@tk1
jedini razlog visokih primanja na lng brodovima u odnosu na druge vrste brodova su bile vozarine. kako su vozarine u zadnjih par godina pale i do nekoliko puta za ocekivat je da ce se paralelno smanjivat primanja pomoraca odnosno trazit alternativa u jeftinijim kadrovima (nacijama).
Da malo karikiram: zasto prvi na suplajeru s DP licencom ima vecu placu od prvog na lng a prevozi pome, skele, cimenat, cijevi... zato sto najam broda kosta do 250kus$/day. zasto hrvat, a ne englez. zato sta englez kosta duplo vise.
zbog cega su hrvati pocetkom/sredinom 2000 napravili bum u lng industriji (ubilo nas veliko iskustvo). doslo je do smjene nacija. zamjenili smo amere, norvezane, spanjolce, engleze, njemce,... prvi amer je u to vrijeme (i 10 godina prije) imao 20kus$ misecno, ura prikovrimenih 51us$/hour, spanjolce su drzali doma u back up-u za 10kus$ misecno dok je istovremeno nas prvi (na brodu) na istoj firmi imao +/- 7000us$, a jedan od norvezana s kojim sam pricao uziva mirovinu ima svoj hipodrom i ergelu konja.
Ovo sam vidio:
1.MOL full rusi
2.NYK full rumunji
3.BP sve poljaci osim barbe, kapa i c/O.
Jesu li ovo istocne nacije na koje si mislio. Da ne spominjem ukrajince. Nema firme di ih nema. Na mojoj imaju i do 50% nizu placu.
NYK & K-Line nasi u topu juniori filipi. Hoce li kao i poljaci na BP-u ostat vjecno juniori? Nece. skupit ce godine i iskustvo (matrix) i preuzet ce komandu. Zasto i nebi. Manja im je zajebancija nego na kemiji, lpg-u, pa cak i generalnom teretu, a tu su se vec dokazali (stolt, jo, bergensen,....).
Sto ces napravit ti (ili ja) ako ti firma ponudi novi ugovor sa 20% manjom placom. Odbit ces ih i pronac drugu firmu. Druga nakon prvog ugovora napravi isto i tako u nedogled. Na konvencionalnom lng to se vrlo lako moze desit, dovest ce "nove jeftinije hrvate" i oni ce odradit operacije kao i mi s pocetka ove price. U regasu se puno novaca i vremena ulaze u trening ljudstva, a i posao tek dostize svoje vrhunce tako da nikome nije u interesu ni pomisljat na promjenu kadra za sitnu lovu iako smo i mi tek pioniri te industrije.
Zivio