LNG brodovi

Ma nije problem ali lova je vise manje transparentan podatak.Mene vise interesira di je tim brodima prova,a di krma.Od cega su te bacve u koje uljevaju plin,smi li se varit tamo i to.Kad jednog dana sazrijem za penziju mislim otic tamo jer mi rad na plinasima pari ko ono prije kad bi radija samo na 4 sata mada Jadran govori da se na Shella i spava u trlisu.Ne znam je li to pidjama mozda sa logom Shella,ali ja do sada nisam steka dojam da se ljudi tamo ubivaju od posla.
Qatar gas je naguzija sve Vas prodavace pare i magle.

Klasični LNG brodovi su definitivno penzija prije penzije, iako nekoliko najkrvavijih ugovora sam odradio na parnim brodovima ( cili ugovor sam proveo po soot blowerima sa gas maskom ). Dual fuel diesel electric sa Wartsillama i regas plantom , STL compartmentom, NOX kontrolom, DP-em, 2 regas boilera od 100 tona na uru svaki definitivno nije brod za penzioniranje. Opreme ka u priči, posade malo a ciganjenja sa dijelovima puno. Ko voli nek izvoli

Malo transparentnosti u pogledu primanja

LNG C/O:

Exmar conv. +/-7,500 â??, rv +/-9,500 â??, rv (Cgo/Off) +/-10,500 â?? na brodu, 3 months on/off (belg.pool)
K-line +/- 6,000 â?? permanentno, 10 weeks on/off
NYK oko (zaboravia) 12,000 US$ na brodu, ??/??(mislim 4on/off)
MOL 12,000 US$ na brodu, 4 months on / ?? off (indijac)
GDF 6,000 â?? permanent, 10 weeks on/off (francuz)
Teekay 6,235 â?? permanent, 3 months on/off
Shell od 93800 do 98214us$ godisnje (ovisno o bonusu), 3 months on/off
V ship 18,000 US$ na brodu, 3 months on/off

Za nastavak bih molio samo provjerene informacije, postojece ne mijenjat vec samo nadodavat.
p.s.1 u zagradama navest nacionalnost ako nije hrvatsko
p.s.2 nadam se da nikom nece smetat

Klasični LNG brodovi su definitivno penzija prije penzije, iako nekoliko najkrvavijih ugovora sam odradio na parnim brodovima ( cili ugovor sam proveo po soot blowerima sa gas maskom ). Dual fuel diesel electric sa Wartsillama i regas plantom , STL compartmentom, NOX kontrolom, DP-em, 2 regas boilera od 100 tona na uru svaki definitivno nije brod za penzioniranje. Opreme ka u priči, posade malo a ciganjenja sa dijelovima puno. Ko voli nek izvoli

Evo da se vratimo na temu - pa da i dalje branim priču i razbijam zablude. Bodule RV nije za usporedbu sa klasikom to se sla?žem, jer fala Bogu i sam tamo obitavam, ALI:

- ka?že?? klasični LNG penzija, a ja ka?žem: JE DOK KURI - ko i sve.

A sad jedan primjer: pro??le godine iskrcaj u Montoiru, jednom brodu, jednom mom kolegi (ne njegovom gre??kom, već pogre??kom terminala uleti u vapour liniju umisto vapou returna - liquid. I raspadne se lipo vapour linija , cikne paluba - STO ČUDA. ? teta odma desetke milijuna dolara, odvjetnici, istraga, ko je ovo, ko je ono... Brod off hire, pa ??kver, pa livo, pa desno...

Ja mislim da je svak na tom brodu posra svaki dolar koji je taj ugovor zaradia...

A po??to si mi na PM napisa da si bia na commissioningu GDF Sueza, a ja sam u isto vrijeme bia na commissioningu Exquisita, onda smo ja mislim ZAJEDNO srali svaki Euro taj misec dana - jesam u pravu???

Eto malo da razbijemo famu o - ne radi se ni??ta i ladovina je...

A moga bi ja sa primjerima do sutra, al mi nije cilj potirat ljude, nego ih privuć!

Moga bi i ja nabrojit par primjera u ovih 10 godina ??ta sam na LNG-u ali nema smisla jer sve u svemu nema pogona koji je siguran kao parni, u 8 godina na parnim LNG brodovima tek sam zadnji ugovor do?živio black out , to puno govori.
Da posla ima, normalno da ima ali ni pribli?žno kao na motornom brodu. Vi??e manje odr?žavanje se svodi na overhaul ventila pare i raznoraznih pumpi, propusti koja cijev mo?žda jednom u dva ugovora mora?? uć u kaldaju jer pu??ta super heater ili koji hand hole. Ko oće radit na svakom brodu će nać posla, ruzina ne bira ;)

@Bodul

Je ok, ti gleda?? to s aspekta strojara i ja mogu samo potvrdit da 99,9% strojara ima razmi??ljanje ko i ti vezano za para-diesel...
Ja sam na motoru bia samo na kadeturi, a i nisam strojar dakle mogu vam samo virovat.

Al isto mislim da nije posal i te?žina posla mjerljiva samo koliko ko kopa ma??klinom i koliko se ko i??porka, jer da je tako onda bi bau??tela i rudarenje bilo najte?ži i najplačeniji posal na svitu - a nije!

Ne daj bo?že da se na nekom LNG brodu desi ne??to zbog čega će zavr??it na CNN-u, kao ??ta je na?žalost ovo lito bia slučaj sa BP platformom u Gulfu...
Ono ??ta ?želim kazat je da se na ovim brodovima plaća odgovornost, organizacijska sposobnost, urednost, točnost, pouzdanost i slične vrline... A ne ma??klinanje. Onaj ko shvaća posao ne samo na LNG-u, pa ni u pomorstvu, nego općenito u ?životu, samo kao ma??klinanje - taj i nije nego za ma??klin!

vrline su ujedno i hendikep za oba departmenta. je li sramota je da danas jedan strojar, bez pomoci, nezna rastavit i sastavit pumpu hidraulike bez greske(dozivio), a da ne pricamo o vadjenju pistuna i nekih kompleksnjih strojarskih poslova. nije u redu da treci kuverte nakon pet manovri i tri cargo operacije, u zivotu, ocekuje u sljedecoj godini vancamenat za prvoga. pa on jos nije vidia kako dimi iz vent masta. nije normalno da covik s kontejnera nakon tri miseca treninga, citaj CBTija, preuzme lng.
iskrcaju s pola od normalne rate pa bi dali cili ugovor za pinkicu vapora samo da ne moraju isparivac palit(ima i bisera sto pitaju, a sta cemo sad),... nemoj da sad svasta pisem.
nakotilo se brodova koji ne rade i ljudi jednostavno nemaju priliku doc do iskustva. bolje je odradit sest ugovora na karampanama koje voze arzew-barcelona, imat i black oute i slomljenu kuvertu nego se tri ugovora modirat u fujairah na sidru.
aj

vrline su ujedno i hendikep za oba departmenta. je li sramota je da danas jedan strojar, bez pomoci, nezna rastavit i sastavit pumpu hidraulike bez greske(dozivio), a da ne pricamo o vadjenju pistuna i nekih kompleksnjih strojarskih poslova. nije u redu da treci kuverte nakon pet manovri i tri cargo operacije, u zivotu, ocekuje u sljedecoj godini vancamenat za prvoga. pa on jos nije vidia kako dimi iz vent masta. nije normalno da covik s kontejnera nakon tri miseca treninga, citaj CBTija, preuzme lng.
iskrcaju s pola od normalne rate pa bi dali cili ugovor za pinkicu vapora samo da ne moraju isparivac palit(ima i bisera sto pitaju, a sta cemo sad),... nemoj da sad svasta pisem.
nakotilo se brodova koji ne rade i ljudi jednostavno nemaju priliku doc do iskustva. bolje je odradit sest ugovora na karampanama koje voze arzew-barcelona, imat i black oute i slomljenu kuvertu nego se tri ugovora modirat u fujairah na sidru.
aj

Kad san ja bija junior,a bogami i c/Off, bila je u raportu rubrika u koju se navodilo koje si terete tramakava,tj manipulira tijekom tog ugovora.....e sad, ako bi pisalo u tri ugovora nesto tipa cargo n/A , anchored awaiting instructions, to bi bija drugi par postola, jel tako?.....
Mirno more

@Marlboro i odisej

Ima i danas ta rubrika... Obojica ste milijun posto u pravu, al ja mislim da su ljudi koji "vise" po sidru i nemaju navigacijskog i operativnog iskustva najmanje krivi za to... Firma te ukrca, da ti posal i ti radi?? na brodu svoj posal,a brod radi ??ta radi... Na?žalost tu pate najvi??e juniori, jer se nema navigacije ni operacije, pa nakon i nekoliko ugovora ni balast ne znaju radit, a kamoli ??ta vi??e (nevjerovatno i iritantno, al istinito...)

Al ne tiba gledat na to s visoka i bit Bogom dan, kao ??ta sam napisa - ljudi su za to najmanje krivi... Moj pro??li ugovor cargo eng. ima je 60 godina, Amer, ZNA SVE, RADNIK-BOJOVNIK,mo?že mi bit dida, al brate o hidraulici nema pojma, jer je on na PRONAVA 30 godina radia na pneumatici... I sad bi li ja treba srat po tom čoviku da je ovaki-onaki i snebivat se, ili bi treba otić s njim na palubu i pokazat mu ono ??ta znam ja, a onda zvat kapa da mu poka?že jo?? ono ??ta ni ja ne znan???

Isto bi se pretpostavljam dogodilo i meni samome ispočetka, da me sad po??alje na bilo koji brod vanka LNG-a da ga krcam i iskrcajem, jer sam tamo praktički od kadeture - pa jel ja sad zbog toga ne valjam ka čovik i triba me linčovat?

Nije svak ima iste prilike i iste mogućnosti, nije svak moga birat i nije svak isti...

Na kraju krajeva Marlboro - ali mi sad nismo dobili na firmi kapetana koji je zadnje 2ipo godine provea vezan u BB i vrtia regas? Mislim čovik nije ima dana navigacije u tom razdoblju, a sad kapetan:confused:? Al jebi ga, oni ponudili, on prihvatia i kurit će to... Njemu ka i jo?? 100 njih, takva je priča i u svemu tome triba izborit neku svoju...

I sad nevezano s ovim, već sam jednom pisa, al mislim da je to fenomen, kako teme o LNG brodovima i posadama uvik privuću ??iroku publiku i nerijetko zavr??e prepirkama i pljucanjem, mislim da je to za psiholo??ko promatranje sa ??ireg aspekta (hvala moderatorima ??to su jučer poklopili diskusiju sa colinom)...

@Frankie

Ako te zaista zanimaju LNG i LNG-RV brodovi, javi se mailom i dobit će?? materijala za doktorat! Naime ode bi mogli pisat danima, al ja ipak mislim da se ti malo z........!:rolleyes:

@kolega postovanje i dobro jutro(iako mi nije jasno zasto si budan prije mene koji ipak radi(coffee time))
ta rubrika bi dobro dosla, nazalost se ne sjecam da sam ikad ikome brojio operacije ili odvozene milje. postoji crew qualif. matrix(req.by majors) koji je generalan i ne sadrzi gore navedene podatke.

lng industrija je brzinom gradnje,a samim tim i grcevite potrage za kadrom upropastila i kvalitetu gradnje i kvalitetu kadra.
za nedostatak motivacije krivim ljude( i tog tvog amera koji ce sljedecih nekoliko godina ipak morat radit s tom hidraulikom o kojoj nema pojma), a danak neiskustva pripisujem trenutnom demandu.
ceka me "ruby", izvana izgleda ludilo, a ima i balotu za internet (4/4).

Ciji je brod GDF Suez, odnosno ko krca na njega i na GDF brodove.??
Lipi pozdrav:)

GazDeFrance Suez - BW - Bergesen / tu su negdi ti vlasnici:D
A operator je Hoegh LNG, mislim da ti na njih krca Zorović...

@Marlboro
Ko rano rani...Vozi sina u vrtić! Danas je mene bia red:udriglavom

Marlboro Light;80773 ta rubrika bi dobro dosla said:
Ali nema na evaluation formu ona rubrika "experience gained this contract"? E pa ja sam tu uredno počea upisivat i konvencionalne operacije juniorima, STS treninge, regas kurs, ma samo fali da im upi??em jo?? i balastiranje...? ta je najva?žnije to me i tra?že... Jer takva je situacija na ?žalost do??la da im je i balast problem (čast iznimkama, u najvećem broju na??i sekondi su perfektni, pa i Belgijanci, al Ameri brate...:udriglavom). A sve ih je vi??e... Vez je isto posta vi??a matematika, malo-malo, pa me barba po??alje na krmu asistirat oficiru, jer ovaj ne zna upravit posadom. Za dovest brod u poziciju nekad i po ure...I pričam o sekondima, ne o trećima sa ugovorom-dva... Na Exquisita na mostu ne mogu ni balastirat vi??e, samo u CCR-u(za sada) tako da i kad bunkeramo ili radimo exchange, opet radim ja i eventualno jedan od njih ako je OT...

Ma ja jedva čekam da na jednom od brodova avancaju Amera za prvog, pa da brod po??alju u Boston na bove ili slično... To će biti rapsodija u plavom!

Aj ?živija ti meni:uzdravlje

Last edited:
Ali nema na evaluation formu ona rubrika "experience gained this contract"? E pa ja sam tu uredno počea upisivat i konvencionalne operacije juniorima said:
"Detail of special experiance gained during this contract(f.e.dry dock, change over, regas operation...):"
ako balastiranje spada u specijalne operacije :udriglavom pa to je ono o cemu ja pricam:uzdravlje

ps mozes i moju malu kupit pa cemo morat samo jednom tjedno hihihihihi

zato nam navigacijske karte i jesu isarane priko otoka i plicina i pise "NO GO AREA", a pored uputnika fire pumpe stoji plakat sa slikom istoga i strelicom "PUSH TO START". takvo je vrime doslo je li?

btw kako odvojit postove:(?????????????

Last edited:
Marlboro Light;80777 zato nam navigacijske karte i jesu isarane priko otoka i plicina i pise "NO GO AREA" said:
Ma na Exquisita vi??e i nema karti, sad je sve mi?? i strelica na ekranu od 35cm...

A ??ta se tiće SSM-a i uputa za raznorazna startanja,zaustavljanja i operiranja, mislim da su to Belgijanci doveli do razine PERVERZIJE... Sve se triba slikat, u photo shopu lipo ispisat, uputit, objasnit, istrenirat i ne daj Bo?že da napravi?? ne??to ??ta nije na karti... Al poglupi?? s vrimenom, bar ja tako... Jel triba to - ma nema frke stari, onda ćemo to!

A čekaj ne mogu virovat da kraj botuna za zaustavljanje nema "PUSH TO STOP"???:o Pa kako je zaustave onda???
AHa, da vama pumpa radi 24/7/365, onda nema frke...:udriglavom

Bolje da pise previse nego nista.
Onome ko dojde prvi puta i taj push to stop je bolje od onog sistema crnog i crvenog botuna bez natpisa.

Mene sad naprimjer ode čudi nova shema koju Shell probaje progurat, famozni 2nd eng cargo, imaju ideju ka jedan put te slat za prvoga makinje, drugi put za karga ??ta je po meni totalno debilno... Brodi su kompleksni i ima puno toga za povatat, mislin da ako budu sa ljudima ??arali gori doli da će in oba posla obavljat ala hebat tetku...

@jadran
potpisujem. ovde se vec pokazalo jako lose pogotovo za gori. imas gasistu koji nezna upalit portable gas instr.i s "teretom nema nista"!?

@kolega
onda na ecdisu minjate template"no go area" za svaku kartu kao sta su radili u jrm na radarsku projekciju :uzdravlje

Posla sam ti PM... pa ja mislim da je 2ipo-2ipo idealno. ovo sa 3-3 jednostavno ne igra, jer uvik je neko nagu?žen... Pa mislim nema teorije da bi ja sad pu??ia 5 novih godina ili tri lita zaredom zato jer se neko "namistia" na te datume i kao neće da minja rotaciju - ??to je i razumljivo, al brate... (svaka sličnost sa stvarnim osobama je namjerna:o:))

Sa 2ipo se to izbjegava...

macak, kad se ne budem tresa za smjenu, odnosno kad bude neko za "back to back" sve opcije igraju, a do tada cu naravno pratit dici praznike, pa dok ide ide.

Last edited:
@ kolega
Definitivno nije te?žina posla u ma??klinanju, te?žina je ??ta fizički ne mo?? stić na sve strane a svi pitaju jesi li i oće li. Očekivanju su velika, odgovornost za teret i brod je vi??e manje jednaka na klasičnom brodu, RV ili reliq. Razlika je u opremi koju odr?žavam i količini te opreme, duty plan, Amos i sve ostalo mi je isto.
? ta se tiče broja ukrcaja i iskrcaja volio bi da me jednom dopadne brod koji samo sidri, nije to tako lo??a navigacija.

Bolje da pise previse nego nista.
Onome ko dojde prvi puta i taj push to stop je bolje od onog sistema crnog i crvenog botuna bez natpisa.

Onaj ko dođe prvi puta nema ??ta pritiskat botune nego pitat. Al OK, kako sam i napisa, nema potrebe se borit protiv toga, al na mene svi ti natpisi djeluju tako da ih vi??e uopće ni ne primjećujem nakon ??ta su mi na tu?? stavili "beware - hot water"!

Sve je to zbog insuranca i one ??prehe - mi ti napisali, ko te jebe sad!

@ kolega
Definitivno nije te?žina posla u ma??klinanju, te?žina je ??ta fizički ne mo?? stić na sve strane a svi pitaju jesi li i oće li. Očekivanju su velika, odgovornost za teret i brod je vi??e manje jednaka na klasičnom brodu, RV ili reliq. Razlika je u opremi koju odr?žavam i količini te opreme, duty plan, Amos i sve ostalo mi je isto.
? ta se tiče broja ukrcaja i iskrcaja volio bi da me jednom dopadne brod koji samo sidri, nije to tako lo??a navigacija.

Ma sve potpisujem!

Last edited:
@Marlboro i odisej

Al ne tiba gledat na to s visoka i bit Bogom dan, kao ??ta sam napisa - ljudi su za to najmanje krivi... Nije svak ima iste prilike i iste mogućnosti, nije svak moga birat i nije svak isti..

Pa ne gledam sa visoka, samo kazem da nije isto, i svaka ce firma pogledati i usporediti konkretno iskustvo prije nego se odluce za unaprijedjenje(narocito u senior ranku). Ni meni nije svejedno sta moj prvi nije nikada u zivotu bija u tanku,ili sudjelova u gas-freeingu, a sad imamo popravljati ventil. Sta cemo sad,kolega?....reci ces, ima ko zna...e,pa ima, o tome ja i pricam.
Mirno more

Back