Electrical officer NOVI PRAVILNIK

Ajmo se mi svi malo primirit ovde pa pomoc drugima jer ima puno struja sada po raznim bulkovima i cudesima koji nemaju interneta i za ovo ne znaju. Ljudi imaju svojih problema... bore se kako znaju i umiju.

Pravilnik bio dobar ili ne moramo ici po njemu. Ako nista realan je. Da je po pravilniku struja s visom onda bi struja jedini ,uz ubrzanu visu za kapetane i upravitelje bi, bio na VSS. To je glupost. Tko ima ima tko nema nema dodatno ce se educirati , raditi sta je koga volja i kako umije..

Ali ajmo mi provest vrime pisuci mailove i nagovarajuci ucilista da sto prije krenu s time pa da rjesavamo sta imamo rjesavati.

Svaki posal koji se izgubi , bio to struja s osnovnom skolom ili s doktoratom je steta. Trebamo pomoci jedni drugima a ne svadjat se na svakoj temi na kojoj je vise od dvojice elektricara...

Zivio STCW , sta cemo nego po njemu.. samo da dodje edukacija pa cemo u pauzama se fajtat ko je bolji struja..

Ajmo se mi svi malo primirit ovde pa pomoc drugima jer ima puno struja sada po raznim bulkovima i cudesima koji nemaju interneta i za ovo ne znaju. Ljudi imaju svojih problema... bore se kako znaju i umiju.

Pravilnik bio dobar ili ne moramo ici po njemu. Ako nista realan je. Da je po pravilniku struja s visom onda bi struja jedini ,uz ubrzanu visu za kapetane i upravitelje bi, bio na VSS. To je glupost. Tko ima ima tko nema nema dodatno ce se educirati , raditi sta je koga volja i kako umije..

Ali ajmo mi provest vrime pisuci mailove i nagovarajuci ucilista da sto prije krenu s time pa da rjesavamo sta imamo rjesavati.

Svaki posal koji se izgubi , bio to struja s osnovnom skolom ili s doktoratom je steta. Trebamo pomoci jedni drugima a ne svadjat se na svakoj temi na kojoj je vise od dvojice elektricara...

Zivio STCW , sta cemo nego po njemu.. samo da dodje edukacija pa cemo u pauzama se fajtat ko je bolji struja..

nisi dobar struja ako te nije bar 2-3 puta drmnilo 380V hahahaha
sorry na spamu

ja san preda vec to ima 15ak dana, stari brevet, nikakvi dodatni, vjerovatno mi je vec gotov, sutra cu otic po njega, pa cu napisat jesan li ga dobija ili nisan, ali ne virujen da bi mi ga uzelo u proceduru za zaminit ako se ne moze zaminit. Ali u pravilniku isto tako lipo pise :

Članak 128.

(1) Pomorci koji su stekli određena zvanja po dosadaÅ¡njim propisima, mogu danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika steći sljedeće svjedodžbe o osposobljenosti:

1. Svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (STCW III/7) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog električara (HR III/2),

2. Svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) može steći pomorac koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog elektroničara (HR III/3),

i sad ja neznan sta tu ima bit nejasno.
Pozdrav kolega, jeli stigao ETO brevet?

nisan bija do kapetanije, sutra ce me zvat ovi za ispit iz ovog nekog DSD D43 breveta, pa cu vjerovatno u sridu otic, ne mili mi se bas do tamo samo radi breveta, guzva je ogromna stalno na tim vratima, javit cu kad ga preuzmen..

Dodatna edukacija krenila u UK.

Distance learning + praksa kod njih.

Papreno skupa... ali dobije se 8 novih breveta iz Elektrike.

evo i ja iden sutra na kapetaniju prijavit ukrcaj pa cu vidit oce mi ovjerit

evo i ja iden sutra na kapetaniju prijavit ukrcaj pa cu vidit oce mi ovjerit

ovaj dnevnik je potvrđen kao važeći

evo i ja iden sutra na kapetaniju prijavit ukrcaj pa cu vidit oce mi ovjerit ovaj sta san skinija sa neta ili cu morat kupit teku tvrdi korica :))

Pa normalno da ti se prizna fax ali vidis i sam si napisa da ti je Zlatko reka za ispite i dodatnu edukaciju.
Ni Zlatko sam ne zna sta ce biti s time kao i svi drugi.
Ja sta znam da se sprema edukacija u Splitu i da bi trebala biti za 2/3 mjeseca.

Razumi da fesb nije po STCW-u i to je to. Ako te zanima zasto nije vidi u pravilniku koje predmete moras imati da ne bude pa ce ti biti jasno.

Procitaj pravilnik...

Evo da se nadovežem na ovo sa informacijom koju sam dobio jutros na pomorskom faxu u Rijeci. Plan i program za dodatnu edukaciju potrebnu za brevet časnika elektrotehnike je u izradi (190 sati,za one koji ispunjavaju ostale uvjete prema pravilniku). Nakon izrade, planovi se i programi svih učiliÅ¡ta u hrvatskoj koja će to obavljati moraju usaglasiti i biti odobreni od strane ministarstva. Za konkretne informacije o startu same edukacije treba počekati joÅ¡ najmanje 3 mjeseca, dok se sva ta procedura ne obavi....Eto, tako kaže teta u referadi...NeÅ¡to se pokrenulo...Pozz.

Last edited:
Obavezna dva breveta za sve pomorce od 1.1.2014

Obavezna dva breveta za sve pomorce od 1.1.2014

Danas mi je jedan kapetan dao ovaj papir:

U skladu sa STCW MAnilla amendments svi pomorci od 1.1.2014 trebaju imati slijedece certifikate:

1. SECURITY AWARENESS- osnovni program sigurnosne zastite(STCW ref.A-VI/6-1)

2. SECURITY AWARENESS FOR SEAFARERS WITH DESIGNATED SECURITY DUTIES - posebni program sigurnosne zastite za pomorce imenovane za sigunrosne duznosti (STCW ref.A-VI/6-2)

Uvjeti za podnosenje zahtjeva - po svjedodzbi: (2X):

- 1 slika
- 20kn gotovine
- 70 kn takse
- kopija osobne
- kopija matrikule: stranica sa slikom i navigacijom od minimalno 6mj *do 1.1.2012
* potrebno je imati 6 mj navigacije do 1.1.2012.Ako taj uvjet nije ispunjen treba se proci odgovarajuci tecaj

koliko sam cuja ovo bi tribalo doc oko 1000 kn :)

Last edited:
Evo da se nadovežem na ovo sa informacijom koju sam dobio jutros na pomorskom faxu u Rijeci. Plan i program za dodatnu edukaciju potrebnu za brevet časnika elektrotehnike je u izradi (190 sati,za one koji ispunjavaju ostale uvjete prema pravilniku). Nakon izrade, planovi se i programi svih učiliÅ¡ta u hrvatskoj koja će to obavljati moraju usaglasiti i biti odobreni od strane ministarstva. Za konkretne informacije o startu same edukacije treba počekati joÅ¡ najmanje 3 mjeseca, dok se sva ta procedura ne obavi....Eto, tako kaže teta u referadi...NeÅ¡to se pokrenulo...Pozz.

Bravo !!

Samo gurajte da vide da nas ima.

2. SECURITY AWARENESS FOR SEAFARERS WITH DESIGNATED SECURITY DUTIES - posebni program sigurnosne zastite za pomorce imenovane za sigunrosne duznosti (STCW ref.A-VI/6-2)

Zna li ko tocnu cijenu za ova dva breveta za polozit?

Pozdrav, svitu.
Vecina ovoga mi je jasna, ali me jedna stvar buni. Za STCWIII/6, ETO brevet, clanak(3) kaze:

(3) Ako srednjoÅ¡kolsko ili visokoÅ¡kolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera iz stavka 1. ovog članka ne obuhvaća sadržaje sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika odnosno iz Priloga A5 ovog Pravilnika, pomorac je dužan zavrÅ¡iti posebnu izobrazbu sukladno programu iz Priloga E.

Pogledao sam taj prilog A5 u Pravilniku i stupac 3 (Način dokazivanja osposobljenosti) kaze:
Provjera i ocjenjivanje dokaza dobivenih na temelju najmanje jednog od sljedećeg:
1. potvrđene prakse u službi
2. potvrđene prakse na Å¡kolskom brodu
3. potvrđenog rada na simulatoru, ako je potrebno
4. potvrđene izobrazbe za laboratorijsku opremu

Znaci li to ako vec imam upisan određen period navigacije kao EEO u matrikuli da će mi to biti priznato za brevet, bez potrebe za dodatnom izobrazbom?

Pozdrav, svitu.
Vecina ovoga mi je jasna, ali me jedna stvar buni. Za STCWIII/6, ETO brevet, clanak(3) kaze:

(3) Ako srednjoÅ¡kolsko ili visokoÅ¡kolsko obrazovanje elektrotehničkog smjera iz stavka 1. ovog članka ne obuhvaća sadržaje sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika odnosno iz Priloga A5 ovog Pravilnika, pomorac je dužan zavrÅ¡iti posebnu izobrazbu sukladno programu iz Priloga E.

Pogledao sam taj prilog A5 u Pravilniku i stupac 3 (Način dokazivanja osposobljenosti) kaze:
Provjera i ocjenjivanje dokaza dobivenih na temelju najmanje jednog od sljedećeg:
1. potvrđene prakse u službi
2. potvrđene prakse na Å¡kolskom brodu
3. potvrđenog rada na simulatoru, ako je potrebno
4. potvrđene izobrazbe za laboratorijsku opremu

Znaci li to ako vec imam upisan određen period navigacije kao EEO u matrikuli da će mi to biti priznato za brevet, bez potrebe za dodatnom izobrazbom?

Na to sam i ja racunao pa mi je sva navigacija napisana kao ETO , ali to kod nas ne prolazi.
Morat cemo na edukaciju druze....

Danas mi je jedan kapetan dao ovaj papir:

U skladu sa STCW MAnilla amendments svi pomorci od 1.1.2014 trebaju imati slijedece certifikate:

Uvjeti za podnosenje zahtjeva - po svjedodzbi: (2X):

- 1 slika
- 20kn gotovine
- 70 kn takse
- kopija osobne
- kopija matrikule: stranica sa slikom i navigacijom od minimalno 6mj *do 1.1.2012
* potrebno je imati 6 mj navigacije do 1.1.2012.Ako taj uvjet nije ispunjen treba se proci odgovarajuci tecaj

koliko sam cuja ovo bi tribalo doc oko 1000 kn :)

Å to to točno znači?
Se može bez toga upasti na brod samo s D2 prvi put kao asistent ili ne?

Pozz svima i Hvala

Back