Anketni upitnik za pomorce u svezi sustava obrazovanja pomoraca u Republici Hrvatskoj
Anketni upitnik za pomorce u svezi sustava obrazovanja pomoraca u Republici Hrvatskoj
Gospodo učinilo mi se zanimljivo, a nije mi se dalo otvarati novi thread pa sam stavio ovdje. Naime, naišao sam na sajtu na anketu Ministarstva i ispunio sam je ovako (komentar je moj, koji sam unosio u ona polja s oznakom 'komentar' -evo:
1. Da li smatrate opravdanim uvođenje alternativnog modela školovanja za pomorce bez završene visokoškolske naobrazbe, kao mogućnost za stjecanje najviših zvanja na brodu?
Da
2. U slučaju njegovog uvođenja, da li smatrate zadovoljavajućim da se isto dopusti samo pomorcima sa završenom srednjom pomorskom školom, stečenim zvanjem časnika u službi palube/stroja, te odgovarajućom plovidbenom službom? Ako ne, koji kriteriji bi po Vašem mišljenju bili relevantni?
Da
Komentar: Na ovo pitanje odgovoriti ću na temelju osobnog iskustva tj. onoga što sam prošao tokom moje pomorske karijere. U principu sam pristalica kvalitetnog obrazovanja. Diplomirao sam Pomorske komunikacije i po nestanku Radio časnika s brodova morao sam potpuno ponovno studirati Brodsku elektroenergetiku i elektroniku da bih danas imao posao električara na stranom brodu. Pritom mi nije priznat niti jedan ispit iz prethodnog studija, zbog raznih okolnosti ili razloga. Znači gledajući prema trajanju mog obrazovanja proveo sam na Pomorskom fakultetu 2 godine plus 1 godina obavezne prakse(1990)i potom bio Radio časnik 10 godina. Nakon toga morao sam opet studirati 2 godine i potrošiti 1 godinu na brodu kao vježbenik (2000). Sada radim kao ETO na stranom brodu. Imam mnogo kolega stranaca koji rade isti posao, imaju isti status na kompaniji, istu plaću, a fakulteta nisu ni vidjeli. Dalje, aplicirao sam mnogo puta u Hrvatskoj za poslove u elektro struci koje može raditi bilo koja osoba s mjesec dana 'traininga' i bio redovito odbijen. Bio sam odbijen zato jer meni u diplomi piše 'Ing. pomorskog prometa', a ne onako kako bi trebalo tj. 'Ing. brodske elektroenergetike i elektronike'. Npr. oni s FESB-a ili FER-a koji su diplomirali nekoliko puta lakši program u elektrici, su u prednosti jer njihovu diplomu smatraju vrijednijom, možda i zbog naslova. A medju njima sam sretao i takvih za koje sam stekao dojam kako su tehnički polupismeni...
3. Sukladno predloženom programu Udruge pomorskih učilišta RH (u privitku), koje kolegije prema Vašem mišljenju treba eventualno dodati, a koje izuzeti?
Komentar: Što treba dodati ovisi o konkretnom pomorskom smjeru koji se studira. Ja sam studirao posljednji put u Splitu tzv. Brodsku elektroenergetiku i elektroniku i smatram da je program bio vrlo atraktivan. Zapravo atraktivnost studijskog programa je bila odlučujuća da sam se odlučio na ponovni studij, a prešao sam već bio 30 godina debelo... No, treba poboljšati kvalitetu studija općenito, opremljenost fakultetskih učionica, disciplinu studenata itd.
4. Da li smatrate opravdanim dodatno uvođenje kolegija Matematika i to u trajanju od 30 sati?
Da
Komentar: Naravno, zašto ne. Da bi se savladala bilo koja tehnička materija neophodno je znanje matematike.
5. Da li bi odvijanje predloženog programa, u trajanju od 2 x 3 mjeseca, odgovaralo Vašim mogućnostima za pohađanje istog (s obzirom na trajanje Vaših ugovora)? Ako ne, molimo Vaše prijedloge.
Da Ne
Komentar: Ne znam o tome. Po završetku karijere kao Radio časnik imao sam nekakvu mogućnost prekvalifikacije u nautičku struku. Velikodušna hrvatska država nam je to ponudila u Rijeci i Dubrovniku po cijeni upisnine od 20 tisuća kuna i bilo je na listi nekih desetak ispita. Ja sam to tada (i sada) ocijenio kao 'bezobrazluk' i odlučio ponovo upisati studij kao student po osobnim potrebama. Ostao sam tri godine na suhom i diplomirao nanovo...
6. Koja bi po Vašem mišljenju bila primjerena cijena takvog programa (u odnosu na pohađanje istog na drugim europskim pomorskim akademijama)?
Komentar: Npr. imam nećaka koji živi u Njemačkoj. Odselio je tamo sredinom 90-tih. Njemačka država mu je omogućila da studira strojarstvo BESPLATNO, putem raznih stipendija i sl. Tako bi trebala i Hrvatska. Naprotiv mene je studij u Hrvatskoj stajao dosta novca...
7. Da li je po Vašem mišljenju u postojećem sustavu obrazovanja potrebno povećati sadržaj pojedinih kolegija, ako da, kojih i zašto?
Da
Komentar: Rekao sam već u jednom od prethodnih pitanja. Kvaliteta hrvatskih studija je vrlo slaba. Treba sve poboljšati, ali ne uvodjenjem nepotrebnih gluposti tipa nekadašnje 'obrane i zaštite'.
8. Da li je po Vašem mišljenju u postojećem sustavu obrazovanja potrebno smanjiti sadržaj pojedinih kolegija, ako da, kojih i zašto?
Ne
Komentar: U skladu prethodnog, odgovaram - NE.
9. Koje su po Vašem mišljenju najveće kvalitete, a koji najveći nedostaci sadašnjeg sustava obrazovanja pomoraca u pomorskim učilištima?
Komentar: Neke posebne kvalitete se ne sjećam. A kao nedostatak smatram opći nered u Hrvatskoj koji se na neki čudan način prelio i u sustav obrazovanja - mislim na stvari tipa profesorica Deša, viša prometna ZG itd.
Ispiti za stjecanje znanja
1. Kako biste ocijeniti sustav provođenja ispita u lučkim kapetanijama?
Loš
Komentar: NULA BODOVA za sustav i za ljude koji tamo rade. Aime majko! Kakve sam sve gluposti slušao tamo, a po sili zakona plaćao ih stotinama dolara ili kuna... pljuc!
2. Da li su rokovi održavanja ispita primjereni Vašim potrebama i mogućnostima?
Da Ne
3. Da li smatrate da bi ispiti trebali isključivo biti u pisanoj i praktičnoj formi?
Ne
Općenito
1. Koje ste srednju školu završili?
POMORSKU ŠKOLU GIMNAZIJU >>> OSTALO (strukovne škole i sl.)
2. Koje zvanje u pomorstvu posjedujete?
Odgovor: Ne posjedujem zvanje.
3. U kojem svojstvu trenutno plovite?
Odgovor: Električar
4. Koju zastavu vije brod na kojem plovite?
STRANU
5. Da li ste u svojoj dosadašnjoj karijeri ikada naišli na određene poteškoće s inspekcijskim službama u lukama (PSC), a koje se odnose na Vaše STCW svjedodžbe, ako da na kakve?
Ne
Komentar: Nisam imao problema vezano za hrvatske STCW svjedodžbe, no ja te svjedodžbe smatram bezvrijednima. One nisu garancija vještine, a u mom slučaju ako i posjedujem vještinu - nisam je stekao na tečajevima DIVERSO IMPEXA.
6. Da li ste zadovoljni tretmanom hrvatskih pomoraca pri zapošljavanju?
Odgovor: Nesuvislo pitanje. Bio ili ne bio zadovoljan mogu jedino prihvatiti ili ostaviti. Zar će mi pomoći u tome onaj fikus SPH, Bradzoduro & Co.!
7. Da li biste se po završetku gore predloženoga programa za stjecanje najviših zvanja na brodu, odlučili za nastavak visokoškolskog obrazovanja?
Da
Odgovor: Ovo pitanje se ne odnosi na mene. No stavio sam 'DA' zbog toga što cijenim znanje ili takvog stava.
8. Koja su po Vašem mišljenju najtraženija pomorska zanimanja na svjetskom tržištu?
Ne znam.
9. Da li namjeravate ploviti cijeli radni vijek?
Da
10. Ukoliko ste na prethodno pitanje odgovorili s NE, nakon stjecanja kojeg zvanja u pomorstvu ćete prestati ploviti?
Odgovor: Na prethodno pitanje odgovorio sam 'DA' pa da pojasnim malo... Naime nisam optimista u pogledu predviđanja o ekonomici Hrvatske. Ovo što je sada nije mogao predvidjeti ni naj-okorjeliji pesimista!
11. Ako ste zaposleni na kopnu, da li je za Vaše radno mjesto uvjet stečeno zvanje u pomorstvu i/ili završeni pomorski fakultet?
Ne
12. Da li ste po završetku plovidbe spremni nastaviti karijeru u službi sigurnosti plovidbe (npr. lučka kapetanija i sl.)?
Ne
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure
Copyright Š2009 Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. Powered by Globaladmin