Carnival

Svaku temu ste zatrovali svi skupa s ovim cijepivima.Dali se treba...treba, dali smo se dosad cijepili na sve zivo i nezivo...jesmo, dali smo pitali sta je to kakvo je cijepivo....nismo.Prema tome kalajte briju svi skupa.
Naravno da je svatkom zdravlje bitnije od posla, ali isto tako mi je bitnije od mog zdravlja da mi dite ima kruha za jesti, a ako se ne cjepis neces mu ga moci doniti na stol.Tu zrtvu sam preuzeja, mada kakva zrtva nes ti jedno cijepivo vise manje.
Koliko otrova smo kroz cijepiva razno razna primili u sebe ovo je mila majka.
Samo kad se sitim Ebole u Congu cijepilo se i pilo sta su ti dali nisi pita nista....sad odjednom problem.
Doslo je tako da oces/neces.Ako neces nes na brod kao sto nisi ni dosad nisi moga bez zute groznice, a doma ko neces placat ces svako 48 sati 100 kuna za test da bi moga normalno funkcijonirati.Pa tko voli nek izvoli sta mu je drago nek radi.

Svak ima izbor hoće ili neće, osobna stvar. Ipak ima razlike između ovog cijepiva i svih ostalih dosada sa kojima smo se cijepili. Ovo nije ispitano ni na životinjama jer nije bilo vrimena nego su ljudi pokusni kunići a ova ostala su dobrano prošla sve faze testiranja i pokazala se relativno sigurna.
Da se razumijemo nisam protiv i sam sam se cijepio a što će biti u godinma što dolaze sam Bog zna.

Svak ima izbor hoće ili neće, osobna stvar. Ipak ima razlike između ovog cijepiva i svih ostalih dosada sa kojima smo se cijepili. Ovo nije ispitano ni na životinjama jer nije bilo vrimena nego su ljudi pokusni kunići a ova ostala su dobrano prošla sve faze testiranja i pokazala se relativno sigurna.
Da se razumijemo nisam protiv i sam sam se cijepio a što će biti u godinma što dolaze sam Bog zna.
Ako se bude moralo birati izmedju cjepiva i posla na brodu ja cu odabrati da se ne cijepim pa kroz koju godinu razmisliti o cijepljenju.

Ima posla i doma tako da se uvjek nacin moze naci.
Dicu mi nece cijepiti pa taman u skolu ne isla , to je moj stav trenutno i nema odstupanja.

553776b5c28aada5f5cea15f9775da9f.jpg

Koga je najbolje kontaktirati mailom na Carnivalu ? Prosle godine sam prosao testove, intervjue za kadeta. Ove godine sam bio u kontaktu sa recruiterom i slali su mi upitnike, zadnji put u Jun. Sad mi ne odgovara na mail ovaj moj recruiter. Kome da se obratim, da li Vidya, vidim ranije se cesto spominjala ona, ili nekom drugo ? Dajte neki aktuelni mail, ja imam ove starije...

Pozdrav ekipa kao sto je Manga rekao Dunja Engels, a saljite poruke i doticnoj Anna Zurolo na LinkedIn-u. Trenutno fali ljudi u svim departmentima tako da samo napird i sritno.

Evo kako kažu i kolege iznad, Dunja Engels.

Javio se njoj i odgovorila mi da taman imaju otvaranje za poziciju electro-technical cadeta. Dala mi link s njihovih stranica na prijavu koju triba popunit i to je to. Čekaš da ti se jave iz HR-a. Meni su odgovorili odma idući dan, i dogovorili termin prvog "intervjua" ako ćemo ga tako nazvat.

Sad da malo detaljnije kažen koga zanima kako su mi izgledali ti intervjui i testovi...

Taj prvi intervju se radi priko programa HireVue o kojem se već pisalo ovde po forumu, kako sam skužia valjda ti skenira crte lica, boju glasa, ključne riječi koje izgovaraš, određuje dozu nesigurnosti, nervoze itd. i radi nekakav profil kandidata koji kasnije ide njima u ured... Znači osim uredskog staffa te ocjenjuje i "bot". Teški Skynet :) Sugovornika nemaš, nego ti se na ekranu ispišu pitanja i puste ti video klip nekog ispitivača koji ti postavi to pitanje... Imaš 30-ak sekundi za pripremu šta ćeš i kako odgovorit, brojač odbrojava da ti nabije presing dodatni :D Onda krene vrime od nekih možda 2 minute u kojem moraš odgovorit na postavljeno pitanje, taj odgovor se snima... Ako kiksaš, nešto faliješ il te opere trema previše, ima još 1 pokušaj snimanja. Znači za svako pitanje postoje 2 šanse da odgovoriš, ako nisi zadovoljan s prvim odgovorom klikneš na Retry i to je druga ujedno i posljednja šansa za odgovor na to pitanje... Pitanja ima nekih 7-8 otprilike... Šta se tiče sadržaja pitanja, vidi se da ih je sastavlja tim ljudi, od psihologa, ljudi iz human resource odjela, ljudi iz tehničke struke za koju se prijavljuješ...Cilj je najviše procjenit karakter osobe. Postave te u situaciju u kojoj žele znat kako ćeš reagirat... Triba ispucat prvi pokušaj snimanja odgovora i onda sačekat dvi tri minute da se sabereš i razmisliš o odgovoru jer u pauzi između 2 snimanja odgovora vrime ne curi pa se moš prisjetit nekih stvari kroz koje si proša i postavit sebi neki redosljed kojim ćeš im objasnit razvoj situacije... Osim šta moraš znat reć sve o sebi od školovanja do iskustva, evo neka 2-3 primjera kojih se još sićam... 1. Sjeti se situacije kad ti je kolega prekršia neka pravila da bi posal obavia brže, kako si ti reagira u toj situaciji, i kako bi reagira u njegovoj poziciji i kada je prihvatljivo prekršit neka pravila?... 2. Sjeti se situacije kad si dobia različite povratne informacije sa 2-3 strane a treba si brzo reagirat u momentu, šta si napravia?... 3. Neka teška situacija na poslu koja ti se dogodila tipa da imaš veći problem za riješit, kako si se snaša, šta si napravia i koji je bia ishod?

Iza toga mi je uslijedia drugi intervju sa ženom iz HR-a, preko Zoom-a smo pričali, dobiješ na mail link za pristup chat roomu u dogovoreno vrime... Isto te pita o sebi da kažeš od obrazovanja do iskustva, pa zašto si se odlučia za brod, zašto baš kruzer u odnosu na druge vrste brodova, s kojim si nacionalnostima ljudi radia prije, šta očekuješ na toj firmi... kaže ti par stvari o poslu, trajanje ugovora, di plove i tako, napomene da moraš bit cijepljen i pošalje ti na mail link na test koji tribaš riješit...

Test... Sastoja se od 3 dijela, prvi dio uglavnom o brodskoj sigurnosti, ima ih 30-ak i pitanja su glupost... tipa: visi ti sikira iznad glave na koncu, da li je sigurno da stojiš ispod toga, i slična :kafa
Drugi dio je test mehaničke logike, imaš 10 pitanja sa mehaničkim sklopovima di su prikazane poluge, spojene na neke zupčanike, remene, osovine... i pita te kad povučeš jednu polugu u određenom smjeru, koji će bit položaj ostalih poluga nakon šta kompletan mehanizam koji ti je na slici odradi svoj posal, gledaš smjerove vrtnje i to... Treći dio testa su pitanja osobnosti, za procjenu karaktera, ima ih možda 60-ak... Ako ne odgovoriš da vjeruješ u sudbinu i tarote, proša si... E da, test se ruši. Znači program ima bugove i radi nestabilno o čemu su već pisali i neki ovde pa bili u panici jer piše da ga možeš rješavat samo jednom i ako ga padneš nema prijave na Carnival iduće 2 godine. Uglavnom, izbacilo me jednom, a drugi put kad sam iša uć u test nije me puštalo... Proba san možda 7-8 puta i napokon uspia uć u test ponovo nakon jedno po ure... 2-3 pitanja su bila umjesto riječi prikazana u nečitljivim kodovima, al ostala su bila ispravna pa nije bilo previše drame... Ako vam bude više pizdarija s testom i nebudete mogli ponovo pristupit (al probajte nekoliko puta kroz po ure, i ja sam), udrite screenshot i pošaljite im na mail poruku da vam se ruši... Samo ne odustat... Kad test odradiš do kraja skroz tek onda im se šalju odgovori...

Finalni intervju koji je uslijedia je bia priko njihove recruiting stranice, isto na mail dobiješ link. Ispitiva me neki chief struje, ugodan tip za razgovor, malo small talka na početku pa klizne u priču o struci... Nije me previše pila kako je znalo neke od vas ovde na prethodnim stranicama... 4 pitanja total, o sebi reci i obrazovanje koje imaš... šta znaš o firmi Carnival... koja su ti zaduženja bila na prethodnom brodu i čime si se najviše bavia te šta vam je bilo najteže za odradit... sinkronizacija i paralelni rad generatora... To je bilo to od pitanja, zna san šta me pita, pohvalia me za odličan engleski i onda je doša "reality check" di mi je reka kako je kruzer u odnosu na cargo drugi svit totalno i da ću masu stvari vidit po prvi put, da ima presinga i stresa, da se triba znat nosit s tim, da treba puno učit i odrađivat trening programe na koje te pošalju za dobit određene certifikate... Po zvuku toga sam pretpostavia da će mi bit ponuđena Cadet A pozicija jer mi je umotano u celofan u biti reka "dolaziš na svemirski brod u odnosu na prethodni grob na kojem si naviga i tribaće ti vrimena za povatat sve"... Šta se electro departmenta tiče reka mi je da je struktura cadet, pa junior, pa 3rd ETO , 2nd, Chief, i da imaju odjel odvojen od eto-a amo reć etr di su električari i asistenti, pretpostavljam za kužinu, lajfbote i liftove, bar sam tako ovde pročita... Nije se dotaka teme o 2 različite cadet pozicije o kojima se ovde pisalo (A i B) tako da je to izostavljeno u priči o eventualnom avancanju. Reka da nevidi nikakvu prepreku da me prime i da će mi se javit iz HR-a. Po ure posli došla 2 maila, čestitke da san proša i ponuda za posal 1733€, znači cadet A pozicija... Dosta su brzi u odgovorima i u komunikaciji s kandidatima, al moran priznat da se jesam nada B poziciji ne samo radi plaće nego najviše radi kraćeg procesa avancanja, i vidia sam da je dosta ljudi odavde upadalo ko cadet B, a imam i ja i faks i navigaciju i ETO... Nisu mi spominjali 2 različite cadet pozicije, to je prešućeno, a sad je očito da moram odradit neko vrime ko cadet A, pa nakon toga ko cadet B, pa iza toga ko junior i tek onda nakon neznam ni sam, niti imam predodžbu koliko ugovora i vrimena (godina) doć do trećeg struje... Izgleda mi ovako na prvu dosta sporiji proces nego na bilo kojoj drugoj vrsti broda, doslovno. Svugdi moš više manje kroz godinu dvi doć do ETO-a, a ovde nije sigurno ni da ćeš u 3 godine... Al bitno se ukrcat pa ću vidit situaciju nakon odrađenog ugovora i saznat iz prve ruke kako je i šta mogu očekivat. :)

E da, one testove sposobnosti i reakcija šta ste spominjali ovde, utility 2 il kako već, di na botune stišćeš kad vidiš one geometrijske likove i to, nisan uopće ima, a ponudu već dobia i prihvatia. Tako da neznam da li to slijedi kasnije skupa sa liječničkim pregledom ili je to gotova priča već. Za detalje će mi javit kad riješim svu papirologiju koju moram prikupit i poslat, a piše u mailu da poziv na brod može uslijedit za 2 do 5 miseci.

Čitav proces od početka mog kontakta s njima i prijave, svih intervjua i testova, do ponude za posal i primanja na firmu, je traja 15ak dana...
Eto toliko, razdužia sam al bolje da je šta detaljnije kad dođu ljudi po informacije da znaju šta očekivat... :uzdravlje

Asti gospe, testiranja ko da ideš za pilota mlaznog aviona. S oproštenjem tjerajte to sve u 3pm. Sad ću ti ja reć kako je bilo u normalno vrijeme 2005.kad sam prošao interview. Imao interview desetak minuta razgovora na engleskom oči u oči sa kapom iz firme, pitao stručna pitanja a ne ove pizdarije što si naveo i to je to. Novim generacijama bit će sve teže i teže, uvjeti gori, plaće pale a đubrad američka još te jebe sa tim testiranjima. Eto neka krcaju indijce i pakistance, bolje nisu ni sazlužili. Nije ni čudo da više niko normalan neće na Carnival.

A je, malo sataru s testovima i 3 intervjua preko različitih programa al šta je tu je... Virujen da je bilo normalnije prije, takva su vrimena došla...

Šteta šta su ugovori 4-2, šta je u usporedbi s nekim kompanijama tipa aida, royal ili ncl lošije... Kažeš plaće pale, neznam ni kakve su bile tako da...

Najbitnije je barem meni da je proces avancanja normalan i da ne očekuju da tučeš nekoliko ugovora ko kadet i na tome izgubiš 3 godine života dok dođeš do pozicije juniora, a to ću sve vidit kad dođem tamo kako stvari stoje... Ali vidia sam da su neki po 3 do 3 ipo godine bili kadeti šta mi nije drago i imaš upitnike iznad glave nakon toga... Šteta je, vrime ide, a na poziciju nisi doša, dok si na cargu za godinu dana već ETO kad pogledaš... Al ajde triba probat i vidit kako stvari stoje...

Ako neko zna slučajno vezano za te ugovore koliko u prosjeku drže ljude na istoj poziciji nek javi. Na većini kompanija je drugačiji izgled Electro Departmenta kako sam skužia... Ovde od cadeta A triba priskočit čak 3 stepenice za doć do trećeg ETO-a šta je u neku ruku zabrinjavajuće. Znan da ovisi od čovika do čovika dosta, i koliko se trudiš i povataš posal, al me zanima da li postoje neka pravila ili limit koliko ugovora moraš bit na poziciji prije unaprijeđenja?

Nije da te prepadam, ali realno na kruzerima se sporo napreduje i zbog specifičnog načina rada ovo će ti biti na jedan način degradacija u odnosu na cargo. Također nećeš imati svoju kabinu nego dijeljenu. U vezi ugovora 4 mjeseca je ništa, ja sam na AP opalio 12 mjeseci u komadu, a poslije ko motorman i treći 8-9 mjeseci u komadu. E to su dugi ugovori, a ne 4 mjeseca ko što neki ovdje kukaju. Međutim, ondašnja vremena su bila puno bolja nego sad, a i ja dosta mlađi. Meni je iskreno vas mladih na jedan način žao jer startate karijeru u puno nepovoljnijim uvjetima nego moja generacija. U vezi minimalnog broja ugovora to ovisi o company policy ali nekakav prosjek je minimum 2 godine na istoj poziciji prije avancanja.

Kimi svaka čast na opisu procesa ulaska u Carnival :uzdravlje
Ako odgovorima na HireVue možeš napravit veću pauzu prije drugog pokušaja, možeš li imat i pomoć sa strane? :D
I jedan komentar, ovo gore, od Digital da se na kruzerima sporo napreduje, nije istina. Na Carnivalu vjerojatno da, ali imaš druge di se odma krene od 3rd i nakon par godina si 2nd ETO.
​​Ima ih nekoliko i sa kraćim ugovorima, tipa Crystal, Viking, možda Carnival UK i Cunard

Uvažene kolege, onaj ko je probao cargo i kruzere zna da je na kruzerima gore što se tiče avancanja, također imaš još i među-činove koji ne postoje na cargu pa to sve skupa usporava napredovanje. Također flota je u pravilu manja, tako da je opcija za vancanje manje. Tako da ko je ovdje u pravu nameće se samo od sebe.

..U vezi ugovora 4 mjeseca je ništa, ja sam na AP opalio 12 mjeseci u komadu, a poslije ko motorman i treći 8-9 mjeseci u komadu. E to su dugi ugovori, a ne 4 mjeseca ko što neki ovdje kukaju. Međutim, ondašnja vremena su bila puno bolja nego sad, a i ja dosta mlađi. Meni je iskreno vas mladih na jedan način žao jer startate karijeru u puno nepovoljnijim uvjetima nego moja generacija.
...

Ne dao Bog onih dobrih starih vremena di se radilo 9-12 miseci u komadu.
Cargo u prosjeku ima najdulje ugovore i najmanje plaće.
Pa ti avancaji. :uzdravlje

dakok Vezano za pauzu na ovom testu između prvog i drugog pokušaja i "pomoć sa strane"... Pazi, sigurno ćeš se pripremit za intervju, neš uletit ko padobranac. Ja sam recimo skicira u teku nekih 12-13 pitanja koja san pretpostavia da bi mogli pitat, pogodia sam amo reć 2 :D Znači osnovno da kažeš nešto o sebi od obrazovanja i iskustva, i neku tešku situaciju s posla koja ti se dogodila kako si je riješia. Sva ostala pitanja san vidia prvi put usrid intervjua a tiraju te na razmišljanje i dovode u neku dilemu pa tribaš vrimena za razmislit i postavit si u glavi redosljed kojim ćeš ga izložit... Moš između te pauze uzet teku i prolistat neke natuknice, ili ko nije baš pre dobar s engleskim može imat upaljen komp iza laptopa pa na prevoditelj vidit neke riči koje ga muče, ja osobno nisan tia otvarat druge tabove na laptopu usrid intervjua, samo san jednom prolista teku i 2-3 puta uzea par minuti vrimena za posložit u glavi kako ću nešto odgovorit... Nemoš ti u 30 sekundi se sitit situacije kakvu te traže kad ti je kolega prekršia neko pravilo da bi brže odradia posal, jesi li ti reagira tada, kako bi se ti ponia u toj situaciji i kada je prihvatljivo prekršit neka pravila... Uzea 2-3 minute za razmislit između pokušaja, i reka da se nemogu sitit takve situacije, da bi mu eventualno prigovoria il upozoria ako je u pitanju safety. Ako je situacija takva da je presing da se posal mora obavit hitno tipa nešto vezano za pogon broda, da bi prekršia pravilo ako je u pitanju neko općenito "birokratsko" pravilo koje se ne odnosi striktno na tu specifičnu situaciju u kojoj se nalazim i ako definitivno neće imat safety rizika i utjecaja, da bi procjenia u momentu.

Šta se tiče ove teme avancanja, slažem se s kolegom Digital da se na kruzerima uglavnom sporije avanca po svemu šta sam i čua od nekoliko kolega i pročita od dosta ljudi. Nije u pravilu, sigurno da ima firmi na kojima će taj proces bit brži nego na carnivala ili recimo na msc-a za koje sam isto čua da su spori u tome, ali u globalu na kargu se definitivno brže napreduje to je 1/1. Ono šta je bitno u poveznici, šta se tiče engine i electro departmenta, je da ljudi nakon 2 do 3 ugovora karga mogu kasnije upast na kruzer na višu poziciju od onih koji su na kruzeru krenili sa entry cadet pozicija, i to prije njih. Znam osobno 3 takva primjera koji su si na taj način uštedili vrime. Kako je za ove na mostu, to neznam.

I ovo šta Digital govori da je prosjek neke 2 godine po poziciji, to je po meni definitivno ok, ma i da je 3 nema problema, ako se odnosi na pozicije tipa 3rd ETO, 2nd ETO, 1st ETO... Ali za entry pozicije tipa Cadet i Junior to mi nije u redu, pogotovo šta se tiče Carnivala, jer zasad nisam još čua da neka kompanija kao i oni ima 2 različita ranka Cadeta (ako ima još neka recite slobodno), šta mi je glupost koja ti samo dodatno oteža proces avancanja. Po tome bi triba 2 ugovora ko cadet A, pa 2 ko cadet B, pa 2 ko Junior, i tek nakon 3 godine dođeš da poziciju 3rd ETO, šta je realno pozicija koju bi da sad odradim na kargu 2 ugovora ko struja i prijavim se, vjerojatno dobia odma (pogotovo na drugim cruise firmama) i uštedia si 2 godine vrimena sporog procesa avancanja po ovom sistemu. 3 godine ili 3 ipo vucaranja po pozicijama cadeta i juniora za doć do najniže 3rd ETO pozicije mi stvarno nema smisla i da sad unaprid znam da će mi takva bit situacija, odma bi se okrenia kargu. Nekima će možda, pogotovo starijima koji su navikli na teže uvjete i duže ugovore ovo zvučat bahato, al kad usporediš s drugim kompanijama, 3 do 3 ipo godine vrimena samo za dolazak do terca sa ovih kadetskih pozicija je definitivno pre dugo. Prihvatia sam cadet A i ukrcat ću se, vidit ću kakva je situacija iz prve ruke. Nisam đir kojem je bitna zabava, niko neide na brod zbog zajebancije nego zbog posla, love i napredovanja. Tako da ću dat sve od sebe da savladam šta je više moguće posla i fokusirat se na to, a ako vidim da to nema efekta i da me ne doživljavaju već očekuju da ću ko cadet gubit 3 godine, uvik mogu potražit druge opcije ili kasnije tražit povratak zaobilaznim putem. Al da ću probat i grist, oću.

Last edited:
Ne dao Bog onih dobrih starih vremena di se radilo 9-12 miseci u komadu.
Cargo u prosjeku ima najdulje ugovore i najmanje plaće.
Pa ti avancaji. :uzdravlje

Generaliziraš ko baba sa placa, a stvarnost je drugačija. Cruising "industrija" je sad u krizi, upitan je ikad povratak na staro, plaće su tamo pale, a uvjeti nikad gori, iznimka su određene pozicije (seniori) u par boljih kompanija sa dobrim ugovorima, ali to ne predstavlja pravu sliku ostvarnom stanju. Pogledaj samo kuknjave sa sličnih cruising tema po forumu pa će ti biti jasno zašto. A u vezi rekordnih plaća one i dolaze sa carga, preciznije LNG sektor.

Kimi
Samo hrabro, međutim prva 2-3 ugovora ćeš uglavnom mijenjat žarulje i "rješavat" work ordere iz hotel departmenta. Bit će ti u početku interesantno. međutim nakon određenog vremena nastupa zasićenje, pogotovo ako se vratiš na isti brod ili sličan brod iz iste klase sa istom ekipom. Za to vrijeme neko na carga će postat samostalan električar a ti nećeš, eto o tome se radi. Nije samo avancanje, nego stjecanje iskustva, a to najviše ovisi o tvojim supervisorima. Također koliko se sjećam, možda se sad situacija promijenila, na Carnivalu su električare "tretirali" ko posadu ne ko oficire, jeli su u petty-officer salonu, a ne u officer salonu, nosili plavu tutu, ne bijelu itd... Ovo što spominjem bilo je prije 15 godina, kako je sad, ne znam, ali znam samo da je otamo dosta ljudi, uključujući mene otišlo.

Ne kužim baš pouku, tvoj savjet je da s faksa ili srednje škole treba tražit kadeturu na bulkeru i u malo vremena postat samostalni električar?
Jedini na brodu.
Dok kruzere, sredinu gdje imaš bar po 4-5 električara oko sebe, treba izbjegavati?

Ne kužim baš pouku, tvoj savjet je da s faksa ili srednje škole treba tražit kadeturu na bulkeru i u malo vremena postat samostalni električar?
Jedini na brodu.
Dok kruzere, sredinu gdje imaš bar po 4-5 električara oko sebe, treba izbjegavati?

Otprilike tako zbog više razloga. Znanje jednog prosječnog asistenta struje koji ima tek ugovor-dva-tri na kruzerima je generalno vrlo loše. U to sam se imao prilike uvjeriti x puta. Navodim par primjera gdje se asistenti nisu ništa snašli, a takvih je slučajeva bilo bezbroj. Nakon svađe sa ch.elec.(ukrajinski govnar) pošalje on meni namjerno asistenta struje umjesto 1st elec. da mi ispita/popravi limit-switch na ventilu. Ovaj asistent kad je došao blenuo ko ovca ko da gleda space-shuttle i još mene pita da mu objasnim kako se testira microswitch. Na kraju sam sa mehaničarem sve popravio bez električara, dok od asistenta je jedina korist bila što je donio instrument. Drugi slučaj je bio za WTD (nepropusna vrata) dođe mi asistent i blene ko ovca, pa ti rješavaj bez njega, isto ko da ga nemaš. A to je posljedica "prakse" jer tamo na kruzerima asistenti rješavaju uglavnom žarulje i hotel work-ordere (one najjednostavnije), te noćno dežurstvo i ako nemaju nekog supervisora da ih natjera na nešto teže "mozgen" poslove onda od njih u pravilu ne bude ništa. Za popravke u galleyu ili laundryju isto tako su nula bodova, doći će i na kraju zvati 2nd elec. da riješi dishwasher itd. itd...Za to vrijeme onaj na bulkeru će sa prvim makine raskopat elektromotor i nešto naučit, a kad bude aplicirao može odmah za minimum 2nd elec. na kruzeru čime je odmah u prednosti. Nadam se da je sad jasnije.

Back