svi znaju sve
svi znaju sve
samo je jedan jdn znaci pricamo o istoj
istina kod njih ima ljudi bez skole sto je kod nas nezamislivo
ali oni koji imaju nemaju dvi vise neko fax 4/5god(to je nuzno za veliki tiket barba kapo) ne govorim o tiketu kopanje od kraja 100nm i barba sam jer imao sam i takve kolege i prijatelje(a vjerujmi znali su podosta o kopanju i slicnim stvarima i ucio sam od njih)
sad s menom rade 3 belgijanca 2 s jdn 1 s cloud firme svi s dredginga
i svi imaju fax 4god dobro si cua 4 god i velike tikete ( oni su c/e 2/e i rig mechanic) znaci na jdn ima svega.
najbolje iskustvo imam s dva ribara s hopera jedan je bia c/e(slikovnica neko ce ga sad vjerovatno i pripoznat) drugi je 2/e ka strojari ka ljudi nemam sta rec. (da ne generaliziramo bilo je i losih primjera ali ni priblizno koliko zelis prikazat)
za novogradnje ne moras biti pameta samo okreni net i pogledaj
osobno sam odgovara na pitanja(sto bi prominili poboljsali) za novu automatizaciju na hopere u koreji tj sto prominit jer je bila slicna kao na brodu di sam bia.vec 2007 je ugovorena spanjolska,a u kini je more malih jedinica remorkeri barge crew boat(prika mi je tamo trenutno u nadgledanju tako imam info iz prve ruke)
uljanik pula pisalo u novinama a pogledaj i net
uglavnom sve novogradnje nisu laz one su postojane i jdn imati ce problem za sve to popunit s ljudima jer ce ih trebat i skolovat prije toga za taj posal.
argentina je 1 300 000 000$ do 2013god tj ubiru vozarinu a argentina izvozi mahom spizu i uvozi sve ta im triba za nju prozivodit(taj posal i u krizi ide) plus voje potribe a brazil sad pocinje koristit taj put isto.
trenutno je kriza ali ne pogoduje nikom ona ce proc ili ce sve ic kvragu pa necemo uopce pricat o pomorcima na ovom forumu.
jdn ima trenutno puno poslova (to sta je sta dubai ne znaci nista jos nije vezan niti jedan brod a 2002 zarobljeno im je bilo skoro pa prvih pet brodi firme u indoneziji) vasco je tad koliko se sican zadnji izasa(masno je placeno nekoliko miljona,humbolt je uteka,tako su mi rekli) i svi su radili gradili se novi brodi i place isle.
jos nesto jdn je vlasnistvo jedne familje Peter De Nul posjeduje sve nema dionica ne objasnjava ulagacima zasto i kad gradi nema dolara kredita gradi kesom.
sve te info dobio sam od tvojih ne skolovanih kolega i prilikom posjeti alstu(kursevi i sl)

ekipu moze isprovocirat samo netocne informacije i glupost
vise se necu javljat i davat odgovore na ovo
@ srelac Kolega, ne znam jel mi pricamo o istoj kompaniji? Sta se tice skolovanih ljudi nemam pojma o kojim ljudima pricas. Promjenija sam nekoliko brodova, znam dosta ljudi na jdn ali neman pojma o buducim projektima i novogradnjama kao ni o profitu firme i ulaganjima u istrazivanja sjevernog antlantika jer me takve stvari ne zanimaju. Baratas podacima ka da u najmanju ruku radis u njihovom uredu. Stari, imam kopije IMO crew liste sa zadnja tri broda di san bija i 20 tak kopija sa drugih brodova di mi ekipa kopa pa ti ja mejlam da pogledas malo njihove brevete. 4-5 godina faksa o cemu ti pricas? Mozda 4-5 rezreda osnovne. Koji ribari jel ti zajebajes ili sta? Hidraulika je za njih space shuttle ali zato paranci brage, konopi, sajle, mace tu su neprikosnoveni. Ako su tebi ovi ribari ok, jebote kakav si ti onda? Neman pojma jel ovaj tvoj post ima namjeru isprovocirat ekipu ili sta? I na kraju ako mi mozes predocit trend rasta jdn flote od 1970 do 2035 uz predocenje profitabilnosti u kuwaitskim dinarima? to bi me naprimjer zanimalo..