Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Na listi koja rangira europska sveučilišta može se primijetiti malo veća raznolikost, ali Velika Britanija ipak dominira. Najbolje sveučilište tako je Cambridge, na trećem mjestu je Oxford, na šestom Edinburgh, na sedmom London... Između su se progurala sveučilišta u Zurichu, Helsinkiju i Oslu. Na osmom je mjestu sveučilište u nizozemskom Utrechtu, slijedi Manchester, dok je deseto mjesto pripalo švedskom Kraljevskom tehnološkom institutu. Hrvata i dalje nema nigdje.
Najbolje rangirano hrvatsko sveučilište je Filozofski fakultet u Zagrebu, a slijede Strojarstvo i brodogradnja, te Medicinski fakultet. No, svi su oni ispod 1617. mjesta na ljestvici Webometricsa, koje je zauzeo Filozofski fakultet. Što se tiče ostalih gradova, Zadarsko sveučilište je na 2266. mjestu, a Splitsko sveučilište je na 3798. mjestu.
Bacimo sad pogled u susjedstvo. Slovenci i Srbi na edukacijskom planu, kaže Webometrics, stoje puno bolje od Hrvata. Sveučilište u Ljubljani je 225. ustanova takvog tipa u svijetu, odnosno 76. u Europi, dok je Sveučilište u Beogradu 389. u svijetu i 164. u Europi. Bolji od hrvatskih sveučilišta su i Maribor i Novi Sad, dok su sveučilišta u Kragujevcu i Nišu otprilike u rangu zagrebačkih fakulteta. Utjehe nema ni na rang ljestvici najboljih sveučilišta u Istočnoj Europi. Filozofski fakultet u Zagrebu na toj je listi tek 75. dok je Sveučilište u Ljubljani - četvrto!

@daj čoviće, srbima je pomorski brevet zemunske ili pančevačke pomorske škole sa dunava, jači nego nama naš!! :udriglavom
O čemu mi pričamo? O srbiji, državi koja nema ni more!
a ovi se kos-tica i ostali slični njemu uspizdili, kada su naši fakultetlije kolumba i magellana učili terestičku navigaciju!
ča smo im mi srozali ugled sveučilišta u RH na razinu zambije ili sudana?
to im je slika stanja kako se njihov rad i znanstvenost u cijelini, cijeni i poštuje u europi!

Last edited:
kad je vec spam....

hehehe Branko vidin ja da si ti centarfor:uzdravlje

Neda se bagra stari moj, nece to ici tako lako. To je osinje gnijezdo neradnika i jebivjetara koji dizu dobru lovu za mlacenje prazne slame, pogotovo ovi u Rijeci. Glumi se gluma a studenti im ode na forumu mole za posa. Nekako mi je cudno kako to odmah nisu prepoznati kao vrhunski strucnjaci:confused: ipak su zavrsili UGLEDNI fakultet u Rijeci kojeg vodi jos UGLEDNIJI doktor Kos.

:uzdravlje:uzdravlje

A taj je podatak i za Jadroplov jako dobro kamufliran nigdi do njega ne mozes doc.

Kraj 1978, pocetak 1979 flota Jadranske Slobodne Plovidbe :
Heroj Paic, Heroj Senjanovic, Jelsa (stara), Omis (stari) Mila Gojsalic, Salona, Castela, Uskok, Mosor, Prvi Splitski Odred, Natko Nodilo, Marko Marulic, Luka Botic, Podgora, Matija Ivanic, Mosa Pijade, Marko Oreskovic, Matija Gubec, Jadro, Alka, Split, Makarska, Biokovo ?????

Nervira me ovaj termin sto se provlaci po novinama ''kapetan bez fakulteta''.Izgleda kao da ces cim zavrsis taj poseban program odmah za barbu na nosac aviona,a eto,nemas fakultet pa sad sramotis hrvatsko pomorstvo.
Ljudi ne razumiju da ti taj program samo omogucuje da dodjes do breveta,a sto ce kasnije bit s tobom sve je na tebi i kompaniji na kojoj navegavas.Netko kvalitetan ce avancat isti trenutak,a netko nece prismrdit ni za prvog,a kamoli za barbu.Uostalo,isto kao i dosad.
Svaka cast dekanu Kosu,postujem njegovu titulu i instituciju ali volio bih znati o kojim se vodecim kompanijama radi i zanima me na koji ce nacin ovaj program dovesti do srozavanja strucnosti pomoraca?!?

genikameni
Taj mi je podatak poznat ali di nac ovaj pocetak 90tih ili zadnje godine 80tih godine mraka kad nismo znali sto je to zivot. Zelim to usporedit sa ovim tisucljetnim snom za kojeg smo se borili i izborili na celu sa ovim nasim genijalcima,a to je da niko nista ne radi. Kako vidim uspit ce se oni izborit i za hrvatskog pomorca da nista ne radi. Evo vec uspjevaju od 98-me da nitko sa srednjom nije kapetan,upravitelj,ali ni prvi casnik palube i drugi casnik stroja.Jos samo da nam omoguce da se sa srednjom ni 2. ni 3. ne moze biti ili da za mazaca treba npr doktorat pa cemo ispunit i tisucljetni san da niko nista ne radi i u pomorstvu.U drvnoj,tekstilnoj industriji,poljoprivredi je to vec ostvareno.Za brodogradnju nam jos samo malo fali,a ni pomorstvo ne zaostaje pretjerano sto me narocito veseli.

genikameni
Taj mi je podatak poznat ali di nac ovaj pocetak 90tih ili zadnje godine 80tih godine mraka kad nismo znali sto je to zivot. Zelim to usporedit sa ovim tisucljetnim snom za kojeg smo se borili i izborili na celu sa ovim nasim genijalcima,a to je da niko nista ne radi. Kako vidim uspit ce se oni izborit i za hrvatskog pomorca da nista ne radi. Evo vec uspjevaju od 98-me da nitko sa srednjom nije kapetan,upravitelj,ali ni prvi casnik palube i drugi casnik stroja.Jos samo da nam omoguce da se sa srednjom ni 2. ni 3. ne moze biti ili da za mazaca treba npr doktorat pa cemo ispunit i tisucljetni san da niko nista ne radi i u pomorstvu.U drvnoj,tekstilnoj industriji,poljoprivredi je to vec ostvareno.Za brodogradnju nam jos samo malo fali,a ni pomorstvo ne zaostaje pretjerano sto me narocito veseli.

@vladajuća garnitura političara je započela sa odličnim političkim programom početkom 90-tih:
1. sva zanimanja i radna mista svest na razinu vridnosti "prosjaka na ulici",
2. upropastit sve firme i poduzeća koja su nešto vridila, tj. imali redovan izvoz svojih proizvoda u inozemstvo, te neko ime i težinu u bivšoj državi,
3. poslat na zavod za zapošljavanje sve one koji nisu glasali za njih iz tih istih firmi koje su već počeli upropaštavat,
4. jeftino i brzo popunit državni proračun prodajom tih istih upropaštenih firmi,
5. sve ove pod točkom 3. koji su još ostali živi, pokupit u vojsku za branjenje RH, da bar nešto zarade (ako ostanu živi),
6. donit zakone da se sustavno uruše sve škole i fakulteti iz bivše države, te da dica onih istih koji u točki 3. nisu htili glasat za njih početkom 90-tih, danas nemogu završit školovanje za ništa, a pogotovo ako nemaju novaca,
7. ovo je sve priprema da svi skupa debelim evropljanima kad budu dolazili na litovanje u lipu našu, budemo radna snaga.
:udriglavom

malo san razmislja o svemu..... i moja prijasnja iskustva govore:
- filipi imaju cetvorogodisnju akademiju, poslije desetogodisnjeg skolovanja (osnovna, srednja) - kakva je...drugom prilikom
- indijci imaju cetvorogodisnji fakultet posli srednje skole - takav, takav....
je li nam oni moraju bit uzor???
paz sad!!
- radija san sa norvedjinima, neki su dogurali i do direktora...iz ratne mornarice!!
dvi , tri godine tamo, ides u civile, dobijes brevet strojara, pa do kapa...inspektora...managera...direktora....
- englezi - velika vecina ih je pocela ka deck hand...pa mornar, timunjer, treci...barba....itd, itd. posli par ukrcaja u ranku, dva miseca kursa i polazi brevet
- svabe su cak imale i 5-6 breveta za kapa - barbu ( sa limitima... jedan sta me minja ima je 15 000 KS limit)
- za holandeze - znamo, da se ne ponavljan
- talijani dobiju brevet na lipe oci, po duhu svetome
- gregi imaju sistem slican englezima, a vidi koliko je kapetana postalo brodovlasnicima...sta su oni pizde?
- braca rusi su imali akademije, i uniforme su nosili...nadam se da to ovi nasi nisu imali na pameti
kad vidis ovo gori...a di smo mi u svemu? slijedit filipe i indijce ili ic dalje ka normalni svit???? u svemu moramo bit specijalni!

Nije sve ni tako lose, ubrzo cemo u EU pa cemo vani polagati. Nasi samo uzimaju a nista ne daju, jako zalosno je kada mogu reci da su mi najbolji kapetani englezi koji su poceli kao mornar, mali kuzine itd.... Od 5 engleskih kapetana koliko ih znam niti jedan nema fakultet, pa su mozda dobri jer su morali znati posao da avancaju. Mi moramo prihvatiti da imamo trend PAPIR ZA PAPIR jer ako nitko nije primjetio u hrvatskoj firme pitaju za FAX a vani pitaju samo za brevete. Ne kritiziram hrvatske kapetane i svaka cast iznimkama ali imam tako losa iskustva s njima da kada vidim pojam "Hrvatski kapetan" pada mi mrak na oci, na kraju krajeva nema nas niti 1% u pomorstvu pa se stvarno mozemo velicati !!! Samo mi koji navigamo znamo za nase probleme i bilo bi ljepo kada bi nam krojio sudbinu netko tko je navigao barem na dunavu. Cijenim znanje ljudi koji su zavrsili visu ali zalosno je kada upoznate takvog prvog palube koji vas pita koliko je kubik vode tona? :o

ovo je smisno. kako covik moze ucit novoga kapetana ako nikad nije potpisa dno log booka, ako nikad nije izmanovra brod.... a sta je sve u librima?? a di je tu iskustvo??? evo i ja cu naucit teoretski sve o popravljanju zubi...pa nek mi sidne koji na zubarsku stolicu. koje pizdarije, majko moja.

samo mala ispravka, indijci zadnjih nekoliko godina kao i brizanci imaju pomorsku akademiju od 3 godine u koju je uključena i kadetura od 12 mjeseci, nakon završetka te akademije, polaže se 3rd off licence u "kapetaniji" i imaš spremnog časnika u 19-21.oj godini života (srednja škola u britaniji općeg smjera je u trajanju 2 godine). tako su meni rekli ovi što su sad sa mnom bili na brodu. nakon 36 mjeseci navigacije u svojstvu časnika, vraćaju se 4 mjeseca u školske klupe i polažu Ch.mate licence u "kapetaniji". nakon 24 mjeseca u svojstvu prvoga časnika idu direktno u "kapetaniju" i polažu kapetanski ispit. ;)

i samo da dodam, nije ni indijcima kadetima lako jer im u 12 mjeseci kadeture država ne priznaje vrijeme provedeno na "sidru" već samo vrijeme u navigaciji, tako da redovito pdrađuju 15 mjeseci i više u svojstvu kadeta kako ih država ne bi zeznula i onemogućila polaganje licence za časnika. pozz

samo mala ispravka, indijci zadnjih nekoliko godina kao i brizanci imaju pomorsku akademiju od 3 godine u koju je uključena i kadetura od 12 mjeseci, nakon zavr??etka te akademije, pola?že se 3rd off licence u "kapetaniji" i ima?? spremnog časnika u 19-21.oj godini ?života (srednja ??kola u britaniji općeg smjera je u trajanju 2 godine). tako su meni rekli ovi ??to su sad sa mnom bili na brodu. nakon 36 mjeseci navigacije u svojstvu časnika, vraćaju se 4 mjeseca u ??kolske klupe i pola?žu Ch.mate licence u "kapetaniji". nakon 24 mjeseca u svojstvu prvoga časnika idu direktno u "kapetaniju" i pola?žu kapetanski ispit. ;)

i samo da dodam, nije ni indijcima kadetima lako jer im u 12 mjeseci kadeture dr?žava ne priznaje vrijeme provedeno na "sidru" već samo vrijeme u navigaciji, tako da redovito pdrađuju 15 mjeseci i vi??e u svojstvu kadeta kako ih dr?žava ne bi zeznula i onemogućila polaganje licence za časnika. pozz

Izvrsno napisano. Mulac od 21 godinu terco! U rukama mu brod od nekoliko desetaka iljada tona! Zna računat logaritme na pamet, ne zna izgasit EMCY fire pumpu s mosta. Zna sve zvizde na pamet, ne zna izolirat fire alarm. Zna cili COLREG U SLOVO, TOČKU I ZAREZ, nema samopouzdanja za manovru.
Na??i pomorci po svitu poznati, cijenjeni, bolje plaćeni i od Bugara, Rumunja, Poljaka. Nije reputacija dosla priko noci. Sve su to nasi natukli godinama naveganja, znanjem i iskustvom. A dio znanja, su stekli u skolama. Bar ih je naucilo mislit svojom glavom.
Na Q floti ces u buduce srest sve manje "crnih nogica". Iz prve ruke informacija!

Ko voli skolu, neka ide! Ko hoce tecaj, neka krene! Ali nemojte pljucat po fakultetu kao da samo debili idu tamo.
Ljudima definitivno treba dati mogucnost izbora izmedju faksa i tecaja. A na tecaj samo sa iskustvom. Pomorac koji navega cilo desetljece mora imati mogucnost ubrznog tecaja. Mulac iz srednje, prvo na brod, pa onda u klupe!

...Ljudima definitivno treba dati mogucnost izbora izmedju faksa i tecaja. A na tecaj samo sa iskustvom. Pomorac koji navega cilo desetljece mora imati mogucnost ubrznog tecaja. Mulac iz srednje, prvo na brod, pa onda u klupe!

Drveni kad su ti izvrsili lobotomiju???

Po ovakvom skolstvu koje ne vrijedi pisljiva boba treba ne pljucat nego ga mjenjat i to sto prije to bolje za dobrobit generacija koje dolaze.. Ne samo u pomorskoj nego u svim strukama.Grozim se same pomisli da ce mi mali ovu godinu u skolu i da je na snazi sistem kakav je.Bubanje podataka koji nemaju nikakvu vrijednost napamet i gubljenje vremena na nebitnom,i onda dobijes kadar kad zavrsi te ustanove koji sve zna osim onoga sto bi trebao i za sto je placen.Strasno.
A i sama lista na kojem mjestu se nalaze nasa sveucilista su za mene izvrstan pokazatelj.A i kakav je interes za te skole takodjer nije los pokazatelj.
Hrvatska zemlja znanja( znamo zemlja cega je ,ali da me ne moderiraju)

Last edited:
Kratko i jasno za mudre glave.... hoće li se zvat obrazovanje skraćeno, napredno, akademija, faks ili bilo kako cilj je da omogućit ljudima s iskustvom da kroz brzo napredno obrazovanje zasnovano na ubrzanim tečajevima , simulatorima dobiju papir i da ide na klase za zapovjednike i upravitelje. To ne bitno , ovla??tenje za zap. ili upr. a kako će se zvat obrazovanje svejedno. samo da nije ovako kako je bilo dosad jer je glupo, nelogično. Ovakva akademizacija broda i brodskog posla će nas izbacit i potjerat s tr?ži??ta vani. poz

Drveni kad su ti izvrsili lobotomiju???

Po ovakvom skolstvu koje ne vrijedi pisljiva boba treba ne pljucat nego ga mjenjat i to sto prije to bolje za dobrobit generacija koje dolaze.. Ne samo u pomorskoj nego u svim strukama.Grozim se same pomisli da ce mi mali ovu godinu u skolu i da je na snazi sistem kakav je.Bubanje podataka koji nemaju nikakvu vrijednost napamet i gubljenje vremena na nebitnom,i onda dobijes kadar kad zavrsi te ustanove koji sve zna osim onoga sto bi trebao i za sto je placen.Strasno.
A i sama lista na kojem mjestu se nalaze nasa sveucilista su za mene izvrstan pokazatelj.A i kakav je interes za te skole takodjer nije los pokazatelj.
Hrvatska zemlja znanja( znamo zemlja cega je ,ali da me ne moderiraju)

Prije svega, lobotomiziran sam na brodu.

Naravno da NAS ne uce nicemu pametnome na tome fakultetu. Recimo, na prvoj i drugoj godini faxa, ucili smo o Loranu, Deca-i, Alphi... Za AIS sam cuo od kolega chiefova na tecaju. Toliko o fakultetima. Sextant sam prvi put na brodu uzeo u ruke.
Fakultete definitivno triba reorganizirat. Stari, senilni profesori u zasluzenu mirovinu. Na stabilitetu nam je Ničetić laprda o povijesti dubrovnika. Nista o MG, GH, GoZ vektorima....
Ne znam sto je s kolegama na drugim fakultetima, ali moj je za k...a, sto ne znaci da ih treba ukinuti.
Ali sta se moze napravit? Nista! Mozemo vikat ka pokojni Matija Gubec.
Sta ti je Kalmeta zavrsija? Poljoprivredno-Agronomski fakultet....

Prije svega, lobotomiziran sam na brodu.

Naravno da NAS ne uce nicemu pametnome na tome fakultetu. Recimo, na prvoj i drugoj godini faxa, ucili smo o Loranu, Deca-i, Alphi... Za AIS sam cuo od kolega chiefova na tecaju. Toliko o fakultetima. Sextant sam prvi put na brodu uzeo u ruke.
Fakultete definitivno triba reorganizirat. Stari, senilni profesori u zasluzenu mirovinu. Na stabilitetu nam je Ničetić laprda o povijesti dubrovnika. Nista o MG, GH, GoZ vektorima....
Ne znam sto je s kolegama na drugim fakultetima, ali moj je za k...a, sto ne znaci da ih treba ukinuti.
Ali sta se moze napravit? Nista! Mozemo vikat ka pokojni Matija Gubec.
Sta ti je Kalmeta zavrsija? Poljoprivredno-Agronomski fakultet....

Ipak ima nade za tebe. Je da si jako zilav i tvrd cok koji se tesko obradjuje ali konacno si i ti zakljucija da nam je skolstvo lose i da su promjene nuzne. Znaci radi se o promjenama.Nuzne i potrebne.Sto prije to bolje. A do tada Hrvatska zemlja sranja.

Last edited:
Na??i pomorci po svitu poznati, cijenjeni, bolje plaćeni i od Bugara, Rumunja, Poljaka. Nije reputacija dosla priko noci. Sve su to nasi natukli godinama naveganja, znanjem i iskustvom. A dio znanja, su stekli u skolama. Bar ih je naucilo mislit svojom glavom.
Na Q floti ces u buduce srest sve manje "crnih nogica". Iz prve ruke informacija!

Moj mestre,za ovo gori istina ti je samo jedna.Mi smo uvjetno receno bolje placeni.
IMALI SMO bolje place u doba kad su oni tek izvirili priko zida i poceli navigat po strancima pocetkom 90-ih.Mi smo odavno vec bili na trzistu i time stekli neku "cjenjenost" i cijenu.Dotad su nas cjenili i "dobro" placali jer smo i bili jedini na trzistu uz uvik prisutne zute.
Kod mene ima vise od 3 godine su izjednacili njima place s nasima.
Tako da Rumunj ima 30-40% realno vecu placu od mene.Sad ti vidi ko je bolje placen.Svaki put u Botleku ili Sonny radiu ostave po 500-600 eura,svaki.Ja to sebi ne mogu dopustit,a placa i nije bas toliko mala.
Raspitaj se i na Thomea,ko ima vecu placu.
Pretpostavljam da je kod tebe,tamo di si razlicita placa,znam da i toga ima,ali ces nam znati reci,pitanje je samo vrimena dokle.

....Na Q floti ces u buduce srest sve manje "crnih nogica". Iz prve ruke informacija....

A i ovo uzimam sumnjom i to jako jako velikom.Zapitaj se je li skoljka otvara training centar u Hrvatskoj zemlji sranja ili u domovini "crnih nogica".Cini mi se da ti Tim prodaje korporativnu religiju(citaj laze) jer inace ovo otvaranje training centra u domovini "crnih nogica" bas i nema neko ekonomsko opravdanje.

A i ovo uzimam sumnjom i to jako jako velikom.Zapitaj se je li skoljka otvara training centar u Hrvatskoj zemlji sranja ili u domovini "crnih nogica".Cini mi se da ti Tim prodaje korporativnu religiju(citaj laze) jer inace ovo otvaranje training centra u domovini "crnih nogica" bas i nema neko ekonomsko opravdanje.

Da. ali kadar na Q floti postaje sve veca domena Nakilata. Katarci crnce bas i ne vole. Jesli li razmisljao da je otvaranje training centra u Indiji jedna vrsta kompenzacije za gubitak radnih mijesta na QatarGasu? Englezima iskrenost bas i nije poznata. Znam da je loading superintendent u Ras Laffanu bija neizmjerno zahvalan nasem gasisti i chiefu prilikom ukrcaja jer se jedino tada moga mirno naspavat! Kad su dosli indijci, lika je uitila kicma od pustog trcanja od CCR-a do trunk decka!
Sad u vezi tecaja. Zanima me ko ce bit predavaci na tim tecajevima i sta se ima ucit iskusne pomorce? Pa necete valjda ucit ponovo teretsriku i astronomiju???

Oce,ucit ce.30 sati astronomske i 60 terestricke.
Triba utvrdit gradivo,ponavljanje je majka znanja.

da samo nadovezen na one mulce...naravno, treci sa dvadeset, prvi sa trideset.
ja jos ne vidju ni mosta ni makinje sa acess za wheel chair. ko avanca za barbu posli cetrdesete , najcesce je za k....

[/B][/COLOR]

Lipo napisano da su mnoge generacije radile na tome da budemo cijenjeni kao pomorci ali ovo za place su neka prosla vremena.
Virujen da postoji jos firmi di Hrvati imaju vece place nego Rumunji i Bugari ali to je rijetkost u danasnjim vremenima.
Jos jedna stvar me bocka u vezi jucerasnjeg clanka u Novom Listu.
Pise da kapetani bez fakulteta ruse ugled pomoraca, pa kad je bez fakulteta sta nisu dali privatnicima tipa Diverso....... da odrze te alternativna predavanja ili da profesori srednje pomorske skole drze predavanja i ispite.
Odlucili su da ce fakulteti provodit skolovanje a u novinama ce pisat da ljudi bez fakulteta ruse ugled.Pa ko je tu lud.

Back