kadeti

Status
Not open for further replies.
slažem se sa ovim upisom, jer recimo ima san iskustvo dok san radija u poÅ¡ti da nam je doÅ¡a novi Å¡ef, tele teÅ¡ko, nema veze o poslu iako ima viÅ¡u, pa je on ka Å¡ef nama mora pitat nas i učit od nas posa da bi uopće zna kako posa funkcionira u stvarnosti.jedno je na papiru al u realnosti posa je skroz stota stvar.iman i ja recimo svjedodžbu varioca pa opet je bolji od mene onaj varioc Å¡ta je možda po zanimanju stolar al ima viÅ¡e iskustva i može reć da je varioc dok ja recimo ne mogu reć jer neman viÅ¡egodiÅ¡nje iskustvo.časnici nebi tribali bit govna i iskoriÅ¡tavat svoju poziciju da bi ličili svoj ego na kadetima i posadi općenito, već radit sve da ti kadeti budu Å¡ta bolji i produktivniji, al to opet ovisi ko se more nazvat čovikom a ko je govno nebitno koliki čin ima.filozofija tipa, meni niko nije pomoga pa neću ni ja nikome je neÅ¡to najprimitivnije Å¡ta more bit, i ako je neko već mora ist govna ako je čovik, učiniti će sve da sad oni koji dolazu posli njega poidu Å¡ta manje govana ako ih se već mora ist, a ne im joÅ¡ otežavat.

vidili smo te u drugoj temi di bi momka sa zavrÅ¡enin fakson sla da ponovo polaže predmete i upisuje kojekakve razlike.. jebiga, jasni su meni ljudi tvog profila, sve redom ponavljači razreda u srednjoj, 100 godina im tribalo do sekonda.. itd itd. tako da naravno da te onda i kadet ugrožava kad realno svaki ima Å¡ansu u 3-4 godine doć do čifa ako zna posal..
ima san ja takve dok san kadeturu odrađiva, al rjeÅ¡ija san to bez problema, nisan odradija ni 1/3 pizdarija s kojima su me tlačili a ostavija san ih u uvjerenju da san ludilo sve odradija pa joÅ¡ i viÅ¡e.. al zato san se uvatija stvari koje će mi sutra ka časniku tribat, a koje velikin iskusnim mozgovima nisu bile bitne.. da nije žalosno bilo bi smiÅ¡no.
ne bojin se ja za sebe
A moj sinko neman se ja sto sa tobon prepirat i natezat i uopce pricat...samo si potvrdija jos jedanput ko si.

Čitam vas. BaÅ¡ ono pravo: Stara Å¡kola vs Nova Å¡kola. Odmah na početku da rečem onaj odnos prema kadetima/asistentima tipa: Mali nisi se joÅ¡ ni popiÅ¡o u more, mi se gadi. To je neÅ¡to potpuno nepotrebno.
Ali i ova nova Å¡kola mora shvatiti da se sve poslove mora proći. Kako će 1. palube davati posao noÅ¡tromu, ako pojma nema Å¡to ovaj zapravo radi.
Ja sam doživio da sam kao 1. strojar vodio noÅ¡troma po palubi i pokazivao mu Å¡to bi bilo prioritet. Jer 1. palube (od nove Å¡kole, brzo avancao) nije znao ni hodati po palubi. Å to je joÅ¡ bolje, shvatio je to kao moj posao pa počeo kritizirati i pametovati. Onda sam zagrmio, i onako pred svima (i njim) objasnio barbi da je vrijeme da počne učiti svoj posao ili ga Å¡alji doma. Prima plaću za Å¡to? Barba vodi ukrcaj/iskrcaj, ja mu vodim održavanje, juniori odrađuju safety i navigaciju. Ili će raditi, ili karta doma. Tek se onda malo trgnuo, ali đaba, ne može se naučiti za par dana neÅ¡to Å¡to traži godine iskustva. iskrcan je i vračen za 2.
I vi mladi morate shvatiti da vas kompanija plaća za produktivnost i efikasnost, toga nema ako se ne zna posao. Osoba koja planira poslove mora poznavati te poslove, jer jedino tako workload se može rasporediti na najefikasniji i najproduktivniji način, ta ga osoba određuje.
Å to se avancavanja tiče, idući rank se ne prihvaća dok se ne savlada postojeći i barem upozna sa osnovama idućega. Lijepo je kada idući rank dođe brzo, ali kao Å¡to brzo dođe, brzo i ode. Nekada je viÅ¡i rank lako dobiti, ali teÅ¡ko zadržati. Dobru reputaciju, ekstra bonuse i privilegije dobivaju najefikasniji, a to nisu oni koji pitaju niži rank Å¡to radi, da bi svome nadređenom barem otprilike mogao reći Å¡to taj uopće radi danas.
Svaka cast...bravo!!!pokusa san objasnit i ranije al nekima uzalud.

Nagledo sam se ja neceg slicnog, prosli ugovor na novogradnji prilikom prvog iskrcaja. Nervoza u ccr, master, primo i terco, sve crne noge se komesaju i znoje. Pitam sto je? Taman idem na rucak. Kazu da ne znaju sto ce i kako povecat postotak O2, sa 2.00% na 3.0%..

Deboto san zaboravija kako je ova mladost danas napredna. Rodu se sa zavrÅ¡enom osnovnon, a dok ugazidu na brod, već su dali dva doktorata.
Kuku lele.

Evo ja sam jedan kadet i samo se nadam sad kad odem na brod da ce off bit u stanju i imat volju objasnit rec i pokazat a ovo sve ko sta radi pametuje kome staro novo itd mi novi moramo samo slusat i ucit posa od vas stsrijih koji su to vec prosli i vec san reka samo da imate volju pomoc pokazat rec itd kad vas pita to je jedino ono pravo a ove napuvane mlade glave kadeta cast iznimkama bi ja da san iznad njih cim bi vidija da pametuje i glumi da da cisti wc jer mi smo tu da ucimo i upijamo svo znanje od vas pa bilo dobro ili lose i jos jedno mozda bi neki i od ovih vukova moga nekad poslusat i mlade ako je dobra ideja ili ako je bolje a ne ga spustat nevalja to eto toliko i pozdrav iskusnijim

Evo ja sam jedan kadet i samo se nadam sad kad odem na brod da ce off bit u stanju i imat volju objasnit rec i pokazat a ovo sve ko sta radi pametuje kome staro novo itd mi novi moramo samo slusat i ucit posa od vas stsrijih koji su to vec prosli i vec san reka samo da imate volju pomoc pokazat rec itd kad vas pita to je jedino ono pravo a ove napuvane mlade glave kadeta cast iznimkama bi ja da san iznad njih cim bi vidija da pametuje i glumi da da cisti wc jer mi smo tu da ucimo i upijamo svo znanje od vas pa bilo dobro ili lose i jos jedno mozda bi neki i od ovih vukova moga nekad poslusat i mlade ako je dobra ideja ili ako je bolje a ne ga spustat nevalja to eto toliko i pozdrav iskusnijim

Uči ono dobro, a loÅ¡e zapamti, da se i tebi ne dogodi.

Sada da ti objasnim neÅ¡to u vezi sluÅ¡anja kao oficir. I u najvećoj gluposti koju ti neko izlaže, nalazi se barem jedna riječ koja će ti upaliti žarulju i rijeÅ¡iti problem na 10-om mjestu nevezano za odsluÅ¡anu glupost. Uvijek se isplati sasluÅ¡ati, zato jer je:

1. Pristojno.
2. Diže ljudima koji su saslušani samopouzdanje, time i motivaciju za rad.
3. MožeÅ¡ zaključiti neÅ¡to o prethodnim događajima, ukoliko se izlaganje odnosi na proÅ¡lo vrijeme.
4. MožeÅ¡ čuti i neÅ¡to pametno. Ljudi te iznenade kada se najmanje nadaÅ¡. Ili jednostavno nisi to znao, nitko nije bez mana i ne postoji onaj koji zna sve. Kao ni onaj koji ne zna ama baÅ¡ niÅ¡ta.
5. Kao Å¡to sam već napisao, i u najvećoj gluposti postoji ona jedna riječ koja može upaliti žarulju za neÅ¡to nevezano za razgovor.

Tako da nije baÅ¡ da kadete nitko ne sasluÅ¡a. Dapače, ja sam strojar i kada je asistent sa mnom može predložiti Å¡to želi, na meni je odluka Å¡to ćemo i kako ćemo. Kadeti/asistenti su svježi iz Å¡kole, ukoliko se radilo o dobrim studentima, teorija im je joÅ¡ svježa, a to ovisno o problemu, može pomoći.

Sjeti se toga i kada budeÅ¡ senior. Jednoga dana si bio kadet koji je imao ideju, a nitko nije sluÅ¡ao. Sada si senior suočen sa problemom, a netko od osoba kraj tebe možda ima rijeÅ¡enje, samo treba sasluÅ¡ati.

Poželjno bi bilo i izgraditi odnos da te ljudi poštuju, ali ne i da se boje obratiti ili razgovarati.

Evo ja sam jedan kadet... to je jedino ono pravo a ove napuvane mlade glave kadeta... bi ja da san iznad njih cim bi vidija da pametuje i glumi da da cisti wc jer mi smo tu da ucimo...

Kado, na mene si ovim postom ostavio "ulizivački" dojam.

A mrzim ulizice.., ahime! A joÅ¡ Å¡ta je gore, omalovažavaÅ¡ kolege nazivajući ih kojekakvim sintagmama?! Stari ljudi su imali običaj reći: "Kud svi Turci tud' i mali Mujo!" Nu, a ti se ponaÅ¡aÅ¡ protivno toj staroj mudrosti i pari da si potomak onog norweÅ¡kog Kvislinga Vidkuna, koji je sarađivao s nacistima, dok se njegov narod borio protiv istih!

:confused:

Ne bojim se ja za tebe a ni za sebe,nije meni sporo islo,ako si i mladji od mene nisi puno,
a dokle ces ti dogurati vidicemo,javi se za koju godinu di si i sta si 8mr, pozz

Last edited:
Kadet pocetnik

Nebrini ima svakakvih...i bit ce to sve ok...ja san odradija bija prvih 6miseci kadeture a drugi put san san produzija 2miseca...ekipa bila ludilo...sa 26avanca za prvoga

Ja iman samo jedan savjet.
Pitat, stalno pitat, bit dosadan, jer nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Amen.

Gavro moj dobri posteni covik nisan ti ja nikakva ulizica niti bi ikad to tia bit pogotovo na brodu di je potrbno pokupit neko znanje od starijih ljudi kaze ona na mladima svijet ostaje a oni je nadoda ali tek kad ostare a ovo za ulizivanje nisan takva osoba volin ucit i naucit a ne se ulizivat da bi dobia neko bolje misto ili avanca nabrzinu jer od toga nema nista a ni znanja a to da se ja ovde ulizujem nepada mi napamet niti ce me ovde ko ukrcat nego sve sta me zanimalo nasa san ovde sto su stariji iskusniji napisali koji su prosli to sta ja sad pitam

Opis kadeta ti je da radis, piketajes, cistis wc-e ne kad te neko posalje za kaznu sta si bija zlocast nego ti je to sasvim normalni dio posla, svi smo to prosli jer jedino se tako mozes naucit zalaganju, postenom radu i da cjenis svakoga ko cisti wc, nisan pristasa ulizivanje nego samo postivanja, ulizivanje stvara dojam da zelis linijom lakseg otpora a to nije dobro za ubuduce, znaci slusat, radit sta ti se kaze, ucit, upijat a uvik ce bit ljudi i ne ljudi, sta te ne slomije ojaca te, pozdrav.

Gavro moj dobri posteni covik nisan ti ja nikakva ulizica ...

Dobro, dobro.., Kado.., aj, sad si malo popravija dojam o sebi.

A ono ti nije valjalo Å¡ta si kazao o kolegama. Paz'vako.., Å¡ta znači biti kadet na brodu, nema se tu Å¡ta filozofirati. Kadet je budući časnik i komandant i tako ga treba učiti da upravo to postane, a ne da sutra bude yebena bižuterija. Å ta se tiče čiÅ¡ćenja WC, to nije posao kadeta, niti piketavanje i Å¡porkati se piturom. Ima kadet i važnijih poslova od tih.., jer dvanaest mjeseci je kratko vrijeme da bi kadet naučio sve Å¡to će mu sutra trebati kada bude sam na mostu u gvardiji. Ja da sam zapovjednik, kadet mi se ne bi smija udaljiti s mosta 24 sata na dan.., osim ono kad je vez, ili ako treba ispratiti pilota itd.

A ovi koji ti sugeriraju da moraÅ¡ piketavati, čistiti zahode i slične budalaÅ¡tine.., to bi mogli biti Å¡areni tipovi koju njeguju kult ličnosti po brodovima. A kako znamo kult ličnosti je abolirao pokojni Nikita Sergejević HruÅ¡čov, nakon Staljinove smrti i zaveo kult znanja!

JoÅ¡ neÅ¡to Kado.., ne zaboravi da je makinja "nambe van" na brodu. I to trebaÅ¡ poÅ¡tivati! Evo baÅ¡ sad čitam neke instrukcije kako djeluju neki brodski sistemi i evo Å¡ta kažu zapadni stručnjaci, citiram ih ispod - a sve je jasno, odnosno samo-explanatorno:

"The ECR operation stations is master, in other words bridge can not prevent ECR to be in command. And if the bridge requires access of a system, ECR can prevent them by clicking cancel when bridge request is activated."

Last edited:
Naravno da ciscenje wc-a nebi smija bit primaran posa kadeta, kad prolazis radacon kanizele proc ces i pod wc malo, nije to sporko osim ako nisu prljavi ljudi, pa i mater doma prođe wc pa sta je to sramota, pituravanje dat ruke, sve je to skola da bi sutra moga znat sta i kako se radi na brodu, mada ti moze naletit neko kome ces svako jutro u 4 cistit cisti most radacon, ja san bija jedno vrime 6 sati na mostu 2 na kuverti, 4-4 pa i dnevnica i dobro je sve isprobat, sve je to za ljude, a sad kad bi gleda da je to sramota cistit bacija bi se u more, ja san isto za da se sta vise provede na mostu onda i s posadon da znas kako funkcionira, a ako si stalno na mostu, sta ces onda gledat ove ka robove sta rade na kuverti i ne znat sta i kako triba na brodu.

Naravno da ciscenje wc-a nebi smija bit primaran posa kadeta..,

Eeeeee, druže vi'š kako si se primakao mojim stavovima!

Znači sad tek znamo da je most za kadeta p-r-i-m-a-r-n-a obaveza! A nipoÅ¡to ne ono Å¡ta Zara i joÅ¡ neki zagovaraju.., tj. čiÅ¡ćenje WC-a, piketavanje i Å¡ta ti ga znam! Mogao je joÅ¡ lagati da bi kadet triba pozdravljati u stavu mirno, kada sretne u kaniželi njega i ostale koji zagovaraju kult Staljina. Dakle, na brodu je vrlo bitno ne dozvoliti da te bilo tko yebe, čak i po cijenu ako moraÅ¡ napustiti kompaniju. Podrazumijeva se da ni vi ne smijete nikoga yebati na bilo koji način, posebno ne u okruženju gdje su mijeÅ¡ane nacije. Jer ono Å¡to je u nas Å¡ala, u drugih nacija može biti ozbiljno vrijeđanje koju netko ne može razumjeti.

Smatram da sam ovim, osporio Zaru :D

I da ne treba dodatnih ob-razlaganja!

:D

Last edited:
JoÅ¡ neÅ¡to Kado.., ne zaboravi da je makinja "nambe van" na brodu. I to trebaÅ¡ poÅ¡tivati! Evo baÅ¡ sad čitam neke instrukcije kako djeluju neki brodski sistemi i evo Å¡ta kažu zapadni stručnjaci, citiram ih ispod - a sve je jasno, odnosno samo-explanatorno:

"The ECR operation stations is master, in other words bridge can not prevent ECR to be in command. And if the bridge requires access of a system, ECR can prevent them by clicking cancel when bridge request is activated."

gavrane hebale te podjele gori i doli, kolumbo je bija bez ecr pa je naviga...a master station ako cemo posteno uvik je bila i bice kuzina....

Sent from my MarsXE914 using Tapatalk

Å ta se tiče čiÅ¡ćenja to nije posao kadeta, niti piketavanje i Å¡porkati se piturom. Ima kadet i važnijih poslova od tih..

Ne bih se baÅ¡ složia sa tebom, a majketi Å¡ta je problem da kadet/asistent nekada piketaje, farba, čisti receiver i santine, uzme radacu itd. al je to sramota, gubljenje vremena i hebavanje u mozak? Cilu sam asistenturu odradio ka wiper, pa mi ovo nije bio problem i opet sam neÅ¡to naučia i ima lipu plaću tada.

Hoće li Kadet/as naučit posa ovisi najviÅ¡e o njemu i na kakvu će ekipu naletit. mislim da kroz ovo trebaju proći, jeli malo poÅ¡teno Å¡porkat trliÅ¡ ;) , sve im je to temelj za budući posao.

A za ovo "samo" srednja Å¡kola i velika diploma sa faksa, to može tamo TomaÅ¡eviću i Dvorniku o rep obisit.

Last edited:
gavrane hebale te podjele gori i doli..,

PropuÅ¡e.., ma nisam ima u vidu podjele, čitam upravo Rolls-Royce Integrated Automation, pa sam skrenuo pažnju da Å¡ta ne pukne doli u makinji i tako ;)

Ne bih se baš složia sa tebom, a majketi šta je problem da kadet/asistent nekada piketaje,

A ti Ive nemoj mi ođe podržavati Crta Zara ideologiju. A Å¡ta će raditi konobar? Ako neće čistiti može samo lokati i dračiti huja. Bija je jedan konobar s mnom davno i captain mu dao odrijeÅ¡ene ruke za reprezentaciju broda. A on pija i stavlja sve na kapa, kao da je kapo uzeja za reprezentaciju.., i kad se to otkrilo.., utvrdili smo da je popija 17 baksa pive za taj mjesec iz reprezentacije. A smijeÅ¡no mi i sada.., barba posumnjao i kaže kapu: "Nu, kapo, neÅ¡to bih vas pitao.., koliko ste ovaj misec uzeli za reprezentaciju?"

Kaže kapo na to: "Nisam barba niÅ¡ta ovaj mjesec imam joÅ¡ pola bakse od proÅ¡log mjeseca, ja inače ne pijem pivo, jedino kad je bunker počastim one na barži itd."

Konobar loka i stavlja na njega! Da je čistio brod, ne bi ima kad lokat!

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back