Evo ja sam jedan kadet i samo se nadam sad kad odem na brod da ce off bit u stanju i imat volju objasnit rec i pokazat a ovo sve ko sta radi pametuje kome staro novo itd mi novi moramo samo slusat i ucit posa od vas stsrijih koji su to vec prosli i vec san reka samo da imate volju pomoc pokazat rec itd kad vas pita to je jedino ono pravo a ove napuvane mlade glave kadeta cast iznimkama bi ja da san iznad njih cim bi vidija da pametuje i glumi da da cisti wc jer mi smo tu da ucimo i upijamo svo znanje od vas pa bilo dobro ili lose i jos jedno mozda bi neki i od ovih vukova moga nekad poslusat i mlade ako je dobra ideja ili ako je bolje a ne ga spustat nevalja to eto toliko i pozdrav iskusnijim
Uči ono dobro, a loÅ¡e zapamti, da se i tebi ne dogodi.
Sada da ti objasnim neÅ¡to u vezi sluÅ¡anja kao oficir. I u najvećoj gluposti koju ti neko izlaže, nalazi se barem jedna riječ koja će ti upaliti žarulju i rijeÅ¡iti problem na 10-om mjestu nevezano za odsluÅ¡anu glupost. Uvijek se isplati sasluÅ¡ati, zato jer je:
1. Pristojno.
2. Diže ljudima koji su saslušani samopouzdanje, time i motivaciju za rad.
3. MožeÅ¡ zaključiti neÅ¡to o prethodnim događajima, ukoliko se izlaganje odnosi na proÅ¡lo vrijeme.
4. MožeÅ¡ čuti i neÅ¡to pametno. Ljudi te iznenade kada se najmanje nadaÅ¡. Ili jednostavno nisi to znao, nitko nije bez mana i ne postoji onaj koji zna sve. Kao ni onaj koji ne zna ama baÅ¡ niÅ¡ta.
5. Kao Å¡to sam već napisao, i u najvećoj gluposti postoji ona jedna riječ koja može upaliti žarulju za neÅ¡to nevezano za razgovor.
Tako da nije baÅ¡ da kadete nitko ne sasluÅ¡a. Dapače, ja sam strojar i kada je asistent sa mnom može predložiti Å¡to želi, na meni je odluka Å¡to ćemo i kako ćemo. Kadeti/asistenti su svježi iz Å¡kole, ukoliko se radilo o dobrim studentima, teorija im je joÅ¡ svježa, a to ovisno o problemu, može pomoći.
Sjeti se toga i kada budeÅ¡ senior. Jednoga dana si bio kadet koji je imao ideju, a nitko nije sluÅ¡ao. Sada si senior suočen sa problemom, a netko od osoba kraj tebe možda ima rijeÅ¡enje, samo treba sasluÅ¡ati.
Poželjno bi bilo i izgraditi odnos da te ljudi poštuju, ali ne i da se boje obratiti ili razgovarati.