Mail za ministra i vladu

Ma prova san jucer i oni u sindikatu i oni mu doma. Neznan kako je danas. Nemogu nista slat na svoju ruku dok ostala ekipa ne rece jeli ovo vridi ca san napisa ili ne? Koja korist od svega.

Negdi je vec stavljao broj mobitela...mislim da se može pronać' i na stranicama Sindikata...
Iskreno,ja sam za to da pokušamo s njim postić' nekekav sporazum,a onda ić' dalje (sa mailovima)...bez obzira na sve, on je jedini istupia javno i koliko-toliko brania pomorce...
Uostalom, već sam negdi spomenia...učlanimo se svi u Sindikat,ali prije toga im iznesimo svoje mišljenje i zahtjeve...a onda, neka se bore za nas i naša prava

Evo mozemo ostavit ovakvo sastavljeno pismo jos do nedilje tako ako ko ima jos neki pametan prijedlog za prominit i konacno u ponediljak da se moze poslat na drzavne adrese jer bude li mo puno isli u detalje i razmatrali svakoga pojedinacno onda nema kraja

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa „Jadrolinije“ (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

5. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

7. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

8. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

9. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

10. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

11. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

Izbacija san tocku 4., jer ako nam priznaju osnovice placa po rangu od Jadrolinije ka i za socijalno/mirovinska placanja doprinos, neka nam ona bude i osnovica za placanje poreza na dohodak!!

MENI OVO DOSTA DOBRO IZGLEDA.
Jedino,mozda bi tocku 8 trebalo doraditi u smislu da se pomorcima koji imaju manje od 183 dana,da im se naplacuje porez na dohodak prema tocki 3.
Pogedajte pa dajte svoje misljenje.
To sam napisala je netko tko je na brodu 200 dana godisnje,njemu drzava u nikakvom pogledu nema pravo na osnovu icega naplatiti ikakav porez na dohodak.
Mozda sam i u krivu,ne znam ...pogledajte.

Negdi je vec stavljao broj mobitela...mislim da se mo?že pronać' i na stranicama Sindikata...
Iskreno,ja sam za to da poku??amo s njim postić' nekekav sporazum,a onda ić' dalje (sa mailovima)...bez obzira na sve, on je jedini istupia javno i koliko-toliko brania pomorce...
Uostalom, već sam negdi spomenia...učlanimo se svi u Sindikat,ali prije toga im iznesimo svoje mi??ljenje i zahtjeve...a onda, neka se bore za nas i na??a prava

Da me nije strah vas mu??kih, ja bi to bila davno predlo?žila.:udriglavom
Mislin da je telefon i mobitel na stranicama sindikata, a maili stvarno vraća.

I BTW, Splitski Kanal,potpuno se slažem sa tvojim mailom...
Najbolja stavka mi je prijedlog od Daxa, a to je "porez=izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socijalno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa „Jadrolinije“ (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

Tako je i mislin da je to najpravednije.
Jedino je jos pitanje ova 183 dana, ca je rekla Dina, dali da ostane, pa cemo svi placat "maleni" porez ili da ga ostavimo??

Mare,ne boj se...
Činjenica je da nam triba netko kao šta je Brazzodduro jer ipak svi mi,na kraju balade ćemo otić na brod i nećemo se moć bavit ovom problematikom toliko ažurno...
Doduše,tu su naše žene,ali...:-)

Ovo pod br 2 je vec u pravilniku i zakonu tako da ne trazimo sto vec postoji jer cemo ispasti neozbiljni i sto je najgore hvatat ce se pred medijim za to da nas pokazu kao sarlatane.

Sad mi neč pade u oči, ali ako se uzme kolektivni ugovor pomoraca na jadroliniji i njihove osnovice dali nan treba pomorski odbitak?
Tu su i 183 dana.
Ma ljudi, treba nan netko ipak malo "pametniji" od nas, da to sve poslo?ži kako treba, da si neskačemo u usta.

Ovo pod br 2 je vec u pravilniku i zakonu tako da ne trazimo sto vec postoji jer cemo ispasti neozbiljni i sto je najgore hvatat ce se pred medijim za to da nas pokazu kao sarlatane.

ajde si to di u poreznom pravilniku pronasa,aj lipo copy-paste jer sam ja zvala u Zagreb i posvadila se s sefom koji je taj pravilnik i pisao.On mi je trvrdija da se gleda tecaj valute na dan podnosenja porezne prijave.
Ukoliko to nadjes u pravilniku ,a molin te stavi i na stranice foruma

Sad mi neč pade u oči, ali ako se uzme kolektivni ugovor pomoraca na jadroliniji i njihove osnovice dali nan treba pomorski odbitak?
Tu su i 183 dana.
Ma ljudi, treba nan netko ipak malo "pametniji" od nas, da to sve poslo?ži kako treba, da si neskačemo u usta.

Onda ga ne trebaju povisivat...Moj prijedlog, po??aljimo ovo Brazzaduru (jesam dobro napisa) i vidimo ??ta on misli....

Nova Verzija pisma

Nova Verzija pisma

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa â??Jadrolinijeâ?? (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

3. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

4. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

5. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

6. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore pod tockom 2. navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

7. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

8. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

9. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

@dina
Pozdrav
Kolike su stope poreza pomoraca u obalnoj plovidbi(Jadrolinija)????
Ako nas izjednace sa placama i pozicijom koju obnasamo vezano za placanje poreza kao sto su izjednacili za mirovinsko i zdravstveno onda nikakva olaksica po danu(pomorski dodatak) nije vise relevantna jednako kao ni 183 dana jer ces za poziciju upravitelja platit porez na osnovicu od 6480,00kn plus davanja za mirovinsko i zdravstveno.Tada vise ni nase place(iznos nije bitan) jer sa samim porezom vise nece imati veze.Jedino u slucaju nekakvog dokazivanja porijekla novca bi trebalo cuvati platne liste i to je to.

Meni se cini ok,medjutim tocka 6 mi je pomalo zbrckana:)
Ne nam,mozda nisan u pravu Vi koji navigajete cete to bolje znati al' opet pisem,oni koji navigaju vise od 183 dana,takvi nisu ikome duzni platiti ista od poreza na dohodak niti po kojim osnovama.Ja bi mozda to cak i izbacila s tim da ostane ovaj uvjet....
6.Sve (rijec "DRUGE" izbaciti jer je suvisna)pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom..Znaci tocka 6 bi trebala izgledati ovako.....

6. Sve pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

Back