Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

E bilo je i vrijeme.Ja sam bio odusto od pomorstva i bio razocaran i Splicanima jer bi uvjek od splicana najebo, ma da sam tamo i visu zavrsio i Hajdukovac od rodenja. Pa da ne pretjerujem i obozavo dalmaciju i Split kad ono banana teska da nemoze bit teza jedna za drugom, Pa barba gori od goreg. Al eto valjda ce krenit na bolje u mom odnosu sa Splicanima pa mozda opet zaplovim.:uzdravlje

OBRAZOVANJE POMORACA â?? TKO KOGA VARA I ZA? TO?
Posted on Lipanj 21, 2010 by pbrazzoduro
MI? LJENJE I STAV MEĐU??UPANIJSKOG STRUČNOG VIJEĆA POMORSKIH NAUTIČARA SREDNJIH POMORSKIH ? KOLA REPUBLIKE HRVATSKE

? tovani,

Obraćam Vam se kao voditelj među?županijskog stručnog vijeća pomorskih nautičara koji su kapetani duge plovidbe i profesori u Srednjim pomorskim i pomorsko-tehničkim ??kolama u Republici Hrvatskoj uz njihovu potpunu suglasnost dobivenu na sastanku stručnog aktiva odr?žanom prije i poslije sastanka Udruge pomorskih učili??ta odr?žanog u Splitu 8. lipnja 2010. godine.

Dugo su nas trebali uvjeravati da je posebni program naobrazbe za stjecanje zvanja prvog časnika palube na brodu od 3000 BT ili većem, dobar jer je to za na??e učenike sa srednjo??kolskim pomorskim obrazovanjem dobro. Na?? uvjet za pristajanje na takav program bio je uvođenje u zapisnik sastanka na??eg zahtjeva i njegova realizacija da pristupnici â??visoko??kolskom obrazovanjuâ? koji nisu iz Srednjih pomorskih ??kola prije upisa prođu i zadovolje program prilagođavanja koji je propisan STCW Konvencijom kao â??entry levelâ??.

Ovim bi se pristupnici donekle izjednačili sa pristupnicima iz Srednjih pomorskih ??kola, jer nemo?žemo prihvatiti sramoćenje pomorskog zvanja koje se događa na pomorskim učili??tima, a njihov odgovor je bio da će izgubiti studente.

Na Pomorskim fakultetima nakon izobrazbe od samo dvije godine pristupnicima se izdaje potvrda o odslu??anim programima STCW A-II/2 na upravljačkoj razini i preskače se radna razina kod pristupnika koji nisu iz Srednjih pomorskih ??kola.

Uspoređujući neke dostupne programe struke Pomorskih fakulteta (ne ?žele dati na uvid sve programe jer da mi na to nemamo pravo), sa na??im srednjo??kolskim programima mo?že se ustanoviti da su potpuno isti. Moram ovdje naglasiti da sam ja jedan od autora srednjo??kolskih stručnih programa, počev??i od davne 1986. g. i sudjelovao u svim izmjenama. Jedan sam od autora stručnih programa koji su se počeli primjenjivati od 2002., izmjena i dopuna od 2005. godine. Voditelj tima kod izmjena i dopuna najnovijih stručnih programa koji se primjenjuju od ??k. god. 2009./10. kojima smo udovoljili svim zahtjevima STCW, tako da mi je sadr?žaj programa prema zahtjevima STCW A-II/2 dobro poznat. Srednjo??kolski programi su sa radne razine podignuti na upravljačku razinu uz odobrenje Ministarstva mora i Ministarstva prosvjete za uporabu.

Meni kao kapetanu duge plovidbe i dugogodi??njem profesoru nije jasno ??to su kolegiji Terestrička i Astronomska navigacija na upravljačkoj razini ili ??to je to Primjenjena matematika na upravljačkoj razini i najčudnije kakva su to Sredstva pomorskog prometa na upravljačkoj razini. Programi tih kolegija se u potpunosti podudaraju sa srednjo??kolskim programima iz Terestričke i Astronomske navigacije te Poznavanja broda i Stabilnosti broda. Pretpostavljam da je jedina razlika ??to na vi??oj razini te kolegije predaju nekoliko doktora nauka a u Pomorskoj ??koli Zadar samo jedan doktor nauka i jedan magistar nauka, a u Pomorskoj ??koli u Splitu magistar nauka i u ostalim ??kolama visoko stručno obrazovani kapetani duge plovidbe. Svi bismo trebali znati da STCW Konvencija propisuje da ako se obrazuje pomorac na upravljačkoj razini da predavač mora imati najmanje tu razinu. Zbog toga na na??im Visokim pomorskim učili??tima predaju i oni koji nemaju znanstveni status. Kako to da se njima priznaje potvrda koju izdaju, a svjedod?žbama Srednjih pomorskih ??kola se oduzima ta va?žnost. Uvjeravaju nas da se nemo?že postati zapovjednikom broda sa srednjom ??kolom iako nam je svima jasno da i njihovi pristupnici su zavr??eni srednjo??kolci na manjoj stručnoj pomorskoj razini.

Zbog velikog pritiska i zbog toga ??to se udovoljilo na??em zahtjevu da se pristupnici iz drugih srednjih ??kola pri upisu izjednače sa na??im pomorskim nautičarima uvođenjem â??entry levelâ?? programa, pristali smo na usagla??avanje i prihvaćanje predlo?ženog posebnog programa.

Nama je u potpunosti jasno da se to neće sprovesti i da su nam dana pusta obećanja.

Pročitav??i zapisnik sa sastanka Udruge pomorskih učili??ta odr?žanog u Splitu 8. lipnja

2010. g. na??e slutnje su se obistinile. Nigdje nije naveden zahtjev srednjo??kolskih profesora

pomorske struke o uvođenju familijarizacije sa strukom ili â??entry levelâ? za pristupnike koji

nisu iz Srednjih pomorskih ??kola.

Zbog toga izlazimo u javnost te točno i argumentirano ovim dopisom ?želimo ukazati

na sve ??to se događa u obrazovanju pomoraca, ??to se radi i kako se ne po??tuju zahtjevi STCW Konvencije o obrazovanju pomoraca, sve to u cilju za??tite srednjo??kolskog pomorskog obrazovanja kao temelja obrazovanja pomoraca jo?? od otvaranja javnih pomorskih ??kola na istočnoj obali Jadrana 1849. godine.

Pojasnit ću stvar jer svima je poznato da se godinama na Pomorske fakultete upisuju pristupnici iz četverogodi??njih ??kola koje nisu pomorske ??kole. Nije bitno da li je to gimnazija ili neka tehnička ??kola ali radi zornosti uzmimo tekstilnog tehničara. Upi??e se na Pomorski fakultet i nakon dvije godineâ??studijaâ?? dobije potvrdnicu o odslu??anim i polo?ženim programima po STCW A-II/2. Njegovo zvanje je i dalje tekstilni tehničar sa srednjo??kolskim obrazovanjem koji posjeduje potvrdnicu o odslu??anim i polo?ženim programima STCW A-II/2 s naznakom da je to na upravljačkoj razini. Potvrdnica s kojom se dokazuje oslu??anost i polo?ženost nekog programa. Program je skoro isti koji prolaze i učenici u Srednjoj pomorskoj ??koli u većem broju sati. Takav pristupnik ide godinu dana na kadeturu, polo?ži ispit za časnika stra?že na brodovima od 500 BT ili većim i nakon godine dana plovidbe mo?že polagati ispit za I. čas. palube.

Na?? učenik nakon zavr??ene srednje ??kole ako se upi??e na Pomorski fakultet mora opet dvije godine slu??ati isto gradivo koje je slu??ao u srednjoj ??koli. U prethodnom slučaju imamo tekstilnog tehničara koji mo?že postati zapovjednik, a u drugom slučaju imamo pomorskog nautičara koji mo?že postati zapovjednik samo ako se upi??e na Pomorski fakultet.

Prema ovom mo?žemo zatvoriti Srednje pomorske ??kole, jer očito svatko mo?že postati zapovjednik broda bez pohađanja Srednje pomorske ??kole samo zato jer je program STCW A-II/2 slu??ao na nekom Pomorskom fakultetu, a ne u Srednjoj pomorskoj ??koli i time stekao i radnu i upravljačku razinu

Ako je ovo Reforma sustava obrazovanja pomoraca u Republici Hrvatskoj, jako brzo ćemo postati predmetom ismijavanja među pomorskim zemljama jer nam tekstilni tehničar postaje zapovjednikom broda da ne navodim neka druga zanimanja. Usput da napomenem da sam u Namibiji u Walvis bay-u, obučavao na navigacijskim simulatorima njihove buduće instruktore i nitko me nije pitao ??to sam po obrazovanju. Moja licenca Master mariner bila je dovoljna za to i dobro sam upoznao njihov sustav pomorskog obrazovanja koji je jako blizu svim Europskim i svjetskim sustavima za razliku od na??eg budućeg reformiranog sustava. ??elim naglasiti da sam od otvaranja Vi??e pomorske ??kole u Zadru 2000. do 2009. radio kao predavač i dr?žao vje?žbe nekih kolegija pa sam i tu upoznat sa događanjima.

Na?? pomorski nautičar na pojedinim Pomoskim fakultetima nema nikakvu prednost kod upisa iako je samo to za njega vertikala obrazovanja, jer su interesi upisa bilo kojeg pristupnika i ??to je moguće većem broju radi plaćanja jaći, pa se dvije trećine na??ih pomorskih nautičara mora upisati za vlastite potrebe uz plaćanje slu??anja i polaganja onog ??to su već tijekom četri godine ??kolovanja učili i polo?žili. Struka im na takvom studiju ne predstavlja problem ali ih zato muče sa kolegijima poput matematike, fizike, (valjda zato ??to se po novom navigacija vodi poznavanjem integrala i derivacija) zbog kojih odustaju od navodnog studiranja. Stručne pomorske kolegije rje??avaju bez ikakvih problema jer su dobro obučeni i potkovani u svojim matičnim Srednjim pomorskim ??kolama. Koliko se ja razumijem trebaju se obučavati za zapovjednike broda a ne za buduće profesore takvih kolegija. Nije bitno ??to sam ja i veliki broj mojih kolega koji radimo na pomorskim ??kolama sve to morali proći i do??kolovati se na sedmom stupnju kako bi mogli raditi u Srednjim pomorskim ??kolama ali

?želimo budućim zapovjednicima mirnije i pravilno obrazovanje u struci.

Ovdje moram napomenuti da Pravilnik o zvanjima i svjedod?žbama o osposobljenosti pomoraca u vrlo va?žnim djelovima ne odgovara STCW Konvenciji, dapače u potpunosti je s nekim člancima suprotan, kao i obrazovanje na upravljačkoj razini bez â??entry levelaâ?, a

Republika Hrvatska je potpisnik te konvencije ??to će vrlo brzo dovesti do skidanja Hrvatskih pomoraca i Hrvatske sa Bjele liste, prema naglascima same Konvencije za one koji se ne pridr?žavaju propisa.

U Hrvatskom pravilniku, tko zna pod kakvim uvjetima, članak 20. u poglavlju II. se mijenja (falsificira) i razlikuje od stvarnog jo?? od samog početka dono??enja iz 1975. g. Kod izmjena i dopuna iz 2005. g. članak se sve vi??e mijenja i ne odgovara članku 20. iz STCW Konvencije. Novim pravilnikom u potpunosti je promijenjen članak 20. u gornjim bitnim stavkama, dok su dvije donje ostale nepromjenjene.

Da vas podsjetim da članak 20. STCW Konvencije 1978./95/97. u poglavlju II. â??Zapovjednik broda i osoblja palubeâ?? u pravilu II/2 â??Potrebni obavezni minimum za dobivanje ovla??tenja zapovjednika broda i I. čas. palube na brodovima od 500 BT ili vi??eâ?? propisuje:

Zapovjednik broda i I. čas. palube na brodovima od 3000 BT ili većim

1. Svaki zapovjednik i I. čas. palube u dugoj plovidbi na brodovima od 3000 BT ili većim mora posjedovati odgovarajuće ovla??tenje.

.1 Savladati zahtjeve za posjedovanje ovla??tenja časnika stra?že na brodovima od

500 BT ili većim i mora posjedovati dokaz o toj slu?žbi u tom svojstvu

.1.1 Za dobivanje ovla??tenja I. čas. palube, mora imati plovidbe ne manje od 12

mjeseci i

.1.2. Za dobivanje ovla??tenja zapovjednika, ne manje od 36 mjeseci, bilo kako, ovaj

period mo?že se ograničiti na ne manje od 24 mjeseca ako je proveo u slu?žbi na

brodu 12 mjeseci kao I. čas. palube

.2 Zavr??io potpunu potrebnu obuku i vje?žbe i savladao program obrazovanja

naveden u dijelu A-II/2 STCW Koda za zapovjednika i I. čas. palube na

brodovima od 3000 BT ili većim

? to pi??e u na??em članku 20. pravilnika ne ?želim niti spominjati jer izgleda da ono ??to vrijedi za sve pomorske zemlje ne vrijedi za na??u dr?žavu. Nigdje ne pi??e gdje će se propisani programi izvoditi nego koji su propisani programi.

Članak 20. u na??em pravilniku ne odgovara gore navedenom članku STCW Konvencije i napisan je proizvoljno i kao takvog prema stavu pomorskih nautičara u Srednjim pomorskim ??kolama treba hitno promijeniti i uskladiti sa člankom 20. iz STCW Konvencije. U slučaju da se ne krene sa izmjenom u najskorije vrijeme, spremni smo reagirati kod IMO-a i kod Europskog odbora za promet prema Direktivi 2008/106/EC od 19. studenog 2008. g. kao i ukazati na način obrazovanja na upravljačkoj razini bez radne razine na Pomorskim fakultetima.

Članak 20. u na??em pravilniku formuliran je proizvoljno na Hrvatski način i sprječava učenike Srednjih pomorskih ??kola u redovitom napredovanju u pomorskom zvanju kako je u mnogim Europskim dr?žavama i u ostalom svijetu.

U Europskim pomorskim dr?žavama ovla??tenje zapovjednika broda na brodovima od 3000 BT ili većim stjeću pomorci u dobnim granicama od 23. â?? 24. godine starosti dok na??i pomorci koji to isto ?žele imaju 27 â?? 28 godina. Tko daje nekom pravo da im se iz nekih vlastitih interesa, krivim sustavom obrazovanja pomoraca, oduzima 3-4 godine pomorskog ?života i to onima koji su se od malih nogu za taj posao opredijelili. Mi nemamo ni??ta protiv obrazovanja srednjo??kolaca iz drugih strukovnih zvanja ali izričito zahtijevamo primjenu STCW Konvencijom i propisan â??entry levelâ? jer je to jedini način da se ostali izjednaće sa učenicima Srednjih pomorskih ??kola. Ako ?želimo postati pravna pomorska zemlja i po??tivati

međunarodne pomorske propise onda je to jedini ispravni put u obrazovanju pomoraca.

Zbog svega gore navedeno, predla?žemo adekvatniji sustav obrazovanja pomorskih stručnjaka te da se kao takav uvrsti u pravilnik o obrazovanju pomoraca na upravljačkoj razini.

1. Zahtjevamo izmjenu članka 20. u na??em pravilniku i postavu istog u izvorni oblik kakav je u STCW Konvenciji.

2 Zahtjevamo da se u Srednjim pomorskim ??kolama u četverogodi??njem ??kolovanju ??koluju budući časnici prema sada??njim novim prihvaćenim programima koji udovoljavaju zahtjeve STCW Koda o obrazovanju pomoraca A-II/1 i A-II/2, čime bi se zadovoljio zahtjev članka 20. stav .1. (sada??nje obrazovanje na pomorskim fakultetima ne zadovoljava ovaj stavak).

3. Nakon pripravničkog sta?ža â?? kadeture uz propisani Dnevnik rada, pola?že se ispit za časnika stra?že na brodovima od 500 BT ili većim.

4. Nakon godine dana navigacije kao časnik stra?že, mora se pristupiti dodatnom obrazovanju iz onih djelova programa A-II/2 koji nisu obuhvaćeni programom u tijeku srednjo??kolskog obrazovanja, na upravljačkoj razini (Modul 1), za one časnike koji ?žele postati I. čas. star?že ili zapovjednik na brodovima od 3000 BT ili većim. Obrazovanje bi uz obavezne vje?žbe trajalo 2-3 mjeseca u zavisnosti od mogućnosti izvođenja. Time se zadovoljava dio članka 20. STCW Konvencije stavak .2.

5. Nakon jo?? jedne godine plovidbe, časnik stra?že ide na jo?? jedno osposobljavanje iz onih programa propisanih STCW Kodom iz tabele A-II/2 koji prije toga nisu bili obuhvaćeni u Modulu 1, (Modul 2) u trajanju 2-3 mjeseca. Moduli se mogu izvoditi kada su časnici na odmoru i ne propisuje se strogo kada mogu pristupiti dodatnom obrazovanju već se propisuje program. S tim se u potpunosti ispunjavaju uvjeti iz STCW Konvencije. Nakon toga slijedi godina dana plovidbe i mo?že se pristupiti ispitu za I. čas. pal. i ili zapovjednika broda shodno stavku .1.2 članka 20. STCW Konvencije.

Ovakvim sustavom imamo stalno usavr??avanje časnika na poslovima za koje su se u svom ?životu opredjelili. Njihova ?životna dob bi kod polaganja najvi??ih zvanja do??la do dobne granice kao u svim pomorskim zemljama do 24. godine. Bili bi konkurentni kako na domaćem tako i na stranom tr?ži??tu. Smatramo da se tada mo?že govoriti o reformi obrazovanja.

Svu reviziju programa propisanih STCW Kod A-II/2 na upravljačkoj razini, a nisu obuhvaćeni sada??njim programima A-II/2, strukovna komisija za programe koju je imenovala Agencija za strukovno obrazovanje, spremna je to napraviti i slo?žiti module za nastavak obrazovanja kao ??to smo i napravili dosada??nje programe koji se primjenjuju u pomorskim ??kolama i koje je Ministarstvo mora odobrilo jer svi smo mi kapetani duge plovidbe, radimo u struci i obučavamo na??e buduće časnike po propisima STCW Konvencije i preporukama IMO-a.

Ovakav sustav dodatnog obrazovanja predlo?žila je i Udruga pomoraca Hrvatske s malm razlikom u programima jer pretpostavljam da nisu upoznati sa srednjo??kolskim programima na upravljačkoj razini. Mi??ljenja smo da je to ispravni put za one koji su se opredjelili postati Zapovjednici na brodovima, a cilj je svakog časnika na brodu postati Zapovjednik broda. Svi koji se ?žele obrazovati na vi??em stupnju neka se obrazuju u onom smijeru koji postoji i koji je propisan za na??e Visoko obrazovanje.

Mogućim pravilnim sustavom obrazovanja pomoraca prestat će se s oduzimanjem

njihovih godina u njihovom ionako te??kom ?životu na brodu. Imat ćemo zdravu i mladu radnu

snagu koja će Hrvatskoj donositi prihod ranije nego ??to je do sada uobičajeno.

Jo?? jednom moram naglasiti da Srednje pomorske ??kole rade po propisanim programima STCW A-II/2 na upravljačkoj razini i prema preporučenom, sa strane STCW Konvencije, IMO modelu 7.01. Ono ??to Pomorski fakulteti provode nije ni??ta vi??e od na??ih

srednjo??kolskih programa.

Zbog načina na??eg srednjo??kolskog obrazovanja na??i učenici imaju sve potvrdnice o tečajevima koji su potrebni za dobivanje ovla??tenja na radnoj razini, a novim programima koji su primjenjuju i na upravljačkoj razini, dok pristupnici na Fakultetima moraju naknadno polagati jer se to ne nalazi u programima fakulteta. Ako se programi i razlikuju malo u nekim zahtjevima STCW Kod A-II/2 lako je dodatno osposobiti časnike za to, kroz dodatne module i osposobiti te časnike dodatnom izobrazbom, kao ??to je ISM Kod i mnogo drugih stvari koje će pomoći časnicima na brodu u njihovom radu, a ne kroz terestričku navigaciju na upravljačkoj razini ili primjenjenoj matematici na upravljačkoj razini.

Svijet se rado smije stvarima koje se razlikuju od njihovih bez obzira da li su pozitivne ili negativne. Da barem netko ima snage i volje već jednom prilagoditi na?? sustav obrazovanja pomoraca svjetskom načinu jer kako je započelo vrlo brzo će se obrazovanje pomoraca svesti, kao i kod Japanaca kada su ??kolovali kamikaze, u put bez povratka.

Ovo dopis se dostavlja, čekajući odgovor:

Ministru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Dr?žavnom tajniku za more

Ministarstvu znanosti, obrazovanja i ??porta

Dr?žavnom tajniku za strukovno obrazovanje

Agenciji za strukovno obrazovanje

Ravnateljima Srednjih pomorskih i pomorsko-tehničkih ??kola

Voditeljima stručnih aktiva pomorskih nautičara

Bit će dostavljeno:

Udruzi pomoraca Hrvatske

Sindikatu pomoraca

Brodarskim poduzećima

a na engleskom jeziku:

IMO comittee on Standards of Training and Watchkeeping

Europian Commision for Maritime Transport

mr.sc. Franko Marnika, kapetan duge plovidbe

voditelj među?županijskog stručnog vijeća pomorskih nautičara

član sektorskog vijeća prometa i logistike u ASO-u

.... mr.sc. Franko Marnika, kapetan duge plovidbe voditelj među?županijskog stručnog vijeća pomorskih nautičar, član sektorskog vijeća prometa i logistike u ASO-u

Za sve one sta su s kartama nazad i koji ce sad citajuci ovo pismo pomislit da se radi o jos jednom frustriranom srednjoskolcu zelim samo pojasnit da ono mr ispred imena ne znaci mister ili gospodin nego magistar,a ono sc je skracenica od latinske rijeci scientia,ae f. sto u prevodu znaci znanost.
Znaci da rezimiramo covik je magistar znanosti sto je jedna titula ispod moje.

Za sve one sta su s kartama nazad i koji ce sad citajuci ovo pismo pomislit da se radi o jos jednom frustriranom srednjoskolcu zelim samo pojasnit da ono mr ispred imena ne znaci mister ili gospodin nego magistar,a ono sc je skracenica od latinske rijeci scientia,ae f. sto u prevodu znaci znanost.
Znaci da rezimiramo covik je magistar znanosti sto je jedna titula ispod moje.

Dr. Frankie, ispričavam se ??to gnjavim ali stvarno nisam falija kad san reka
tebe za Admina.Doktora znanosti imati kao nekoga tko će predstavljati foruma??e ali ??to je najva?žnije i UPH mislim da rijetko bi se na??ao netko s boljim referencama.:uzdravlje

Ma sta imas gnjavit forum i je zato da se pise doduse pojedincima sto nemaju sto napisat to smeta , a usput hvala jer mi kratis vrime dok u Frankfurtu cekam u senator lozi let za Seul.

U svakom slucaju jedno opsirno obrazlozenje koje je kako rece vrlo slicno onome iz UPH i mislim da bi tribalo otvoriti oci ovim nasima u MMPI.
Jebiga Freki nije Dr.kao ti ali je Mr. sto isto nije mala titula.

U svakom slucaju jedno opsirno obrazlozenje koje je kako rece vrlo slicno onome iz UPH i mislim da bi tribalo otvoriti oci ovim nasima u MMPI.
Jebiga Frenkie nije Dr.kao ti ali je Mr. sto isto nije mala titula.

Last edited:
Jebiga Freki nije Dr.kao ti ali je Mr. sto isto nije mala titula.

Jebiga Frenkie nije Dr.kao ti ali je Mr. sto isto nije mala titula.

@ Edigene

Ovima u MMPI je poslan nas prijedlog davno a nakon toga je dosao na nas mail i ovaj koji je Foranin sad stavio u thread. Mi smo kao UPH sluzbeno i odgovorili na mail te smo udruzenim snagama uskoro svi na sastanku (koji ce po mom misljenju biti najbitniji do sad po ovom pitanju) te cemo znati cija majka zlatno runo prede. Vidis da su svi clanovi vodstva UPH ( osim Frankiea) se povukli malo jer radimo na puno strana i nema se vrimena za druge stvari. Ali kad se zavrsi price onda cemo o detaljima. Ali UPH radi svaki dan mogu reci dosta intezivno s obzirom da je sve volonterski i da se rezultati vide. Bice skole i programa kao sta smo obecali priej godinu dana a sad smo na ciljnoj ravnici samo da je pridemo. :uzdravlje

Last edited:
Vec 5-6 godina govorin da srednje pomorske skole jednostavno treba zatvorit i sve na temelju ovog primjera ca ga je mr.sc. Franko Marnika iznia u pismu.
Evo cistog primjera nebuloze na hrvatski nacin

Pojasnit ću stvar jer svima je poznato da se godinama na Pomorske fakultete upisuju pristupnici iz četverogodi??njih ??kola koje nisu pomorske ??kole. Nije bitno da li je to gimnazija ili neka tehnička ??kola ali radi zornosti uzmimo tekstilnog tehničara. Upi??e se na Pomorski fakultet i nakon dvije godineâ??studijaâ?? dobije potvrdnicu o odslu??anim i polo?ženim programima po STCW A-II/2. Njegovo zvanje je i dalje tekstilni tehničar sa srednjo??kolskim obrazovanjem koji posjeduje potvrdnicu o odslu??anim i polo?ženim programima STCW A-II/2 s naznakom da je to na upravljačkoj razini. Potvrdnica s kojom se dokazuje oslu??anost i polo?ženost nekog programa. Program je skoro isti koji prolaze i učenici u Srednjoj pomorskoj ??koli u većem broju sati. Takav pristupnik ide godinu dana na kadeturu, polo?ži ispit za časnika stra?že na brodovima od 500 BT ili većim i nakon godine dana plovidbe mo?že polagati ispit za I. čas. palube.
Na?? učenik nakon zavr??ene srednje ??kole ako se upi??e na Pomorski fakultet mora opet dvije godine slu??ati isto gradivo koje je slu??ao u srednjoj ??koli. U prethodnom slučaju imamo tekstilnog tehničara koji mo?že postati zapovjednik, a u drugom slučaju imamo pomorskog nautičara koji mo?že postati zapovjednik samo ako se upi??e na Pomorski fakultet.

Prema ovom mo?žemo zatvoriti Srednje pomorske ??kole, jer očito svatko mo?že postati zapovjednik broda bez pohađanja Srednje pomorske ??kole samo zato jer je program STCW A-II/2 slu??ao na nekom Pomorskom fakultetu, a ne u Srednjoj pomorskoj ??koli i time stekao i radnu i upravljačku razinu

Ma cila je rasprava o temu ka I vavik bespredmetna, po meni je uopce bezveze diskutirat o ovome poslu u kontekstu potribe visokog skolstva jer ovo je ipak â??savrseniâ? posal za jude prosjecnih sposobnosti (nek se niki ne uvridi) â??..
A glup covik ostaje glup bez obzira je finija faks ili neâ??dela san sa judima ki ga imeju I ki ga nemaju I nema tu pravilaâ??sama svrha je postala kod nas finit faks da se dobije papir I samim time je upitno ono ca bi faks ili visa tribala pruzat a to je neophodno znanje da bi bija pravi profesionalac u ovom delu, a mislin da ce se puno vas slozit da je program pod kojin se dela u tin ustanovama odavno vec zastario I nedovoljan da ti pruzi to â??neophodnoâ?â??

A jedino vidin kod nas Hrvata komplekse gigantskih proporcija, ma ca smo mi na ovome svitu?
Furamo se (ka I u svemu) na neku pomorsku velesilu a gaze nas sa svih strana, nit imamo vapori vise a bome niti nas je bas puno da se moremo razbacivat pojmom pomorske â??sileâ?â??

Evo kao primjer tu kod mene na firmi navigaju judi ka ca mi je prvi palube norvedjin koji je bil pitur do pred 5 let I sad je choff I dela decko ok, nit je vrhunski, nit je losâ??I uvik ima prednost spram mene, bez obzira ima ja faks, doktorat ili magisterijâ??.naucil je delo, ima dobar pasos I put do papira mu je laksi I brzi nego meni I kome sam ja sad tu konkurencija? Da ne divanim o â??jeftinijojâ? radnoj snaziâ??

pozdrav

Hehehe, prijatelju, pa sto se to dogodilo "vepru" da je naucil delo pa nije los...nenadano prosvjetljenje ;)

Dalmos,

Svaka cast na trudu svima vama u UPH koji se strastveno trudite da ova nasa udruga bude prisutna u svim segmentima sto se nas pomoraca tice. Znam da nije lako ali misljenja sam da bi se posli svih ovih rasprava moglo nesto pozitivno i dogoditi po ovom pitanju skolovanja.
Volonteri sa ogromnom snagom i voljom za POMOC Pomorcima. Svaka cast.

Evo dogovora iz MMPI-a na upit za bravet iz Hong Konga koji je uputio nas Foranin

Ajmo redom.

Postupak za priznavanje svjedodzbi vodi isključivo ministarstvo. Istina je da imamo potpisan dvostrani ugovor s hong kongom o priznavanju svjedodzbi,popis svih zemalja mo?že?? pronaći na na??im stranicama.
Da bi se neka svjedodzba priznala ona mora biti jednako vrijedna na??oj, mislim da je to članak 100 pravilnika o zvanjima ovako napamet. To znaci da ja saljem upit zemlji koja je izdala svjedodzbu i informiram se za početak o autenticnosti a onda i o uvjetima stjecanja. Do sada smo imali dosta upita sto je s svjedodzbama iz Nizozemske i u principu stranke bi uvijek odustale kad im se ka?že da se ta svjedodzba ne priznaje jer se za stjecanje iste odslusao tečaj od par mjeseci umjesto prema na??em pravilniku najmanje visa u trajanju od dvije godine.
da rezimiram, Ukoliko je stranka u hong Kongu zavr??ila Visu ??kolu onda neka mi se javi i pokrenut ću postupak za priznavanje.
Ako treba jo?? ne??to pojasniti javi

Evo dogovora iz MMPI-a na upit za bravet iz Hong Konga koji je uputio nas Foranin

Ajmo redom.

Postupak za priznavanje svjedodzbi vodi isključivo ministarstvo. Istina je da imamo potpisan dvostrani ugovor s hong kongom o priznavanju svjedodzbi,popis svih zemalja mo?že?? pronaći na na??im stranicama.
Da bi se neka svjedodzba priznala ona mora biti jednako vrijedna na??oj, mislim da je to članak 100 pravilnika o zvanjima ovako napamet. To znaci da ja saljem upit zemlji koja je izdala svjedodzbu i informiram se za početak o autenticnosti a onda i o uvjetima stjecanja. Do sada smo imali dosta upita sto je s svjedodzbama iz Nizozemske i u principu stranke bi uvijek odustale kad im se ka?že da se ta svjedodzba ne priznaje jer se za stjecanje iste odslusao tečaj od par mjeseci umjesto prema na??em pravilniku najmanje visa u trajanju od dvije godine.
da rezimiram, Ukoliko je stranka u hong Kongu zavr??ila Visu ??kolu onda neka mi se javi i pokrenut ću postupak za priznavanje.
Ako treba jo?? ne??to pojasniti javi

Ja mislim da "nase" ministarstvo ima izvrnutu logiku odnosno ne zna citati zakone pa cak ni pravilnike koje je samo donjelo. ZNaci priznaju brevet drzave koje su stavili na popis da priznaju tek kad se oni uvjere da je honkoski ili nizozemski nacin sticanja svjedodzbe isti kao i hrvatski.Znaci po tome misle da u Hong Kongu postoji visa skola u kojoj je naglasak na parni stapni stroj. Ne razumin koji su qrac uopce onda napisali da priznaju takav i bilo kakav brevet kad nasi pomorski "strucnjaci" tek naknadno moraju utvrdit da je jednako vrijedan nasem.AKo su vec stavili da priznaju znaci da ne sumnjaju nego da su se valjda uvjerili,ali ocito sa ovim tupanima uvjeravanja nikad dosta.Sto je tek onda sa brevetima koje nisu stavili na listu da ih priznaju? Pretpostavljam da nad takvima izvode obrede egzorcizma. A sta reci na ovo nego jadno more ko te pisa.
Sporazumom o priznavanju svjedod?žbi sukladno zahtjevima pravila I/10 STCW Konvencije 1978, kako je izmijenjena i dopunjena, u Republici Hrvatskoj se, uz uvjet jednakovrijednosti, priznaju svjedod?žbe izdane od nadle?žnih tijela slijedećih dr?žava:

1. Hong Kong (Kina)
2. Kraljevina Nizozemska
3. Kraljevina Norve??ka
4. Malezija
5. Republika Singapur
6. Republika Slovenija
7. Talijanska Republika

Ovo je neka pametna glava kad je pisala nadodala samo da bi se osjetio pametnijim i vaznijim jer kaze da priznaje svjedodzbe navedenih zemalja ali jedino ako su jednakovrijedne. Na takav nacin je trebalo stavit sve zemlje na tu listu,a ne samo ovih 7. Jer po ovome ispada da se u sumnji uzima da svjedodzbe zemalja koje priznajemo nisu jednakovrijedne.

Last edited:
Ja mislim da "nase" ministarstvo ima izvrnutu logiku odnosno ne zna citati zakone pa cak ni pravilnike koje je samo donjelo. ZNaci priznaju brevet drzave koje su stavili na popis da priznaju tek kad se oni uvjere da je honkoski ili nizozemski nacin sticanja svjedodzbe isti kao i hrvatski.Znaci po tome misle da u Hong Kongu postoji visa skola u kojoj je naglasak na parni stapni stroj. Ne razumin koji su qrac uopce onda napisali da priznaju takav i bilo kakav brevet kad nasi pomorski "strucnjaci" tek naknadno moraju utvrdit da je jednako vrijedan nasem.AKo su vec stavili da priznaju znaci da ne sumnjaju nego da su se valjda uvjerili,ali ocito sa ovim tupanima uvjeravanja nikad dosta.Sto je tek onda sa brevetima koje nisu stavili na listu da ih priznaju? Pretpostavljam da nad takvima izvode obrede egzorcizma. A sta reci na ovo nego jadno more ko te pisa.
Sporazumom o priznavanju svjedod?žbi sukladno zahtjevima pravila I/10 STCW Konvencije 1978, kako je izmijenjena i dopunjena, u Republici Hrvatskoj se, uz uvjet jednakovrijednosti, priznaju svjedod?žbe izdane od nadle?žnih tijela slijedećih dr?žava:

1. Hong Kong (Kina)
2. Kraljevina Nizozemska
3. Kraljevina Norve??ka
4. Malezija
5. Republika Singapur
6. Republika Slovenija
7. Talijanska Republika

Ovo je neka pametna glava kad je pisala nadodala samo da bi se osjetio pametnijim i vaznijim jer kaze da priznaje svjedodzbe navedenih zemalja ali jedino ako su jednakovrijedne. Na takav nacin je trebalo stavit sve zemlje na tu listu,a ne samo ovih 7. Jer po ovome ispada da se u sumnji uzima da svjedodzbe zemalja koje priznajemo nisu jednakovrijedne.

@ Frankie

u potpunosti se slazem da odgovor koji je dalo MMPI nema nikakve veze s onim sta su donili po zakonu. Jos samo jedna potvrda da se gori nezna kopije a ko placa. Ovo cu izniti na sastanku sljedeci tjedan i pitati specificno za ovaj slucaj

Zagorcace im UPH jos malo zivot sad na sastanku. Spreman se biti gadan i odrisit ( ali u granicama )

oni su u tolikoj banani i panici za pozicije da sumnjan da ce se sta rjesit i ovi put,mislin da ce krajen lita prestat isplacivat penzije,toliku hrpu nesposobnih glupana samo mi moremo imat na vlasti

vidi ovo: sretnen jucer na aerodromu u hong kongu covika iz splita, prvi makinje, rane cetrdesete.cakula na cakulu....evo san da brzu visu i polozija za kapa...a nista se ne osjecan pametniji. na klasi san spomenija da smo vozili makinju na gorivood 500 cst, i niko to nije tija virovat... orsulic je cak posli ispita izasa za menon da mi objasni da je to nemoguce i da san to negdi cuja!!!???
ja san ma maerska one velike mrcine od 80 - 90 kila konja vozija na 1005 cst bez problema (krca se samo na terminalu u rotterdamu).
e sad.... ko je ovde doktor strojarstva a ko pizda? parni stapni stroj, jarrow kotao i wortington pumpa jos su u modi, a stvarnost ne postoji. i sad su oni neki autoriteti brodostrojarstva??? ajde moj covik!

Anketni upitnik za pomorce u svezi sustava obrazovanja pomoraca u Republici Hrvatskoj

Anketni upitnik za pomorce u svezi sustava obrazovanja pomoraca u Republici Hrvatskoj

Gospodo učinilo mi se zanimljivo, a nije mi se dalo otvarati novi thread pa sam stavio ovdje. Naime, naišao sam na sajtu na anketu Ministarstva i ispunio sam je ovako (komentar je moj, koji sam unosio u ona polja s oznakom 'komentar' -evo:

1. Da li smatrate opravdanim uvođenje alternativnog modela školovanja za pomorce bez završene visokoškolske naobrazbe, kao mogućnost za stjecanje najviših zvanja na brodu?

Da

2. U slučaju njegovog uvođenja, da li smatrate zadovoljavajućim da se isto dopusti samo pomorcima sa završenom srednjom pomorskom školom, stečenim zvanjem časnika u službi palube/stroja, te odgovarajućom plovidbenom službom? Ako ne, koji kriteriji bi po Vašem mišljenju bili relevantni?

Da

Komentar: Na ovo pitanje odgovoriti ću na temelju osobnog iskustva tj. onoga što sam prošao tokom moje pomorske karijere. U principu sam pristalica kvalitetnog obrazovanja. Diplomirao sam Pomorske komunikacije i po nestanku Radio časnika s brodova morao sam potpuno ponovno studirati Brodsku elektroenergetiku i elektroniku da bih danas imao posao električara na stranom brodu. Pritom mi nije priznat niti jedan ispit iz prethodnog studija, zbog raznih okolnosti ili razloga. Znači gledajući prema trajanju mog obrazovanja proveo sam na Pomorskom fakultetu 2 godine plus 1 godina obavezne prakse(1990)i potom bio Radio časnik 10 godina. Nakon toga morao sam opet studirati 2 godine i potrošiti 1 godinu na brodu kao vježbenik (2000). Sada radim kao ETO na stranom brodu. Imam mnogo kolega stranaca koji rade isti posao, imaju isti status na kompaniji, istu plaću, a fakulteta nisu ni vidjeli. Dalje, aplicirao sam mnogo puta u Hrvatskoj za poslove u elektro struci koje može raditi bilo koja osoba s mjesec dana 'traininga' i bio redovito odbijen. Bio sam odbijen zato jer meni u diplomi piše 'Ing. pomorskog prometa', a ne onako kako bi trebalo tj. 'Ing. brodske elektroenergetike i elektronike'. Npr. oni s FESB-a ili FER-a koji su diplomirali nekoliko puta lakši program u elektrici, su u prednosti jer njihovu diplomu smatraju vrijednijom, možda i zbog naslova. A medju njima sam sretao i takvih za koje sam stekao dojam kako su tehnički polupismeni...

3. Sukladno predloženom programu Udruge pomorskih učilišta RH (u privitku), koje kolegije prema Vašem mišljenju treba eventualno dodati, a koje izuzeti?

Komentar: Što treba dodati ovisi o konkretnom pomorskom smjeru koji se studira. Ja sam studirao posljednji put u Splitu tzv. Brodsku elektroenergetiku i elektroniku i smatram da je program bio vrlo atraktivan. Zapravo atraktivnost studijskog programa je bila odlučujuća da sam se odlučio na ponovni studij, a prešao sam već bio 30 godina debelo... No, treba poboljšati kvalitetu studija općenito, opremljenost fakultetskih učionica, disciplinu studenata itd.

4. Da li smatrate opravdanim dodatno uvođenje kolegija Matematika i to u trajanju od 30 sati?

Da

Komentar: Naravno, zašto ne. Da bi se savladala bilo koja tehnička materija neophodno je znanje matematike.

5. Da li bi odvijanje predloženog programa, u trajanju od 2 x 3 mjeseca, odgovaralo Vašim mogućnostima za pohađanje istog (s obzirom na trajanje Vaših ugovora)? Ako ne, molimo Vaše prijedloge.
Da Ne

Komentar: Ne znam o tome. Po završetku karijere kao Radio časnik imao sam nekakvu mogućnost prekvalifikacije u nautičku struku. Velikodušna hrvatska država nam je to ponudila u Rijeci i Dubrovniku po cijeni upisnine od 20 tisuća kuna i bilo je na listi nekih desetak ispita. Ja sam to tada (i sada) ocijenio kao 'bezobrazluk' i odlučio ponovo upisati studij kao student po osobnim potrebama. Ostao sam tri godine na suhom i diplomirao nanovo...

6. Koja bi po Vašem mišljenju bila primjerena cijena takvog programa (u odnosu na pohađanje istog na drugim europskim pomorskim akademijama)?

Komentar: Npr. imam nećaka koji živi u Njemačkoj. Odselio je tamo sredinom 90-tih. Njemačka država mu je omogućila da studira strojarstvo BESPLATNO, putem raznih stipendija i sl. Tako bi trebala i Hrvatska. Naprotiv mene je studij u Hrvatskoj stajao dosta novca...

7. Da li je po Vašem mišljenju u postojećem sustavu obrazovanja potrebno povećati sadržaj pojedinih kolegija, ako da, kojih i zašto?

Da

Komentar: Rekao sam već u jednom od prethodnih pitanja. Kvaliteta hrvatskih studija je vrlo slaba. Treba sve poboljšati, ali ne uvodjenjem nepotrebnih gluposti tipa nekadašnje 'obrane i zaštite'.

8. Da li je po Vašem mišljenju u postojećem sustavu obrazovanja potrebno smanjiti sadržaj pojedinih kolegija, ako da, kojih i zašto?

Ne

Komentar: U skladu prethodnog, odgovaram - NE.

9. Koje su po Vašem mišljenju najveće kvalitete, a koji najveći nedostaci sadašnjeg sustava obrazovanja pomoraca u pomorskim učilištima?

Komentar: Neke posebne kvalitete se ne sjećam. A kao nedostatak smatram opći nered u Hrvatskoj koji se na neki čudan način prelio i u sustav obrazovanja - mislim na stvari tipa profesorica Deša, viša prometna ZG itd.

Ispiti za stjecanje znanja

1. Kako biste ocijeniti sustav provođenja ispita u lučkim kapetanijama?

Loš

Komentar: NULA BODOVA za sustav i za ljude koji tamo rade. Aime majko! Kakve sam sve gluposti slušao tamo, a po sili zakona plaćao ih stotinama dolara ili kuna... pljuc!

2. Da li su rokovi održavanja ispita primjereni Vašim potrebama i mogućnostima?

Da Ne

3. Da li smatrate da bi ispiti trebali isključivo biti u pisanoj i praktičnoj formi?

Ne

Općenito

1. Koje ste srednju školu završili?
POMORSKU ŠKOLU GIMNAZIJU >>> OSTALO (strukovne škole i sl.)

2. Koje zvanje u pomorstvu posjedujete?

Odgovor: Ne posjedujem zvanje.

3. U kojem svojstvu trenutno plovite?

Odgovor: Električar

4. Koju zastavu vije brod na kojem plovite?

STRANU

5. Da li ste u svojoj dosadašnjoj karijeri ikada naišli na određene poteškoće s inspekcijskim službama u lukama (PSC), a koje se odnose na Vaše STCW svjedodžbe, ako da na kakve?

Ne

Komentar: Nisam imao problema vezano za hrvatske STCW svjedodžbe, no ja te svjedodžbe smatram bezvrijednima. One nisu garancija vještine, a u mom slučaju ako i posjedujem vještinu - nisam je stekao na tečajevima DIVERSO IMPEXA.

6. Da li ste zadovoljni tretmanom hrvatskih pomoraca pri zapošljavanju?

Odgovor: Nesuvislo pitanje. Bio ili ne bio zadovoljan mogu jedino prihvatiti ili ostaviti. Zar će mi pomoći u tome onaj fikus SPH, Bradzoduro & Co.!

7. Da li biste se po završetku gore predloženoga programa za stjecanje najviših zvanja na brodu, odlučili za nastavak visokoškolskog obrazovanja?

Da

Odgovor: Ovo pitanje se ne odnosi na mene. No stavio sam 'DA' zbog toga što cijenim znanje ili takvog stava.

8. Koja su po Vašem mišljenju najtraženija pomorska zanimanja na svjetskom tržištu?

Ne znam.

9. Da li namjeravate ploviti cijeli radni vijek?

Da

10. Ukoliko ste na prethodno pitanje odgovorili s NE, nakon stjecanja kojeg zvanja u pomorstvu ćete prestati ploviti?

Odgovor: Na prethodno pitanje odgovorio sam 'DA' pa da pojasnim malo... Naime nisam optimista u pogledu predviđanja o ekonomici Hrvatske. Ovo što je sada nije mogao predvidjeti ni naj-okorjeliji pesimista!

11. Ako ste zaposleni na kopnu, da li je za Vaše radno mjesto uvjet stečeno zvanje u pomorstvu i/ili završeni pomorski fakultet?

Ne

12. Da li ste po završetku plovidbe spremni nastaviti karijeru u službi sigurnosti plovidbe (npr. lučka kapetanija i sl.)?

Ne

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure

Copyright Š 2009 Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. Powered by Globaladmin

Last edited:
Back