Lova van...

@kokolo
krivo ste razumili treba procitat njihov zakon o porezu na dohodak ja nisam jer nemam vremena.To sam ja postavio hipoteticki ako je kod njih 183 dana van =nerezident onda ta prica stoji.Ja nisam isa previse u citanje.Ali nije 0% poreza tako lako postic,kao prijavim se u Bosnu rjesija problem.Ipak je stvarnost malo drugacija.
Evo neka se javi i North Sea on je ode govorija da je to kad se prijavis u Bosnu rjesena star a sad ispada da su tamo porezi i veci nego ovdje.Zato oprez prije donosenja odluka i puno,puno citanja.

Evo,CG ima koliko san procita 10% i 183 dana ali nije na listi onih sa kojima imamo ugovor tako da i ona otpada

na listi je Jugoslavija,a mislim da su preuzeti ugovori nakon njihovog osamostaljenja.Nazovite ministarstvo financija poreznu upravu i pitajte.

:o:o:o

placa se razlika ako mi imamo ugovor s tom zemljom ako ne plati mile.

piano player na putnickom brodu je pomorac za uk
183 dana i slobodan
radnik na oil rig max 90 dana u drzavi (ne navigacije) tako da ljudi(moji kolege ljetuju okolo svako malo) s menom je 15 uk osoba oni se ne smatraju pomorci
poreza se oslobadaju na shemu rezident:kafa

francuska rezident je onaj ko je vise od 183 dana van drzave i osloboden poreza nema veze di mu je kuca i sl pizdarije(za svoju kucu kaze da mu je wekend kuca

informacije od ljudi kojis menom direktno rade

lipo se borit i tit ali ovo je lupeska drzava ako ti nju ne privaris privarit ce tebe

porez necemo moc izbjec i da ostane samo na tome biti ce dobro

puno veca steta je nacinjena da mladi sposobni ljudi s srednjom mogu biti max 3.kuverte/makinje ako to ostane to je kraj nase zvanje ce se lagano ugasit.
kakva je razlika izmedu njih i generacije prije par godina od tog zakona

ako se borimo za nas poziv to nam je veci problem,goruci :uzdravlje

@srelec
isto je i u Hrvatskoj ako nema sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja onda se placa razlika od placene stope do one stope koju ima s u tvojoj drzavi.ALi u ovom slucaju to vise nisi hrvatski rezident nego imas prijavljeno boraviste u CG.I prestani sa tim pizdarijama kako se smatra u UK.I nije istina drill ship se smatra brod i u UK a jack up i semi ne.U HR se smatra da je platforma tehnicki plovni objekt, a to je brod.Procitaj pomorski zakonik clanak 5 stavak 12.Pazi sta pises ovo cita svatko.Situacija nam je dovoljno zasrana i bez ovoga.

@srelec
NE placa se nista ako imamo sporazum sa tom zemljom.A ako nemamo placa se razlika izmedju placenog poreza i stope poreza propisane u nas.
Samo tako nastavi pisat i davat ideje kako da nas jos vise sjebu.

http://propisi.porezna-uprava.hr/?id=b04d1 obatit paznju na clanak 15.Nesamostalni rad u drzavi s kojom postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.NE PLACA SE NISTA ako platis u drzavi s kojom imamo ugovor.Prestanite pisat ne provjerene informacije i informacije koje Vam je netko rekao.ZAkon u ruke i citajte.

Članak 15.

NESAMOSTALNI RAD

1. U skladu s odredbama članaka 16., 18., 19., 20. i 21., plaće i druga slična primanja, koje rezident države ugovornice ostvari nesamostalnim radom, oporezuju se samo u toj državi, osim ako je riječ o nesamostalnom radu u drugoj državi ugovornici. Ako se radi o takvom nesamostalnom radu, primanja koja se od toga ostvaruju mogu se oporezivati u toj drugoj državi.

2. Neovisno o odredbama stavka 1., primanja koja rezident države ugovornice ostvaruje od nesamostalnog rada u drugoj državi ugovornici oporezuju se samo u prvospomenutoj državi ako:

a) primatelj boravi u drugoj državi u razdoblju ili razdobljima koja ne traju duže od ukupno 183 dana u bilo kojem dvanaestomjesečnom razdoblju koje počinje ili završava u predmetnoj poreznoj godini, i
b) primanja se isplaćuju od strane ili u ime poslodavca koji nije rezident druge države, i
c) primanje ne tereti stalnu poslovnu jedinicu ili stalno sjedište koje poslodavac ima u toj drugoj državi.

3. Neovisno o prethodnim odredbama ovoga članka, primanja ostvarena od nesamostalnog rada na brodu, zrakoplovu ili cestovnom transportnom vozilu korištenim u međunarodnom prometu ili na riječnom brodu u prometu na unutrašnjim vodama, mogu se oporezivati u državi ugovornici u kojoj se nalazi mjesto stvarne uprave društva.

MA samo CEkajmo NArodne novine.....izac ce sad za misec ili dva,...malim slovima....
....sve nam oce uzet i naplatit se.....

samo moje razmisljanje....
Vec si u sistemu , imaju te kako god okrenes. Da li bi bilo pametno otvoriti rč npr. u Gracu - jedan dio saljes tamo a mali dio doma. E sad samo na taj mali dio ako nedaj boze nemas 183 dana platis porez. Dobro, znam da je onda tramak ici tamo po lovu ali i to je bezbolnije nego platiti porez na sve....
Netko je reko i dao kritiku na ova nasa pisanja i prijedloge - da im samo na pladnju sve serviramo ako ovo citaju. Dobro nisu ni oni glupi znaju i oni sve te cake ali ipak...........a kako onda izmjeniti misljenja ????

Ja san malo pronjuska ovih dana oko tih slucajeva da se bankovni racuni otvore vanka. To je veliki rizik, ako mislimo ostat zivit u Hrvatskoj!
Zbog toga, jer svako kupovanje vece od cifre od 105000 kuna ce se gledat porijeklo novca (nema veze jeli u kesu ili karticom), svaku elektronsku karticu koja dodje na neki bankovni automat se registrira u HNB i u "Drzavnu riznicu" i lako saznaju tvoj "sakriveni bankovni racun" i automatski ti se registrira u tvoj osobni "OIB" broj, tj. elektronski imovinski dosje.
Druga stvar je da ce se ionako morat nastavit davat platne liste ili potvrde o dohotku od firmi (ko nema platne liste) kod prijava dohotka ili kod prijava poreza i iducih godina, inace ce bit problema.
Dakle jedino je rjesenje otic i fizicki zivit negdi vanka, a pitanje je kome se to isplati. Bojim se da ozenjeni sa dicom i sa 20ak godina navigacije iza sebe ce mozda za koju godinu stat sa navigacijom (ako su vec nesto stekli i napravili sebi neko zaledje za neki svoj mali biznis).
Tako se onda isplati otic ca zivit negdi drugdi samo mladim pomorcima koji su poceli tek navigavat, a nemaju ni curu, ni zenu, ni dicu.
A to je sve zalosno na sta smo spali kad moramo ponovo pocet o tome razmisjat, nakon svega ca smo svi skupa prosli zadnjih 20ak godina.
Nazalost otvarat offshore bankovni racun se neisplati u Evropi, osim na Malti ili Cipru, ali kako su one clanice EUa, pitanje je dokad ce tako bit.
Svicarska je vec postrozila svoje kriterije za otvaranje bankovnih racuna, bez obzira ca za nas netriba ni VISA za doc gori.
Najisplativije su Panama, Kostarika i neke antilske zemlje (mislin da Azijske zemje nisu sigurne zbog financijskih malverzacija, koje ce tek sad doc na naplatu, a imaju obicaj zavrsavat u krvavim nemirima -Tajland, Filipini, Malezija, pa je boje za nas da neidemo u goru situaciju od ove).
Znaci jedino se moremo spasit tako ca cemo kupit plantazu banana ili kave negdi u Srednjoj Americi ili se ulozi u takav neki fond, a papire se dobije za misec dana.
Ali ponavjan da se to isplati samo mladin pomorcima bez obaveza.
Neznan dali malo stariji pomorci, ka ca san i sam, imaju smisla ista minjat, pogotovo ako se neko uskoro misli ostavit navigacije (pogotovo ko ima cagod svoje didovine koju je obnovija).

@splitski kanal
isplati im se zivit bilo gdje di stope nisu ovakve kao u nas.Crna gora-10%,a za 183 dana van 0%.Srbija 14% flat rate.
Kakvi su to krvavi nemiri u Tajlandu nisam upoznat???

Pala je vlada u Tajlandu prije 2 miseca i svit je izasa na ulice protestirat. Dogadjalo se to danima, drzali su 2 sedmice i blokiranu zracnu luku u Bangkoku.Sad je velika financijska kriza, nova vlada jos nije uspostavjena.
Kako nase TV kuce nemaju bas azurne vijesti iz svita, srica postoji CNN, BBC News ili EuroNews, svak se more malo informirat.
Nazalost u nasem slucaju, ako ko zeli bizat iz zemje, triba dobro znat di gre i imat pravu informaciju, da se ne uvali u vece probleme nego ca su nama trenutno doma.

Ja san malo pronjuska ovih dana oko tih slucajeva da se bankovni racuni otvore vanka. To je veliki rizik, ako mislimo ostat zivit u Hrvatskoj!
Zbog toga, jer svako kupovanje vece od cifre od 105000 kuna ce se gledat porijeklo novca (nema veze jeli u kesu ili karticom), svaku elektronsku karticu koja dodje na neki bankovni automat se registrira u HNB i u "Drzavnu riznicu" i lako saznaju tvoj "sakriveni bankovni racun" i automatski ti se registrira u tvoj osobni "OIB" broj, tj. elektronski imovinski dosje.
Druga stvar je da ce se ionako morat nastavit davat platne liste ili potvrde o dohotku od firmi (ko nema platne liste) kod prijava dohotka ili kod prijava poreza i iducih godina, inace ce bit problema.
Dakle jedino je rjesenje otic i fizicki zivit negdi vanka, a pitanje je kome se to isplati. Bojim se da ozenjeni sa dicom i sa 20ak godina navigacije iza sebe ce mozda za koju godinu stat sa navigacijom (ako su vec nesto stekli i napravili sebi neko zaledje za neki svoj mali biznis).
Tako se onda isplati otic ca zivit negdi drugdi samo mladim pomorcima koji su poceli tek navigavat, a nemaju ni curu, ni zenu, ni dicu.
A to je sve zalosno na sta smo spali kad moramo ponovo pocet o tome razmisjat, nakon svega ca smo svi skupa prosli zadnjih 20ak godina.
Nazalost otvarat offshore bankovni racun se neisplati u Evropi, osim na Malti ili Cipru, ali kako su one clanice EUa, pitanje je dokad ce tako bit.
Svicarska je vec postrozila svoje kriterije za otvaranje bankovnih racuna, bez obzira ca za nas netriba ni VISA za doc gori.
Najisplativije su Panama, Kostarika i neke antilske zemlje (mislin da Azijske zemje nisu sigurne zbog financijskih malverzacija, koje ce tek sad doc na naplatu, a imaju obicaj zavrsavat u krvavim nemirima -Tajland, Filipini, Malezija, pa je boje za nas da neidemo u goru situaciju od ove).
Znaci jedino se moremo spasit tako ca cemo kupit plantazu banana ili kave negdi u Srednjoj Americi ili se ulozi u takav neki fond, a papire se dobije za misec dana.
Ali ponavjan da se to isplati samo mladin pomorcima bez obaveza.
Neznan dali malo stariji pomorci, ka ca san i sam, imaju smisla ista minjat, pogotovo ako se neko uskoro misli ostavit navigacije (pogotovo ko ima cagod svoje didovine koju je obnovija).

Hmmm..u globali se inace slazem s tvojim postovima ali neki detalji ovdje su na rubu znanstvene fantastike.
Prvo, ako ja dodjem sa stranom karticom na HR bankomat, u njemu ostaju podaci broj racuna i ime, medjutim ako se ja zovem Mate Matic, a takvih ima recimo jos 5 u Hr, kojemu ce od njih onda taj superautomatizirani sustav dodjelit taj strani racun tj kojem OIB-u od 6 mogucih?
Drugo, samo otvaranje racuna u inozemstvu je zabranjeno bez odobrenja HNB, zar ne?
Trece, mislim da nema potrebe za velikom privatnoscu - tipa "oni ovo citaju" jer oni koji su donili zakon ionako sami imaju racune vani i znaju sve cake.
Cetvrto, mislim da triba malo smanjit ovu paranoju i paniku koja se siri site-om. Imat ce drzavne sluzbe puno pametnijeg posla pratit tijek novca nekih drugih pojedinaca, posebno kad i ako udjemo u EU a ne se samo i iskljucivo bavit sacicom nas, prijavljenih pomoraca. Ruku na srce, neki od nas imaju dobre pare ali ima u HR ljudi i firmi koje su interesantnije poreznoj upravi.
Peto, za neke stvari navedene ovdje potrebna je istraga, sudski nalozi itd. Zar mislite da ce svaki pomorac bit izlozen svim tim procesima i da cemu drzavne sluzbe uopce posvecivat toliko vremena?
Sesto, najvise ce problema imat oni koji nisu usli u sustav a aktivno plove. Upravo ce oni bit najinteresantniji poreznoj upravi, ne sad, ne jos...za par godina+kamate.
Sedmo, smirimo strasti i borimo se za izmjene zakonika ali ne protiv zakonika. Zakonik mora postojat ali bi bilo lipo da nam kao takav odgovara...treba vremena za promjene. Borimo se za ocuvanje 183 dana jer su oni sami po sebi (po mom misljenju) itekakva povlastica. Da ce ih ukinit...nema sanse.

Evo nekoliko stranica za informaciju:

www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/KA27Ae01.html - 46k -
www.einnews.com/philippines/newsfeed-philippines-economy - 67k - Prije 9 sats(i) -
www.mb.com.ph/ - 55k
topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/philippines/index.html -
news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/country_profiles/1262783.stm - 70k -
www.propertywire.com/news/.../malaysia-property-benefiting-from-strong-e... - 44k -
malaysia.news.yahoo.com/ap/20090204/ten-nielsens-5e343d7.html - 14k -www.atimes.com/atimes/southeast_asia/if20ae01.html - 48k -www.nationmultimedia.com/ - 90k -www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=31743052 - 39k -news.infoshop.org/article.php?story=20090111032308870 - 30k -www.intellasia.net/news/english/economy.shtml - 41k -www.japaneconomynews.com/2007/05/28/more-fdi-headed-to-vietnam/ - 31k -

@North Sea
Treba samo jednu stvar promjenit a to je 183 dana van hrvatske biko kako=nerezident.
NIsta drugo ne treba.Drugo sve je predugo i presiroko.Ovim smo sve pokrili

Hmmm..u globali se inace slazem s tvojim postovima

Postovani Kolega, ja o tome i prican da triba stat na balun i ne panicarit.
Niko se od nas nemoze u trenutak snac vanka u stranim zemjama, pogotovo u ovima prije navedenim. Puno se grubje situacije dogadaju vanka, o kojima mi nemamo bas informacija.
Upravo smo se i poceli borit da poboljsamo nasu poziciju u drustvu i pokusamo poboljsat nas status i kroz izmjene zakona, pa svaka ishitrena akcija moze nam se obit o glavu.
Slazen se sa tobon u potpunosti:).

Ja sam danas bio u poreznoj upravi i odnio sve potrebne papire, potvrdu od kapetanije da imam preko 183 dana navigacije, ugovor da sam zaposlen kod Shella, EPOM i DOH obrazac, i onda nastade problem oko plaće jer nisam imao platne liste za prošlu godinu a iz GLOBTIKA smo dobili dojavu da je Shell neće izdavati, tako da sam morao dati pismenu izjavu koliko mi je mjesečno primanje,sve bi to bilo lako da nemamo na osnovnu plaću tkz. ERAF odn. korekciju plače kako dolar raste ili pada tako da mi je plaća tokom ove godine varirala od 3600$ do 4000$ pa je sad 3800$ i ovo nije bio neki problem jer sam imao preko 183 dana ali bi problem nastao da sam imao manje jer bih onda morao imati sve platne liste ili u slućaju da pogriješiš i daš možda samo za jedan mjesec pogrešnu cifru i da to oni provjeravaju kod Shella(nemam pojma kako)i utvrde neispravnost mogu te kazniti.Isto tako pitao sam ih mogu li im donijeti izvode iz banke iz koje se vidi koliko mi je svaki mjesec stiglo iz firme,odgovorili su mi niječno jer se nešto love uvijek potroši na brodu i to što stiže na banku nije pravo stanje kolko smo mi zaradili, tako da ove polemike oko otvaranja računa negdje vani padaju u vodu,jer će oni tražiti platne liste i potvrde od firmi

zasto si im nosio ugovor? (da si zaposlen kod Shella, al tamo ne pise placa?)

Samo kao dokaz da sam zaposlenik u Shell-a,a onda će oni(porezna uprava) vjerovatno peglati Globtik oko prikaza plaća za pojedinog pomorca a Globtik Shell.Mislim kad porezna sjedne za vrat Globtiku(a sa njima nema zajebancije),vjerovatno će to morati uraditi i Globtik Shell-u, kako nemam pojma, ali sigurno na??a porezna uprava se neće se naganjati sa Shell-om

Back