LNG brodovi

Evo ako koga interesira ili je cuja za kompaniju Knutsen Gas neka pokusa. Grade 3 LNGja.Meni je ponudilo za kapa 160 kila godisnje. Naviga se 6 miseci godisnje po dogovoru moze i 2-2.

Jesi in opra u??i. Bolje ti je doć u mene brat masline.

Koliko ja znam,a poprilicno dugo sam u ovom poslu Knutsen ne zeli ni pricat s Hrvatima,a kamoli da nam ponudi posao. A i velika vecina njihovih LNG-a su pod Spanjolskom zastavom,a tamo mi opet ne mozemo,narocito u seniorskim pozicijama.Nekad su imali zakon da samo Spanjolski drzavljani mogu tamo navigavat,a sad su se kao pametni sitili da mogu svi ali za dobit brevet moras polagat ispit na Spanjolskom,pa ko moze......

A i vidim da je Marlboro light dobro upucen u place,pa samo da mu malo pomognem:
MOL-Master 8900 Eur/permanent 30daysOn/25daysOFF
C/O 6500 Eur
1st Off 4900 Eur/22 dana na misec
NYK-imaju bonus na tecaj US$/Eur
TK-triba dodat godisnji bonus,seniority,penziono.....

Cinjenica je da su place u nekih 10% razlike od firme do firme i da najbolje place ima MOL.Izgleda da se svi ravnaju po njima.BTW ide im placa gori sada....

Last edited:
Vidim da kolega apelira na objavu placa i spominje Pronav,pa samo zelim reci da placa na Pronava ionako nije bitna jer se nece jos dugo isplacivati, i nitko tamo nece vise ici za cifa, pa nema smisla da se niti uzima u razmatranje.

Pozdrav.

Vidim da kolega apelira na objavu placa i spominje Pronav,pa samo zelim reci da placa na Pronava ionako nije bitna jer se nece jos dugo isplacivati, i nitko tamo nece vise ici za cifa, pa nema smisla da se niti uzima u razmatranje.

Pozdrav.

Pa ??ta će bit sa Pronavon????????????
Koliko znan imaju 4 nova i 8 starijih brodova.

Svi stari Pronavovi brodovi ce ic nazad pod MOL (MOL je vlasnik brodova) i velika vecina ce bit preuredjena u REGAS brodove po uzoru na Golarove brodove.
Sa svim ljudima tamo ce bit obavljeni razgovori i oni koji zadovolje ce ostat radit za MOL,normalno ko bude zelio.
Novi broodovi,Q-Flex, su u vlasnistvu Pronava i na njima nema nikakvih promjena.
Mislim da ce s ovim u stvari najvise bit pogodjen Globtik jer ce izgubit i brodove,a vjerovatno i 99% posade.

............ne razumijem se bas u LNG i REGAS ali to su vjerovatno projekti od 2-3 godine sto znaci da bi seniori mogli imati posao, a juniori?Mozda po koji na MOL floti, ili grijesim. Steta, opet nasi momci gube posao. Tesko ce se zaposliti svi koji su o.k. sa 8 brodova

a mozda ih tramakaju na Shella i Exmara ?????
a osim toga ako bi mol tija zadrzat hrvate moze jer imaju :uzdravljeogromnu flotu, pa ako filipi juniori mogu tamo navigat mogu i nasi.!!

Misljenja sam da ce pronav (MOL) zadrzat hrvate. Hoce li to biti preko globtika, direktno ili preko nekog drugog posrednika nije vazno. brodovi su stari i puni caka koje znaju samo ljudi koji su sada tamo, znaci hrvati. uz sve izazove regas pogona ne vjerujem da ce riskirat zamjenom kompletne posade koja bi trebala pocet iz pocetka (starog covika ucit hodat). ipak su ti brodovi vec deset godina pod nasim menagmentom.
Pretvaranje flote u regas je odlicna vijest. Buducnost LNG je u regasu (150k$/day). Hrvati su opet u prednosti pred drugim nacijama jer vecina svjetske regas operativne flote je upravljana hrvatima (golar, exmar, hoegh). Regas brodovi u odnosu na standardni LNG su puno zahtjevniji i demand industrije ce se nadopunjavati upravo nama sto nam osigurava postojanost na trzistu. Zadnju godinu sam imao priliku posjecivat LNG brodove razlicitih operatera i mogu reci da nije bilo "pomorske nacije" s kojom se nisam susreo. I samim operaterima je u interesu ustedit koji dolar na jeftiniji kadar. Hrvati su jos
uvijek jako zastupljeni, al' budimo realni, postajemo preskupi i samim tim nekonkurentni na trzistu.
Sto vise regas brodova u menagmentu hrvatskih posrednika osigurava prosperitetnu buducnost nadolazecim generacijama hrvatskih pomoraca.
Zivjeli

Je je , potpuno se slazen. NIje da smo jeftini i nije da nas ima previse u odnosu na ostale nacije tipa indijci i, pakistanci itd. Ima san priliku navigat i sa arapima kojih ima mali milijun (posebno egipcana) ali vjerovatno im je problem sta se tice putovnica a sta se tice posla ljudi rade ka i svi drugi, Bija san na brodu sa tipon sta radi ka ch off na productu, LPG-u (VLGC) i na VLCCu, ono kako ga pozovu.
Tako dok je vrime sa tin regason tu bi se tribalo betonitrat jo?? vi??e.
:uzdravlje

S ovim da prestajemo preskupi se ne bi bas slozio.Indijac ima nekih 25% manju placu od mene i to iskljucivo zbog odnosa Dolar-Eur.Pitanje je koliko ce se jos takvo stanje drzat.U pravilu su u brojevima isti,samo smo mi placeni u eurima,a oni u dolarima.Spominjem samo Indijce jer mislim da ce proc jos dosta dugo vremena da bilo koja druga Istocna nacija dodje na seniorske pozicije na LNG-u.
A stvar spasavaju i Charteri koji nama u stvari rade uslugu jer svi imaju famozni matrix i tesko ce prihvatit ljude bez iskustva.Ovo sta se dogodilo na Shella sa Nakilat brodovima je ipak izuzetak jer nije bilo sanse u tako kratkom vremenu nac dovoljan brod iskusnih ljudi.A uostalom Nakilat je sve tamo i Owner i Charter,a uskoro ce bit i operator.A mislim da je i njima jasno u sta su se upetljali jer se svakakvi cirkusi dogadjaju.

...........kad kazete REGAS da li mislite na FSRU? Nisam sa LNG pa nemam pojma koliko ce tu ljudi s LNG zavrsiti i kako se FSRU poslije tretira. Znam da na FPSO najmanje ljudi bude s flote. Vjerovatno pokupe seniore a za juniore....da li im uopce trebaju ako je brod poslije vezan i nema vise klasu kao LNG? Vidio sam jednu konverziju prosle godine od Golara i kazu da ce trajati 3 godine ako ne bude delay.....

@tk1

jedini razlog visokih primanja na lng brodovima u odnosu na druge vrste brodova su bile vozarine. kako su vozarine u zadnjih par godina pale i do nekoliko puta za ocekivat je da ce se paralelno smanjivat primanja pomoraca odnosno trazit alternativa u jeftinijim kadrovima (nacijama).
Da malo karikiram: zasto prvi na suplajeru s DP licencom ima vecu placu od prvog na lng a prevozi pome, skele, cimenat, cijevi... zato sto najam broda kosta do 250kus$/day. zasto hrvat, a ne englez. zato sta englez kosta duplo vise.
zbog cega su hrvati pocetkom/sredinom 2000 napravili bum u lng industriji (ubilo nas veliko iskustvo). doslo je do smjene nacija. zamjenili smo amere, norvezane, spanjolce, engleze, njemce,... prvi amer je u to vrijeme (i 10 godina prije) imao 20kus$ misecno, ura prikovrimenih 51us$/hour, spanjolce su drzali doma u back up-u za 10kus$ misecno dok je istovremeno nas prvi (na brodu) na istoj firmi imao +/- 7000us$, a jedan od norvezana s kojim sam pricao uziva mirovinu ima svoj hipodrom i ergelu konja.
Ovo sam vidio:
1.MOL full rusi
2.NYK full rumunji
3.BP sve poljaci osim barbe, kapa i c/O.
Jesu li ovo istocne nacije na koje si mislio. Da ne spominjem ukrajince. Nema firme di ih nema. Na mojoj imaju i do 50% nizu placu.
NYK & K-Line nasi u topu juniori filipi. Hoce li kao i poljaci na BP-u ostat vjecno juniori? Nece. skupit ce godine i iskustvo (matrix) i preuzet ce komandu. Zasto i nebi. Manja im je zajebancija nego na kemiji, lpg-u, pa cak i generalnom teretu, a tu su se vec dokazali (stolt, jo, bergensen,....).
Sto ces napravit ti (ili ja) ako ti firma ponudi novi ugovor sa 20% manjom placom. Odbit ces ih i pronac drugu firmu. Druga nakon prvog ugovora napravi isto i tako u nedogled. Na konvencionalnom lng to se vrlo lako moze desit, dovest ce "nove jeftinije hrvate" i oni ce odradit operacije kao i mi s pocetka ove price. U regasu se puno novaca i vremena ulaze u trening ljudstva, a i posao tek dostize svoje vrhunce tako da nikome nije u interesu ni pomisljat na promjenu kadra za sitnu lovu iako smo i mi tek pioniri te industrije.

Zivio

@tk1

jedini razlog visokih primanja na lng brodovima u odnosu na druge vrste brodova su bile vozarine. kako su vozarine u zadnjih par godina pale i do nekoliko puta za ocekivat je da ce se paralelno smanjivat primanja pomoraca odnosno trazit alternativa u jeftinijim kadrovima (nacijama).
Da malo karikiram: zasto prvi na suplajeru s DP licencom ima vecu placu od prvog na lng a prevozi pome, skele, cimenat, cijevi... zato sto najam broda kosta do 250kus$/day. zasto hrvat, a ne englez. zato sta englez kosta duplo vise.

Dobro si ovo nalozija, JU rig ne kosta toliko na dan. PSV max je do 40k USD po danu. Sve priko toga je ili short term charterer od par dana ili laz.

@tk1

zbog cega su hrvati pocetkom/sredinom 2000 napravili bum u lng industriji (ubilo nas veliko iskustvo). doslo je do smjene nacija. zamjenili smo amere, norvezane, spanjolce, engleze, njemce,... prvi amer je u to vrijeme (i 10 godina prije) imao 20kus$ misecno, ura prikovrimenih 51us$/hour, spanjolce su drzali doma u back up-u za 10kus$ misecno dok je istovremeno nas prvi (na brodu) na istoj firmi imao +/- 7000us$, a jedan od norvezana s kojim sam pricao uziva mirovinu ima svoj hipodrom i ergelu konja.
Ovo sam vidio:
1.MOL full rusi
2.NYK full rumunji
3.BP sve poljaci osim barbe, kapa i c/O.
Jesu li ovo istocne nacije na koje si mislio. Da ne spominjem ukrajince. Nema firme di ih nema. Na mojoj imaju i do 50% nizu placu.
NYK & K-Line nasi u topu juniori filipi. Hoce li kao i poljaci na BP-u ostat vjecno juniori? Nece. skupit ce godine i iskustvo (matrix) i preuzet ce komandu. Zasto i nebi. Manja im je zajebancija nego na kemiji, lpg-u, pa cak i generalnom teretu, a tu su se vec dokazali (stolt, jo, bergensen,....).
Sto ces napravit ti (ili ja) ako ti firma ponudi novi ugovor sa 20% manjom placom. Odbit ces ih i pronac drugu firmu. Druga nakon prvog ugovora napravi isto i tako u nedogled. Na konvencionalnom lng to se vrlo lako moze desit, dovest ce "nove jeftinije hrvate" i oni ce odradit operacije kao i mi s pocetka ove price. U regasu se puno novaca i vremena ulaze u trening ljudstva, a i posao tek dostize svoje vrhunce tako da nikome nije u interesu ni pomisljat na promjenu kadra za sitnu lovu iako smo i mi tek pioniri te industrije.

Zivio

MOL full rusi?????Nigdi!
NYK full rumunji,probali i odustali i jako,jako smisna prica stoji iza toga!
Na K-line Seniori Hrvati,juniori Svedjani (na nekim brodovima)
BP-Poljaci su tamo odavno i to nije nista novo,a Engleza nema ne zato sta su skupi nego ih nema.

Samo za primjer,na TK Barba Englez ima placu kao Hrvat CO zbog tecaja funte i iako se bune na to nijedan jos nije dao otkaz.

A za tvoju informaciju vozarine na ovim brodovima su vec godinama iste i krecu se oko 60k dnevno.Vozarine padaju za brodove koji su na marketu,a takvih je 5%.LNG brodovi se rade za projekt,a malo koja firma ih radi na osnovu spekulacija kao Golar,TMT,Dynagas....Posade su placene jer su brodovi slozeni,skupi i definitivno su high risk brodovi.
Isto tako kad su Hrvati pocinjali na LNG je bila godina 1973,74,75 tako da ti ova prica o nasem iskustvu bas ne drzi vodu.Mozda si nekad i cuo za El Paso project koji su drzali Hrvati 70-ih godina.
Cinjenica je to da LNG ima izuzetno mali postotak nesreca bilo koje vrste i niko se nece igrat sa eksperimentiranjem jer su standardi industrije izuzetno visoki.
A ukoliko se dogodi jos jedan mega project kao sto je bio Qatar project bit ce opet plakanja za iskusnom posadom.
A to da ce mi firma doc sa 20% manjom placom ce se dogodit nikad,a i ako je sve tako kao sta govoris zasto se sad dizu place na velikoj vecini firmi!?

A to da ce mi firma doc sa 20% manjom placom ce se dogodit nikad,a i ako je sve tako kao sta govoris zasto se sad dizu place na velikoj vecini firmi!?

Ne razumin se u LNG, niti znam ??to si po ranku...mo?že?? bit kadet mo?že?? barba...zar nije TK u siječnju dilio otkaze časnicima palube i vraća C/O u gvardiju radi ??tednje i "recesije" po meni je to čak i gore nego 20% plaća doli... ti si ima sriće pa ga nisi dobio ali ??to na to ka?žu oni koji su ga dobili...

Back