Odisej
New member
Ja placam staz i socijalno od 1991 godine,i to sam placao 4000 kuna mjesecno,a di ste vi do 2008-e godine bili?Porez je OK i ja sam za to da se placa,tako je svugdi u svitu,a kad se vec povodite za svitom,sto ne slusate sto Dalmos kaze za Kolege sa SSS a navigaju vec 10-20 pa i vise godina ka prvi casnici palube i stroja bez mogucnosti da polazu neograniceni bravet,a to isto ima svugdi u svitu a kod nas NEMA,sto taj zakon isto ne izglasate,digli ste se sad kad se suska spominje,dajte i nama mrvu kruva koju smo zasluzili,Nije velik jaz medju nama pomorcima,vec izmedju pomoraca i Vlade i Sindikata jer necujete ono sto vam govorimo,cujete samo miris love,Takva je i moja baba bila,Nije znala citati ni pisati,ali je nisi moga za solde zajebati,Nije jos kasno,ako je za nas starije nije za mladje koji dolaze.![]()
Moram priznati da nisam bas shvatio zasto ste quotali moj post sa temom o skolovanju i brevetima, ali kad je vec tako ajmo redom:
Imam 48 god i zapovjednik sam na stranca a mir/inv/zdravtsveno sam poceo placati 1988 g.
Prvo pismo koje je IKAD upuceno prema vladi i nadleznom ministarstvu sa zahtjevom da se ukine diploma VPS kao uvjet za polaganje kapetanskog ispita poslao sam upravo ja u sijecnju 1992 god,dan nakon priznanja RH od strane elevantnih svjetskih cimbenika. Naravno, nitko nije odgovorio....
Sudjelovao sam na nekoliko okruglih stolova sa tom temom i uvijek je zakljucak bio isti: Sadasnji sustav polaganja za brevete je zlatna koka profesorima i zaposlenima u LK, nece se tako lako mjenjati jer oni od toga jako dobro zive. Borio sam se sa vjetrenjacama dakle vise od 15 god na tu temu, odustao sam i zavrsio visu. Trebalo mi je 5 kalendarskih godina, ali sam zavrsio. Vi se nastavite boriti za ono sto vam legalno pripada, a to je pravo na napredovanje u struci bez reketa i silnih daca koje sad morate platiti. Moje je vrijeme polako isticalo, dakle nisam uspio. Ali na znanje i ravnanje svima, moja je generacija i ja osobno u velikoj mjeri, pocela borbu za status pomorca i jos se borimo. Kad sam ja krenuo nije bilo agencija, nije bilo POSLA, bila je svjetska kriza koja je i sada na vratima. Posao je sad daleko laksi, imamo logistiku, imamo drzavu koja je koliko-toliko demokratski nastrojena i na ulasku u EU. Moja generacija je probila led na svim boljim svjetskim kompanijama, do tada je hrvatski pomorac,cast iznimkama, bio ogranicen na talijanske i zidovske divljake, svatko onaj ko je imao pristojan ugovor na europskoj kompaniji bio je za nas CAR. Osobno sam prosao sito i reseto, bio jedini bijelac 5 ugovora za redom i sl, unaprijedio se do vrha piramide bez icije pomoci, dapace. Danasnje generacije su razmazene i neka su, znaci da smo uspjeli ponesto i napraviti za njih. Sad vi nastavite gdje smo mi stali, ali prihvatite realitete koji su nastali na trzistu, drzavu koja ide u EU, htjeli mi to ili ne, i borite se za izmjene pomalo i sa argumentiranim zahtjevima mic po mic. Za vasu informaciju, P.Brazzoduro je zaista najveci oponent unutar SPH za bilo kakve inicijative za promjenu sustava skolovanja i to mu ja osobno jako zamjeram, ali covjek ima pravo na svoj stav kao sto i mi imamo na svoj. Bez obzira sto sam ipak zavrsio tu skolu(radi sebe i svoje djece)ovdje vam svima javno i bezuvjetno dajem moju punu podrsku da se izborite za polaganje breveta na osnovu iskustva i bez skole jer je tomu doslo vrijeme.
Zivili