• Raspored Ispita

El.tech.officer - ETO - Dodatna edukacija !

U Splitu mozete I preskocit pitanja iz Elektrotehnike, jer pada se samo iz strojarstva...
A pitanja su takva da bi svatko mogao past, jer nije dovoljno znati samo ono iz skripte, pitanje moze biti iz bilo cega u strojarstvu, tako da bi sve eventualno mogao znati tek netko nakon zavrsenog strojarskog fakulteta...
Npr. treba dobro znati nacrtat i objasnit P-V dijagram dvostepenog kompresora zraka, ako eventualno znate nacrtat onaj od jednostepenog nije vam to dovoljno, barem takav dojam dobijete na ispitu...
E sad koliko puta vam je kao Elektricaru/Elektronicaru/Elektrocasniku stvarno trebao ikakav P-V dijagram na brodu?
Cak I da je, danas je vecini dostupan klikom misa ili potezom prsta na mobitelu :cool:

El.tech.officer - ETO - Dodatna edukacija !

Ako ti kao doktor svih struja s kojima sam radio u zivptu ovako kazes onda mi je jasno da nasi profesori koji drze ispite (ili su ih stvarali) jos jednom pokazuju da se nasim pomorcima na svim putima jos uvik podapinje noga.
Stari moj druge drzave guraju svoje pomorce glavom i bradom da donesu parw u drzavu,dok u nas uvik isto.. Mrzi se svakog tko je sposoban zaradit.
Bidno more ko te pisa.... :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited:
Cak I profesori koji drze predavanja se slazu samnom u ovome. Neki su mi I rekli da su vise naucili od nas, nego mi od njih... Ali ovi koji drze ispite, valjda moraju necim dokazat svoju vaznost, pa nadju dio koji se ne spominje po skriptama I predavanjima, I onda ljude pilaju sa time...
Sve u svemu, prosao sam to, dobio brevet I sad sto je tu je, tesko se borit protiv takve organizacije(da ne kazem nesto drugo), a ne vjerujem da ce se ista mjenjat nabolje u skorije vrijeme...

Ali ovi koji drze ispite, valjda moraju necim dokazat svoju vaznost, pa nadju dio koji se ne spominje po skriptama I predavanjima, I onda ljude pilaju sa time...

Sve u svemu, prosao sam to, dobio brevet I sad sto je tu je, tesko se borit protiv takve organizacije(da ne kazem nesto drugo), a ne vjerujem da ce se ista mjenjat nabolje u skorije vrijeme...

Nevezano za ovu temu, ovaj post me podsjetia na jednu zgodu kad sam pologa ispit na faksu i ugl profesor me uvjeravao da chemical tankeri imaju moss i membranski tip tanka!! :confused: , jos mi govori da ne stoji da svaki cargo tank ima zaseban cjevovod i pumpe. . a u pm i sta cu mu reci na to?
na kraju mi naglasi da je on magistar strojarstva a jbg ja jos uvijek sss status :(

Toliko o edukaciji. . .

Last edited:
Ako ti kao doktor svih struja s kojima sam radio u zivptu ovako kazes onda mi je jasno da nasi profesori koji drze ispite (ili su ih stvarali) jos jednom pokazuju da se nasim pomorcima na svim putima jos uvik podapinje noga.
Stari moj druge drzave guraju svoje pomorce glavom i bradom da donesu parw u drzavu,dok u nas uvik isto.. Mrzi se svakog tko je sposoban zaradit.
Bidno more ko te pisa.... :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dalmos, yebemliga.., znači da Vuk nije potvrdio moje stavove ti bi mislio da ja prićeravam s komentarima. A stari moj to ti je otprilike isto da netko drži tebi kurs i priča ti npr. "ima na brodu glavna makinja, imaju nekakvi pomoćni motori, kaldaja, kompresori. I onda ti neki motori upale i vrte propeler"

I da za to naplate 15 tisuća kuna!

Heeeey!

Dalmos, yebemliga.., znači da Vuk nije potvrdio moje stavove ti bi mislio da ja prićeravam s komentarima. A stari moj to ti je otprilike isto da netko drži tebi kurs i priča ti npr. "ima na brodu glavna makinja, imaju nekakvi pomoćni motori, kaldaja, kompresori. I onda ti neki motori upale i vrte propeler"

I da za to naplate 15 tisuća kuna!

Heeeey!

Dragi moj profesore Mile pa znas da se znamo i da ti virujem ali ja nekad ne citam sve teme redovno jer nestignem i onda kad stignem dodam neki svoj komentar. Naravno da nakon 19-godine u pomorstvu da mogu na svaku temu nesto rec ali pokusajem to smanjit. Cim se logiram samo odgovori na PM mi uzmu dosta vrimena tako da nema tu zle krvi nedaj boze nikako niti nepovjerenja, ma sve j meni jasno jer sam upravo dobia mail od Crosme da Norvezini su spremni nama Hrvatskim agencijama izaci u susret da lakse zaposljavaju nase ljude i da sklope deal sa nasim Ministarstvom mora i onda ti nasi iz ministarstva kazu da sta ce se oni obracat prvi. Norvezinima neka se oni njima obrate. Ma nasa drzava i vlada uz svo nase "lajanje" (mislim na nas narod koji zivimo ode) sve radi da nam zagorca zivot u svim segmentima. Jadni ti smo jer cemo kroz par godina shvatit da sta smo krvi branili cemo napustat zbog kretena (blaga rijec za njih) koje sami biramo a promjena i mladih ljudi se bojimo.

Pozz care i drago mi je da imas net na brodu blize si nama uvik

Sent from my iPad using Tapatalk

Ma nasa drzava i vlada uz svo nase "lajanje" (mislim na nas narod koji zivimo ode) sve radi da nam zagorca zivot u svim segmentima. Jadni ti smo jer cemo kroz par godina shvatit da sta smo krvi branili cemo napustat zbog kretena (blaga rijec za njih) koje sami biramo a promjena i mladih ljudi se bojimo.

Pozz care i drago mi je da imas net na brodu blize si nama uvik

Sent from my iPad using Tapatalk

Jasno da je tako.., uvijek sam pozivao da barem pokuÅ¡amo experimentalno syebati sve yebivjetre koji su se uhljebili i zamijeniti ih mladim ljudima ispod 45 godina. Ako bi smo npr. uzeli nasumce s ulice odgovarajući broj ljudi i namjestili iz za ministre smatram ta takva grupa ne bi ni izdaleka toliko loÅ¡e vodila zemlju kao Å¡to su je vodili ovi yebivjetri do sada.

BTW, doma sam već.., baÅ¡ gledam večeras Dnevnik i kažu da "uskoro izlazimo iz krize". A mi u stvari u predvorju totalne propasti.., Kakvom optikom gledaju nemam pojma!

Kad smo već kod hebivhetara oni znaju zaÅ¡ta to rade - oni su pametni iz svoje perspektive... Pravi naziv za taj oloÅ¡ je psihopati ... Inače, za malu dicu koja joÅ¡ viruju u demokraciju i izborni sustav ka u bajku o dida mrazu ili sveton nikoli, mal pojaÅ¡njenje: laž o demokraciji je izmiÅ¡ljena kao maska za ono Å¡ta se u nas događa 20 godin... Budite dobri i demokracija (božić bata) de će van donit neÅ¡to lipo za dar...:mad:

Demokracija je na vrbi svirala zahvaljujući kojoj se psihopati bogate...:uzdravlje

Druže Vuče toka te počastiti travaricu.., aj, ako naletiÅ¡ u Split baci depeÅ¡u na +44 7937 1954,

:cool: pa da izvršiš tu obavezu koju sam spomenija!

Nema problema, ako budes jos doma kad se vratim u cetvrti misec,javit cu se...
Pozdrav sa Barbadosa

Evo stanje o ovom predmetu na dan 16.01.2015..,

Kako vidim, kažu da će nadopunjavati spisak srednjoÅ¡kolskih zanimanja. To je razumljivo jer je cilj pokupiti Å¡to viÅ¡e love od potencijalnih ETO-ovaca. Tako me neće iznenaditi ako uskoro uključe i mesare.

Ako se kome da.., tko je zavrÅ¡io neku od Å¡kola koje se spominju molio bih da navede popis predmeta i ukratko opis Å¡to je učio. Također ako netko zna da nam rastumači razliku između termina koji se spominju ispod u uputama: prediplomski studij, dodiplomski studij, sveučiliÅ¡ni studij, i u koju kategoriju spadaju bivÅ¡e viÅ¡e Å¡kole koje su obuhvaćale 30 ispita, plus diplomski ispit - sve pri bivÅ¡im fakultetima.

UPUTE ZA ISHOĐENJE SVJEDODŽBE O OSPOSOBLJENOSTI ZA

CASNIKA ELEKTROTEHNIKE (STCW III/6)

Zadnjim izmjenama STCW Konvencije koje su donesene u Manili 2010 godine
propisano je da osobe koje obavljaju dužnost casnika elektrotehnike (electro-technical
officers) moraju ishoditi svjedodžbu o osposobljenosti za casnika elektrotehnike (STCW
III/6) do 31. prosinca 2016. godine.

Izdavanje svjedodžbe o osposobljenosti za casnika elektrotehnike (STCW III/6) u
Republici Hrvatskoj je regulirano clankom 25. Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o
osposobljenosti pomoraca (NN 130/13 i 45/14).

Uvjeti za stjecanje svjedodžbe o osposobljenosti za casnika elektrotehnike su:

- Najmanje 18 godina života

- Završeno srednjoškolsko obrazovanje elektrotehnickog smjera u trajanju od najmanje
4 godine ili završen preddiplomski sveucilišni studij elektrotehnickog smjera

- Svjedodžba o osposobljenosti za temeljnu sigurnost na brodu

- Svjedodžba o osposobljenosti za upravljanje gašenjem požara

- Svjedodžba o osposobljenosti za rukovanje brodicom za spašavanje i spasilackom
brodicom, osim brze spasilacke brodice

- Svjedodžba o osposobljenosti za medicinsku prvu pomoc

- Potvrdnica o osposobljenosti za rukovodenje, upravljanje posadom i unapredenje
timskog rada na brodu – radna razina

- Potvrdnica o osposobljenosti za sprecavanje onecišcenja okoliša

- Najmanje 6 mjeseci plovidbene službe u svojstvu vježbenika elektrotehnike ili
brodskog elektricara

- Svjedodžba o zdravstvenoj sposobnosti clana posade pomorskog broda, brodica i
jahti

- Položen ispit za casnika elektrotehnike

Svi pomorci koji su završili srednjoškolsko obrazovanje elektrotehnickog smjera u
trajanju od najmanje 4 godine moraju dodatno pohadati posebni program izobrazbe za
casnika elektrotehnike u ovlaštenom pomorskom ucilištu. Od elektrotehnickih smjerova koji
su pregledani priznajemo slijedece (popis ce se nadopunjavati1):

1 Stanje na dan 30.11.2014.

- Tehnicar za elektricne strojeve s primijenjenim racunalstvom
- Elektrotehnicar
- Tehnicar za elektroenergetiku
- Tehnicar za elektrostrojarstvo
- Tehnicar za racunalstvo
- Tehnicar za elektroniku
- Tehnicar za mehatroniku
- Monter elektromotornih pogona – elektrotehnicki smjer jake struje

Osobe koje su završili na:

- Pomorskom fakultetu u Rijeci dodiplomski studij Brodske elektronike i
komunikacija (generacije koje su školovanje zapocele od akademske godine
2000/2001 do 2004/2005);

- Pomorskom fakultetu u Rijeci preddiplomski studij Elektronicke i informaticke
tehnologije u pomorstvu (generacije koje su školovanje zapocele od akademske
godine 2005/2006 do 2011/2012);

- Pomorskom fakultetu u Splitu preddiplomski studij Pomorske elektrotehnicke i
informaticke tehnologije (generacije koje su školovanje zapocele od akademske
godine 2005/2006 do 2013/2014);

imaju pravo pristupiti ispitu BEZ pohadanja posebnog programa izobrazbe za casnika
elektrotehnike.

Oni koji nisu završili neki od gore navedenih obrazovanih programa, moraju dodatno
pohadati navedeni program izobrazbe u ovlaštenom pomorskom ucilištu, a u svrhu stjecanja
svjedodžbe o osposobljenosti za casnika elektrotehnike (STCW III/6).

Vježbenicki dnevnik

U Republici Hrvatskoj za sada nije moguce kupiti vježbenicki dnevnik na hrvatskom
i engleskom jeziku. Svim pomorcima omoguceno je priznavanje vježbenickog dnevnika koji
je kupljen u inozemstvu, a koji prati program osposobljenosti za casnika elektrotehnike kako
je utvrden STCW Konvencijom. Pomorci koji nisu u mogucnosti kupiti vježbenicki dnevnik
u inozemstvu mogu ponijeti na brod praznu bilježnicu u kojoj ce voditi bilješke o svim
vježbama i dužnostima koje obavljaju na brodu. Bilježnica se smije koristiti samo do trenutka
dok ne bude bilo moguce kupiti vježbenicki dnevnik u RH, što ocekujemo do konca 2014.
godine. Praznu bilježnicu je potrebno numerirati, te na pocetnoj stranici napisati svoje
podatke i navesti da se radi o vježbenickom dnevniku za casnika elektrotehnike (STCW
III/6).

Važno je takoder naglasiti da bez obzira radi li se o vježbenickom dnevniku
kupljenom u inozemstvu ili praznoj bilježnici unutar koje ce se voditi bilješke tijekom
vježbenicke službe, oba dokumenta moraju biti ovjereni u luckoj kapetaniji prije ukrcaja na
brod.

Vježbenik elektrotehnike koji posjeduje svjedodžbu o osposobljenosti za brodskog
elektricara (HR III/2 ili STCW III/7) i ostvari najmanje 12 mjeseci plovidbene službe u službi
stroja nije dužan voditi vježbenicki dnevnik.

Posebni program izobrazbe za casnika elektrotehnike2

2 Stanje na dan 16.01.2015.

Popis ovlaštenih ucilišta za provodenje posebnog programa izobrazbe za casnika
elektrotehnike u RH:

- Pomorski fakultet u Rijeci, iz Rijeke, Studentska 2
- Pucko otvoreno ucilište Libar, iz Šibenika, Draga 2
- Pomorsko ucilište Atlantis, iz Splita, Mike Tripala 6
- Pucko otvoreno ucilište Libar, iz Splita, Kopilica 62
- Kliper – Ustanova za obrazovanje kadrova u pomorstvu, iz Splita, Velebitska 131

Ispit

Svi pomorci bez obzira na završeni program obrazovanja, dužni su položiti ispit pri
luckoj kapetaniji u svrhu stjecanja svjedodžbe o osposobljenosti za casnika elektrotehnike
(STCW III/6).

Valjanost

Svjedodžba o osposobljenosti za casnika elektrotehnike se izdaje na period od 5
godina i obnavlja se ostvarenom plovidbenom službom od najmanje 12 mjeseci u posljednjih
5 godina u svojstvu casnika elektrotehnike i valjanom Svjedodžbom o zdravstvenoj
sposobnosti clana posade pomorskog broda, brodica i jahti.

Pitanja

Molimo Vas da sva pitanja i nejasnoce koje imate u pogledu izdavanja svjedodžbi o
osposobljenosti za casnika elektrotehnike uputite na mail: pomorci@pomorstvo.hr.

Gospodo, vjerovatno se neki od Vas educiraju dodatno preko Interneta.., kakva su van iskustva?

Možda ova materija zaslužuje poseban thread.., al' eo, za sada ću staviti ođe..,

Kellie Semmens
To me Today at 3:33 AM
This message contains blocked images.
Show Images Change this setting

Dear Gavro,

You have contacted us about the Professional Certificate of Competency in Advanced TCP/IP-Based Industrial Networking course in the past. Next class is due to start in the week of 23rd of February 2015.
This 3-month course provides practical skills and knowledge in the design and troubleshooting of Industrial Ethernet networks and the selection, installation and configuration of components such as routers and switches.

The course is delivered fully online and includes six live, interactive sessions (webinars) scheduled every second week. The webinars are presented by a respected expert instructor with over 20 years of industry experience.
The cut-off date to register for this course is Wednesday 18th of February 2015. Please contact me via email for the application forms (kellie.semmens@eit.edu.au), or simply reply with “Send forms” in the subject line.
If you are not interested in receiving further email communications from us, please reply with the word “Unsubscribe” in the subject line.
Best regards,
Kellie Semmens
Course Advisor

Within Australia: Outside Australia:
T: 1300 138 522 T: +61 8 9321 1702
F: 1300 138 533 F: +61 8 9321 2891

Please visit us at:
EIT: Welcome to the Engineering Institute of Technology (EIT) | Engineering Institute of Technology - Distance Learning IDC: Engineering Course | Engineering Training Courses - IDC

... kakve veze ima ETO sa TCP IP i Lan mrezama..,

A gdje navegate Vi, onorevole signore, kada ste toliko uvjereni da ETO nema veze s mrežama?

Ovo sam stavio zato jer držim da su upravo ove materije ono Å¡to fali ljudima, i čime je trebalo pokriti gap na tečajevima za ETO tj. tim dodatnim educiranjem ETO ekipe. Kada sam ja studirao ovo se nije uopće učilo, tek se spominjalo ono malo Å¡to je tada postojalo. Ali, evo vi tvrdite da to nema veze s ETO strukom! Osim toga, neki od ovih internetskih programa su duplo jeftiniji, i deset puta stručno korisniji od naÅ¡ih panćofarskih edukacija!

Da li ste vi ikada bili na nekom brodu na kojem ima npr. SCADA ili bilo kakav integrirani sustav automatike?

I kada nešto ne radi kako treba, tko je taj koji ide utvrditi "il perche"?

ETO ili netko drugi.., npr. kogo, valjda?!

:udriglavom

Last edited:
Nema potrebe da se svađamo i moje napisano je Å¡ala - možda ne shvaceno, ali ako vas je uvrijedila evo isprika.

Cak mislim da je moj prijedlog jedino što valja ... CCNA, a sve ove online brze tecajeve bacite u vjetar ...

7 godina rada i iskustva sa networkingom mi daje to pravo da dam ovu preporuku, dok 5 godina automatizacije mi je dosta i za nešto više, ali nema potrebe ...

Pojam networkinga i shvacanje istog ocito kod nas dvojice nije isto ... izasao sam iz IT svijeta, sada otkrivam novi dio svega - brod i slazem se da tu mogu od vas uciti ...

ali ipak samo da ostavim kratku noticu, i kod automatike se razilazimo, ja sam krenuo sa slaganjem funkcija automatike, pa komunikacije i protokolima te standardima i onda sa PLCovima, start tipa Siemens 400 na Stepu 7, pa ABB, pa medeni Honey ... Eni, Agip, Snamprogetti ...

Last edited:
Cak mislim da je moj prijedlog jedino što valja ... CCNA, a sve ove online brze tecajeve bacite u vjetar ...

Nisam se ja naljutio na tebe uopće i nema potrebe da se ispričavaÅ¡. Ja sam tipo Å¡alčina.., Ipak, ukor tebi jer si odmah trebao reći da znaÅ¡ o tome i dati koristan savjet. Npr. nisam ni ja novice na brodu, prvi windows s kojim sam radio bio je 3.11.., međutim stvari idu naprijed brže nego Å¡to mi možemo pratiti. I nemamo svi sreću da radimo u nekoj firmi gdje se može učiti, a ovi prodavači magle oko ovog ETO tečaja koriste situaciju i yebu nas bjesomučno.

Eo, npr, na proÅ¡lom brodu sam imao dizalice s daljinskim upravljanjem i CAN bus sistemom slično kao na kamionima. I desilo mi se da je kontroler izgubio komunikaciju s jednim sensorom i onda program fermaje dizalicu, reducira joj maksimalni load i ostale funkcije. Trebalo mi je deset dana dok sam skužio kako i Å¡to napraviti. Srećom imao sam internet pa sam se mogao dodatno samo-educirati kako radi taj CAN bus i uredovao stvari kako toka.

A bio neki serviser iz škvera ranije i rekao da je takav rad dizalice normalan!

Ovaj industrial networking je sudeći po nazivu ono Å¡to nam treba?!

CCNA je za nekoga tko se stvaarno zeli razvijati u tom networking polju, nekako sam misljenja da je ipak over kill ako se to znanje usmjeruje u pomorstvo (nadam se za sada).
Kad bolje razmislim stvarno je tesko neki tecaj preporuciti ...

Ja sam konkretno poceo sa 2273 i 2277 mislim da je to network infrastructure i baziran je na win server 2003 ... To je sa strane mngmenta, dok ova fizicka strana je ipak CCNA prvi izbor.

Cisco je tu uzasno jak ...
Mreze, routeri, switching, ima toga uzasno puno ... Ako nekog zanima da se lako pronaci literatura bas CCNA Cisco

CCENT je ulazni tecaj.
Ovo je sve IT polje

Last edited:
Mreze, routeri, switching, ima toga uzasno puno ...

Pa to sam i ja htio reći.., a ti odma' potega samokres na me! Aj ako naletiÅ¡ na Å¡togod zanimljivo.., stavi!

Ne bi bilo loÅ¡e i da otvoriÅ¡ temu ako već poznajeÅ¡ te stvari?!

:kafa

Back