Lova van...

Po??tovani kolege,

Svi ste pitali mo?že li se e-mailovima rije??iti problem. nekad je dovoljan e-mail, nekada treba vi??e.
nas očigledno nitko ne do?življava ozbiljno.
Meni se do sada javilo oko 70 ljudi (malo vi??e), koji su poslali e-mail protesta.
Očigledno nas nema puno.

Predla?žem da slijedeći korak bude povlačenje novaca iz banaka u Hrvatskoj.
Svi povučeni iznosi neka se jave na stranicu koju ovdje treba otvoriti ili baram jeviti, povlačim.
Ja sam za svoje najavio (nije puno, al čovjeka veseli).

Mirno more nama, glavobolja njima!

kap. P.Brazzoduro

:udriglavom:udriglavom

jos nema gotovoga maila,lovu san povuka,nisan posla mail ali prijavljujen se u bosnu

@kokolo
Tocno zalba ne odgadja naplatu.Najgore je imat nesto na sebi jer ce drzava onda u krajnjem slucaju ovrhom na nekretninu.Lako je pare i ostalo sakrit.Tada je vec kasno za prebacit ista na svoje jer je to onda izbjegavanje i takav pravni posao(darovanje nekretnine nekom svom) moze biti ponisten.

Slazem se s tobom da je to jedna od opcija medjutim oni opet nece gledat nasu osnovicu tj basic wage nego total jer im tako pase. U svakom slucaju, ne pise nam se dobro...btw osnovice za 2009 su vec donesene i nesto su vece -par sto kuna od 2008. Medjutim, nikad ne znas kad ce njima past na pamet sve to lipo prominit...naravno, mi cemo znat kad je kasno...

I sad stavimo na papir. Ja platim doprinose mjesecno cca 2000 eura po toj logici. I idem se narucit za CT. Kad cu doc na red? :rolleyes:

I sta onda ja placam 2000eura???

Da nije tragicno bilo bi smisno...:rolleyes:

Pa ova nasa vlada misli da su Svicarci ili Norvezani u najmanju ruku!

Bolje ne imat nista od njih, al takodjer nista im ne dat! Tako ce i bit, sta se mene tice!

Upravo tako zato treba gurat u pravcu 183 dana van hrvatske=nerezident i da se to ne odnosi na pomorce nego na sve.To je po meni najbitnija stavka nista drugo ne bi puno mjenjao i trazio jer ce se inace nasi zahtjevi razvodnit a mozda nam prihvate ono sto nam je najmanje bitno.

a postoji i jos jedna stvar,kako bi bilo da im svi,ali svi prijavimo onu osnovicu po kojoj placamo zdravstveno i staz za ovo vrime dok smo na brodu pa neka salju upite

@kokolo
treba minjat adresu u putovnici jer si i dalje hrvatski drzavljanin ali sa boravistem vani i u njoj ce pisat tvoja bosanska adrsa,dobit ces bosansku osobnu kartu.Ne zaboravi da kada napravis prijavu u Bosni moras doc u PU i odjavit boraviste u Hrvatskoj

I sad stavimo na papir. Ja platim doprinose mjesecno cca 2000 eura po toj logici. I idem se narucit za CT. Kad cu doc na red? :rolleyes:

I sta onda ja placam 2000eura???

Da nije tragicno bilo bi smisno...:rolleyes:
Postoje zanimanja na kraju gdje ljudi imaju netto place od 20 000 kn i vise(npr. kontrolor leta) i ti isti izdvajaju velike svote novca u mirovinsko i zdravstveno i u istoj su poziciji kao i mi pomorci koji placamo najnizi rang kad se narucuju za CT. Uz to jos i placaju porez na dohodak :confused: Ovo nam samo triba otvorit oci da smo u ocima drzave mi ovce koje triba sisat i nema popusta prema pomorcima. Ja zaista mislim da je najveca pljacka napravljena onim pomorcima koji nisu ispunili 183 dana u 2008 a imali su preko 183 dana u 2007 godini. Ti ljudi nece prihvatit ovi zakon i ja san na njihovoj strani.

Postoje zanimanja na kraju gdje ljudi imaju netto place od 20 000 kn i vise(npr. kontrolor leta) i ti isti izdvajaju velike svote novca u mirovinsko i zdravstveno i u istoj su poziciji kao i mi pomorci koji placamo najnizi rang kad se narucuju za CT. Uz to jos i placaju porez na dohodak :confused: Ovo nam samo triba otvorit oci da smo u ocima drzave mi ovce koje triba sisat i nema popusta prema pomorcima. Ja zaista mislim da je najveca pljacka napravljena onim pomorcima koji nisu ispunili 183 dana u 2008 a imali su preko 183 dana u 2007 godini. Ti ljudi nece prihvatit ovi zakon i ja san na njihovoj strani.

ispunjeni ili ne 183 dana ce trajati jos vrlo vrlo kratko svima ce biti isto ,to je najvaznije za sta se trenutacno moramo izborit uz pomoc sph.

@reful - ta 183 dana nisu uvedena u porezni pravilnik samo i jedino zbog pomoraca.Ta 183 dana su bitna i za druge rezidente Republike Hrvatske, koji zaradjuju van granica Hrvatske drzave,al' ne kao pomorci.
SPH ce imati potporu svih pomoraca, ukoliko se SVI iz SPH,potrude oko postenijeg odnosa Hrvatske Vlade naspram pomoraca.

@Posejdon
A je li ti kontrolori leta rade mozda na Plesu ili Resniku.Ja milism da rade u Hrvatskoj dok mi radimo vani.To je jedina razlika.Valjda i zive 365 dana u Hrvatskoj.
Jos jednom 183 dana vani=nerezident.

@kokolo
Pa sto ste zapeli za Bosnu.Ja mislim da u okruzenju ima i drugih zemalja.Osobno mislimda je Cg puno bolja opcija i ima i pomorsku tradiciju.Fizicke osobe se oporezuju po stopi od 15,5-17% a govori se i o uvodjenju jednistvene stope od 10%.Kakav je status za nerezidente neznam ali evo linkova
http://www.pravni.net/files/Oporezivanje dohotka.ppt
http://www.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija=vijesti&id=13564
A nije ni Slovenija predaleko,ako zelite izmedju dva zla odabrat manje(mislim na porez)

ma nema poreza ako san vani,sta jesan 183 dana nigdi koliko san razumija,jedino ako sta tamo zaradin a manje san doma,sutra cu znat malo vise jer san odlucija ovin lihvarima ne dat nista makar mora kome drugome

Ima nekoliko nacina.Bosna je krajnje jednostavna.Nadjes Bosanca koji napise izjavu da zivis kod njega.Vjerujem da je isto i u CG.Ako ne kupis nekretninu.To nije problem u nijednoj od ove dvi drzave.Prijavis tamo boraviste.Ako npr.CG ima zakon od 183 dana=0% poreza s obzirom da si rezident tamo ispunis uredno poreznu prijavu i dobijes razrez od 0 novcanih jedinica.Sa tom potvrdom imas dokaz u Hrvatskoj da si porezni obveznik npr. Crne Gore i da je tamo tvoja porezna obveza uredno podmirena.Tada i ako ti Hrvatska dokaze interesnu sferu nemas obvezu placanja u Hrvatskoj jer si platio porez negdje drugdje bez obzira sto je tamo di si platio to 0 nekakvih novcanih jedinica.

sad san se slomija citajuci bosanski zakon o porezu koji je stupija na snagu 1.1.09. i gori je od nasega,najeba bi po tome da se tamo prebacin,cini mi se 30%bez ikakvih odbitaka na sve iako i oni spominju 183 dana ali ima caka sa ukupnim iznosom koji je oporeziv ako je veci od necega sta su odredili a nesto mi govori da je to to i na taj visak ide porez 50% tako da necu vikat ba,iman jos citat ali po ovome dosad to bi bilo to

ne zaboravite drzave moraju imat ugovor o neoporezivanju tj ako placas u cg oni trebaju imat ugovor s hr(u mom primjeru hr nema s brazilom a placam na prihod 28%
u uk priznaje im se 28% i placaju razliku od 14 % koliko su mi rekli.
i sve platforme (drillship) ne smatraju se pod brodove/pomorci i oni imaju bit u drzavi max 90 dana inace podljezu porezu.:udriglavom:udriglavom

@srelec
isto je i u Hrvatskoj ako nema sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja onda se placa razlika od placene stope do one stope koju ima s u tvojoj drzavi.ALi u ovom slucaju to vise nisi hrvatski rezident nego imas prijavljeno boraviste u CG.I prestani sa tim pizdarijama kako se smatra u UK.I nije istina drill ship se smatra brod i u UK a jack up i semi ne.U HR se smatra da je platforma tehnicki plovni objekt, a to je brod.Procitaj pomorski zakonik clanak 5 stavak 12.Pazi sta pises ovo cita svatko.Situacija nam je dovoljno zasrana i bez ovoga.

kod prijave u drugu zemlju pogledajte prvo da li ako izbivas 183 dana a prijavljen si da li placas ista ili imas status nerezidenta,a ako si obvezan platit treba trazit drzavu gdje je porez na dohodak flat rate(npr. Srbija 14% najnizi porez na dohodak u regiji sto sam ja uspio naci i imamo ugovor sa njima) jer ako ta drzava ima progresivni poreznema se smisla prijavit jer je to isto onda kao i kod nas(npr Slovenija 16/33/37/41/50%,Bugarska 15/22/26/29%,CEska 15/20/25/32%,Mađarska 18/38%,RH 25/35/45%)

Back