Mail za ministra i vladu

Ja placam staz i socijalno od 1991 godine,i to sam placao 4000 kuna mjesecno,a di ste vi do 2008-e godine bili?Porez je OK i ja sam za to da se placa,tako je svugdi u svitu,a kad se vec povodite za svitom,sto ne slusate sto Dalmos kaze za Kolege sa SSS a navigaju vec 10-20 pa i vise godina ka prvi casnici palube i stroja bez mogucnosti da polazu neograniceni bravet,a to isto ima svugdi u svitu a kod nas NEMA,sto taj zakon isto ne izglasate,digli ste se sad kad se suska spominje,dajte i nama mrvu kruva koju smo zasluzili,Nije velik jaz medju nama pomorcima,vec izmedju pomoraca i Vlade i Sindikata jer necujete ono sto vam govorimo,cujete samo miris love,Takva je i moja baba bila,Nije znala citati ni pisati,ali je nisi moga za solde zajebati,Nije jos kasno,ako je za nas starije nije za mladje koji dolaze.:uzdravlje

Moram priznati da nisam bas shvatio zasto ste quotali moj post sa temom o skolovanju i brevetima, ali kad je vec tako ajmo redom:

Imam 48 god i zapovjednik sam na stranca a mir/inv/zdravtsveno sam poceo placati 1988 g.
Prvo pismo koje je IKAD upuceno prema vladi i nadleznom ministarstvu sa zahtjevom da se ukine diploma VPS kao uvjet za polaganje kapetanskog ispita poslao sam upravo ja u sijecnju 1992 god,dan nakon priznanja RH od strane elevantnih svjetskih cimbenika. Naravno, nitko nije odgovorio....
Sudjelovao sam na nekoliko okruglih stolova sa tom temom i uvijek je zakljucak bio isti: Sadasnji sustav polaganja za brevete je zlatna koka profesorima i zaposlenima u LK, nece se tako lako mjenjati jer oni od toga jako dobro zive. Borio sam se sa vjetrenjacama dakle vise od 15 god na tu temu, odustao sam i zavrsio visu. Trebalo mi je 5 kalendarskih godina, ali sam zavrsio. Vi se nastavite boriti za ono sto vam legalno pripada, a to je pravo na napredovanje u struci bez reketa i silnih daca koje sad morate platiti. Moje je vrijeme polako isticalo, dakle nisam uspio. Ali na znanje i ravnanje svima, moja je generacija i ja osobno u velikoj mjeri, pocela borbu za status pomorca i jos se borimo. Kad sam ja krenuo nije bilo agencija, nije bilo POSLA, bila je svjetska kriza koja je i sada na vratima. Posao je sad daleko laksi, imamo logistiku, imamo drzavu koja je koliko-toliko demokratski nastrojena i na ulasku u EU. Moja generacija je probila led na svim boljim svjetskim kompanijama, do tada je hrvatski pomorac,cast iznimkama, bio ogranicen na talijanske i zidovske divljake, svatko onaj ko je imao pristojan ugovor na europskoj kompaniji bio je za nas CAR. Osobno sam prosao sito i reseto, bio jedini bijelac 5 ugovora za redom i sl, unaprijedio se do vrha piramide bez icije pomoci, dapace. Danasnje generacije su razmazene i neka su, znaci da smo uspjeli ponesto i napraviti za njih. Sad vi nastavite gdje smo mi stali, ali prihvatite realitete koji su nastali na trzistu, drzavu koja ide u EU, htjeli mi to ili ne, i borite se za izmjene pomalo i sa argumentiranim zahtjevima mic po mic. Za vasu informaciju, P.Brazzoduro je zaista najveci oponent unutar SPH za bilo kakve inicijative za promjenu sustava skolovanja i to mu ja osobno jako zamjeram, ali covjek ima pravo na svoj stav kao sto i mi imamo na svoj. Bez obzira sto sam ipak zavrsio tu skolu(radi sebe i svoje djece)ovdje vam svima javno i bezuvjetno dajem moju punu podrsku da se izborite za polaganje breveta na osnovu iskustva i bez skole jer je tomu doslo vrijeme.
Zivili

@Odisej - S nekim djelovima vaseg komentara se slazem, a s nekim bas i ne....

1) Porez na dohodak uredjen je Zakonom o porezu na dohodak i nase izuzece iz njega na temelju vise od 183 dana provedena u medjunarodnoj plovidbi veliki je uspjeh SPH jer mnogi od vas se nisu niti potrudili procitati da je raniji pomorski zakonik donesen 2004 i da u njemu NIJE prihvacen niti jedan od zahtjeva SPH, a koji su sad gotovo svi priznati.

SPH - Se skupa s nama protivi nacinu na koji se ta 183 dana u biti ipak nekako ogranicavaju ili se neke bitne cinjenice u ta 183 dana ne uvrstavaju (DANI PROVEDENI NA TECAJEVIMA)-- Tocno, ali su uvedeni kao mogucnost neplacanja poreza, a to do tada nije bio slucaj,
2) Uvodjenje pomoraca u mir/inv/zdravstveni sustav je cijena koju smo morali prihvatiti da bi dobili ostale povlastice(POVLASTICA KOJIH REALNO GLEDAJUCI ZA SAD NEMA,A KAD CE IH BITI TO SE NE ZNA)--- Povlastica je mogucnost neplacanja poreza, to nema nitko u drzavi.
3) Velika vecina vladinih duznosnika je PROTIV ovakvog rjesenja i smatraju da TREBAMO placati porez i tako puniti proracun. SPH je svojim stalnim pritiscima osigurao oslobadjanje od poreza.(NORMALNO JE DA SE VECINA VLADINIH DUZNOSNIKA NE SLAZE. SPH SE ISTO TAKO SAD NE SLAZE S PODVALJENIM IZMJENAMA U ZADNJI TREN S KOJIMA SE SPH IZIGRALO.TO STO SE NE SLAZU NE ZNACI DA MI TREBAMO POGNUTI GLAVE I RECI..."TAKO JE,SKUZAJTE JER VI STE VLADAJUCI)-- Tako je, to sam i sam rekao, treba se i dalje boriti i predlagati amandmane
4) Mislim da je najgore sto nam se moze dogoditi da se razjedinimo i osnujemo "sto novih sindikata" kao druge strukovne grane, pa da nas vlada kontrolira i drzi na uzdi. Ljudi, budimo svjesni da postoje amandmani na zakon, da mozemo mjenjati clanak po clanak i da imamo mogucnost neplacanja poreza ako zaista navigajemo.( S OVIM OKO PODJELE I VLADANJA SE ITEKAKO SLAZEM,AL' S "ZAISTA NAVIGAJEMO"...TO MI ZVUCI MALO "NATEGNUTO". STO JE S ONIMA KOJIMA SE SLUCAJNO DESI DA IMAJU 5,10,20 DANA MANJE OD 183? ZAR SE NJIH ZBOG TOGA TREBA KOMPLETNO ODERATI JER ETO,ONI IMAJU NOVACA,A POREZ SE MORA PLACATI NEGDJE)
---"Zaista navigajemo" se odnosilo na one koji plove, a ne dilaju drogu pa se predstvaljaju za pomorce da bi prikrili zaradu:-))

Uglavnom to sto je SPH pregovarao od 2000...Sigurna sam da se za ove danasnje pravilnike nise borili.Ne zaboravite da je Vlada zadnje izmjene donjela na samom kraju 2008-e.---Zelio sam reci da nije fer spocitavati SPH-u da se nisu borili, dapace, ali ne mozes uvijek sve ni dobiti iz prve
Realno gledajuci Vlada se ponjela ...pa mogu slobodno reci iznimno bahato prema SPH i prema svim pomorcima

Ovaj zakon je zbrljan i nedovoljno detaljno srocen,to ne pisem napamet vec stoga sto se ni jucer 23.01.2009 jos uvijek nije moglo na Poreznoj upravi doznati koje su odredbe za pomorce koji navigaju van Hrvatske niti koji ce se dokumenat uvazavati kod Porezne uprave.
-- da se razumijemo, nisam ni ja sretan sa odredbama zakona a posebice nisam sretan sa nacinom njegove primjene, ali sta je tu je, valja nas se i dalje boriti

Stigla potvrda iz LK re dani na brodu...

Stigla potvrda iz LK re dani na brodu...

Jutro Kolege.

Danas sam primio ono od LK re dani na brodu. Radim po potrebi (krediti, 2x djeteta, ?žena ne radi...); uglavnom sam zadovoljan jer sam skupio samo 182 dana čiste navigacije :o ali sa danima pridodanim za putovanja imam 196 (ukrcaji u inozemstvu). Namjera mi je ispuniti poreznu prijavu bez podataka o plaći i računu. Pa neka se misle ??to & kako, ja sam svoju obavezu ispunio, ??to ih za drugo briga? Osim toga mom poslodavcu ne pada na pamet izdavati nikakve potvrde za moju Dr?žavu. T
ako mi je to i rečeno...

What & how to do it?

:udriglavom

@casper2005
Pozdrav,
Prvo da razjasnimo pojmove.Vi placate staz i socijalno od 1991.Ne placate nikakav porez.Porez cete platit kad ne budete imali 183 dana po stopi od 25,35 i 45 %.Do sada ste ocito imali srece i niste ga platili jer niste ni ispunili poreznu prijavu.NAime pomorci su do 1996 ili 7 imali taj zakon od famozna 183 dana ali im je ukinut i trebali su placat porez na dohodak no matter what.Ali drzava nije uspila naplatit ni centa.
Drugo mi smo isli vani i zaradili taj novac vani,a ne u Hrvatskoj.Pored toga samim tim sto sam isao vani oslobodio sam nekome radno mjesto u Hrvatskoj,znaci drzava automatski s menom nema problema ja sam jedan od onih sretnika koji radi i ne ceka da mu drzava da posal,a budi siguran da sam osta ovdje da bi radija,a netko drugi bi sidija na zavodu.
@dina
Koja je poanta imat pomorski dodatak od 1600 kuna ili bilo koliko ako cemo placat porez prema placama u obalnoj(jadrolinija) ili ja i dalje ne razumijem sto Vi i splitski kanal zelite reci s ovim.Koliko sam ja skuzija tada ni dani nisu bitni mogu imat koliko hocu a za onoliko koliko budem radija platit cu zdravstveno,mirovinsko i poreza i prireza koliko placa djelatnik Jadrolinije na istoj poziciji,a ostatak place je neoporeziv i to je nagrada sta doma nosim devize.
@Odisej
2.Uvodjenje pomoraca u mir/inv/zdravstveni sustav je cijena koju smo MORALI prihvatiti...-Druze nema cijene i nista mi ne moramo prihvatit.Ko hoce neka prihvaca ali ja osobno ne moram nista.Ne moram zivit ovdje i platit 500 tisuca kuna da bi disa cisti hrvatski zrak 4 mjeseca godisnje.

Sve je super napisano ali na koji naci to da potvrdimo na koji nacin netko u ladi ce to procitat dali se trebamo pocet kupit zapalit u Zagreb svi .Nesto triba hitno
Slazem se sa svime uopce nerazumim zasto se neki nebi slagali
Samim time na taj nacin dolazi do nejedinstva .Trebamo se slagat je mislim te osnovne probleme kao srednja ,porez mislim da se tu svi slazu...pozdrav Treba ljudi krenit nesto kuvaju opet

upravo tako treba ispunit papir ali bez primanja pa neka se misle. To nama nije duznost njima prikazat kolika su nama primanja .Placa je sa stranih kompanija one neposluju u Hrvatskoj nepodljezu nikakvom Hrvatskom zakonu i oni nemaju pravo nikakvo davat Hrvatskoj drzavi koliko mi zaradujemo
To nidje nepostoji u svitu
Neka ovim gasterbajterima traze izvadak placa iz njemacke bili to bilo normalno
sve nase novce trosimo u Hrvatskoj i tebaju bit zahvalni jer dizemo standard i ekonomiju
Na ovakav nacin ce nas ugusit i bit ce nas manje a interes kod mladih ce nestat

@dina
Ok sad sam vidija 183 dana ste ukinuli.Ja ipak mislim da je najbolje ovo sto je rekao splitski kanala ako sam dobro razumio,a to je da platimo zdravstveno, mirovinsko, porez i prirez prema placi u obalnoj(jadrolinija) bez obzira na dane i da nam nitko ne gleda u buste.Ipak nas ima vise i manje sposobnih i oni koji nadju bolje kompanije ne bi trebali samim tim biti kaznjeni i platit veci porez za isti posal.

@HTG
Pozdrav,ne razumijem koja je poanta ne ispunit koliko ste zaradili.Ja ovu godinu imam 183 dana i sad recimo to ne ispunim.Sto dobivam time??? Cisto ne razumijem pa bi molio da mi pojasnite.JA mislim da je bolje ovo ako vec govorite.Ako netko ima 183 dana neka ovu godinu prijavi(2008),a za 2009 s obzirom da ne zna da li ce postic 183 dana neka ostane na produzenom mirovinsko i neka se vodi ka nzaposlen.Ovu godinu j zaradija novces kojima mirno moze zivit iduce 3 godine.Sa bravetom i produzenjem se ne zamaram uvijek mogu napravit refreshment.Druga opcija je promjena boravista(odlazak u toplije krajeve)

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novost...01-07-2008.pdf[/quote]

eto Frankie, pa pogledaj, mislin da nije to neki problem.

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa „Jadrolinije“ (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

5. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

7. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

8. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

9. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

10. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

11. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa „Jadrolinije“ (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

5. Lijecenje pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine.

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine.

7. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan bar do jednog mjeseca.

8. Ukinuti limit dana od 183 dana, jer sve gore navedeno taj limit dokida. Sve druge pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije u skladu sa STCW konvencijom.

9. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce ili uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

10. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku mozemo i izdvojiti i usmjeriti na direktno pregovaranje sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta, ali bi trebala biti navedena u nasim trazenjima.

11. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je pomorski pripravnik potpisao ugovor.

Znaci,placalo bi se ovoliko.......

6000 Kuna na ruke (bez uzdrzavanih osoba samo sa osobnim odbitkom)
8950 Kuna Brutto
------------------
2950 Kn Drzavi za Mirovinsko i Poreze i prireze od cega je 1150 kuna poreza i prireza

(Od cega mirovinsko mi placamo i ovako)

12 miseci x 1150 kn poreza - 13800 kuna poreza godisnje

e sada lipo na kraju godine pokupis nazad 12000 za zivotna osiguranja, stambene kredite, zdravstvene usluge i ostale odbitke za koje sam siguran da svi imaju u tom iznosu.

Znaci na viseg casnika na kraju krajeva plati 1500-2300 kuna poreza i prireza godisnje

Ma nebi ima ja nista protiv da me izjednace sa Jadrolinijom i da platim ovaku cifru i budem miran od svih ovih dana i prijava i skrivanja deviznog racuna. I da imam mirovinsko i zdravstveno cilu godinu za mene i moju obitelj bez obzira sto ce mi to firma platit.

http://www.teb.hr/include/pdf/novost...01-07-2008.pdf[/quote]

Pozdrav,ne razumijem koja je poanta ne ispunit koliko ste zaradili.Ja ovu godinu imam 183 dana i sad recimo to ne ispunim.Sto dobivam time???

Evala...Ja sam isto sretnik koji ima preko 183 dana (sretnik u tom smislu sto ne podlijezem placanju poreza, nesretnik jer 183 dana nisam bia sa svojom zenom i malenom - no to je sad nebitno, nazalost)...
Svejedno, ja necu bit u mogucnosti prilozit potvrdu o ukupno zaradjenoj svoti za 2008 godinu...i iskreno, nije mi zaj...jer,cemu to ako vec ne podlijezemo placanju poreza....zasto onda ne moram prilozit odbitke (koliko sam kredita otplatio za stan u prosloj godini, zivotno osiguranje, itd)...

Postovani kolege,
Citao sam sve postove, sve prijedloge, palio se pjenio, ocajavao, mogu reci i gubio vrijeme na ovom sajtu u smislu da smo mogli o necemu veselijem raspravljati. Nazalost, vidim da unatoc otporu, rasprava i razmisljanja idu u smjeru prihvacanja zakona, tj. Ipak placanju haraca, barem snizenog, ponavljam – nazalost.
Sama zamisao slanja pisma, bilo predsjedniku vlade, ministrima je tek tebala biti poticajna misao za konkretnije akcije za koje su postojale razne ideje od nedostavljanja svih potrebnih dokumenata, slanja prijava u posljednji cas, neprijavljivanja uopce nikakvim institucijama pa sve do jednog zajednickog zakljucka da bi trebalo oformiti “novi sindikat”. Nazalost, za ovo posljednje jednostavno nemamo potrebnog znanja. Nez a osnovati ga, nego za borbu sa birokracijom. Jest da smo, samim poslom, limitirani na prosvjede tipa “izlaska na ulice” ili kao seljaci – bacanja svojih proizvoda po trgovima, bilo da smo u odredjenomtrenutku na brodu, bilo rastrkanosti po drzavi, a i kad smo doma… koliko bi nas doslo na prosvjede?
Sto se tice uloge SPH u svemu ovome on niti mi smrdi niti mirisi, jednostavno me ne zanima – nisam clan, i nemam prava prozivati nikoga, ali me zanima sto o tome misle njegovi stvarni clanovi? Da li se on bori za njih i da li je izborio nesto.
Namjera Vlade je kristalno jasna – novca nema i treba ga namaknuti. Iz tog jednostavnog razloga nece se obazirati na nikakve mailove i okivanje lancima (ovo je bila samo losa sala za medije, nista drugo). Sto najvise boli u toj namjeri je da ce se prvo ONI namiriti. NJIMA treba za NJIHOVE place, ne za pomoci nekom bolesnom djetetu, ne za staviti nekakav skupi lijek na nekakvu listu koja ce spasiti zivote ljudima.
Poeo sam opet odlaziti u nabrajanje…
Moj prijedlog je jednostavan. Mi IMAMO polugu koji oni jako dobro razumiju. Mi ne moramo biti “gradjanski neposlusni”… NOVAC… to ONI razumiju… NOVAC u bankama… treba ga dici, masovno, svi, u jednom danu, osobno, ili preko zena/djevojaka/zastupnika. Tek sam minimalno racunao 10000 pomoraca po 10000 Eura = 100.000.000 Eura. Podici sve u jednom danu. Sa objasnjenjem da je TO nas prosvjed! A kad cemo vratiti lovu… ne zna se… Pa neka onda same banke pritiscu Sanadera, neka ga Rohatinski zove.
Dakle moj prijedlog (naravno da se moze nastaviti sa mailom). – dogovoriti dankada se dize lova. Svi u jedan dan… 01/02? 02/02? Dan prdera? Prvi April? Nije bitno. Tako mozemo pokazati svoju snagu. A nista ne kosta (osim mozda kamata na orocenje)
Zanima me sto mislite o ovome?

ecrop.....puno toga što si napisao stoji i imaš pravo,ja sam mišljenja da smo mi jako 'mali' da se borimo sa 'velikima' ALI to ne znači da nismo dovoljno jaki da bi se sa njima borili.
Ono što ja vidim,i što mislim to je da smo mi svi jaki na riječima kad stojimo iza kompjutera a treba se pokazati u javnosti,trebali bi se složiti i izaći u javnost ZAJEDNO.
Sad opet tu ima previše faktora koji utječu da bi se to ostvarilo,primjerice; možemo li mi svi biti jedan dan u isto vrijeme doma,nema šanse kad smo svi rasuti po svijetu....
Osvrnuo bi se na tvoj prijedlog o podizanju novaca sa banaka,nije loša zamisao ALI ima nas na puno i svatko ima svojih problema u financijskom smislu tako da mislim da je i to neizvedivo u pravom smislu.....možda se varam........

Ako ste se vecina slozili s ovim zadnjim pismom ja bih krenio i skuipljanje potpisa i davanje u javnost sta traze pomorci s portala pomorac.net.
Evo sta se trazi a ja cu se pobrinuti da sve ide u javnosti na zeljene adrese.

3. Stopu poreza na dohodak za Pomorce u medjunarodnoj plovidbi i na naftno/plinskim platformama izjednaciti sa stopama Pomoraca u Obalnoj plovidbi (kao sto su se vec izjednacili socialno/mirovinska placanja doprinosa) i da se uzima Kolektivni ugovor pomoraca sa â??Jadrolinijeâ?? (nesmije biti razlike izmedju Pomoraca).

Dalmos, ja san ZA. Kako smo izbacili tocku 4, jer je bila u suprotnosti sa slijedom napisanoga, molim te samo ispravi te pocetne brojeve.
I da pojasnim da ako bi uspili sa ovim, to znaci da bi automatski dobili naknadu za nezaposlene, kao i ostali nezaposleni radnici u Hrvatskoj dok smo doma, pa intervencija prema tome zahtjevu od strane SPH bi bila suvisna.
Razni nasi kolege Pomorci koji su navigavali samo 4-5 miseci godisnje (a ja ih znan dosta i ni sada nisu imali 183 dana), a ostalo bili doma sa svojim familijama i tako vec godinama, mogli bi odahnuti i nastavit opet tako radit i zivit.
Svi mi ostali Pomorci nebi vise morali trcat na brod vise od 183 dana u godini i dokazivat di smo bili.

Drago mi je da je jo?? netko povukao pitanje dvostrukog oporezivanja. Dosta sam gledao na netu u vezi toga, ali nisam pravnik niti ekonomist da bi sve potpuno razumio. Mislim da je upravo u tome najveći problem i da bi to netko iz Vlade ili Porezne uprave morao jako dobro argumentirati i objasniti!

Moram priznati da nisam bas shvatio zasto ste quotali moj post sa temom o skolovanju i brevetima, ali kad je vec tako ajmo redom:

Imam 48 god i zapovjednik sam na stranca a mir/inv/zdravtsveno sam poceo placati 1988 g.
Prvo pismo koje je IKAD upuceno prema vladi i nadleznom ministarstvu sa zahtjevom da se ukine diploma VPS kao uvjet za polaganje kapetanskog ispita poslao sam upravo ja u sijecnju 1992 god,dan nakon priznanja RH od strane elevantnih svjetskih cimbenika. Naravno, nitko nije odgovorio....
Sudjelovao sam na nekoliko okruglih stolova sa tom temom i uvijek je zakljucak bio isti: Sadasnji sustav polaganja za brevete je zlatna koka profesorima i zaposlenima u LK, nece se tako lako mjenjati jer oni od toga jako dobro zive. Borio sam se sa vjetrenjacama dakle vise od 15 god na tu temu, odustao sam i zavrsio visu. Trebalo mi je 5 kalendarskih godina, ali sam zavrsio. Vi se nastavite boriti za ono sto vam legalno pripada, a to je pravo na napredovanje u struci bez reketa i silnih daca koje sad morate platiti. Moje je vrijeme polako isticalo, dakle nisam uspio. Ali na znanje i ravnanje svima, moja je generacija i ja osobno u velikoj mjeri, pocela borbu za status pomorca i jos se borimo. Kad sam ja krenuo nije bilo agencija, nije bilo POSLA, bila je svjetska kriza koja je i sada na vratima. Posao je sad daleko laksi, imamo logistiku, imamo drzavu koja je koliko-toliko demokratski nastrojena i na ulasku u EU. Moja generacija je probila led na svim boljim svjetskim kompanijama, do tada je hrvatski pomorac,cast iznimkama, bio ogranicen na talijanske i zidovske divljake, svatko onaj ko je imao pristojan ugovor na europskoj kompaniji bio je za nas CAR. Osobno sam prosao sito i reseto, bio jedini bijelac 5 ugovora za redom i sl, unaprijedio se do vrha piramide bez icije pomoci, dapace. Danasnje generacije su razmazene i neka su, znaci da smo uspjeli ponesto i napraviti za njih. Sad vi nastavite gdje smo mi stali, ali prihvatite realitete koji su nastali na trzistu, drzavu koja ide u EU, htjeli mi to ili ne, i borite se za izmjene pomalo i sa argumentiranim zahtjevima mic po mic. Za vasu informaciju, P.Brazzoduro je zaista najveci oponent unutar SPH za bilo kakve inicijative za promjenu sustava skolovanja i to mu ja osobno jako zamjeram, ali covjek ima pravo na svoj stav kao sto i mi imamo na svoj. Bez obzira sto sam ipak zavrsio tu skolu(radi sebe i svoje djece)ovdje vam svima javno i bezuvjetno dajem moju punu podrsku da se izborite za polaganje breveta na osnovu iskustva i bez skole jer je tomu doslo vrijeme.
Zivili
Postovanje kolega i generacijo,

Ovo me podsjeca na Audiciju prvi dio,jos samo fali da ste bili clan SSOJ :cool:
Pozdrav

@casper2005
Pozdrav,
Prvo da razjasnimo pojmove.Vi placate staz i socijalno od 1991.Ne placate nikakav porez.Porez cete platit kad ne budete imali 183 dana po stopi od 25,35 i 45 %.Do sada ste ocito imali srece i niste ga platili jer niste ni ispunili poreznu prijavu.NAime pomorci su do 1996 ili 7 imali taj zakon od famozna 183 dana ali im je ukinut i trebali su placat porez na dohodak no matter what.Ali drzava nije uspila naplatit ni centa.
Drugo mi smo isli vani i zaradili taj novac vani,a ne u Hrvatskoj.Pored toga samim tim sto sam isao vani oslobodio sam nekome radno mjesto u Hrvatskoj,znaci drzava automatski s menom nema problema ja sam jedan od onih sretnika koji radi i ne ceka da mu drzava da posal,a budi siguran da sam osta ovdje da bi radija,a netko drugi bi sidija na zavodu.

@Frankie
Ja sam do 1991 bio na Tankerskoj do tad je ona sve placala,nakon 1991 sam odlucio ici na stranca i odmah sam se prijavio nasoj majci Hrvatskoj da me pocmu derati,i derali su me,neznam kako je u drugim gradovima,medjutim u Zadru sam isao na poreznu upravu da bi podmirio troskove,prema tomu imali su me u sustavu odmah 1991 godine,nisam bjezao tada ni od Srba a bogami ni od debelokozaca koji side u vladi,uredno placam sve izdatke,dodatke,prihode,poreze,prireze,i ostale pizdari..,i ne zelim uopce nikog uciti sto mu je ciniti,ali kad se spomene vlada i Svalina,Brazzaduro i ostala mnogobrojna gamad,dize mi se kosa na glavi,Hrvatska mi nije dala nista,a ja sam njoj dao Zdravlje i Brata,zato nemojte mi pricati da ce nas netko braniti,ako se sami ne slozimo ko sto smo se slozili 1991 i stanemo u svoju obranu,budemo li cekali kojekakve samoprozvane kapetane,najebali smo.
Frankie-molim vas shvatite da ova moja frustracija nije namjenjena vama nite je bila vama upucena,ljut sam jer znam koliko sam dao ovoj drzavi a natrag trazim samo jednaka prava koja imaju Filipinci i svi ostali pomorci u svijetu,pa makar me to i udarilo po dzepu ali da znam kad nesto ne stima kod nas pomoraca da ce se o tome raspravljati u vladi :uzdravlje

@dalmos,dina
Pa ako ukinemo 183 dana tada tocka 5 i 6 vise nije relevantna.Te cemu onda porezna olaksica od 400 ili 1600 kuna ako budemo sve placali u skladusa plaama na Jadroliniji.Cemu onda i tocka 2 ako izjednacimo place sa ovima na Jadroliniji.Ako se pomorski dodatak poveca na 1600 kuna imat cete isti problem kao i jedan kadet ovdje da mu kad odbije od place pomorski dobitak dobiva negativnu cifru.Ili ja i dalje ne razumijem sto Vi u biti zelite pod tockom 1,2,3,5,6,8

Back