comp. po ITF ,i ako se nesto dogodi ,nedaj boze, ovisis o milosti MSC jer sigurno ti Bogdan nece platiti.
Moram priznati da se nije dogodilo da MSC nije bio fer.

U vezi ukrcaja ,najlakse se ukrcati preko kapa ili zapovjednika ,zato jer ako nisi OK taj kapo ili zapovjednik nemogu se zaliti Maresci jer to je njihov problem oni su garantirali,tako je Maresca miran 6 mjeseci za taj brod.
ovo je jedan od razloga zasto ima puno crnogoraca=puno kapa i zapovjednika.
Nasih ima malo,istina ali devedesetih je otislo puno hrvatskog kadra ,oficira, koji bi sada bili odnosno prije 7-8 godina na mjestu crnogoraca .
razlozi odlaska nasih ljudi ima vise ,dolar je bio jaci u odnosu lire-euro,vrijeme ugovora itd.

odnos sa talijanima -sto budes gori prema njima to ce oni biti bolji prema tebi.

ej drydock neznam za msc ali slazen se s tebom da sto vise gazis i ne postujes talijane to ti moze biti samo bolje.to sam ja sad svatia i ima sam ludilo ugovor na carnivala.pozdrav

Back