Koliko ja znam jos uvik si doma!
Ma svaka čast Brankić pa tebe svijet nema, ej a ??ta je to ??kula, ??ta to znaći, polupismen sam pa neznam.
Ma svaka čast Brankić pa tebe svijet nema, ej a šta je to škula, šta to znaći, polupismen sam pa neznam.
Sta znaci "polupismen" i "pismen". Je li kad si polupismen znas samo 50% abecede ili je kvaka u necem drugom?
...Npr, ntko od nas nije niti ce pitat Nijemca, Nizozemca, Danca, Engleza itd je li zavrso fakultet, ili kako je dobiolicencu, niti ce se prepucavat s njma o znanju, ko je vise knjiga procitao itd, nego ce raditi po hijerarhiji!...
Lipo san vam reka solidarnost decki a ne sakom u glavu. Prvo ste izvridjali ljude da su "mazaci koji su kupili skolu" (mislim to je vama bila uvreda jerbo pravi mazac zlata vridi )!

Lipo san vam reka solidarnost decki a ne sakom u glavu. Prvo ste izvridjali ljude da su "mazaci koji su kupili skolu" (mislim to je vama bila uvreda jerbo pravi mazac zlata vridi )! Pa ste rekli da bi naplacivali 180000 kuna ! Vi decki imate slican problem kao i puno ljudi koji misle da si kapetan kad polozis kapetanski, sto naravno nema veze jedno s drugim jerbo kapetanski imaju i vjecni terci i sekondi. Frustracije pomoraca proizlaze iz cinjenice sto im netko,zbog interesa stotinjak profesora (jer nemojmo se lagati u tom grmu lezi zeko), zeli nametnuti sustav koji ih cini manje konkurentnim na trzistu rada. Mene recimo nervira sto drzava ponovno radi protiv interesa svojih gradjana i to bez ikakvog suvislog objasnjenja! Za decka koji je zavrsio 4 godine strukovne pomorske skole i godinu dana prakse na brodu (ukupno 5 godina) boravak od 3-4 godine na pomorskom fakultetu je prevelik financijski teret koji se nicim nemoze opravdati. Drzava tom decku nakon zavrsenog faksa nudi dugotrajan boravak na zavodu za zaposljavanje ako se on sam ne snadje i ode zaradjivati kruh kod poslodavca u inozemstvu. Nitko od njegovih konkurenata na trzistu NEMA 7 GODINA POMORSKE SKOLE I TOCKA!!! Zbog toga su decki frustrirani dragi moji prvoborci.
Ovi sto govore da 65000 kuna za 6 miseci skole nije puno jerbo ce to neko zaraditi na razlici place opet stvari gledaju iz krivog kuta. Pa nisu to PRIVATNI FAKULTETI COVICE pa da nabijaju cijene kako im se kua digne, to su drzavne ustanove koje se izmedju ostalog financiraju novcem upravo tih gradjana koje deru! Prosjecna placa u Hrvatskoj je 4000 kuna dragi moji, ako je vama 16 prosjecnih placa za sest miseci DRZAVNE skole prihvatljiva cijena onda se i ne cudim sto smo u ovakvoj banani. Po toj logici DRZAVNI pravni fakultet trebao bi kostati par milijuna kuna jerbo ce to svaki pravi odvjetnik zaraditi na malo jacoj transakciji???
I na kraju krajeva kapetanski ispit se polaze u Luckoj Kapetaniji a ne na fakultetima jerbo oni sa ovlastenjima u Hrvatskoj nemaju nikakve veze.
ne bih se ??tel me??at ali kad treba platit porez i doprinose onda se svi busate o prsa da ??ta je vama ova dr?žava dala da bi vi i??ta plačali, a kada triba platit ??kolovanje onda fakulteti nisu privatne prčije nego dr?žavne ustanove vama na usluzi. triba se odlučit judi moji, nemojte uspoređivat kru??ke i jabuke, ne zanima vas koliko ko??ta jedna godina pomorskog fakulteta za redovne studente nego koliko ko??taju ??kole za do??kolovanje odraslih.jel vi imate pravo izać na kapetanski bez ??kole o tome bi se dalo raspravljat i ja san za to da se svakome da prilika, pogotovo zato ??ta vas dr?žava ograničava u napredovanju na stranim firmama, ali kad smo o plaćanju mislim da cifra i nije prevelika kad usporedite ljude koji nakon srednje upi??u fakultet pa stoje doma 3-4 godine i ?žive na materinoj sisi. normalno, sad će te vi reć ko in je kriv, ??ta stoje doma umisto da idu navigat. a opet se ljutite kad se vama ka?že ko van je kriv kad ste i??li navigat dok su neki doma grijali stolicu. mislim da ste napokon dobili priliku koju ste dugo čekali i sad su opet prolemi umisto da stisnete zube, platite, malo zagrijete stolicu i budete sritni ??ta ste napokon dobili priliku za uvatit avancamenat. pozdrav!
![]()
Ja mislim da je cijena OK. Kome treba platit ce, a kome netreba nece i to je to. Prolivanje iz supljega u prazno ne vodi nicemu. Zao mi je one koji su zivjeli u zabludi misleci da ce pomorci dobit ovaj "tecaj" serviran na pijatu i mukte. Mene bi recimo vise zanimao vremenski rok u kojemu se tecaj da odslusat i ispolagat sta treba nego cijena jer meni je svaka ura doma neprocjenjiva. Da se mene pita ja bi isa na sistem: "Manje vremena, vise plati".. Lako bi ja refa sve sta san da u vrlo kratkom periodu.
A sad sta bi neki i ovce i novce.....jebat ga.
ne bih se ??tel me??at ali kad treba platit porez i doprinose onda se svi busate o prsa da ??ta je vama ova dr?žava dala da bi vi i??ta plačali, a kada triba platit ??kolovanje onda fakulteti nisu privatne prčije nego dr?žavne ustanove vama na usluzi...
Sta znaci "polupismen" i "pismen". Je li kad si polupismen znas samo 50% abecede ili je kvaka u necem drugom?
Kolega dragi ovo sve ovdje napisano stoji, i sistemi ??kolovanja postoje od pamtivjeka, ali znate ??to je ?žalosno, ??to ovdje ima ljudi koji ili neznaju ili ne?žele to prihvatit.
Neznam ??to bi sada na ovih 6mjeseci tečaja trebali reči svi oni pomorci koji su uz naviganje zavr??ili i vanredno vi??u (potro??ili 4 godine i novaca), koji nisu imali tada izbora za nikakvo alternativno obrazovanje (normalno uvjek je postojala opcija ići van zavr??it, ali to koliko vidim se ni ne treba za uzet u obzir jer se rijetko ko odlući na takav podvig).
Sve se svodi na to da kad se radi o svojoj ko?ži e onda ni??ta nevalja i sve bi trebalo okrenut na svoj mlin. Ali tako to ne ide, trebalo bi cijenit danu priliku, sad da je previ??e novaca, pa na?žalost sve je u ovoj dr?žavi tako, pa je bilo i za očekivat da ni taj tečaj neće biti iznimka.
Pozdrav
Dragi kolega!
Sto bi naprimjer ja trebao reci, recimo ja sam u Tkzv JNA sluzio 15 mjeseci, moj pokojni otac 4 godine, a poslije mene, su sluzili prvo 12 mj, pa onda 6, a danas uopce ne sluze!
Bi li se ja trebao bunit!? Naravno da ne!
Tako i sa ovim nazovi kursem!
Ljutio se ko ili ne ljutio, tako mu je kako mu je, nije valjda da je toliko ljubomore prevladalo, na nacin: Ako ja nisam mogao, zasto bi mogli drugi?
To ne ide tako, umjesto da se svi potrudimo i da se jos to olaksa, ako je ikako moguce, da ljudi s iskustvom i znanjem dobiju sto i zasluzuju.
Isto tako primjer:
1978, zbog pomanjkanja pomorskog kadra, samo u Dubrovniku je preko 200 polaznka za 6 mjeseci polozilo 6-mjesecni kurs za prekvalfkaciju i za diplomu pomorske skole, mnogi su se ukrcali prije mene, polozili porucnicki prije mene, avancali prije mene itd, td!
Sto bi ja trebo sad? Pljuvat po njima? Mozda da recem da sam bolji od njih?
Mozda, da nisam bio na brodu s nekima od njih, npr kao sekondo, a on kao primo! I gle cuda!!! Covjek dosta zna, profesionalac, lezi mu zanimanje!
KAPA DOLJE!
Ne moze se ic na nacin: Ako meni krepa krava, neka i susjedu krepa bik!
To nije ljudski, nego velika zavist, zasto on ma sto ja nisam mogao imat!
Toliko o tome, vise ne mislim pisat na ovu temu niti polemizrat, pokusavam pomoc svakome koliko mogu, a ne ocekivam ni od koga, posebno ne od ljudi koji siju zavist!
Hvala na paznji