Evo kako kažu i kolege iznad, Dunja Engels.
Javio se njoj i odgovorila mi da taman imaju otvaranje za poziciju electro-technical cadeta. Dala mi link s njihovih stranica na prijavu koju triba popunit i to je to. Čekaš da ti se jave iz HR-a. Meni su odgovorili odma idući dan, i dogovorili termin prvog "intervjua" ako ćemo ga tako nazvat.
Sad da malo detaljnije kažen koga zanima kako su mi izgledali ti intervjui i testovi...
Taj
prvi intervju se radi priko programa
HireVue o kojem se već pisalo ovde po forumu, kako sam skužia valjda ti skenira crte lica, boju glasa, kljuÄne rijeÄi koje izgovaraÅ¡, odreÄ‘uje dozu nesigurnosti, nervoze itd. i radi nekakav profil kandidata koji kasnije ide njima u ured... ZnaÄi osim uredskog staffa te ocjenjuje i "bot". TeÅ¡ki Skynet

Sugovornika nemaÅ¡, nego ti se na ekranu ispiÅ¡u pitanja i puste ti video klip nekog ispitivaÄa koji ti postavi to pitanje... ImaÅ¡ 30-ak sekundi za pripremu Å¡ta ćeÅ¡ i kako odgovorit, brojaÄ odbrojava da ti nabije presing dodatni

Onda krene vrime od nekih možda 2 minute u kojem moraÅ¡ odgovorit na postavljeno pitanje, taj odgovor se snima... Ako kiksaÅ¡, neÅ¡to falijeÅ¡ il te opere trema previÅ¡e, ima joÅ¡ 1 pokuÅ¡aj snimanja. ZnaÄi za svako pitanje postoje 2 Å¡anse da odgovoriÅ¡, ako nisi zadovoljan s prvim odgovorom klikneÅ¡ na Retry i to je druga ujedno i posljednja Å¡ansa za odgovor na to pitanje... Pitanja ima nekih 7-8 otprilike... Å ta se tiÄe sadržaja pitanja, vidi se da ih je sastavlja tim ljudi, od psihologa, ljudi iz human resource odjela, ljudi iz tehniÄke struke za koju se prijavljujeÅ¡...Cilj je najviÅ¡e procjenit karakter osobe. Postave te u situaciju u kojoj žele znat kako ćeÅ¡ reagirat... Triba ispucat prvi pokuÅ¡aj snimanja odgovora i onda saÄekat dvi tri minute da se sabereÅ¡ i razmisliÅ¡ o odgovoru jer u pauzi izmeÄ‘u 2 snimanja odgovora vrime ne curi pa se moÅ¡ prisjetit nekih stvari kroz koje si proÅ¡a i postavit sebi neki redosljed kojim ćeÅ¡ im objasnit razvoj situacije... Osim Å¡ta moraÅ¡ znat reć sve o sebi od Å¡kolovanja do iskustva, evo neka 2-3 primjera kojih se joÅ¡ sićam...
1. Sjeti se situacije kad ti je kolega prekršia neka pravila da bi posal obavia brže, kako si ti reagira u toj situaciji, i kako bi reagira u njegovoj poziciji i kada je prihvatljivo prekršit neka pravila?...
2. Sjeti se situacije kad si dobia razliÄite povratne informacije sa 2-3 strane a treba si brzo reagirat u momentu, Å¡ta si napravia?...
3. Neka teška situacija na poslu koja ti se dogodila tipa da imaš veći problem za riješit, kako si se snaša, šta si napravia i koji je bia ishod?
Iza toga mi je uslijedia
drugi intervju sa ženom iz HR-a, preko
Zoom-a smo priÄali, dobijeÅ¡ na mail link za pristup chat roomu u dogovoreno vrime... Isto te pita o sebi da kažeÅ¡ od obrazovanja do iskustva, pa zaÅ¡to si se odluÄia za brod, zaÅ¡to baÅ¡ kruzer u odnosu na druge vrste brodova, s kojim si nacionalnostima ljudi radia prije, Å¡ta oÄekujeÅ¡ na toj firmi... kaže ti par stvari o poslu, trajanje ugovora, di plove i tako, napomene da moraÅ¡ bit cijepljen i poÅ¡alje ti na mail link na test koji tribaÅ¡ rijeÅ¡it...
Test... Sastoja se od 3 dijela,
prvi dio uglavnom o brodskoj sigurnosti, ima ih 30-ak i pitanja su glupost... tipa: visi ti sikira iznad glave na koncu, da li je sigurno da stojiÅ¡ ispod toga, i sliÄna
Drugi dio je test mehaniÄke logike, imaÅ¡ 10 pitanja sa mehaniÄkim sklopovima di su prikazane poluge, spojene na neke zupÄanike, remene, osovine... i pita te kad povuÄeÅ¡ jednu polugu u odreÄ‘enom smjeru, koji će bit položaj ostalih poluga nakon Å¡ta kompletan mehanizam koji ti je na slici odradi svoj posal, gledaÅ¡ smjerove vrtnje i to...
Treći dio testa su pitanja osobnosti, za procjenu karaktera, ima ih možda 60-ak... Ako ne odgovoriš da vjeruješ u sudbinu i tarote, proša si... E da,
test se ruÅ¡i. ZnaÄi program ima bugove i radi nestabilno o Äemu su već pisali i neki ovde pa bili u panici jer piÅ¡e da ga možeÅ¡ rjeÅ¡avat samo jednom i ako ga padneÅ¡ nema prijave na Carnival iduće 2 godine. Uglavnom, izbacilo me jednom, a drugi put kad sam iÅ¡a uć u test nije me puÅ¡talo... Proba san možda 7-8 puta i napokon uspia uć u test ponovo nakon jedno po ure... 2-3 pitanja su bila umjesto rijeÄi prikazana u neÄitljivim kodovima, al ostala su bila ispravna pa nije bilo previÅ¡e drame... Ako vam bude viÅ¡e pizdarija s testom i nebudete mogli ponovo pristupit (al probajte nekoliko puta kroz po ure, i ja sam), udrite screenshot i poÅ¡aljite im na mail poruku da vam se ruÅ¡i... Samo ne odustat... Kad test odradiÅ¡ do kraja skroz tek onda im se Å¡alju odgovori...
Finalni intervju koji je uslijedia je bia priko njihove recruiting stranice, isto na mail dobijeÅ¡ link. Ispitiva me neki chief struje, ugodan tip za razgovor, malo small talka na poÄetku pa klizne u priÄu o struci... Nije me previÅ¡e pila kako je znalo neke od vas ovde na prethodnim stranicama... 4 pitanja total, o sebi reci i obrazovanje koje imaÅ¡... Å¡ta znaÅ¡ o firmi Carnival... koja su ti zaduženja bila na prethodnom brodu i Äime si se najviÅ¡e bavia te Å¡ta vam je bilo najteže za odradit... sinkronizacija i paralelni rad generatora... To je bilo to od pitanja, zna san Å¡ta me pita, pohvalia me za odliÄan engleski i onda je doÅ¡a "reality check" di mi je reka kako je kruzer u odnosu na cargo drugi svit totalno i da ću masu stvari vidit po prvi put, da ima presinga i stresa, da se triba znat nosit s tim, da treba puno uÄit i odraÄ‘ivat trening programe na koje te poÅ¡alju za dobit odreÄ‘ene certifikate... Po zvuku toga sam pretpostavia da će mi bit ponuÄ‘ena Cadet A pozicija jer mi je umotano u celofan u biti reka "dolaziÅ¡ na svemirski brod u odnosu na prethodni grob na kojem si naviga i tribaće ti vrimena za povatat sve"... Å ta se electro departmenta tiÄe reka mi je da je struktura cadet, pa junior, pa 3rd ETO , 2nd, Chief, i da imaju odjel odvojen od eto-a amo reć etr di su elektriÄari i asistenti, pretpostavljam za kužinu, lajfbote i liftove, bar sam tako ovde proÄita... Nije se dotaka teme o 2 razliÄite cadet pozicije o kojima se ovde pisalo (A i B) tako da je to izostavljeno u priÄi o eventualnom avancanju. Reka da nevidi nikakvu prepreku da me prime i da će mi se javit iz HR-a. Po ure posli doÅ¡la 2 maila, Äestitke da san proÅ¡a i ponuda za posal 1733€, znaÄi cadet A pozicija... Dosta su brzi u odgovorima i u komunikaciji s kandidatima, al moran priznat da se jesam nada B poziciji ne samo radi plaće nego najviÅ¡e radi kraćeg procesa avancanja, i vidia sam da je dosta ljudi odavde upadalo ko cadet B, a imam i ja i faks i navigaciju i ETO... Nisu mi spominjali 2 razliÄite cadet pozicije, to je preÅ¡ućeno, a sad je oÄito da moram odradit neko vrime ko cadet A, pa nakon toga ko cadet B, pa iza toga ko junior i tek onda nakon neznam ni sam, niti imam predodžbu koliko ugovora i vrimena (godina) doć do trećeg struje... Izgleda mi ovako na prvu dosta sporiji proces nego na bilo kojoj drugoj vrsti broda, doslovno. Svugdi moÅ¡ viÅ¡e manje kroz godinu dvi doć do ETO-a, a ovde nije sigurno ni da ćeÅ¡ u 3 godine... Al bitno se ukrcat pa ću vidit situaciju nakon odraÄ‘enog ugovora i saznat iz prve ruke kako je i Å¡ta mogu oÄekivat.
E da, one testove sposobnosti i reakcija Å¡ta ste spominjali ovde, utility 2 il kako već, di na botune stišćeÅ¡ kad vidiÅ¡ one geometrijske likove i to, nisan uopće ima, a ponudu već dobia i prihvatia. Tako da neznam da li to slijedi kasnije skupa sa lijeÄniÄkim pregledom ili je to gotova priÄa već. Za detalje će mi javit kad rijeÅ¡im svu papirologiju koju moram prikupit i poslat, a piÅ¡e u mailu da poziv na brod može uslijedit za 2 do 5 miseci.
ÄŒitav proces od poÄetka mog kontakta s njima i prijave, svih intervjua i testova, do ponude za posal i primanja na firmu, je traja 15ak dana...
Eto toliko, razdužia sam al bolje da je Å¡ta detaljnije kad doÄ‘u ljudi po informacije da znaju Å¡ta oÄekivat...