Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Triba sačekat malo, iskristalizirat će se jako brzo di je bolje a di lo??ije, tako ću baren ja učinit... nije ni meni po gu??tu vi??e gledat Toma??evića i Or??ulića, fala lipa, lud jesan ali glup nikako....[/QUOTE]

To svakako. ako sam mislio otici u Nizozemsku na tecaj zasto ne bi mogao u Zadar ili Dubrovnik, Rijeku.........:rolleyes:

Opet nan nije dobro, a?...
Opet nevalja, nije se ni počelo s predavanjima, nikor jo?? nije uliza u skulu, učinija index, platija... I več nevalja, več je u kurcu...
Jebate jesmo proklet i nezahvalan narod, ba?? smo guba gubava balkanska... Ja sad da san na mistu Babića, sve bi posla u tri lipe pičke materine i sve zaustavija... I reka jebite se gospodo, ako van ovo nije dovoljno dobro, nećete imat ni??ta...
Pru?ža nan se kakva takva prilika za dobit seniorski brevet a čitan ovake postove... kome nije drago, neka gre po bilome svitu i čini brevete...
I mislin da bi tribali pokazat baren malo respekta prema NA? OJ udruzi i ljudima koji su dali truda da ovaj način ??kolovanja bude usvojen...
Strikane, sad me ispljucaj ako san falija... :kafa
Eto nu, nisan ni vidija, ovo mi je bija jubilarni dviiljaditi post

Nevidin razloga za ovake rići. Niti za razloge da budemo prokleti. Prokleti zato ??to ?želimo bolje? Ne , nikako.
Udruga je ovaj pomak (takav kakav je sviđa se nekome ili ne je potpuno neva?žno) napravila i nitko drugi, to je valjda svima jasno. I na tome in hvala.

Ali neimati hrabrosti pa priznati da bi moglo i trebalo puno bolje ,e pa sad. He jebiga bili bi prokleti kad nebi te?žili boljem.

ljudi ma triba shvatit da su odi svi zahvalni ljudima koji su donili ove promjene,Udruzi ,ali ja bi reka ljudima

ali nije stvar u tome,stvar je u tome sto ih nervira(a i mene)lobiji i kako se bahato ponasaju prof.nista novo nece dati a tili bi lovu.(skuzili su di se more jos malo)vec ih vidim kako se dogovaraju ti ces toliko ja cu toliko.
radi se o tome da da kad krenes opet ce tribat godinu dana za to sve sredit minimum,pa te ispade ko i visa u st 2 mj predavanja puta 4.

i opet svi su zahvalni ,nema tu mi hrvati ovaki onaki,nemojte vridat sebe,samo boli kad bi moglo bolje a neko ti to neda.pa zato pisemo protiv tih ko to neda.

meni jos nije jasno,a ako mi more ko objasnit,zasto nama profesori sa vise skole predavaju zaste ne neko drugi i zasto se njih mora sve pitat,pa nisu li oni isto ka i mi ili se varam pa smo mi ipak gradani drugog reda,a oni visa klasa

Mislim da se u zadnjoj godini vise napravilo na temu skolovanja pomoraca nego mozda zadnjih 40 godina. Je li dovoljno? Pa naravno da nije... Jesu svi sritni? Naravno da nisu, a pojedinci nikad ni nece biti. Realno je da se napravilo puno, skratiti sa dvi godine na 6 miseci je jako puno. Malo je zalosno kad pojedinci diplomu nazivaju "komadom papira", a svi znamo da je to jedna od bitnih stvari koja te odreduje u zivotu. Nismo valjda naivni pa smo mislili da ce nam netko na temelju iskustva dati diplomu i to mukte, pa i ljudi koji rade na fakultetima se bore za svoj opstanak ka i mi. I koga bi mi postavili da predaje "savremeno brodomasinstvo i navigaciju". Bas me zanima koji bi to kapo ili barba prista sa 12 kila dolara spasti na 12 kila kuna?
A i sve da diplome dilu po cesti to nece spasiti hr pomorstvo. U svim zemljama zapadne europe di je sve to uredjeno kako triba broj pomoraca konstantno opada, taj proces je uvatija i nas i nista ga nece zaustaviti. Al to se vec tice standarda i kvalitete zivljenja. Osobno smatram da se UPH tribala prvo obrusiti na zdravstveno-mirovinsku reformu i 183 dana, beneficirani staz, jer to kaci svih(osim Frankie-a) i zagorcava nam zivot. Sto se skolovanja tice drago mi je da se postiga napredak, al na listi prioriteta sigurno nije na prvom mistu.

Ko ce svima ugodit

Ko ce svima ugodit

Koliko se sjecam prvo je bila visa i triba si sidit par godina da bi se to zavrsilo, onda nakon toga je uvedena ubrzana visa ali cekaj onda ni to nije valjalo jer se izgube dvi godine je samo sta ta cetiri semstra se odrade u cetiri miseca pa sad triba to adjustirati (inace meni trebalo 22 mjeseca za zavrsiti ubrzanu visu), sad se doslo do kursa od sest mjeseci pa opet i to ne valja a sta bi trebalo nakon srednje skole svima dat najvise brevete ali mislim da bi i tad bilo onih sta bi se bunili onda najbolje uz poklon od gradskog kotara kad se dite rodi pitat mu roditelje jel zeli brevet kapa ili barbe tako da se odma izabere di ce ic.Moje misljenje je da nije problem u trajanju vise nego o kvaliteti programa i sto taj program nudi a ono sto nudi program vise trenutno je vise nego katastrofalan.Srednja skola kao osnova samo kao sta sam rekao kompletna reorganizacija svega pa tek onda mozda bude nesto ali kao i uvijek za reorganizaciju kasnimo samo 10 godina

... Moje misljenje je da nije problem u trajanju vise nego o kvaliteti programa i sto taj program nudi ...

gigi,

Vidi gigi, ja sam pohađao višu u Splitu kao student po osobnim potrebama. Znači plaćao upisninu, normalno slušao predavanja jer sam učinio pauzu od navigacije tri godine. Dakle, sve isto kao i redovni studenti, jedina razlika što sam morao keširati upisninu. Knjige nisam posuđivao nego sam ih kupovao jer mi je tako bilo jednostavnije. Sve u svemu potrošio sam puno novca, a ne znam nikoga tko je uspio očistiti sve ispite u roku, zato jer si tokom godine zauzet predavanjima i vježbama itd.

Što se tiče programa nemam zamjerke, medjutim kada se sjetim u kakvim uvjetima se sve odvijalo - zgadi mi se i danas. Na primjer sjećate se u Splitu u kakvom su stanju bile učionice, te seljakanje po Lori i dvoranama Jadroplova itd. Daleko je to od ozbiljnog fakulteta kao nebo od zemlje. No, umjesto da naprave solidnu zgradu za odvijanje nastave, oni su išli u proširivanje studija uvođenjem novih studijskih programa u postojećem prostoru koji je već bio ne-odgovarajući.

Poslije su na scenu došli i stručnjaci iz Diverso Impexa da nas uče..,
Bemti, kada bih sada imao sve novce što sam morao dati, bilo bi dovoljno za završiti politehniku u Berlinu!

Last edited:
Mogli bi 4x 6 mijeseci

Mogli bi 4x 6 mijeseci

Evo citam gori od nekoga da smo trebali mi sa profesurima sataviti bolji program. Pa zar nismo uvijek najpametniji. Pa moraju oni nekako vrijeme dobiti inace kako bi placu zasluzili. Zar se nije culo da smo se tesko izborili za ovo sto sada imamo,pa naravno kod nas kad se pocme sastanciti nema kraja. Opet se pitam zasto se uvijek pravimo najpamentniji, ma kakav program su oni to smisljali i na kraju su ga divnog donijeli. Pa zar samo nisu mogli lijepo u Englesku ili u Nizozemsku otic i prepisat kako i sto to oni rade. Zar mislimo da su oni zaostali i da im je program zastario. Sto se tu oni puno hvale da su donijeli program maximalno umanjen po STCW-u,pa to je lakrdija.
Ma Ljudi moji pravu odnas idiote misleci da knjige ni jedne nismo procitali,jer da smo procitali sada bi imali ne ovaj brevet nego doktorat znanosti. Nismo ga zasluzili jer smo glupi nismo mi zato da nas se pomogne, ne zele oni mlade suvremene ljude kako se nebi vidilo da su za penziju a neki za doskolovanje. J..iga steta sto nismo kad je trebalo zavrsit skolu, al neznaci da smo sada za bacit neka nam daju malo sanse ko sto druge normalnije drzave daju sansu svojim pomorcima. Nerazumijem zasto su toliko protiv onih naprednih zemalja, zasto su jedni na nas ako vrlo malo trazimo u zivotu a strasno puno donosimo nasoj zemlji. Neznam sto smo im mi krivi za ista.
Pozdrav
dr.mag. ratarstva valjda na kraju i ministar necega

Nije ode problem u novosastavljenom programu , nego u nacinu na koji ce on biti interpretiran od strane predavaca ! Da idete bilo di isti predmeti bi vas cekali i misljenja sam da tili mi ili ne tili priznati , ovaj program je dosad najblizi nekim europskim standardima ! Nije problem ode ni ta matematika , ni bilo koji drugi kolegij ili modul ako se obradi na primjeren nacin !
Strah me je samo da ako se doticni omrazeni visokoskolski profesori pojave kao predavaci , biti ce tesko virovat da je to poseban program za pomorce !!!
Ne znam bas da li bi 6 miseci neplacenoga + cijenu tecaja "povjerija" nekim doticnim profesorima i budu li oni predavaci ipak cu dva puta promisliti i mudro sacekati !

POzdrav svima

bio sma 3 tjedna na godisnjem jer sam misljenja da mi je jako potreban sad kad smo bar zavrsili pricu o posebnom programu.

Program nemoze biti kraci po ricima Babica i skolstva a razlog je taj sta svi ovi predmeti imaju i bodove koji ce se racunati ako covik zeli na fakultet poslije. Isto tako mislim da ce biti na sistemu 2 puta 3 miseca ili 3 puta 2 miseca.

Ljudi nije to toliko tesko jer svi koji imaju mogucnost da pristupe ovom programu su iskusni i sve ce se po ricima ovih iz skola ( s kojima se sastancilo ) napraviti u strucnom dijelu. Mislim da je ovo veliki pomak a ko misli drukcije mislim da se vara. JEr ovo je i vise od onoga sta smo ocekivali prije 6 miseci da cemo dobiti kako je sve krenulo.

Sljedeci napad je na SUkera i 183 dana.

--------------------------------------------------------------------------------

pozdrav svima

ovoga evo ja sam dogovara tecaj u poljskoj za sekonde,pa ako je neko zainteresiran,neka mi se javi
trebalo bibit min 5 ljudi,ja cu ici ali evo kratki info

pocinje 6.9(sve je to fleksibilno privatna skola ima i drugih termina)placa se 1100 eura i nakon tecaja ides u port autority i polazez,sve je na engleskom jeziku,traje 12 tjedana(moze se i manje ovisno jesi na brodu)bitno je samo platit.
to je za mene rijesava jedan kolega kojemu je gdinji ujac direktor toga.ako je neko zainteresiran volija bi pa da organiziramo za nekoga ko bi isa,sto se tice stanovanja treba sam rentat nesto....

Sla?žem se sa onim ??ta je napisao Cruise line,taj program je napravljen po mjeri profesora sa fakulteta,a ne po ?želji pomoraca.

Potpisujem!
Opet ce taj program bit ucenje i bubanje napamet onoga sto na brodu vec desetljecima nema i sto nikad neces sresti a ni trebat.:(
Bas me zanima sto je program u engleskoj.:kafa
Znaci opet kad neko zavrsi taj program, koliko stvarno je taj strojar podigao svoje znanje brodskih strojeva koji su danas na brodovima?
Zar brevet prve klase ne bi trebao znacit to?:udriglavom

Postovanje svima,

Evo da se malo ukljucim u raspravu, dosa mi je Propuh ima misec dana i ne dizen glavu sa pajola, tira me ka vrag gresnu dusu, ali dobro, kazem ja, ima Boga.
Glede ovog programa za stjecanje najvisih zvanja, sto sad pametujete bez veze, spominje se i polaganje vanka, pa toga je bilo i prije, sto ste do sad cekali? Znam tipa koji je polaga u Engleskoj i dobio njihov bravet, pa ljudi moji, idite, u Poljsku, Hong Kong, Zimbabve,...idite di vas je volja.
Misljenja sam, da je ovo sto je postignuto od strane UPH i Dalmosa kao predsjednika spomenute udruge, jako puno, takodjer mislim da ono sto Spominje Cruise Line, stoji, no, da bi se dobilo ono sto hoce Cruise Line, je nemoguce, jer bi se treba cili sistem skolstva, profesora, programa, nastave, a sve bi tribalo minjati, a to je NEMOGUCE, dakle, mozda skole i jesu okrenule vodu na svoj mlin, ali to je jedino sto i kako oni znaju i to su nam ponudili, to mi je osobno i Perkovic rekao, dakle ipak su nasli kompromis i dali nam skraceno, ono sto smo mi trazili, ali po svom programu, a mislim da je i TO BOLJE, NEGO NISTA I OPET LAJATI NA MISEC, a dobro znam da su i onio koji su prolazili brzu visu, imali iste programe a bazirali su se samo na potrebno, dakle, program nije bajan ali je tu, a kad se jednom krene u realizaciju, lako cu ja dokazati Profesoru da ono sto mi on pokusava prodati, vise ne postoji, ali poznata je i ona, CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA.
Dakle, Cruise, Marenos i ostali koji mislite da bi mogli bolje, ako vam ovo ne odgovara, jos uvijek imate Crnu Goru, Poljsku, Hong Kong, a ja sam zadovoljan i sa ovim. :uzdravlje

Code:
Ma nista nula bodova triba mi samo jedan alkar i pome od po kila(ona zelenija tvrdja za salatu) i udri u potiljak.Pada ko minirani srbocetnicki bunker.

U mene bunker uvik rade prvi i kapi radi kompliciranih integralnih formula. I uvik nakon kalkulacije punimo do cepa.Triba znat temperaturu goriva,specificnu gustocu,temperaturu atmosfere i mora i sve to uzest u kalkulaciju,
Code:
a za to izracunat najlakse je integralnim racunom sa 2 promjenljive varijable.
2 promjenljive varijable u ovom ponudjenom programu su kolicina zivaca koje ces izgubit i kolicina para koje ces istrest za ti program jedina poznata je da ce trajat 6 miseci:udriglavom:udriglavom,a cini mi se da su ove dvi promjenljive varijable obrnuto proporcionalne,sta vise para manje zivaca i obrnuto:hihi

@cruise line
NIsam pogleda program ali ako nema 30 sati parnog stroja,jarrow kotal i slicne osnove/temelje bez kojih se ne moze po meni je program promasaj. ISto matematika obavezno derivacije,integrali bar 45 sati. JA ne znam kako ce netko od strojara napravit bunker bez poznavanja derivacija i to pogotovo bez poznavanja pravila inverzne derivacije slozenih funkcija.
Code:
Meni je Babic ponudija u startu 320 bodova. 160 mi je dovoljno za doktorat tako da sam pola vec da kokolu. On je nasa shemu i minja bodove za pivu.
Meni bi bodovi tribali jedino ako ih mogu minjat u keruma za spizu

Postovanje svima,

Evo da se malo ukljucim u raspravu, dosa mi je Propuh ima misec dana i ne dizen glavu sa pajola, tira me ka vrag gresnu dusu, ali dobro, kazem ja, ima Boga.
Glede ovog programa za stjecanje najvisih zvanja, sto sad pametujete bez veze, spominje se i polaganje vanka, pa toga je bilo i prije, sto ste do sad cekali? Znam tipa koji je polaga u Engleskoj i dobio njihov bravet, pa ljudi moji, idite, u Poljsku, Hong Kong, Zimbabve,...idite di vas je volja.
Misljenja sam, da je ovo sto je postignuto od strane UPH i Dalmosa kao predsjednika spomenute udruge, jako puno, takodjer mislim da ono sto Spominje Cruise Line, stoji, no, da bi se dobilo ono sto hoce Cruise Line, je nemoguce, jer bi se treba cili sistem skolstva, profesora, programa, nastave, a sve bi tribalo minjati, a to je NEMOGUCE, dakle, mozda skole i jesu okrenule vodu na svoj mlin, ali to je jedino sto i kako oni znaju i to su nam ponudili, to mi je osobno i Perkovic rekao, dakle ipak su nasli kompromis i dali nam skraceno, ono sto smo mi trazili, ali po svom programu, a mislim da je i TO BOLJE, NEGO NISTA I OPET LAJATI NA MISEC, a dobro znam da su i onio koji su prolazili brzu visu, imali iste programe a bazirali su se samo na potrebno, dakle, program nije bajan ali je tu, a kad se jednom krene u realizaciju, lako cu ja dokazati Profesoru da ono sto mi on pokusava prodati, vise ne postoji, ali poznata je i ona, CILJ OPRAVDAVA SREDSTVA.
Dakle, Cruise, Marenos i ostali koji mislite da bi mogli bolje, ako vam ovo ne odgovara, jos uvijek imate Crnu Goru, Poljsku, Hong Kong, a ja sam zadovoljan i sa ovim. :uzdravlje

Casper nista nije nemoguce,kako je moguce svugdi osim u nas?Ko im je trazija bodove?A to je ka glavni razlog zasto ne moze krace.Jel ti mislis poc posli toga "tecaja"nastavit studirat?Ja ne,a mislim ni ti.Sta cemo onda sa tim bodovima?Pokusavaju nas izlevatit ka malu dicu,a mi im usprkos dogovorima iz udruge kako cemo se borit i za ovo i za ono to pustamo.Kakvo je to kompromiserstvo?Jako se dobro zna sta ko oce,oni oce pare a mi ocemo brevet,e pa moze to laganije i za nas i za njih od ovoga mlacenja prazne slame 6 miseci.I mi i oni znamo da necemo nimalo bolje znat svoj posal posli toga,pa zasto se onda ne potrude i pronadju jednostavniju formulu?
Ona opcija o vanka uvik ostaje,ali mislim da smo se odlucili kod nas izborit za bolje.:uzdravlje

Last edited:
@Cruise Line

Ja mislim, sto je vise babica to je dite kilavije, ja nisam u cvitu mladosti a nisi ni ti, a to ionako za sad vise vridi meni i tebi nego mladjima, a sto ce mi bravet kad odem u penziju?
Zato mislim, da ovo sto smo mi napravili, je "mali korak za pomorca, ali velik za pomorstvo"
Ako ovo prodje, poslije ce se i Profesori uigrati i polako ce se program prilagodjavati, poznato je da se prvi macici bacaju u vodu, ovo je tek pilot program i treba viti kako ce to funkcionirati, a budemo li cackali mecku u pi*ku previse, moze se dogoditi da i bez ove mogucnosti ostanes, a onda bi volija viti da napises kako si Ti taj koji je postiga da smo izgubili i Vrapca u ruci i Goluba na grani.:uzdravlje

..., a budemo li cackali mecku u pi*ku previse, moze se dogoditi da i bez ove mogucnosti ostanes, a onda bi volija viti da napises kako si Ti taj koji je postiga da smo izgubili i Vrapca u ruci i Goluba na grani.:uzdravlje

Ovako su po imotskoj krajini strasili dicu sa ocem od generala Praljka. Govorili bi ako ne budes dobar doce ti Praljak

Ovako su po imotskoj krajini strasili dicu sa ocem od generala Praljka. Govorili bi ako ne budes dobar doce ti Praljak

Ne, naprotiv, ne plasim ja nikoga, ali se pitam, sto su Cruise Line, Marenos, Crta Zara, Ja a i ostali, cekali do sada, sto nisu isli poloziti taj bravet vani?, :rolleyes: kad vec spominju tu mogucnost, sto cekaju? :udriglavom
Ovako mi izgleda da mlate praznu slamu, i dapace, cini mi se da su oni ti koji plase i obmanjuju svekoliko pucanstvo :o
Dalje, misljenja sam, stovise, uvjeren sam 100%, da ce se vise njih prijaviti i polagati ispite po ovom nasem (po nekima, Krnjavom i nikakvom) sistemu, nego po onom od Cruise Linea, expresnom u Poljskoj, Hong Kongu ili negdje drugdje, jer da nije tako, Ima bi Cruise Line a i ostali odavno bravet za najvisa zvanja :cool:
P.S. A Frenki, esi vidija ali san pametan? :hihi :cool: :uzdravlje

Hvala na ponudama ali vec imam seniorski brevet za kojeg sam se skolovao 4 god s prekidima u Rijeci da bi zavrsio visu.
Tada sam jedva isfinancirao i to tako da put u englesku je mogao bit samo san.:(
Podrzavam svaki korak naprijed jer stari sistem je zastario kao i cijelo skolstvo u hrvatskoj.:udriglavom

@Cruise line

Pozdrav prije svega s Zirja.

Evo vako. Mislim ako ti napisem u dvi recenice da pises gluposti da cu ti ostaviti mista za razglabanje bez veze. Pa cu pokusati odgovoriti temeljno.

Dakle to sta pises da je tecaj ono za sta se nismo borili je glupost velikih razmjera. Isto tako da navedem da su taj ubrzani program radili svi kompetentni ljudi u Hrvatskoj. Dakle od Ministarstva, svih srednjih skola, pomorskih fakulteta, sve udruge i sindikati. i sad ti dodes i govoris kako to ne drzi vodu kako je to glupost. Pa sta si ti ili pojedinci sad koji nisu ( ne omalovazavam nikog ) procitali uopce STCW i neka pravila vise kompetentni od svih gore navadenih. Dakle program je skrojen najbolje za HR pomorce ali na nacin da se nas bravet i dalje drzi cijenjen i da onaj ko zeli moze nakon toga vrlo brzo ako je zainteresiran biti i akademski obrazoan gradanin. ( jer moze samo nastaviti put do zavrsetka studia.

Sta se tice Hong Konga vrlo ti je jasno da nase pravo izjednacavanja braveta s njima nije tako lako. Dakle triba poloziti u Hong KOngu i kad dobijes njihov bravet tribao bi dobiti nas po istovaljanosti alto nije tako. Stoga kad dodeses HK bravet u nasu kapetaniju oni provjeravaju s HK-om da li si zavrsio ubrzano ili si zavrsio s visom. Ako si zavrsio ubrzano ( na sta smo i mislili ) oni ne priznaju taj bravet tako da si opet na 0. Ako ne virujes pitaj usera Foranina kojem sam forvardirao taj upit u MMPI.

Jednu stvar da pojasnim a to je da kod nas NEMOZE biti tecaj 2-3 miseca koa i u recimo zemljama koje ti nabrajas bas zbog razloga sta nasa srednja skola ne pokriva kao srednja tih drugih drzava pa da to ne moraju polagati posli. Dakle moramo prije svega razumiti da mi radimo jednu vrstu REFORME SKOLSTVA koja ce taknuti i srednje skole a na taj nacin od 2-3 miseca mozemo onda razgovarati jer ce srednje skole popuniti tu prazninu koja je do sad bila .

Sta se tice svega drugog mislim da je Casper ti napisao pravu istinu. a i sve sam vise siguran da ce puno puno nasih pomoraca pristupiti tom programu jer su to cekali sad vec i desetljecima. Stoga prijatelju mislim da triba stati na balun zaboraviti toaj zakon i okrenuti se novim borbama kao sta su porez, 183 dana, i puno toga jos.

P.S

A bili se bunia da su nas samo otpilili u MMPI i rekli nemoze i dovidenja?

Back