Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Autor: Darko Pajić
Objavljeno: 27. siječnja 2011. u 7:15

VEZANO
ČLANCI
Popijač odbio kraći sta?ž za pomorce
Iza Pomorca stoji i pojam - Čovjek
Zarobljeni na brodu, a dr?žava pere ruke
TAGOVI
Pomorci
Mario Babić
Ako netko misli da predlo?ženi sustav nije dobar ne mora ga primjenjivati, ali pritom treba znati da primjerice u Southamptonu za 7.000 eura svatko mo?že pohađati tromjesečni studij s plaćenim smje??tajem i hranom, kao i da ćemo mi te svjedod?žbe morati priznavati nakon ??to Hrvatska uđe u Europsku uniju

RIJEKA Alternativni model obrazovanja pomoraca jo?? nije za?živio i pitanje je hoće li uopće. Iako je prije gotovo mjesec dana na snagu stupio novi Pravilnik o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca, visoka pomorska učili??ta jo?? uvijek nisu stvorila pretpostavke za njegovu primjenu.

Bez većeg učinka ostao je i nedavno odr?žani sastanak u Ministarstvu mora, ??to dijelom potvrđuje i dr?žavni tajnik za more, Mario Babić. Ka??njenje u realizaciji postoji jer pomorski fakulteti nisu usvojili programe, odredili termine i cijene tzv. ubrzanog ??kolovanja za pomorce, koje bi trajalo ukupno ??est mjeseci uz mogućnost paralelnog pohađanja studija između odrađivanja plovidbe na moru, te napredovanja do zvanja kapetana duge plovidbe.

â?? Pomorci nas zovu i mislim da će biti puno zainteresiranih. Međutim, nemamo jo?? informaciju s fakulteta kada će sustav za?živjeti.

ovo je pocetak clanka iz danasnjeg novoga lista????
dakle fakulteti jos nisu usvojili programe , odredili cijene itd...itd...
jucer kontaktirao pomorski fakultet u rijeci i lk rijeka i oni potvdili isto .
dakle nitko nema pojma kada ce sustav zazivjeti i hoce li.
odakle onda dolaze ove informacije iz dubrovnika , splita sa pocetcima tecajeva , s cijenom studija itd.
nevjerovatno , ovo izgleda kao da ne zivimo svi u istoj drzavi.

..........Smatram da će to dovesti do srozavanja stručnosti pomoraca, kao i da ovaj sustav školovanja neće zaživjeti dijelom i zbog zahtjeva tržišta. Pojedini veliki i ugledni brodari već sada najavljuju kako neće dozvoliti napredovanje do zapovjednika broda osobama bez fakulteta, već najviše do drugog ili trećeg časnika, što je ograničavajući faktor, ističe Kos, uz zaključak kako upravo vrhunsko obrazovanje ima najveće zasluge za ugled hrvatskog pomorca u svijetu.

Mislin da Hrvatske pomorce najvise srozavalju ljudi koji govore o njima i nihovoj strucnosti,nacinu zivota,uvijetima rada........ a da nogom nisu nikad stupili na brod.

o kakvom srozavanju oni pricaju ..sto hoce reci da oficiri bez vise rade laksi i manje odgovoran posao od onih sa visom...nebuloza do nebuloze ..na kraju krajeva velikoj vecini firmi je vazan brevet i iskustvo hebe ih se za sustav skolovanja u rh,pogotovo kad je manjak nekog kadra ne pita se puno ni visa ni fakultet nego se ide po onoj staroj daj sto das.treba dati svakome ista prava a nek svak sam sebi trazi put do vrha tj.ako valja do njega ce i doci.logicno je da ti paraziti ne daju na sebe i na sisu koja ih (dobro) hrani,preduboko su se oni ukorijenili i nabili ispred imena dr.,mr.,pilajuci pomorce desetljecima najvise nepotrebnim stvarima ..

a i malo je krace,ali jos preedugo i preskupo,ukratko zajeb,ali ako se niko ne javi,onda mozda i popuste kad vide da su prepohlepni

Mislin da Hrvatske pomorce najvise srozavalju ljudi koji govore o njima i nihovoj strucnosti,nacinu zivota,uvijetima rada........ a da nogom nisu nikad stupili na brod.

Sla?žem se 100%. Konkretno na??i ti dekani i pojedinci u ministarstvu su ili bili zadnji put prije 25 godina na brodu ili nisu nikad bili.

Nakon silinih rasprava ,te odluke da se konačno promijeni taj na?? blesavi stari susutav ??kolovanja pomoraca na fakultetima , onda kao grom jedna ovakva izjava i to od dekana Kosa. Nevjerovatno, OK on je akademik i teoretičar ali izgleda odavno je izgubio dodir s pomorstvom i realno??ću. Mislim kakav je to sustav ??kolovanja pomorca gdje netko sjedi po klupama cijelu srednju ??kolu i fax i onda sa 24,25 godina dođe kao kadet ili as na brod i shvati da to nije to. e to je zbog takvog sustava ??kole i faxa.

Last edited:
...Smatram da će to dovesti do srozavanja stručnosti pomoraca, kao i da ovaj sustav ??kolovanja neće za?živjeti dijelom i zbog zahtjeva tr?ži??ta. Pojedini veliki i ugledni brodari već sada najavljuju kako neće dozvoliti napredovanje do zapovjednika broda osobama bez fakulteta, već najvi??e do drugog ili trećeg časnika, ??to je ograničavajući faktor, ističe Kos, uz zaključak kako upravo vrhunsko obrazovanje ima najveće zasluge za ugled hrvatskog pomorca u svijetu[/U]Evo ovo je dio članka od danas u Novom listu pa pogledajte. Uglavnom članak govori kako Kapetan bez faxa srozava ugled Hr pomoraca. Pročitajte.[/I]

Interesira me tko je ovaj slavuj,odakle nicu ovakvi geniji(potencijalni kandidati za Nobelovu nagradu iz sfere pomorstva) u Hrvata i molio bi ga da bude malo konkretniji i napise o kojim se to velikim i uglednim brodarima radi. Zahvaljujuci ovakvim genijalcima i strucnjacima vidimo di su nas dovele domace umotvorine Hrvatske zemlje sr***.
Croatia line sa svojom flotom od 90 brodova u nekoliko godina 0(nula).
Sibenska slobodna plovidba sa flotom od svojevremeno 30 brodova u par godina rezultat 0(nula)
Dalmatinska plovidba iz Vele luke ne mogu naci podatak ali bilo kako bilo rezultat danas 0(nula)
Jadroplov je sa oko 20tak brodova svojevremeno spao na 3 da,a danas ima 6.

Last edited by a moderator:
Interesira me tko je ovaj slavuj,odakle nicu ovakvi geniji(potencijalni kandidati za Nobelovu nagradu iz sfere pomorstva) u Hrvata i molio bi ga da bude malo konkretniji i napise o kojim se to velikim i uglednim brodarima radi. Zahvaljujuci ovakvim genijalcima i strucnjacima vidimo di su nas dovele domace umotvorine Hrvatske zemlje sranja.
Croatia line sa svojom flotom od 90 brodova u nekoliko godina 0(nula).
Sibenska slobodna plovidba sa flotom od svojevremeno 30 brodova u par godina rezultat 0(nula)
Dalmatinska plovidba iz Vele luke ne mogu naci podatak ali bilo kako bilo rezultat danas 0(nula)

Serđo Kos je dekan, radi na faxu u Rijeci od 1992, kao osoba i prof je odličan ali valjda godina znanstvenog rada nose svoje. Plovio ne??to sitno na Jugoliniju, Cro lineu, već zarana pokazao da je znanstvenik a ne pomorac. Eto to ti je u najkraće on...:) e da ima i crni pojac u karateu:D

Serđo Kos je dekan, radi na faxu u Rijeci od 1992, kao osoba i prof je odličan ali valjda godina znanstvenog rada nose svoje. Plovio nešto sitno na Jugoliniju, Cro lineu, već zarana pokazao da je zanstvenik...

I sad se mi mislimo zasto nam je ovako.Covik je DEKAN i prica ovakve pizdarije i nebuloze. Valjda godine znanstvenog rada(jebate koja nauka je ovo hrvatsko pomorstvo) nose svoje tu se slazem. Ova navigacija je u najmanju ruku nauka poput osvajanja svemira pa se covik valjda brze potrosi.
Plovio je nesto sitno na Jugoliniji i Cro lineu i vec zarana pokaza da nije radnik nego demagog i filozof.Valjda je pod veliki i ugledni brodari naveo primjer onih na kojima je radio koji su po njemu ocito propali vec na samu pomisao da ce Hrvati jednog dana moci biti upravitelji i zapovjednici samo sa srednjom skolom.STvarno za opravdat ovakvu izjavu ovog iskusnog kadra nemam izbora nego koristit se nekakvim pseudoznanostima.
Oprosti sto sam ovaj tvoj post morao prevest na hrvatski.

Last edited:
I sad se mi mislimo zasto nam je ovako.Covik je DEKAN i prica ovakve pizdarije i nebuloze. Valjda godine znanstvenog rada(jebate koja nauka je ovo hrvatsko pomorstvo) nose svoje tu se slazem. Ova navigacija je u najmanju ruku nauka poput osvajanja svemira pa se covik valjda brze potrosi.
Plovio je nesto sitno na Jugoliniji i Cro lineu i vec zarana pokaza da nije radnik nego demagog i filozof.Valjda je pod veliki i ugledni brodari naveo primjer onih na kojima je radio koji su po njemu ocito propali vec na samu pomisao da ce Hrvati jednog dana moci biti upravitelji i zapovjednici samo sa srednjom skolom.STvarno za opravdat ovakvu izjavu ovog iskusnog kadra nemam izbora nego koristit se nekakvim pseudoznanostima.
Oprosti sto sam ovaj tvoj post morao prevest na hrvatski.

Definitivno je dao izjavu koja je glupa i bezvezna. Mislim pa ima ih tamo 100 po tim učili??tima, zar je te??ko skinut i modificirat neki skandinavski ili anglo sistem ??kolovanja pomoraca. Ja isto tako mislim da , poznavajući ga malo, je tu mo?žda odigrala i klasična novinarska igra riječi i kontekst. Izjava je definitivno blesava ali ne vjerujem ja ni novinarima. Ti će ti iskrivit izjavu i staviti u usta , ono , nema ??ta neće. Inače on , Kos, je kao mlad časnik sekondo , plovio na Sarajevo Ex kad je bio novogradnja 1987 i tada jedan od najmodernijih kontejnera??a na svijetu i čuo sam od ljudi koji su bili s njim da je već tad svaku slobodnu minutu na brodu koristio za učenje i studiranje.

i sta sad? ja san naviga sa radisicen, koji je sad vjerojatno sad dr, jer je bija mr jos u moje vrime...i izdrza na brodu justo po ugovora...noga ne u guzicu nego u ledja.
i potpisiva se sa mr, a pila me dan i noc kako ni visa nije dosta.....

ugledni brodari????

ugledni brodari????

Pitajte tog UGLEDNOG dekana s kojim to UGLEDNIM brodarima njegov fakultet suradjuje???? Posto imamo tako UGLEDNE fakultete sigurno je fila isprid dekanovog ureda:confused: Predstavnici UGLEDNIH brodara danonocno opsjedaju rijecki fakultet i nude dobro placen posao studentima koji uspjesno zavrse taj UGLEDNI fakultet:udriglavom
Na kraju poruka uglednom dekanu: Sergio ne RISE!

..

@branko
mala ispravka:
dalmatinska je imala krajem 70-tih između 15-20 brodova, posli je taj broj pomalo opada.
jadroplov je ima više od 30 brodova to ti je sigurno.
danas bi se neke domaće brodarske firme tukle u guzicu da imaju i pola ovolike flote i pomoraca!

Koga vraga ste se uvatili zvakat ono sto je milijun puta vec zvakano.

Samo jedna ilustracija za pogovornike neophodnosti potrebe doktoriranja
(skoro pa je tako)da bi se moglo steci najvisa zvanja.

Gospodine Kos,na kompanijama malim,a i velikim,kada vide da ste sposoban, imate kvalitete i znanje da mozete biti unaprijedjeni,a nemate potreban brevet,a njima je stalo do vas,ne pitaju vas kada mislite zavrsiti fakultet nego kada cete napraviti brevet.
Zaboli ih neka stvar kroz kakav sustav obrazovanja morate proci da bi di njega dosli.
Vi ako ne vjerujete,malo se raspitajte,ali sam siguran da Vam je to jako dobro poznato

... Sergio ne RISE!

Ne on ti ne riše(piše).On sere.

@branko
mala ispravka:
dalmatinska je imala krajem 70-tih između 15-20 brodova, posli je taj broj pomalo opada.
jadroplov je ima više od 30 brodova to ti je sigurno.
danas bi se neke domaće brodarske firme tukle u guzicu da imaju i pola ovolike flote i pomoraca!

Nisam moga nac podatak za dalmatinsku.A taj je podatak i za Jadroplov jako dobro kamufliran nigdi do njega ne mozes doc. Bilo kako bilo tija sam usporedit pocetak 90tih i krah onih mracnih vremena sa ovom danasnjom svjetlosti,prosperitetom i napretkom.

Ove budalstine samo u nas prolaze. Kao i nasa mala brodogradnja.Drveni brod nismo zgradili od stoljeca sedmog. Turski ne valjaju oni nemaju tradiciju,rade ih od jelovine los kvalitet,ali Turci grade,a mi seremo.Tako ti je i sa nsaim pomorstvom. Mi smo najpametniji,najbolji,a sutra ce navigat Poljaci,Rumunji i Bugari,a mi cemo imat 5 pomoraca taman da po jednoga stavimo u svaki pomorski muzej u Dubrovniku,Splitu,Zadru,Sibeniku i Rijeci za pokazat buducim generacijama da je nekoc davno postojao hrvatski pomorac.

Last edited:
hehehe Branko vidin ja da si ti centarfor:uzdravlje

Neda se bagra stari moj, nece to ici tako lako. To je osinje gnijezdo neradnika i jebivjetara koji dizu dobru lovu za mlacenje prazne slame, pogotovo ovi u Rijeci. Glumi se gluma a studenti im ode na forumu mole za posa. Nekako mi je cudno kako to odmah nisu prepoznati kao vrhunski strucnjaci:confused: ipak su zavrsili UGLEDNI fakultet u Rijeci kojeg vodi jos UGLEDNIJI doktor Kos.

Interesira me tko je ovaj slavuj,

To je po mom sudu kreten koji misli da je pametan a svi drugi glupi. To je tip kojem sam u ZG rekao da nema pojma o pomorcima i da gleda svoje interese. Bio sam malo grub ali sam misljenja da je to zasluzio. Da smo bili na ulici mislim da bi ga bio i udrio jer sam bio snervan njegoim ponasanjem prema drugim clanovima sastanka.

To je covik koji dobiva na znacaju a po meni nebi trebao. To je prepreka koja je do sad vec misecima usporavala tecaj i koja je slozila ovaj program kako je sad napravljen. Kos je po mom sudu cuk.

Na listi koja rangira europska sveučili??ta mo?že se primijetiti malo veća raznolikost, ali Velika Britanija ipak dominira. Najbolje sveučili??te tako je Cambridge, na trećem mjestu je Oxford, na ??estom Edinburgh, na sedmom London... Između su se progurala sveučili??ta u Zurichu, Helsinkiju i Oslu. Na osmom je mjestu sveučili??te u nizozemskom Utrechtu, slijedi Manchester, dok je deseto mjesto pripalo ??vedskom Kraljevskom tehnolo??kom institutu. Hrvata i dalje nema nigdje.
Najbolje rangirano hrvatsko sveučili??te je Filozofski fakultet u Zagrebu, a slijede Strojarstvo i brodogradnja, te Medicinski fakultet. No, svi su oni ispod 1617. mjesta na ljestvici Webometricsa, koje je zauzeo Filozofski fakultet. ? to se tiče ostalih gradova, Zadarsko sveučili??te je na 2266. mjestu, a Splitsko sveučili??te je na 3798. mjestu.
Bacimo sad pogled u susjedstvo. Slovenci i Srbi na edukacijskom planu, ka?že Webometrics, stoje puno bolje od Hrvata. Sveučili??te u Ljubljani je 225. ustanova takvog tipa u svijetu, odnosno 76. u Europi, dok je Sveučili??te u Beogradu 389. u svijetu i 164. u Europi. Bolji od hrvatskih sveučili??ta su i Maribor i Novi Sad, dok su sveučili??ta u Kragujevcu i Ni??u otprilike u rangu zagrebačkih fakulteta. Utjehe nema ni na rang ljestvici najboljih sveučili??ta u Istočnoj Europi. Filozofski fakultet u Zagrebu na toj je listi tek 75. dok je Sveučili??te u Ljubljani - četvrto!

Back